ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει και θ' αλλάξει!
  • Το ΚΚΕ είναι περήφανο για την 80χρονη πορεία των ηρωικών αγώνων, μαζί με το λαό, για κοινωνική πρόοδο και εθνική κυριαρχία
  • Μόνη λύση, σήμερα, το πλατύ Μέτωπο κοινωνικοπολιτικών και πατριωτικών δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό
  • Η ανταπόκριση στις ελπίδες του λαού πρέπει να είναι ο δρόμος της ΚΝΕ

Πορεία ανυποχώρητων σκληρών αγώνων σε συνθήκες διωγμών και παρανομίας για την υπεράσπιση των ανθρώπων του μόχθου, αυτή είναι η ηρωική πορεία του Κόμματος,όπως την περιέγραψε στη μεστή ομιλία του, την Κυριακή το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην εκδήλωση για την επέτειο των 80 χρόνων του ΚΚΕ, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.Παράλληλα τόνισε πως στις σημερινές συνθήκες, το ΚΚΕ αγωνίζεται για την οικοδόμηση του Μετώπου των κοινωνικοπολιτικών και πατριωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του λαού και της χώρας. Ολόκληρη η ομιλία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Αγαπητοί σύντροφοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Αναπολώντας την ιστορική διαδρομή των 80 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, δεν μπορεί κανένας παρά να νιώθει αισθήματα περηφάνιας για το Κόμμα και την προσφορά του.

Είναι νομίζω φανερό, πως μια δράση 80 χρόνων του Κόμματος και μάλιστα τόσο πλούσια, δεν είναι δυνατό να σημειωθεί και πολύ περισσότερο να αναλυθεί σε μια παρόμοια σύναξη.

Το μόνο που μπορώ να πω σχετικά με την ογδοντάχρονη ιστορία του, είναι ότι πρόκειται για πορεία ανυποχώρητων σκληρών αγώνων σε συνθήκες διωγμών και παρανομίας για την υπεράσπιση των ανθρώπων του μόχθου.

Δεν υπάρχει η όποια κατάχτηση των εργαζομένων και ό,τι έχει σχέση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας που να μη συνδέεται με τη συμπαράσταση και συμβολή του ΚΚΕ.

Σ' όλα αυτά τα 80 χρόνια δεν υπήρξε προσβολή της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της πατρίδας που το ΚΚΕ δε βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντίστασης.

Αγαπητοί φίλοι,

Τη σημερινή συγκέντρωση προς τιμήν της 80χρονης επετείου, τη θεωρούμε κάλεσμα προς κάθε αγωνιστή, δημοκράτη και πατριώτη για ένα πλατύ πατριωτικό μέτωπο που θα αξιώσει και θα επιβάλει την εθνική κυριαρχία που καταπατιέται από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που θα επιβάλει τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής, την ανόρθωση της οικονομίας που λεηλατείται από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον ελληνικό λαό.

Πλήττονται δικαιώματα και εθνική ανεξαρτησία

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα η χώρα μας δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση που αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Ετσι:

Θέματα που αφορούν την εθνική μας ανεξαρτησία έχουν παραδοθεί σε διάφορους διαπραγματευτές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η εθνική πολιτική ουσιαστικά ασκείται από τους διάφορους Χόλμπρουκ και Σολάνα. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με τη συμμετοχή της χώρας μας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά παραδίδονται στην απόλυτη διάθεση των Αμερικάνων, καθώς και στους ΝΑΤΟικούς εταίρους. Το Αιγαίο αμερικανοποιείται.

Σε μας αφέθηκε η πατριδοκαπηλία, τα μεγάλα λόγια για τρισχιλιετή ιστορία, η καλλιέργεια και η ενίσχυση του εθνικισμού.

Θέματα της δημοκρατίας, αντί να διευρύνονται και να βαθαίνουν προς όφελος του λαού και της χώρας, πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Οι πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι έχουν αναχθεί σε δημοκρατική αρχή στο όνομα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, κρατικά ΜΜΕ, μετατρέπονται σε όργανα του ΠΑΣΟΚ. Στο θέμα της οικονομίας, υπάρχει η οικονομία της ολιγαρχίας που ανθεί και συγκεντρώνει καθημερινά τεράστια κέρδη, πλούτο και χλιδή, και υπάρχει και η οικονομία των εργαζομένων, όπου συγκεντρώνεται η φτώχεια και η δυστυχία.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν όλα τα σπασμένα. Πληρώνουν τη λιτότητα και τους φόρους, τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, τις μίζες και τις πελατειακές σχέσεις, τις διαπλοκές και τους εξοπλισμούς.

Στο όνομα του Μάαστριχτ και της σύγκλισης η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται. Ο παραγωγικός ιστός ξηλώνεται και η ανεργία φουντώνει. Οι μικρομεσαίοι συνθλίβονται και οι αγρότες σύρονται στα αγροτοδικεία.

Οι λεγόμενοι πόροι, τα διάφορα πακέτα Ντελόρ κλπ., που είναι και το τίμημα της υποταγής της χώρας στις Βρυξέλλες, διασπαθίζονται.

Στα κοινωνικά θέματα η επίθεση είναι πρωτοφανής.

Κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων χτυπιούνται και αυτό το λειψό δίκαιο της μισθωτής εργασίας ξηλώνεται. Ο εργαζόμενος παραδίνεται όμηρος στις ορέξεις του εργοδότη και το ασφαλιστικό σύστημα και η υγειονομική περίθαλψη πάνε να ανατραπούν.

Ανάλογη πολιτική ακολουθιέται και στον πολιτιστικό τομέα.

Εχουμε ξεπούλημα του πολιτισμού σε μεγαλοκεφαλαιούχους, με κύριο εκφραστή το Μέγαρο Μουσικής που απλώνει και διευρύνει τη δραστηριότητά του στη μουσική παιδεία, στο θέατρο και σε κάθε καλλιτεχνική δημιουργία του λαού μας.

Οι ηθικές αξίες αποσαθρώνονται.

Αυτή είναι η κατάσταση στη χώρα μας, αγαπητοί φίλοι.

Επίθεση της Νέας Τάξης

Ανάλογη είναι και η κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κατακτήσεις, η κοινωνική ασφάλιση και τα εισοδήματα των εργαζομένων δέχονται μια γενική επίθεση.

Η ανεργία φουντώνει. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι άνεργοι φθάσανε τα 24 εκατομμύρια.

Ο ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε υπηρέτη της Ουάσιγκτον.

Το ΝΑΤΟ καταργεί τα όρια δράσης του και ετοιμάζει δυνάμεις ταχείας επέμβασης για να επιβάλει τη θέλησή του σε όποια χώρα του κόσμου κρίνει.

Παντού, όπως και στη χώρα μας, όλα τα κρίσιμα προβλήματα, τα προβλήματα της εθνικής κυριαρχίας, της πολιτικής δημοκρατίας, της οικονομίας, των κοινωνικών κατακτήσεων, των πολιτιστικών παραδόσεων, κινδυνεύουν.

Φανερό είναι πως αυτός ο κίνδυνος δεν αφορά και δε στρέφεται μόνο εναντίον των κομμουνιστών, αλλά στρέφεται εναντίον του κάθε πατριώτη, του κάθε δημοκράτη, του κάθε εργαζόμενου και κάθε πνευματικού ανθρώπου.

Κι ακριβώς το γεγονός αυτό κάνει αναγκαία την από κοινού αντιμετώπιση της κατάστασης.

Κατασταλτικά μέτρα και αντικομμουνισμός

Αγαπητοί φίλοι,

Η ιστορία του τόπου μας μαρτυράει πως η εφαρμογή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής συνοδεύεται και με κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του αγώνα των εργαζομένων και με έξαρση του αντικομμουνισμού.

Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας εκστρατείας ψεύδους, μιας κατασυκοφάντησης και λάσπης εναντίον του ΚΚΕ. Παραμορφώνουν τα γεγονότα και πλαστογραφούν την ιστορία του.

Κοινωνικοί αγώνες, κινητοποιήσεις των αγροτών, των ναυτεργατών, συνταξιούχων, οικοδόμων, λιμενεργατών, εκπαιδευτικών κλπ. χαρακτηρίζονται σαν κομμουνιστικός "δάκτυλος" ή, αν θέλετε, σαν κομμουνιστικές ασκήσεις.

Ειδικοί "λαθολόγοι" και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης βγαίνουν σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες και ερμηνεύουν την ιστορία του ΚΚΕ με τους φακούς του καθεστώτος.

Βιβλία εκδίδονται το ένα κοντά στο άλλο, και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, λες και υπακούνε στον ίδιο μαέστρο, προβάλλουν με θαυμασμό και πλέκουν εγκώμια στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ και στέλεχος του Κόμματος, Αρη Βελουχιώτη. Πλέκουν το εγκώμιο του Αρη αλλά, από την άλλη, συκοφαντούν το ΚΚΕ.

Ορισμένοι μάλιστα, ισχυρίζονται πως αυτό το κάνουν από σεβασμό δήθεν στους αγώνες του και στη μεγάλη συνεισφορά του στην Εθνική Αντίσταση. Και σαν απόδειξη κρατάνε και μία φωτογραφία του Αρη.

Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το ΚΚΕ υπάρχει και δυναμώνει

Βλέπετε, τώρα θυμήθηκαν τον Αρη, ύστερα από 50 χρόνια. Τον προβάλλουν, αλλά πολεμούν την πολιτική του ΚΚΕ, πολιτική που στα πλαίσιά της αγωνίζονταν ο Αρης. Ορισμένοι τις ενέργειες αυτές τις δικαιολογούν στο όνομα της δήθεν ιστορικής έρευνας και της ιστορικής αλήθειας.

Η ουσία βρίσκεται αλλού. Σκοπός τους είναι να εμφανίσουν ένα πραγματικό γεγονός, δηλαδή έναν λαϊκό ηγέτη, έναν αναμφισβήτητο αγωνιστή από τη μια και ένα κόμμα λαθών και συνθηκολόγο από την άλλη. Μάταιος ο κόπος τους. Ο Αρης ήταν δημιούργημα του Κόμματος και ένα μ' αυτό.

Επαινούν τους νεκρούς συντρόφους μας, παλιοί και νεοφώτιστοι κατήγοροι, για να συκοφαντήσουν έτσι πιο πειστικά το Κόμμα. Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς.

Τελευταία στο παιχνίδι αυτό μπήκαν απροκάλυπτα και ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, που συμπληρώνουν το "εκσυγχρονιστικό" σχέδιο συκοφάντησης του Κόμματος. Τα στελέχη αυτά επαναφέρουν και προβάλλουν τα γνωστά εμφυλιακά συνθήματα και τις γνώριμες συκοφαντίες.

Ολοι αυτοί, και οι μεν και οι δε, έχουν δώσει τα χέρια με κοινό στόχο: Να ξεμπερδέψουν με το ΚΚΕ, να χτυπήσουν τη λαϊκή αντίσταση, και να ποδηγετήσουν τις κοινωνικές εξελίξεις.

Να φιμώσουν το λαό και την πρωτοπορία του και να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις του.

Να αλώσουν τα συνδικάτα και να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση κυβερνητική υπηρεσία.

Δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι 80 χρόνια διώξεων σε βάρος του, το ΚΚΕ, και παρά τις γνωστές εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, όχι μόνο άντεξε αλλά ακολουθεί μια πορεία ανόδου. Χρέος μας είναι να συμβάλουμε στην παραπέρα ενίσχυση και ανάπτυξή του.

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα της Κυριακής. Φάληρο. Οι μόνες θέσεις του "Ειρήνης και Φιλίας" που έμεναν άδειες, ήταν λίγες καρέκλες ψηλά, στην κορφή του δεύτερου διαζώματος. Ηταν απλά θέμα χρόνου να γεμίσουν κι αυτές, όπως κι έγινε. Η υπόγεια διάβαση από το σταθμό του ΗΣΑΠ μέχρι το στάδιο ήταν ένα"ποτάμι", όχι μόνο λόγω του πλήθους του κόσμου, αλλά και γιατί η κατεύθυνση ήταν μόνο μία: Η μεγάλη γιορτή του ΚΚΕ! Η πρώτη από τις εκδηλώσεις που ανοίγουν τη χρονιά που συμπληρώνονται τα ογδόντα χρόνια του πιο παλιού και πιο νεανικού κόμματος της Ελλάδας!

Νέοι και ηλικιωμένοι. Φοιτητές, εργάτες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Κνίτες με λάβαρα στην έξοδο της διάβασης. Καλωσόρισμα. Η τιμητική φρουρά του μέλλοντος. Το Φάληρο ολοένα και κοκκίνιζε, σε πείσμα όχι μόνο της νύχτας που ερχόταν και του ουρανού που ήταν "μολύβι" από νωρίς και έβρεχε, αλλά και σε πείσμα των "αναλυτών" του "τέλους της ιστορίας". Ολος αυτός ο κόσμος δήλωνε με την παρουσία του, πως τα 80 ηρωικά, ματοβαμμένα, υπέροχα, δύσκολα χρόνια του ΚΚΕ είναι μια μεγαλειώδης αρχή!

Στις έξι παρά δέκα, μια μεγάλη ομάδα νεολαίων, ανεμίζοντας κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανα, "εισβάλλει" και καταλαμβάνει τη δεξιά πλευρά της "πλατείας" μπροστά από την εξέδρα και σε λίγο αρχίζει τα συνθήματα. "Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το Κάπα Κάπα Εψιλον στην πρωτοπορία", φωνάζουν και η ατμόσφαιρα αρχίζει να "ζεσταίνεται".

Από τα μεγάφωνα, η μουσική του Θεοδωράκη ανακατεύεται με ρώσικα επαναστατικά τραγούδια. Γύρω από την εξέδρα, μηχανήματα και τεχνικοί, όργανα και μουσικοί. "Υπ' ατμόν". Από το ταβάνι κρέμονται κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανα και ελληνικές. Ατμόσφαιρα πανηγυρική, αλλά όχι πανηγυριώτικη. Πολλές χιλιάδες ο κόσμος που έχει έρθει να συμμετέχει όχι μόνο με την παρουσία του, αλλά και με το μυαλό του. Σε λίγο θα χειροκροτά, θα τραγουδά ή θα φωνάζει συνθήματα σε στιγμές, που όλα τα παραπάνω μετατρέπονται σε πραγματικό σημειολογικό διάλογο με όσα συμβαίνουν στην εξέδρα.

Τα παιδιά της παιδικής χορωδίας του Τυπάλδου παίρνουν θέση στην εξέδρα."Εμπρός της γης οι κολασμένοι", τιτιβίζουν και όλο το στάδιο, όλος ο κόσμος, η θάλασσα θαρρείς που μούγκριζε απ' έξω, στάθηκαν όρθιοι με τη γροθιά υψωμένη!

Εντάξει, πάντα ο κόσμος του ΚΚΕ έρχεται για να δει και να ακούσει στις εκδηλώσεις του Κόμματος. Πάντα βάζει το μυαλό του μπροστά με την καρδιά του, αλλά εδώ γιορτάζονται τα 80 χρόνια του! Μα ακριβώς γι' αυτό και τώρα θ' ακούσει με μεγαλύτερη προσοχή. Θ' ακούσει, γιατί πρέπει να παλέψει συνειδητά και για να παλέψεις έτσι πρέπει να ξέρεις. "Να μάθετε ιστορία" κάλεσε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, τους νεολαίους. Την ιστορία του τόπου μας, του ΚΚΕ, του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Την πραγματική ιστορία. Και όταν οι νεολαίοι πήγαν να "απαντήσουν" στον παλαίμαχο ηγέτη του Κόμματος με σύνθημα, εκείνος, απλώνοντας το χέρι, όπως θα το άπλωνε σε μια κουβέντα, τούς είπε "ακούστε, ακούστε, αφουγκραστείτε"...

Και εκείνοι άκουσαν. Οπως άκουσε και ο κόσμος στις κερκίδες που άρχισε να συνδιαλέγεται με τον Χ. Φλωράκη. "Επανάσταση καπετάνιε", του φώναξαν και εκείνος απάντησε με ένα χαμόγελο και συνέχισε την ομιλία του, που έτσι κι αλλιώς, στην ουσία της, για την προοπτική της επανάστασης μιλούσε. Και μετά είδαμε στις οθόνες που είχαν στηθεί σε τρία σημεία του σταδίου ντοκουμέντα από την ιστορία του Κόμματος. Από τη Μεγάλη Επανάσταση του Οχτώβρη στη Ρωσία. Από τις χούντες, την Εθνική Αντίσταση και την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, από τα 27 χρόνια της παρανομίας και από τις εξωτερικές και εσωτερικές απόπειρες διάλυσης του Κόμματος που φυσικά, απέτυχαν.

"Παινεύουν τους πεθαμένους, για να θάψουν τους ζωντανούς", έρχονται στο νου οι λέξεις του Χ. Φλωράκη από το σημείο της ομιλίας του - που με απλό, αλλά σαφή τρόπο αποστόμωνε τους επαγγελματίες λασπολόγους - την ώρα που στην οθόνη εμφανίζεται έφιππος ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ, οΑρης.

"Μπορώ να βρω αυτή την ιστορία να τη διαβάσω;", ακούστηκε να ψιθυρίζει μια κοπέλα...

Το ΚΚΕ θα κρατήσει ψηλά τη σημαία των αγώνων

Αγαπητοί φίλοι,

Πολλά άλλαξαν και αλλάζουν, καιροί, άνθρωποι, καταστάσεις και πολλά άλλα. Σήμερα κουφοβράζει η λαϊκή αγανάκτηση. Σκληροί μαζικοί αγώνες προμηνύονται και πολιτικές ανακατατάξεις κυοφορούνται.

Το ΚΚΕ, όπως πάντα, θα κρατήσει ψηλά τη σημαία των αγώνων του λαού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσο σκληρές και αδυσώπητες κι αν είναι αυτές.

Πολλοί αναρωτιούνται: Πού οφείλεται αυτό το κουράγιο και αυτή η αντοχή την οποία δείχνει.

Το ΚΚΕ άντεξε και αντέχει γιατί εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, γιατί εκφράζει τους πόθους και τις ελπίδες τους για μια άσπρη μέρα, για μια δίκαιη κοινωνία.

Αντέχει γιατί στην ιστορία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού το ΚΚΕ είναι ένα Κόμμα τελείως διαφορετικό απ' όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας μας.

Το ΚΚΕ δεν είναι απλώς ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, όπως τα άλλα που υπηρετούν και υπερασπίζονται το αστικό καθεστώς.

Το ΚΚΕ είναι το επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων της χώρας μας που στοχεύει πολύ μακριά. Στοχεύει σε μία κοινωνία σοσιαλιστική και τελικά σε μια αταξική κομμουνιστική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, το Κομμουνιστικό Κόμμα πρωτοστατεί στους αγώνες των εργαζομένων για τα ζωτικά τους συμφέροντα και γενικά είναι ένα γνήσιο πατριωτικό κόμμα. Αυτά τα βεβαιώνει η 80χρονη ιστορία του και οι αμέτρητες θυσίες του.

Και μέσα από τον αγώνα αυτόν και τις εμπειρίες που φέρνει, οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματίες, οι υπάλληλοι και η προοδευτική διανόηση, πείθονται πως η ριζική λύση είναι ο σοσιαλισμός, που είναι και ο στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ.

Κανένα αστικό κόμμα, αλλά και όλα μαζί τα αστικά κόμματα, δεν έχουν μια παρόμοια συνεχή πορεία και δράση. Πόσα κόμματα δε γεννήθηκαν από το 1918 μέχρι σήμερα; Υπάρχει κανένα; Ολα διαλύθηκαν. Δεν έχουν δώσει και ούτε μπορεί να δώσουν τόσο πολλές και μεγάλες θυσίες για μια καλύτερη ζωή του εργαζόμενου λαού.

Μόνη λύση το κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο

Αγαπητοί φίλοι,

Ογδόντα χρόνια μετά την ίδρυση του ηρωικού Κόμματός μας βρισκόμαστε μπροστά σε εθνικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, τις χειρότερες από τη λεγόμενη μεταπολίτευση.

Και το ερώτημα που μπαίνει σε κάθε Ελληνα πολίτη είναι τι θα γίνει; Πώς θα βγούμε από αυτή την κατάσταση; Τι πρέπει να γίνει για να δούμε επιτέλους μια άσπρη μέρα;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε το 15ο Συνέδριο του Κόμματος.

Η λύση βρίσκεται, υπογραμμίζεται στο 15ο Συνέδριο, να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό. Δηλαδή, ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, μια συμμαχία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, οργανώσεων, κομμάτων, παραγόντων, προσωπικοτήτων της χώρας στη βάση ενός αγωνιστικού προγράμματος βαθιών δημοκρατικών αλλαγών.

Ενα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που θα εκφράζεται η συμμαχία της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων και της προοδευτικής διανόησης.

Ενα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που θα παλέψει για να κατακτήσει την πολιτική εξουσία και που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία, θα βάλει φραγμό στη δράση των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων και θα οικοδομήσει μια ουσιαστική δημοκρατία, και θα ανοίξει το δρόμο στην παραπέρα κοινωνική πρόοδο.

Αλλη λύση πατριωτική, άλλη λύση που να βάζει τέρμα στο σημερινό κατήφορο και να υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και της χώρας δεν υπάρχει.

Κάλεσμα για νέους αγώνες

Αγαπητοί φίλοι,

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να επαναπαυτεί στη δράση του, στους αγώνες και τις θυσίες του, στα 80 χρόνια της ύπαρξής του.

Αντίθετα, θεωρούμε τη σημερινή συγκέντρωση κάλεσμα για νέους αγώνες. Ενα κάλεσμα που αναδύεται και σαν ιστορικό χρέος μέσα από τους αγώνες, τις θυσίες, τους ηρωισμούς, μέσα από τις νίκες, τα λάθη και τις ήττες μας. Κάλεσμα, για συμπαράταξη στο πατριωτικό μέτωπο.

Και σ' αυτό το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο έχουν θέση όλοι οι πατριώτες που θέλουν να αντισταθούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στην πολιτική της υποτέλειας. Εχουν θέση όλοι οι πατριώτες που θέλουν τη χώρα μας εθνικά κυρίαρχη και δημοκρατική, απαλλαγμένη από την κυριαρχία των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων.

Φανερό είναι ότι το Μέτωπο αυτό δε θα είναι μέτωπο των κομμουνιστών -άλλωστε τότε δε θα ήτανε μέτωπο - δε θα είναι κομμουνιστικό, αλλά ένα πατριωτικό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό, στα πλαίσια του οποίου οι κομμουνιστές θα φιλοδοξούν να παίξουν πρωτοποριακό και συνεπή ρόλο, στην πάλη για βαθιές δημοκρατικές αλλαγές και να πάψει το κράτος να είναι στην υπηρεσία των μονοπωλίων και των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Οι κομμουνιστές θα πράξουν το καθήκον τους

Αγαπητοί φίλοι,

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σήμερα, ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, οι Ελληνες κομμουνιστές καλούνται να πράξουν το πατριωτικό δημοκρατικό και σοσιαλιστικό καθήκον. Να πράξουν το καθήκον τους, όπως το κάνανε πάντα στην ογδοντάχρονη ιστορία του Κόμματος.

Οπως το κάνανε κατά τη δεκαετία του '20, που με αγώνες και θυσίες δημιούργησαν, εκ του μηδενός, ένα ρωμαλέο εργατικό κίνημα.

Οπως το κάνανε κατά τη δεκαετία του '30, που κράτησαν στις πλάτες τους τους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το μεροκάματο.

Οπως το κάνανε τη δεκαετία του '40, που αποτέλεσαν τη σπονδυλική στήλη και ψυχή της Εθνικής Αντίστασης και της δημοκρατικής τιμής του λαού μας.

Οπως το κάνανε και τα επόμενα χρόνια και από τα κάτεργα και από τους τόπους εξορίας ενάντια στο παλάτι και τη χούντα, για την αποκατάσταση της λαϊκής εθνικής ενότητας και την ομαλή πορεία της χώρας.

Και σήμερα καλούνται όλοι να πρωτοστατήσουν χωρίς να υπολογίσουν κόπους και θυσίες για να βγει η χώρα μας από τα δίχτυα που υφαίνουν οι "συγκλίσεις", οι "πολιτικοί ρεαλισμοί" και οι σημιτικοί εκσυγχρονισμοί που, δυστυχώς, έχουν τη στήριξη ή την ανοχή κι άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Η γνώση ατσαλώνει τους αγωνιστές

Αγαπητοί φίλοι, νέοι και νέες,

Πριν τελειώσω την ομιλία μου, θα 'θελα να πω δυο λόγια για τους νέους, και κυρίως σ' αυτούς που θα παραδοθεί, όταν έρθει η ώρα, η σκυτάλη του τιμημένου Κόμματός μας.

Θα τους έλεγα λοιπόν, πως οι αγωνιστές πρέπει να είναι σωστά πληροφορημένοι και καταρτισμένοι. Αγωνιστές είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας και μπορούν να την ξεχωρίζουν από την αντι - ιστορία. Εκείνοι που γνωρίζουν την αλήθεια. Και η αλήθεια ατσαλώνει τον άνθρωπο.Κι αυτή είναι, θα 'λεγα, η έκκλησή μας προς τους νέους και τις νέες:

Διαβάστε την ιστορία του λαού μας. Διαβάστε την ιστορία του εργατικού κινήματος. Διαβάστε την ιστορία του ΚΚΕ.

Μάθετε μέσα από ποιες ανήκουστες δυσκολίες και διώξεις κατόρθωσε να κρατάει τη σημαία των αγώνων ψηλά και να ανταποκρίνεται στους πόθους των εργαζομένων.

Μάθετε πώς επιβίωσε το ΚΚΕ στη μεταξική δικτατορία και πώς έγινε η ψυχή της Εθνικής Αντίστασης.

Μάθετε την εποποιία του Εμφύλιου. Μάθετε ποιο ήταν το ήθος των ηττημένων του Εμφύλιου και ποιο το ήθος των νικητών.

Μάθετε να ξεχωρίζετε τους ιστορικούς από τους πλαστογράφους της ιστορίας.

Μελετήστε την ιστορία του Κόμματος και του Παγκόσμιου Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος.

Αφομοιώστε δημιουργικά τη Μαρξιστική - Λενινιστική Θεωρία.

Νέοι και Νέες,

Αφουγκραστείτε τους πόθους και τους καημούς του λαού.

Η ανταπόκριση στις ελπίδες του λαού πρέπει να είναι ο δρόμος σας.

Και αυτός ο δρόμος είναι αρκετά πλατύς. Σ' αυτόν χωράνε και όλες οι χαρές της ζωής και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα της νεολαίας.

Τέλος, θα 'θελα να απευθυνθώ σε κάθε πατριώτη και δημοκράτη Ελληνα πολίτη να 'ρθει μαζί μας σ' αυτό το πατριωτικό μέτωπο πάλης για να υπερασπιστούμε από κοινού την εθνική μας κυριαρχία. Να υπερασπιστούμε το λαό μας από τα ντόπια και τα ξένα μονοπώλια, από τις επιβουλές των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Κόντρα στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό

Αγαπητοί φίλοι, και κάτι άλλο τελειώνοντας.

Αν η προσφορά, η πρωτοπόρα δράση των παλιών συντρόφων - και είμαστε περήφανοι γι' αυτό - και γενικότερα όλων των μελών μας είναι αναντικατάστατη, πρέπει να τονίσουμε ταυτόχρονα πως ό,τι το προοδευτικό και καλό επιτεύχθηκε στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας είναι έργο του αγώνα του ίδιου του λαού μας, της εργατικής τάξης, της νεολαίας.

Εμείς δε θεωρούμε τον εαυτό μας μοναδική και αποκλειστική πηγή δύναμης. Ξέρουμε ότι η δικιά μας πρωτοπόρα δύναμη και δράση δε λύνει από μόνη της τα προβλήματα, ούτε μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο των μαζών. Εμείς σε κάθε βήμα μας θέλουμε τη συμμετοχή του λαού, τη συμμετοχή της νεολαίας.

Και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτή την αξία, την πίστη στις δυνατότητες της εργατικής τάξης, του λαού μας, την εμπιστοσύνη στη δύναμη του αγώνα τους.

Οπως πάντα, έτσι και σήμερα, προσπαθούμε να τις αναδείξουμε σαν βασικό παράγοντα της κοινωνικής εξέλιξης, κόντρα στην ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, τα "εφικτά" και "ρεαλιστικά" του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Εκείνο που ζητάμε, εκείνο που μας ενδιαφέρει, εκείνο που επιδιώκουμε, είναι να μπει σε κίνηση μαζί μας ο αγώνας, η δημιουργικότητα του ίδιου του λαού μας για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Γιατί μόνο αυτός ο δρόμος με το λαό δημιουργό - κυρίαρχο μπορεί να οδηγήσει σε μία δίκαιη κοινωνία.

Με την ευκαιρία αυτή θα 'θελα να αναφερθώ σε ένα άμεσο και επίκαιρο ζήτημα.

Σε μερικούς μήνες θα 'χουμε εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, πως ο λαός μας θα υπερασπίσει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πάνε να τη μετατρέψουν σε ιδιωτική επιχείρηση, και θα αναδείξει πιστούς και άξιους υπηρέτες της.

Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον

Αγαπητοί σύντροφοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Γιατί η ιστορία μας δείχνει ότι ο λαός, η νεολαία δε σκύβουν το κεφάλι.

Γιατί το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε και ούτε θα 'ρθει όπως πολλοί θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.

Δεν είμαστε μόνοι. Σε όλες τις χώρες του κόσμου αρχίζει μία νέα περίοδος αγώνων. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα ανασυντάσσονται και το εργατικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δυναμώνει.

Οι κομμουνιστές της χώρας μας έχουμε χρέος να συμβάλουμε όπως το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα παίξει τον αποφασιστικό αγωνιστικό του ρόλο, ενωμένο, ατσαλωμένο στις δοκιμασμένες αρχές και αξίες.

Η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση δεν ήταν ένα διάλειμμα στην πορεία της ανθρωπότητας.

Παρά τις δυσκολίες, οι σημαίες, το ξέρουμε, ότι θα ανεμίζουν ξανά όρθιες στην εποχή μας κάτω από την πίεση των προβλημάτων, των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας.

Ο κόσμος που ζούμε μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.

Γι' αυτό είμαστε σίγουροι.

Ζήτω τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ