ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αύξηση τελών μέχρι και 30%!

Π. Σαλπέας: "Δεν υπάρχει ηθικό δικαίωμα αύξησης των ανταποδοτικών τελών"

Χάος επικράτησε κατά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Ουδείς γνωρίζει τι αποφάσισε ακριβώς το Σώμα. Ακόμα και η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, που απευθυνθήκαμε χτες για διευκρινίσεις, μας είπε ότι τη Δευτέρα θα συνταχθεί η ακριβής απόφαση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι και 30%! Το πού και με ποια κριτήρια, θα είναι το αντικείμενο επιτροπής που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Ετσι όμως ανοίγει διάπλατα η πόρτα για εκβιασμούς, δωροδοκίες, ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, στις κατοικίες η αύξηση θα είναι 4,5%. Σε ποιες όμως άλλες κατηγορίες θα επιβληθεί αύξηση 4,5% και σε ποιες 30%, σκόπιμα αφέθηκε ασαφές. Υποτίθεται ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η επιβολή ανταποδοτικών τελών 30% στα πολυκαταστήματα, στα φαστ - φουντ, στις βιομηχανίες, στις βιοτεχνίες πάνω από 1.000 τετραγωνικά, καθώς και στις δημόσιες υπηρεσίες, στους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, ιδιωτικές κλινικές, τράπεζες, εφοπλιστικά γραφεία κλπ. Πέραν όμως του ότι σε πολλές περιπτώσεις ο καθορισμός με σαφήνεια αυτών των κατηγοριών είναι δύσκολος, ο καθορισμός του κριτηρίου των τετραγωνικών μέτρων σαν προσδιοριστικό όριο οδηγεί σε προφανείς αδικίες. Βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία, αντί να χρησιμοποιήσει το στοιχείο του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης, ώστε με κάποια έστω σχετική ασφάλεια να ξεχωρίσει τους μικρούς από τους μεγάλους, προσπαθεί να κάνει τον διαχωρισμό ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Το θέμα των ανταποδοτικών τελών επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την πριν δέκα μέρες απόρριψη της αύξησής τους. Στη συνεδρίαση εκείνη απουσίαζαν πολλοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Η προχτεσινή δεύτερη εισήγηση, είχε αυξηθεί κατά ένα δισ. δραχμές και δόθηκε στους επικεφαλής των συνδυασμών μόλις λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους συμβούλους της μειοψηφίας σε αποχώρηση. Ετσι παρουσιάστηκε το φαινόμενο δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν καταψηφίσει την αύξηση των τελών στα 6,4 δισ. να ψηφίσουν αύξηση στα 7,4 δισ. και μάλιστα με τους όρους που προαναφέρθηκαν.

Ο Π. Σαλπέας

Ο επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας,αφού τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ανταπόδοση, δεδομένου ότι ο Πειραιάς είναι από τις πιο βρώμικες πόλεις, δεν υπάρχει και το ηθικό δικαίωμα αύξησης των ανταποδοτικών τελών, ακολούθως επεσήμανε ότι η ασάφεια της εισήγησης επιτρέπει την κατάταξη του οποιουδήποτε καταστήματος σε όποια κατηγορία θέλει ο κατατάσσων. "Εχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε μία συγκεκριμένη πολιτική. Να μην ενοχλείτε την Κεντρική Διοίκηση ακόμα και όταν περικόπτει επιχορηγήσεις προς τον δήμο και να βάζετε βαθιά το χέρι στην τσέπη του δημότη", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι ακόμα και η αύξηση του 4,5% δε δικαιολογείται αφού ήδη ο Πειραιάς είναι η ακριβότερη μετά τη Ρόδο πόλη. Ταυτόχρονα δε γίνεται καμία προσπάθεια για να σταματήσει η σπατάλη και η κακοδιαχείριση στο δήμο.

Ο Στ. Λογοθέτης αφού είπε: "Για να διεκδικήσουμε χρήματα από την κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες επιβολής τελών που έχουμε", πρόσθεσε: "Αν δεν αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να παραιτηθούμε αφού δε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε". Ακολούθως αφού υποστήριξε ότι "η διαχείριση είναι άψογη, δεν υπάρχουν ούτε σπατάλες, ούτε κλοπές", ομολόγησε ότι από τα ανταποδοτικά τέλη πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου και όχι μόνο οι απασχολούμενοι στην καθαριότητα.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της διήμερης επιστημονικής συνάντησης διαβαλκανικής συνεργασίας, με θέμα "Βαλκάνια και Ψυχική Υγεία", που πραγματοποιείται στο κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων και την Περιοδική Εκδοση Επιστημονικής Ενωσης ΨΝΑ "Τετράδια Ψυχιατρικής" και τη συμμετοχή επιστημόνων από τις βαλκανικές χώρες.

Συζητήθηκαν οι σημερινές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια και οι επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, των παιδιών, των νέων και των ηλικιωμένων. Ακόμα συζητήθηκαν τα αποτελέσματα απ' τη μετακίνηση των πληθυσμών, την ένταση των εξαρτήσεων από ουσίες και τις ενδεικνυόμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Θ. Κυριακίδης επισήμανε ότι για την προσέγγιση και εξήγηση των φαινομένων που εμφανίζονται σαν συνέπειες στους λαούς μετά τις ανατροπές και δραματικές εξελίξεις στα Βαλκάνια απαιτείται να διερευνηθούν τα αίτια που γεννούν τις αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία, και να προταθεί ο δρόμος για την αποκατάσταση των συνθηκών εκείνων που διαμορφώνουν ένα υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, σημείωσε: "Οι εργαζόμενοι, οι λαοί που σήμερα υποφέρουν από τη "νέα τάξη πραγμάτων", που γνώρισαν από πρώτο χέρι τι θα πει ιμπεριαλιστική επέμβαση και εμφύλιος πόλεμος, τι θα πει ανταγωνισμός για μοίρασμα των αγορών και δέχονται τις συνέπειες από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την προσφυγιά, θα πρέπει να έχουν δίπλα τους συμμάχους την επιστημονική κοινότητα, τους διανοούμενους. Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της φωνής τους, να ενισχυθεί η δυναμική των λαών της Βαλκανικής, πρώτα απ' όλα, για την ανατροπή αυτής της αρνητικής συγκυρίας".

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Απελπισμένοι οι οδηγοί μικρών φορτηγών

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Ανταπόκριση).-

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοχοι μικρών φορτηγών ΔΧ της Επαρχίας Πάλλης Κεφαλληνίας, στους οποίους σε πρώτη φάση κοινοποιήθηκαν κατασχέσεις των αυτοκινήτων τους, για οφειλή 11.575.686 δρχ. ανά ιδιοκτήτη προς το Ταμείο Σύνταξης Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ)!

Η απαίτηση του ΤΣΑ στρέφεται κατά 22 κατόχων άδειας μικρού φορτηγού ΔΧ και αφορά στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από το 1985 μέχρι σήμερα, αν και οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα πάνω από 10 χρόνια και απασχολούνται σε γεωργικές δουλιές. Ολοι δε είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, αφού το μεροκάματο του αυτοκινητιστή σ' αυτές τις μικρές κοινότητες με τους 150 - 300 κατοίκους, πάντα ήταν λειψό και συμπληρώνεται ακόμα και σήμερα με γεωργικές δουλιές.

Σημειώνεται ότι όλα αυτά είναι σε γνώση της κυβέρνησης και όλων των αρμοδίων, με υπομνήματα του προεδρείου του Σωματείου Τρικύκλων Φορτηγών ΔΧ Επαρχίας Πάλλης, στα οποία επισημαίνεται ότι μέχρι το 1980 οι εν λόγω αυτοκινητιστές ήταν κάτοχοι τρικύκλων, χωρίς καταβολές σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο, πέραν του ΟΓΑ. Η υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΣΑ επιβλήθηκε το 1980, όταν με απόφαση του νομάρχη Κεφαλληνίας επιτράπηκε η αντικατάσταση των τρικύκλων με μικρά φορτηγά, τριών τόνων μεικτού βάρους. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1985, που το κράτος χορήγησε άδειες και στους εμπόρους για να εκτελούν μεταφορές με δικά τους οχήματα, το έργο των επαγγελματιών μεταφορέων περιορίστηκε δραστικά και βρέθηκαν σε αδυναμία να καταβάλλουν τη μηνιαία εισφορά στο ΤΣΑ. Ο οικονομικός μαρασμός ανάγκασε τους περισσότερους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα του μεταφορέα και να στραφούν σε άλλες δουλιές, ενώ όσοι σήμερα παραμένουν στο επάγγελμα, περίπου οι μισοί, βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Ολοι αυτοί σήμερα σύρονται από την κυβέρνηση στα δικαστήρια και σε ορισμένους κοινοποιήθηκαν ήδη τα έγγραφα κατασχέσεων των αυτοκινήτων τους, ακόμα και των σπιτιών τους. Κι όλα αυτά, όταν η κυβέρνηση αδιαφορεί για την είσπραξη πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών που οφείλει το μεγάλο κεφάλαιο στα ασφαλιστικά ταμεία.

Συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ στο "Θριάσιο"

Στο Νοσοκομείο Ελευσίνας "Θριάσιο" θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα, ώρα 11 π.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Θέματα που θα συζητηθούν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το νοσοκομείο και οι διώξεις γιατρών.

Εκσυγχρονισμένο άστρο

Είναι γνωστό ότι ο Δ. Αβραμόπουλος και η πλειοψηφία του έχουν το Δημοτικό Συμβούλιο, όσους όρκους κι αν παίρνουν για το αντίθετο, γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Είναι επίσης γνωστό ότι η τακτική τους απέναντι σε "ενοχλητικά", για τη δημοτική αρχή και την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο, δημοσιεύματα, είναι του τύπου... δυο λαλούν και τρεις χορεύουν. Κάνουν ότι δεν είδαν, ούτε άκουσαν τίποτα. Επιπλέον, κάνουν και ό,τι περνάει απ' το χέρι τους για να αποκρύψουν ή έστω να "περάσουν στα ψιλά" όσα "έργα και ημέρες" της δημοτικής τους θητείας δεν τους βολεύουν. Ετσι, φρόντισαν να... περιποιηθούν και τον προϋπολογισμό του δήμου για το 1998, ορίζοντας Δημοτικό Συμβούλιο για τη συζήτηση και ψήφισή του την προπαραμονή των Χριστουγέννων! Σιγά τώρα, λένε, ποιος θα διαβάσει εφημερίδες... παραμονή των Χριστουγέννων για να διαπιστώσει τι θα σημάνουν για την πόλη το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, που θα εγκριθούν από τη δημοτική πλειοψηφία.

Πρόσφατα, με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, είχαν στήσει πάλι χίλιες δυο μηχανορραφίες προκειμένου να συζητηθούν τα σχετικά θέματα αργά το βράδυ, αφού προηγουμένως είχαν "εξοντωθεί", ύστερα από έξι ώρες συνεδρίασης, δημοτικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι και είχαν μαζέψει τις κάμερες το κανάλια. Τα ίδια έκαναν όλη τη χρονιά φέτος, όποτε έφερναν αναμορφώσεις του προϋπολογισμού του '97.

Το 'χουμε δει αμέτρητες φορές αυτό το έργο. Αλλά ακόμη και το θράσος έχει τα όριά του. Ο Δ. Αβραμόπουλος και η πλειοψηφία του έχουν υπερβεί - προ πολλού μάλιστα - τα εσκαμμένα.

Γερ. ΤΡ.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Να ενισχυθούν επειγόντως οι υπηρεσίες

Λόγω των αθρόων μεταβιβάσεων ακινήτων ενόψει της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών, οι υπηρεσίες του δήμου, που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση βεβαιώσεων ότι δεν οφείλεται ΤΑΠ, έχουν κατακλυστεί από αιτήσεις τις οποίες δεν προλαβαίνουν να ικανοποιήσουν έγκαιρα. Την κατάσταση αυτή επισημαίνει, με ανακοίνωσή του προς τον δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής.Ο ίδιος στην ανακοίνωση τονίζει: "Υπάλληλοι του δήμου συνιστούν στους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν στον συμβολαιογράφο μόνον τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού. Αλλά, σύμφωνα με εγκυκλίους του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, για να συνταχθεί συμβόλαιο απαιτείται να προσκομιστεί η βεβαίωση και δεν αρκεί ο αριθμός πρωτοκόλλου". Ο Λεων. Αυδής προτείνει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, ώστε να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με υπαλλήλους και ενδεχομένως να λειτουργήσουν και υπερωριακά για να εξυπηρετηθούν οι δημότες. Να παρέχεται, τέλος, ορθή πληροφόρηση στους ενδιαφερόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ