ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΣΤΗΛΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ημερομίσθια σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ετσι, ενώ στο Λουξεμβούργο ο κατώτερος μηνιαίος μισθός είναι 1.141 ECU, στο Βέλγιο 1.055, στην Ολλανδία 1.011, στη Γαλλία 988, στην Ελλάδα είναι 440 ECU. Ελάχιστα μικρότερος είναι ο κατώτερος μηνιαίος μισθός στην Πορτογαλία. Με λίγα λόγια, ο κατώτερος μισθός ενός εργαζόμενου στις λεγόμενες πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι περίπου τριπλάσιος από το μισθό του εργαζόμενου μιας "φτωχής" χώρας - μέλους.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ αυτά ρίχνουν στο κενό τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας. Σύγκλιση βέβαια μπορεί να υπάρχει στα ποσοστά κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά στους μισθούς η απόκλιση συνεχίζεται σταθερά. Οσον αφορά δε τα επιχειρήματα που ακούγονται για να δικαιολογηθούν οι αυξήσεις στις τιμές μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι, ενώ η κυβέρνηση αυξάνει τις τιμές στα "ευρωπαϊκά" επίπεδα, καθηλώνει στους μισθούς.

ΣΤΑ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ θα σύρονται τώρα οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, όσοι κινητοποιούνται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Η ιστορία άρχισε με την περσινή κινητοποίηση των Γάλλων αγροτών. Κάποιοι ιδιοκτήτες φορτηγών που μπλοκαρίστηκαν, εξαιτίας των κινητοποιήσεων προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λοιπόν, καταδίκασε το γαλλικό δημόσιο, γιατί δεν κατέστειλε τις κινητοποιήσεις για να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση.

ΦΑΝΕΡΗ είναι η σημασία αυτής της απόφασης, αφού δημιουργεί νομολογία για όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φυσικά και την Ελλάδα. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει στήσει τα δικά της "αγροτοδικεία" για τους ίδιους ακριβώς λόγους, αλλά φανταστείτε τώρα (με τη Σένγκεν) τους Ελληνες αγρότες στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχε προσφύγει και αυτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών, έμαθε με ιδιαίτερη χαρά την απόφαση. "Με την απόφαση καθίσταται σαφής η υποχρέωση των κρατών - μελών να αποτρέπουν τυχόν συμβάντα που εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΩΜΟΣ εκβιασμός ασκείται στις χώρες που θα μείνουν εκτός ΕΥΡΩ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τέο Βάιγκελ, δήλωσε ότι οι χώρες που θα μείνουν εκτός της πρώτης ομάδας του ενιαίου νομίσματος θα μπορούν να συμμετέχουν ως παρατηρητές στο Συμβούλιο ΕΥΡΩ - Χ, την ομάδα που θα συντονίζει τις οικονομικές και νομισματικές πολιτικές για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες - μέλη. Μάλιστα, ως εναλλακτική πρόταση είπε ότι οι "εκτός" θα μπορούν να πληροφορούνται από τους "εντός" για τις αποφάσεις τους!

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, όσοι μείνουν εκτός του ΕΥΡΩ χάνουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, ακόμα και το δικαίωμα γνώμης. Αυτά για να αντιληφθεί κανείς ποιο αντίκρισμα έχουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης περί ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι ομολογούν ότι η χώρα δεν μπορεί να πάρει μέρος στην ΟΝΕ, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο. Βέβαια, ο εκβιασμός των Γερμανών και των Γάλλων δεν ασκείται σε βάρος της Ελλάδας, η οποία έτσι και αλλιώς θα μείνει "εκτός". Αφορά κυρίως τις χώρες που ενώ μπορούν δε θέλουν να μπουν στην ΟΝΕ από την 1η Γενάρη 1999, δηλαδή τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Δανία.

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ για τρεις μήνες η απαγόρευση πώλησης των τμημάτων κρέατος η οποία είχε αρχικά αποφασιστεί να ισχύσει από τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νόσου των "τρελών αγελάδων", ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά τη χτεσινή απόφαση, η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απρίλη του 1998. Χάρη στην αναβολή αυτή, η Οδηγία θα επανεξεταστεί και θα τροποποιηθεί ανάλογα με το κάθε κράτος - μέλος, καθώς δεν πλήττονται όλα τα κράτη από τη νόσο των "τρελών αγελάδων". Η Επιτροπή είχε αποφασίσει τον Ιούλη να απαγορεύσει από την 1η Γενάρη του 1998 ορισμένα τμήματα ζώων φοβούμενη τη μόλυνση από τη χρησιμοποίησή τους στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία. Στα τμήματα που προορίζονταν να απαγορευτούν περιλαμβάνονται ο εγκέφαλος, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός και η σπλήνα των βοοειδών και αιγοπροβάτων άνω των 12 μηνών.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέστησε στο μεταξύ χτες να απομακρυνθούν από την αλυσίδα διατροφής, επιπλέον, τα κόκαλα του κρέατος και δημοσίευσε κατάλογο με τα προϊόντα που πρέπει να αποφεύγουμε και στα οποία περιλαμβάνονται τα έντερα των βοοειδών και των αιγοπροβάτων όλων των ηλικιών και οι πνεύμονες, η σπονδυλική στήλη και τα γάγγλια βοοειδών και αιγοπροβάτων άνω των δώδεκα μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ