ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Ξεκληρίζεται η μικρομεσαία αγροτιά

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από τον προϋπολογισμό

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρνει προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό, φορομπηχτικό, έναν προϋπολογισμό που είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, και σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, που ξηλώνει την παραγωγική βάση της χώρας και ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά".

Με την επισήμανση αυτή άρχισε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, βουλευτής Β. Μπούτας,ασχολούμενος κυρίως με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης για την αγροτική οικονομία, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα τόνισε:

"Ο προϋπολογισμός προβλέπει για την αγροτική οικονομία μειωμένες δαπάνες, έτσι ώστε να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτό το νευραλγικό τομέα της οικονομίας το γρήγορο ξήλωμα των όποιων μηχανισμών στήριξης, το πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι δαπάνες για τη γεωργία είναι μικρότερες κατά 2%. Πέρα από αυτό η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό θα επιταχύνει την αρνητική πορεία για τα κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για το 1998, που είναι μόνο 160 δισ. δρχ., ενώ τα αντίστοιχα του 1997 ήταν 150 δισ. και θα απορροφηθούν τελικά μόνο 140 δισ.

Η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της ΓΚΑΤΤ, όπως και η Ατζέντα 2000, που υλοποιεί τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στον τομέα της γεωργίας,αλλά και η νέα ΓΚΑΤΤ που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα στα χρόνια που πέρασαν, είχαν ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου το 1996 με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια.Ανάλογη είναι και η εξέλιξη που σημειώνεται το 1997.

Τα τρομακτικά αυτά στοιχεία αποδεικνύουν ότι χρόνο το χρόνο συνειδητά η ΕΕ καταστρέφει την αγροτική οικονομία και μετατρέπει τη χώρα μας στον καλύτερο καταναλωτή αγροτικών προϊόντων της ΕΕ".

Πλουτίζουν οι έμποροι, πληρώνουν οι καταναλωτές

Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα κονδύλια που δίνονται στη γεωργία, με τα οποία στην ουσία επιδοτούνται οι βιομήχανοι, οι μεταποιητές και οι μεγαλέμποροι που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα γεωργικά προϊόντα για να μοσχοπωλήσουν μετά στους εργάτες, στο λαό. Τόνισε συγκεκριμένα:

"Σήμερα αγοράζουν τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια μία δεκάρα το κιλό. Τόσο πληρώνει από την τσέπη του ο έμπορας. Και τα επιτραπέζια 25 δρχ. το κιλό και ο καταναλωτής τα τρώει 250 δρχ. το κιλό.

Το σιτάρι το αγοράζουν 42 δρχ. στην καλύτερη περίπτωση. 37 δρχ. είναι η τιμή εγγύησης από 57 δρχ. που το πούλαγε ο παραγωγός το 1992. Την ίδια όμως περίοδο οι τιμές των ζυμαρικών όχι μόνο δε μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν με ρυθμούς μεγαλύτερους από τον πληθωρισμό. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά προϊόντα όπως καπνά, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα και άλλα, όπου το κόστος της αγοράς είναι στους βιομηχάνους και εμπόρους μηδαμινό.

Κατά συνέπεια οι επιδοτήσεις και ό,τι μας λέει κατά καιρούς η κυβέρνηση ότι έρχεται πακτωλός χρημάτων και πάει στους αγρότες, δεν πάει τελικά στους αγρότες, αλλά σε αυτούς τους κυρίους που λέγονται βιομήχανοι, έμποροι και αεριτζήδες πολλές φορές.

Οι ονομαστικές τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα είναι μικρότερες από αυτές που είχαν πριν την αναθεώρηση της ΓΚΑΤΤ το 1992, ενώ σημαντικές μειώσεις γίνονται και σε επιδοτήσεις.

Οι μειώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων και τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ με τα πανωτόκια, είχαν σαν αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα, παρά τη σημαντική μείωση της αγροτικής απασχόλησης, που γίνεται τα τελευταία χρόνια, να είναι μικρότερο από το 60% του εισοδήματος των άλλων τομέων της παραγωγής και η χρεοκοπία των αγροτικών συνεταιρισμών να έχει πάρει μαζικές διαστάσεις. Ειδικότερα για το 1996 η μέση αύξηση των ονομαστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, με συνέπεια ανάλογη μείωση να υπάρχει και στο καθαρό εισόδημα του αγρότη. Το ίδιο συμβαίνει και το 1997".

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος του ΟΓΑ είναι εισπρακτικός και αντικοινωνικός γιατί πολλαπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτών και μειώνονται δραστικά οι συντάξεις πείνας των αγροτών, ενώ με το Μητρώο Αγροτών επιδιώκεται το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Β. Μπούτας τόνισε:

"Μου δημιουργήθηκε μια απορία. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι άρχισε να φαίνεται "φως στο τούνελ" και ότι θα περάσουμε στη "γη της Επαγγελίας". Βεβαίως το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, αυτοί οι οποίοι έχουν τις κουτάλες και παίρνουν τα χρήματα με τις κουτάλες πραγματικά από τα παχιά πακέτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήδη την έχουν δει τη "γη της Επαγγελίας". Ο αγρότης τι θα δει; Το ξεκλήρισμά του; Ξεκληρίζεται. Μια φορά θυσιάζεται για την παιδεία, μια για την υγεία, μια για την άμυνα, μια για το καλό του τάδε, για το καλό του δείνα και τώρα για το καλό του Μάαστριχτ. Ε, λοιπόν δεν αντέχει άλλα βάρη ο λαός. Εχει λυγίσει πλέον. Και αν φτάσει καμιά φορά στις Βρυξέλλες του Μάαστριχτ, θα έχει πεθάνει ο λαός και βέβαια αυτός που κουβαλάει στην πλάτη του το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, θα ζει και θα βασιλεύει.

Γι' αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να βάλουν στην μπάντα τις μικροκομματικές λειτουργίες και να αναπτυχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε υγιή βάση, να ξεπεράσει τις ξεπουλημένες ηγεσίες. Να αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική, για να δούμε άσπρη μέρα. Αλλιώς μόνο αν χιονίσει... θα δούμε άσπρη μέρα".

Εκδηλώσεις των ΚΟ

Στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων, οι ΚΟ του ΚΚΕ οργανώνουν τις παρακάτω συσκέψεις - εκδηλώσεις - συνεστιάσεις:

Σήμερα Παρασκευή
  • Συσκέψεις μελών και οπαδών του Κόμματος για συζήτηση της Διακήρυξης για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ οργανώνουν:

- Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Λάρισας στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΝΕ (Πανός 9 2ος όροφος), με εισηγητή τον Χρ. Χαλκιά, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

- Η ΚΟΒ Νίκαιας Ν. Λάρισας στις 7 μ.μ. στο καφενείο ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ, με εισηγητή τον γραμματέα της ΝΕ Λάρισας Τάσο Τσιαπλέ.

  • Η ΚΟΒ της ΕΑΒ του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, ώρα 9.30 μ.μ., στην ταβέρνα "ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ" (Μητροπέτροβα 25 πλ. Ελευθερίου Βενιζέλου - Πολύγωνο).
  • Η ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ οργανώνει εκδήλωση - συνεστίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (Μιχαλακοπούλου 163), ώρα 9 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Χρ. Τσιντζιλώνης, υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Δάφνης του ΚΚΕ προσκαλεί σε εκδήλωση - συνεστίαση, ώρα 9 μ.μ.. στο "Κουτούκι του Αποστόλη" (Τερψιθέας 3, Παλαιό Φάληρο τηλ.: 98.47.314).
  • Οι ΚΟΒ Ανθούπολης και Μπουρναζίου διοργανώνουν συνεστίαση, ώρα 8 μ.μ. στην ταβέρνα "Καραγκιόζης" (Τρώων 9, Μπουρνάζι).
  • Η ΚΟΒ Μεταμόρφωσης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, ώρα 9 μ.μ., στην ταβέρνα "ΟΑΣΗ" (στάση Βλάχου).
  • Οι ΚΟ Μεσογείων διοργανώνουν ρεμπέτικη βραδιά στην ταβέρνα "Ο ΦΩΝΤΑΣ" στον Αϊ - Νικόλα Κάντζας, στις 9 το βράδυ.
Αύριο Σάββατο
  • Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στις 8 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο της Αρτας, οργανώνει η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ με σύνθημα: "Στο νέο αιώνα, με δύναμη και ορμή, για Ελλάδα και Ευρώπη Σοσιαλιστική". Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με πολιτικά τραγούδια από την Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Θωμόπουλο.
  • Η ΚΟΒ και η ΚΝΕ Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων του ΚΚΕ οργανώνουν εκδήλωση για τα 80χρονα και για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση στις 6 μ.μ. στα γραφεία τους (Σημαντήρα 18 και Κριτοβουλίδου, κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό Κ. Πατησίων). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία για την 80χρονη πορεία του ΚΚΕ, απαγγελίες ποιημάτων και μουσική και τραγούδια που έχουν ετοιμάσει οι νεολαίοι της οργάνωσης. Καλούνται όλοι οι φίλοι και οπαδοί, οι νεολαίοι της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος.
  • Οι ΚΟΒ ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιοσίων) διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση στη "ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ" (Τσακάλωφ και Επτανήσου) ώρα 9 μ.μ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Καματερού του ΚΚΕ διοργανώνουν γλέντι στις 9 το βράδυ στο κοσμικό κέντρο "Νέα Μελωδία" (Λεωφ. Φυλής 43 Ανω Λιόσια τηλ.: 24.74.274).
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Νομό Κοζάνης, των Σερβίων και της Πτολεμαϊδας διοργανώνουν συνεστιάσεις: Στην Πτολεμαϊδα στο οικογενειακό κέντρο "ΕΥΡΩΠΗ", στα Σέρβια στο κέντρο "Βρύσες". Στη συνεστίαση της ΚΟ Σερβίων, θα χαιρετίσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο "ΖΑΪΡΑ" με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τη "Μεσοτοπίτικη Κομπανία".
  • Η ΝΕ Ρεθύμνου διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο "ΑΑ" στους Αρμένους. Θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8 μ.μ. στο κέντρο "ΜΙΜΗΣ" (12ο χλμ. του δρόμου Σκύδρας - Μαυροβουνίου). Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Μπόσκου.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία για τα 80χρονα του ΚΚΕ και πολιτιστικό πρόγραμμα με απαγγελίες κλπ. Θα ακολουθήσει γλέντι. Η πρόσκληση - με πλήρες μενού - κοστίζει 2.500 δραχμές.
  • Η ΚΟΒ Δάσους Χαϊδαρίου του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι στο ΚΑΠΗ του Δάσους(25ης Μαρτίου και Αθ. Διάκου) ώρα 8.30 μ.μ.
  • Οι ΚΟΒ Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ οργανώνουν εκδήλωση για τα 80χρονα στα γραφεία της ΚΟΒ Φάρου Ν. Σμύρνης (Πιπίνου 11) ώρα 7 μ.μ. και καλούν όλους τους φίλους και οπαδούς να πάρουν μέρος.
  • Η Κομματική Οργάνωση Βάβδου Χαλκιδικής διοργανώνει συνεστίαση στο χωριό Βάβδος. Ομιλητής είναι ο Αλέκος Χατζηκώστας, μέλος του Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας.
Κυριακή
  • Οι ΚΟΒ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ προσκαλούν σε πολιτική εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη - Ομόνοια, 1ος όροφος), ώρα 7 μ.μ. Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει γλέντι.
  • Η ΚΟΒ Ιερόθεου διοργανώνει συνεστίαση, ώρα 9 το βράδυ, στο κέντρο "Μύλος" (Πατησίων 384).
  • Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο "ΜΥΡΙΟΛΗΣ" (στο Μακρύ Τοίχο). Στη συνεστίαση θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Καλογρέζας του ΚΚΕ καλεί σε συνεστίαση, ώρα 8.45 μ.μ., στη ρεμπέτικη γωνιά "Ο ΣΕΒΝΤΑΣ" (Αυγής 40, Ν. Ηράκλειο). Η "Ανώνυμη Κομπανία" θα συνοδέψει το γλέντι με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.
  • H KOB Π. Φαλήρου διοργανώνει εκδήλωση - γλέντι στα γραφεία της (Πέλοπος και Ηχούς, Π. Φάληρο), ώρα 6 μ.μ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ και ΦΟΡΤΗΓΩΝ του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση στο κέντρο "ΑΠΟΛΑΥΣΙΣ" (Μακεδονίας και Κωνσταντινουπόλεως 38), ώρα 9.30 μ.μ.
  • Η ΚΟΒ Προσφυγικών Πάτρας διοργανώνει συνεστίαση, στις 9 μ.μ. στο παραδοσιακό στέκι "Η ΜΟΥΡΙΑ" (Πριγκηπονήσων και Χρυσοστόμου).
Τρίτη 23.12.97
  • Ο Βορειοδυτικός Τομέας της ΚΝΕ διοργανώνει συνεστίαση, ώρα 9 μ.μ., στο "Ρεμπέτικο Στέκι" (πλατεία Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια).
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Θριαμβολογίες για τη λιτότητα

Για επιτυχίες της οικονομικής πολιτικής και αυξήσεις του εισοδήματος, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας!

Με εμφανή την πρόθεση να επιχειρήσει να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που προκαλεί ο φετινός προϋπολογισμός, παρενέβη χτες στη συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου,θριαμβολογώντας για τις... επιτυχίες της κυβέρνησης και την... αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων!

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μίλησε για "άλματα προς τη σύγκλιση" που έχουν επιτύχει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 οι οποίες - υποστήριξε - ότι ξεκίνησαν από δυσμενέστερη θέση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πορεία προς την ΟΝΕ. Παράλληλα επιχείρησε να υπενθυμίσει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας από την οποία "παραλάβαμε προϋπολογισμό 12,3%" όπως είπε. Υπεραμύνθηκε όμως και της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι σε σχέση με τις παλιότερες προσπάθειες της ΝΔ τώρα υπάρχει "διαφάνεια και συναίνεση".Προκλητικός ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου σε σχέση με την εισοδηματική πολιτική λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "να συνδυάσουμε τη σταθεροποίηση με ανάπτυξη". Υποστήριξε πως παρά την αρχική πρόθεση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ να διατηρήσουν απλά σταθερό το εισόδημα των εργαζομένων, βρέθηκαν στην... ευχάριστη θέση να διαπιστώσουν "στην πράξη γοργή αύξηση του εισοδήματος" που "υπερβαίνει ακόμα και το σύμφωνο εμπιστοσύνης με τους κοινωνικούς εταίρους".

Αναφερόμενος στην επόμενη διετία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε λόγο για "επιτάχυνση των ρυθμών" και "τήρηση του χρονοδιαγράμματος" της πορείας προς την ΟΝΕ. Προέβλεψε δε πληθωρισμό 2,5% για το τέλος του 1998 και 2% για το 1999. Τέλος αποτιμώντας το έργο της κυβέρνησης για το 1997, είπε ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών κινήθηκε στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης ενώ έγινε μεγάλη διαρθρωτική τομή όσον αφορά το χρηματιστήριο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις

Ζήτημα σκληρής πάλης η πραγματική μείωση του χρόνου εργασίας

Στο θέμα της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και στο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, εστίασε την παρέμβασή του για τον προϋπολογισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτο" το 2,5% που έχει εξαγγελθεί. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της πραγματικής μείωσης του χρόνου εργασίας.

Οπως χαρακτηριστικά είπε για τα εισοδήματα "επιμένουμε σταθερά και με επίγνωση γι' αυτό που λέμε, ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, να παλέψουν ενωμένοι εκεί κάτω στη βάση, όπου το μεροκάματο δεν έχει χρώμα, παραμερίζοντας τις όποιες σκοπιμότητες και τις παραταξιακές περιχαρακώσεις, για να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Μια αύξηση στους μισθούς - συντάξεις που θα κάλυπτε τις απώλειες των προηγούμενων πέντε χρόνων - αυτές οι απώλειες μπορούν να δοθούν κλιμακωτά - που θα κάλυπτε τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας, προφανώς δε θα έκανε πλούσιους τους εργαζόμενους. Η ικανοποίηση του αιτήματος για 8.000 δραχμές βασικό μεροκάματο, δεν πλουτίζει τον εργάτη. Ωστόσο, έστω αυτή η ανάσα, θα βοηθούσε ως ένα βαθμό στην αναθέρμανση της ντόπιας αγοράς". Ο Μήτσος Κωστόπουλος, κατέθεσε στην ομιλία του τις θέσεις του ΚΚΕ (γνήσια ΑΤΑ, φορολογικές ελαφρύνσεις - τιμαριθμοποίηση - αφορολόγητο ίσο με τις αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, σύνταξη στα 20 μεροκάματα κλπ).

Δε γιορτάζεται με σαμπάνιες!

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στο θέμα της πραγματικής μείωσης του χρόνου εργασίας "χωρίς αφαίρεση άλλων εργασιακών δικαιωμάτων", "με βελτίωση της εισοδηματικής τους θέσης, ακόμα και κάτω από το 7ωρο- πενθήμερο", αφού "είναι υπερώριμο διεθνώς". Ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε για το θέμα αυτό πως "θα είναι απάτη και αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι κάτι τέτοιο θα είναι αποτέλεσμα "συμφωνίας κυρίων" ή διαλόγων που θυμίζουν το "διάλογο" λιονταριού και αλεπούς". Πρόσθεσε παράλληλα ότι "για όσους φοβούνται κάτι τέτοιο και πέφτουν στην παγίδα του αμυντισμού, να τους πούμε ότι ποτέ και πουθενά η πραγματική μείωση του χρόνου εργασίας δε χαρίστηκε, δε γιορτάστηκε με σαμπάνιες των κεφαλαιούχων και των ανθρώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να τους πούμε ότι παντού και πάντα ήταν ζήτημα σκληρής πάλης, που συχνά πήρε και το χαρακτήρα κοινωνικής εξέγερσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και με την πραγματική μείωση του χρόνου εργασίας στα κατώτατα όριά της, με ελάχιστη δηλαδή υπεραξία για τον κεφαλαιούχο, δεν παίρνουν τέλος τα δεινά του εργάτη, του εργαζόμενου, όσο οι βασικές αιτίες της αναπαραγωγής της δυστυχίας παραμένουν. Ωστόσο, θα ήταν βλακώδης η στάση ενός εργάτη να περιμένει την... 8η μέρα της Δημιουργίας, όπου μαζί με όλα τα καλά θα του έφερνε και τη μείωση του χρόνου εργασίας". Ο Μ. Κωστόπουλος κατέληξε λέγοντας: "Και για να θυμηθούμε τον Κ. Μαρξ, αν οι εργάτες "το έκαναν αυτό θα ξέπεφταν στην κατάσταση μιας άμορφης μάζας από αφανισμένους διαβόλους που τίποτα δεν μπορεί να τους σώσει... Αν υποχωρούσαν άνανδρα στην καθημερινή σύγκρουσή τους με το κεφάλαιο, θ' αποδεικνύονταν ανίκανοι να επιχειρήσουν ένα οποιοδήποτε πλατύτερο κίνημα"...".

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ '98
Ανακάλυψαν πολύ μεγάλη... αύξηση εισοδημάτων!

Με τις τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και των ειδικών εισηγητών των κομμάτων που δεν τοποθετήθηκαν την πρώτη μέρα, συνεχίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998. Επίσης, στη χτεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και βουλευτές των κομμάτων, ενώ όπως έχει προγραμματιστεί, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει το βράδυ της Κυριακής λίγο πριν τα μεσάνυχτα και μετά θα γίνει η φανερή ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Διαστρέφοντας την πραγματικότητα που οδυνηρά τη βιώνουν καθημερινά οι Ελληνες εργαζόμενοι, που χτες αντέδρασαν με την πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο Γ. Παπαντωνίου στην ομιλία του έφτασε στο σημείο να πει ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων συνεχώς αυξάνονται. Χαρακτηριστική της αντιστροφής της πραγματικότητα ήταν και η αποστροφή του ότι "εμείς είχαμε υποσχεθεί διασφάλιση πραγματικών εισοδημάτων, αυτό όμως που έχει προκύψει στην πράξη είναι μία πολύ μεγάλη αύξηση στα πραγματικά εισοδήματα!".

Στη Μακεδονία ο Σπ. Χαλβατζής
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, πραγματοποιεί συνεστίαση, σήμερα Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, στο οικογενειακό κέντρο "Ελιά", στην Κατερίνη.Για τα 80χρονα του Κόμματος θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συσκέψεις στην περιοχή, με τη συμμετοχή του Σπύρου Χαλβατζή, στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος.

Το πρόγραμμα των συσκέψεων έχει ως εξής:

Σάββατο 20/12

- Στις 5.30 μ.μ. στην Κοζάνη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

- Στις 7.30 μ.μ. στη Σιάτιστα, στην αίθουσα του Δημαρχείου.

Κυριακή 21/12

- Το πρωί στα Γρεβενά, σε σύσκεψη που οργανώνει η ΚΟ Γρεβενών.

- Στις 5 μ.μ. σε σύσκεψη στο Βελβενδό

- Στις 7 μ.μ. σε σύσκεψη στην Ανω Κώμη.

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γλέντι και... κινηματογράφος

Ο Βορειοανατολικός Τομέας της ΚΝΕ Αθήνας διοργανώνει γλέντι προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Η είσοδος είναι μόνο 2.000 δραχμές και περιλαμβάνει άφθονο κρασί, φαγητό χωρίς όρια και ζωντανό ρεμπέτικο γλέντι. Το γλέντι γίνεται αύριο Σάββατο 20.12.97 στις 9 μ.μ. στα γραφεία της ΚΝΕ, στο Χολαργό (Βουτσινά 64, 3η στάση Χολαργού).

Επίσης, στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων του ΚΚΕ, την Κυριακή 21.12.97 στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου Χαλανδρίου, θα προβληθεί η ταινία: "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο". Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ