ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Νέες δονήσεις από την κρίση της Ασίας

Ο νέος κύκλος της κρίσης στα χρηματιστήρια και τις αγορές συναλλάγματος στο εξωτερικό σηματοδότησε χτες νέα όξυνση στην ελληνική χρηματαγορά

Νέες δονήσεις από τη συναλλαγματική - χρηματιστηριακή κρίση στις αγορές της Α. Ασίας παρατηρήθηκαν χτες στην ελληνική χρηματαγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη των τιμών των μετοχών κατά5,1%,ενώ πιέσεις ασκήθηκαν και στη δραχμή, καθώς σημειώθηκε εκροή συναλλάγματος περίπου 100 δισ. δραχμών. Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά(βραχυχρόνιος δανεισμός χρήματος μεταξύ τραπεζών) κινήθηκαν μεταξύ 12% - 12,5% (ζήτηση δραχμών), ενώ κάποια στιγμή για την προσφορά δραχμών εμφανίστηκαν επιτόκια μέχρι και 30% - 32%, εικόνα που τραπεζικοί παράγοντες εξηγούν σαν κινήσεις αμυντικού χαρακτήρα, καθώς σε τέτοια υψηλά επίπεδα δεν έγιναν πράξεις. Οι τράπεζες, θέλοντας να αποφύγουν το δανεισμό δραχμών, μια και δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη διάρκεια της κρίσης, ύψωσαν τα επιτόκια δανεισμού, κάνοντας απαγορευτική τη ζήτηση δραχμών.

Η νέα μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου, ο οποίος έχασε 80 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 1.486, οφείλεται στη μείωση όλων των επιμέρους κλάδων. Ο κατασκευαστικός τομέας παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση (-6,85%), οι τράπεζες έχασαν 5%, κλάδος συμμετοχών 6,16%, ο βιομηχανικός 4,19%, οι επενδύσεις 4,10%, οι ασφάλειες 4,52% κλπ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών κύκλων, η νέα κρίση στο χρηματιστήριο και στην αγορά συναλλάγματος, μπορεί να αποδοθεί στις μετασεισμικές δονήσεις, που συνεχίζουν να ταρακουνούν τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες όμως μεταφέρονται και στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές, τέτοια φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν και το επόμενο διάστημα, αλλά η έντασή τους θα είναι μειούμενη. Υπάρχουν, όμως, και απόψεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ένας δεύτερος κύκλος διεθνούς χρηματιστηριακής - νομισματικής αναταραχής, όπως αυτή που εκδηλώθηκε τον προηγούμενο Νοέμβρη, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα. Τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις τις στηρίζουν στις συνεχείς ανακατατάξεις των χαρτοφυλακίων των διεθνών επενδυτών (των μεγάλων χρηματιστηριακών κολοσσών), οι οποίοι ρευστοποιούν ομόλογα και μετοχές, για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα.

Εάν οι δεύτερες αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν και η Ελλάδα μπει σε έναν δεύτερο κύκλο νομισματικής - χρηματιστηριακής αστάθειας, με αρνητικές επιπτώσεις, καθώς αναμένεται νέα άνοδος των επιτοκίων, πιέσεις στη δραχμή και στο ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και χειροτέρευση των όρων δανεισμού του δημοσίου.

Οι αγορές της Ασίας

Οι ειδήσεις περί αναζωπύρωσης της οικονομικής κρίσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας οδήγησαν σε μια ξέφρενη κούρσα πωλήσεων στις διεθνείς χρηματαγορές, η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστη την ελληνική.

Ο "πανικός" ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα, όπου η ελεύθερη πτώση του νομίσματος (γουόν), όπως και οι φήμες περί αποτυχιών πολλών εταιριών, καταπόντισαν το χρηματιστηριακό δείκτη Composite κατά 5,6%. Παράλληλα, ξέσπασε ένας παροξυσμός αγοράς δολαρίων.

Κατά το συνοπτικό ρεπορτάζ του Associated Press, στη συνέχεια οι αγορές οδηγήθηκαν σε σημαντική πτώση σε Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία(όπου ο δείκτης είχε το χειρότερο "ρεκόρ" πτώσης εδώ κι εννέα χρόνια) τις Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Ταϊβάν, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.

Οι ηγεσίες των περισσότερων από αυτές τις χώρες επιχείρησαν να εμφανίσουν ένα "ψύχραιμο" πρόσωπο, με τον απερχόμενο Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο να δηλώνει(σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Korea Herald) ότι θα εμμείνει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις "ωδίνες" (ξεσηκώνοντας για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση). Η αμερικανική διπλωματία, μέσω του Τζέιμς Ρούμπιν (υπεύθυνου Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ), υπερθεμάτισε, τονίζοντας τις - δυνάμει... - ευεργετικές συνέπειες των 57 δισ. δολαρίων που θα χορηγηθούν στη χώρα. Ξέχασε βέβαια να πει ότι θα κλείσουν πολλές εταιρίες, θα χαθούν κατά συντηρητικές εκτιμήσεις 1.000.000 θέσεις εργασίας, οι έμμεσοι και οι άμεσοι φόροι θα φτάσουν στα ουράνια, κλπ. Την "αβεβαιότητα των επενδυτών" στη Νότια Κορέα επέτειναν οι δηλώσεις των δύο υποψηφίων Προέδρων (εκλογές την επόμενη εβδομάδα) ότι θα "επαναδιαπραγματευτούν" τη συμφωνία με το ΔΝΤ αν εκλεγούν.

Στο Πεκίνο, ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ διαβεβαίωσε πως η αγορά του κρατιδίου (υπό κινεζικό, πλέον, καθεστώς) "δε θα καταληφθεί από πανικό", λόγω της κρίσης. Αν χρειαστεί, το Πεκίνο δηλώνει πως "όλη η Κίνα θα στηρίξει το Χονγκ Κονγκ".

Στην Μπανγκόνγκ της Ταϊλάνδης, η εποπτεύουσα αρχή του χρηματιστηρίου δεν επέτρεψε στις χρηματιστηριακές εταιρίες που είχαν "γλιτώσει" από το κλείσιμο αυτήν την εβδομάδα να ξαναρχίσουν συναλλαγές, μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση "ξεκαθαρίσματος" που διεξάγουν.

Στο Νασάου (Μπαχάμες), η κυβέρνηση διέταξε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας Gulf Union, γεγονός που χειροτέρευσε την κρίση.

Στη Μανίλα των Φιλιππίνων, ο Πρόεδρος Φιντέλ Ράμος υπέγραψε το νόμο αναδιαμόρφωσης του φορολογικού συστήματος (προς το αυστηρότερον, εννοείται) που "προβλέπεται" για να βγει η χώρα από το καθεστώς "παρακολούθησης" από το ΔΝΤ που ισχύει τις τελευταίες 3 δεκαετίες.

Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη και την αγορά της Νέας Υόρκης, όπου ο δείκτης Dow Jones έχασε σχεδόν 90 μονάδες χθες...

ΚΚΕ
Παρέμβαση για το έργο του Φυσικού Αερίου

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος στη Βουλή

Θέμα ακύρωσης των δυσμενών για τη χώρα συμφωνιών Μητσοτάκη (1993) και Σημίτη (1994) για το Φυσικό Αέριο, θέτει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτησή του, ενώ ταυτόχρονα θίγει για μια ακόμη φορά το τεράστιο σκάνδαλο που εξελίσσεται παράλληλα με το όλο έργο του ΦΑ μία ολόκληρη δεκαετία. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης και υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος, Μπάμπης Αγγουράκης, Νίκος Γκατζής και Σταύρος Παναγιώτου έχει ως εξής:

"Συμπληρώνεται μια δεκαετία από την υπογραφή της Σύμβασης Φυσικού Αερίου(ΦΑ), με την τότε Σοβιετική Ενωση, δηλαδή διπλάσιος χρόνος από τον προγραμματισμό υλοποίησής της και το έργο βρίσκεται ακόμα ανολοκλήρωτο. Λόγω των καθυστερήσεων που δημιουργήθηκαν κύρια από ανταγωνισμούς μεγάλων συμφερόντων, οι ελληνικές κυβερνήσεις (ο κ. Μητσοτάκης σαν πρωθυπουργός και ο Κ. Σημίτης σαν υπουργός Βιομηχανίας) δέχτηκαν ότι την ευθύνη έχει η ελληνική πλευρά μόνο και για να αποφύγουν τις ποινές που προέβλεπε η αρχική συμφωνία έδωσαν στους Ρώσους και στους Ελληνες συνεργάτες τους μεγάλες ζημιογόνες για τη χώρα μας αντισταθμιστικές παροχές (π.χ. ΘΗΣ Φλώρινας).

Τελευταία, και με δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης, αλλά και του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης που επισκέφτηκε τη χώρα μας, αποδείχτηκε ότι η ρωσική πλευρά ούτε ήταν, ούτε είναι έτοιμη να προμηθεύσει τις ποσότητες ΦΑ, που ήταν υποχρεωμένη, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση. Ταυτόχρονα, από τη διαμάχη που προέκυψε από αυτή την αποκάλυψη, φάνηκε ένα σοβαρότερο πρόβλημα (που από την αρχή ήταν γνωστό), δηλαδή, της διασφάλισης της προμήθειας ΦΑ από μια πηγή και μάλιστα, όταν στη μεταφορά του παρεμβάλλονται και άλλες χώρες.

Ερωτάται η Κα υπουργός:

  • Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση, για να ακυρώσει τις συμφωνίες (Μητσοτάκη, Σημίτη) με τους Ρώσους που έγιναν, ενώ και αυτοί δεν είναι έτοιμοι να χορηγήσουν ΦΑ σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις;
  • Τι μέτρα θα πάρει ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του δικτύου ΦΑ και να χρησιμοποιηθεί εκεί που πράγματι ωφελεί την οικονομία της χώρας μας (οικιακή, βιοτεχνική, βιομηχανική χρήση) κι όχι μόνο σχεδόν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που και αντιοικονομική και ενεργοβόρα χρήση είναι;
  • Ποια λύση θα δοθεί, ώστε να μειωθεί η μονομερής εξάρτηση της χώρας από μια μόνο πηγή ΦΑ; Τα αναφερθέντα για υποβρύχια διασύνδεση του δικτύου ΦΑ με την Ιταλία έχουν την οποιαδήποτε ρεαλιστική βάση; Υπάρχει τεχνολογία για μία τέτοια διασύνδεση και τι κόστος θα προκύψει; Υπάρχουν σχετικές μελέτες;
  • Η συμφωνία που έχει γίνει με την Αλγερία για προμήθεια υγροποιημένου ΦΑ τι έγινε; Υπάρχει ακόμα η προοπτική προμήθειας υγροποιημένου ΦΑ; Ο σταθμός της Ρεβυθούσας για την παραλαβή υγροποιημένου ΦΑ και για τον οποίο έχουν δαπανηθεί αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές γιατί δεν ολοκληρώνεται;".
ΣΕΒ
Επισπεύστε τις προγραμματικές συμφωνίες

Την αξίωσή του να προχωρήσουν χωρίς προσκόμματα στην υλοποίηση του θεσμού των προγραμματικών συμφωνιών προς όφελος, όπως λέει των εγχώριων παραγωγών, πρόβαλε χτες ο ΣΕΒ προς την κυβέρνηση και σε κάθε εμπλεκόμενο, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, αφού το δικαίωμα αυτό για τη χώρα μας παύει με τη λήξη του 1997.

Με ανακοίνωσή του καλεί τα πολιτικά κόμματα και όλους τους παραγωγικούς φορείς να συμφωνήσουν στην επίσπευση των προγραμματικών συμφωνιών, έτσι ώστε να αποφευχθεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και που πλήττει το κύρος των ελληνικών επιχειρήσεων. Χαρακτηρίζοντας το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών ως "Εθνικό Θέμα", ο ΣΕΒ ζητά να σταματήσει η δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας και τρομοκρατίας των υπηρεσιακών στελεχών των ΔΕΚΟ και των διοικήσεών τους, ενώ υποστηρίζει ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας και ελέγχου.

Αφορμή για τη νέα αυτή παρέμβαση του ΣΕΒ, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου στην ανακοίνωσή τους, είναι τα ερωτήματα και οι αμφισβητήσεις γύρω από το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών που τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν. Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν το αρνητικό κλίμα, σημειώνουν ότι "η εμπειρία έχει δείξει ότι οι προγραμματικές συμφωνίες από τις μεγάλες ΔΕΚΟ συνάπτονται συνήθως με όλους τους εγχώριους κατασκευαστές ενός κλάδου και όχι με μια επιχείρηση και έτσι δεν έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ενστάσεις, πράγμα που συνέβη με διεθνείς διαγωνισμούς".

Ενοχη σιωπή

Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Ο λόγος για τον τρόπο που το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισε τη νέα αποκάλυψη του "Ριζοσπάστη" για το όργιο της φοροδιαφυγής των μεγαλοκατασκευαστών που γίνεται με την ανοχή της κυβέρνησης.

Εχουν τόσο λερωμένη τη φωλιά τους που ούτε καν στις συνήθεις... διαψεύσεις δεν προχώρησαν, άσχετα αν αυτές τις περισσότερες φορές είναι με άσφαιρα πυρά. Το κύριο θέμα δεν είναι αν αντέδρασαν ή όχι, αλλά η ουσία της ασκούμενης πολιτικής, που βεβαίως συνοδεύεται από μία πολύ επικίνδυνη και βαθιά αντιδημοκρατική πρακτική. Χαρίζουν στους μεγαλοκατασκευαστές 400 δισ. και όταν ξεσκεπάζονται δεν αισθάνονται την ανάγκη να ψελλίσουν την παραμικρή δικαιολογία. Μοιράζουν το Αιγαίο, μετατρέπουν τον ελληνικό στρατό σε νατοϊκό μηχανισμό καταστολής κινημάτων και λαών και δεν προσκομίζουν στη Βουλή ούτε καν ενημερωτικά στοιχεία.

Πολύ φοβόμαστε ότι οι καταγγελίες της ΓΓ του ΚΚΕ ότι οδεύουμε σε εφιαλτικές στρατοκρατούμενες κοινωνίες με σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου η βούληση των λαών - και του ελληνικού - δε θα έχει και μεγάλη αξία στα νατοϊκά χρηματιστήρια, έχουν φανατικούς οπαδούς στην "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ