ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /24
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λγ9

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ.Ο ηρωικός πρωτοπόρος της Εθνικής Αντίστασης Λακωνίας και καπετάνιος του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, που πέθανε στις 21 Δεκέμβρη 1980.

Με τη συμπλήρωση 55 χρόνων από το πρώτο χτύπημα, που έγινε στις 18 Δεκέμβρη 1942, του Παρασκευά Λεβεντάκη με μια ομάδα διαλεχτών παλικαριών, κατά των Γερμανών, μέσα στην πλατεία Αράχωβας Λακωνίας, στη μνήμη του και στη μνήμη των συντρόφων του ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΡΕΚΕΖΕ,ΔΗΜΟΥ ΝΤΑΡΜΟΥ,ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΟΥΣΗ,ΠΑΝΟΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ,ΝΙΚΟΥ ΚΕΧΡΟΥΛΑ και των αδελφών του ΕΛΕΝΗΣ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΡΟΥΝΤΑ και ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ,προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Ο ανιψιός του Θεόδωρος Βρουντάς

* * *

λγ9

Στις 25 Δεκέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνος, 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Ακριβή

Τα παιδιά του και τα εγγόνια του

* * *

λγ9

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ, Επίτιμος Λυκειάρχης, ο οποίος πέθανε στις 24 Νοέμβρη 1997 και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο της Ηλιούπολης, γεννήθηκε στο χωριό Πέρδικα Ηπείρου το 1923. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν εκεί, μετά τον ξεριζωμό από τον Πόντο. Μικρός έμεινε ορφανός και ένας θείος του τον μετέφερε τον Πειραιά και τον έβαλαν στο Ορφανοτροφείο του Πειραιά. Τελείωσε τη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση και μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στη Φιλοσοφική Σχολή. Διορίστηκε νυχτοφύλακας στο ΠΙΚΠΑ για να έχει χρόνο να παρακολουθεί τις σπουδές του. Το Φλεβάρη του 1942 οργανώνεται στο ΕΑΜ Νέων και περνάει στην ΕΠΟΝ του Πανεπιστημίου. Αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές έως την απελευθέρωση. Πήρε μέρος και στα Δεκεμβριανά.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, συνεχίζει τη δουλιά του στο ΠΙΚΠΑ και τον αγώνα. Το 1948 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και στέλνεται στο Μακρονήσι. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, απολύεται από το ΠΙΚΠΑ και περνάει δύσκολες μέρες. Κατάφερε όμως να πάρει το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο. Διορίζεται καθηγητής Φιλολογίας και υπηρετεί στα Γυμνάσια της Πάρου, της Παραμυθιάς, της Κερατέας, της Αταλάντης, της Ηλιούπολης, της Νίκαιας, του Σοφικού, του Μαρτίνου.

Συνταξιούχος και Επίτιμος Λυκειάρχης, συνεχίζει τον αγώνα στην Ηλιούπολη Αττικής. Εκλέγεται αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης και αναπτύσσει δραστηριότητα και σε άλλες κοινωνικές οργανώσεις, όπως το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ. Με το θάνατό του, αφήνει μοναδική κληρονομιά στη γυναίκα του και τις οικογένειες των παιδιών του και τα τέσσερα εγγονάκια του, τα έργα της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρω 40.000 δρχ., ως δεύτερη δόση, για τα 80χρονα του ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ.

Ο σύγγαμπρός του Κ. Πεντεδέκας

* * *

λγ9

Σήμερα, 20 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 14 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μου συζύγου ΓΙΩΡΓΟΥ Δ. ΛΙΑΚΟΥ

Στη μνήμη του προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ιωάννα Λιάκου

* * *

λγ9

Συμπληρώνονται 40 μέρες από τον πρόωρο θάνατο του αγαπημένου μας παιδιού ΒΑΪΟΥ ΚΑΝΑΚΗ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Οι γονείς του Αποστόλης και Αλίκη.

  • Επίσης στη μνήμη του Β. Κανάκη ο εξάδελφος και συναγωνιστής του Χρήστος Αποστόλου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καναπίτσας Ηρακλείου Αττικής, 10.000 δρχ.

* * *

Η πανάκριβη μάνα μου ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΟΡΦΥΡΗ,μέλος του ΚΚΕ, ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, από το χωριό Οξυά Κόνιτσας. Εξορίστηκε από τη μισαλλόδοξη και δωσίλογη Δεξιά.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη του ακριβού ανιψιού μου, ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΖΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, που ο χάρος του έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής, πάνω στον ανθό της ηλικίας του σε εργατικό δυστύχημα, επίσης από την Οξυά, καθώς και στη μνήμη του αξέχαστου γαμπρού μου ΜΗΤΣΟΥ ΣΙΩΡΗ,αντάρτη του ΕΛΑΣ από τα Ανω Ρεβένια Ιωαννίνων, μέλους του ΚΚΕ, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Ρουμανία, και ως ελάχιστο φόρο τιμής, αγάπης και σεβασμού, προσφέρω 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κέντρου Περιστερίου, για τα 80χρονα του ΚΚΕ. Θανάσης Πορφύρης

* * *

λγ18

Ο Γιώργης Γκιόκας από το Επιτάλειο Ολυμπίας πρόσφερε 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω Επιτροπής Ηλείων Αττικής, στη μνήμη του αδελφού του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΓΚΙΟΚΑ,μαχητή του ΔΣΕ, που πιάστηκε τραυματισμένος από την ομάδα του Ζάρα και κατά τη μεταφορά του δολοφονήθηκε, καθώς και στη μνήμη του εξαδέλφου του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΓΚΙΟΚΑ,μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος καταδικάστηκε από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 22 Γενάρη 1949.

* * *

λγ9

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου πατέρα μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΡΤΣΙΑΡΗ,προσφέρω στη μνήμη του 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Κώστας Σκαρτσιάρης

* * *

Ο Κωνσταντίνος Γιαννάκος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαλανδρίου, 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ στη μνήμη των γονιών του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,των αδελφών του κομμουνιστών ΤΑΣΟΥ, ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΓΙΩΡΓΟΥ,του εξαδέλφου του ΜΑΝΘΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥ,καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών ΤΑΣΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ,του μπάρμπα - ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ και του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ.

* * *

Στη μνήμη των συντρόφων μου, που μαζί πολεμήσαμε, αγωνιστήκαμε, παλέψαμε για καλύτερη, ανθρώπινη ζωή και φύγανε από τη ζωή, πιστοί στα ιδανικά, τους σκοπούς του αγώνα μας, πιστοί στο τιμημένο μας κόμμα, το ΚΚΕ και προς τιμήν των 80χρονών του, προσφέρω 25.000 δρχ.

Ηλίας Αλεξανδρής συνταξιούχος

* * *

Στη μνήμη του Α. Β.,που πέθανε στις 18 Αυγούστου 1997, και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Β. Β.

* * *

λγ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΙΓΝΑΤΗΣ ΤΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,στέλεχος της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ στην Κατοχή, έδρασε στα κλωστοϋφαντουργεία της Νέας Ιωνίας Αττικής. Στο μπλόκο της Καλογρέζας, κυνηγήθηκε και ανέβηκε στο βουνό, αντάρτης του ΕΛΑΣ. Μετά την Απελευθέρωση, συνέχισε τη δράση του στη Νέα Ιωνία, κυνηγήθηκε και εξορίστηκε στα Κύθηρα και το Μακρονήσι.

Στη μνήμη του η αδελφή του Δέσποινα Τρανοπούλου - Βενετσανοπούλου προσφέρει 10.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ηρωικού ΚΚΕ,. Το κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε και ο Ιγ. Τρανόπουλος ως το τέλος της ζωής του.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

λγ9

Αύριο, Κυριακή 21 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο Νεκροταφείο της Καισαριανής θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και κομμουνιστή

ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΠΑΡΗ

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς τον Σπύρο Κάπαρη, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για να δει ο λαός άσπρη μέρα και έμεινε έως το τέλος της ζωής του, μέλος του ΚΚΕ. Ενας χρόνος αβάσταχτου πόνου, από τη μαύρη εκείνη μέρα της 21 Δεκέμβρη 1996, που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο Σπ. Κάπαρης. Ο θάνατός του άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ανω Κυψέλης, της οποίας ήταν μέλος.

Η σύζυγός του Φρόσω

Τα παιδιά του Φραγκίσκος και Ασπασία

***

λγ9

Αύριο, Κυριακή 21 Δεκέμβρη, γίνεται στον Απηδεώνα Αχαϊας, το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (Παναή) ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στη μνήμη του η οικογένειά του και τα μέλη της ΚΟΒ Απηδεώνα προσφέρουν 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και καλούν τους συντρόφους και φίλους του να παραβρεθούν στο μνημόσυνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ