ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΩΔΕΚΑΤΟ
Το αγροτικό συνέδριο

93ο ΜΕΡΟΣ

Οπως η παλιά ΚΕΕ προσπάθησε να εμποδίσει το δεύτερο Συνέδριο των εργατών και στρατιωτών βουλευτών, έτσι κι η εκτελεστική επιτροπή των Σοβιέτ των αγροτών προσπάθησε ν' αποφύγει το αγροτικό συνέδριο που συγκάλεσε το Σμόλνι. Ωστόσο η Εκτελεστική Επιτροπή, το ίδιο όπως και η παλιά ΚΕΕ, βλέποντας πως δεν μπορούσε να ματαιώσει αυτό το συνέδριο, άρχισε με πυρετώδη βιασύνη να στέλνει τηλεγραφήματα και να δίνει εντολή να εκλεγούν συντηρητικοί αντιπρόσωποι. Διέδωσαν ακόμα στους αγρότες ότι το συνέδριο θα συγκληθεί δήθεν στο Μογκιλιόφ και μερικοί από τους αντιπροσώπους πήγαν πραγματικά εκεί. Ομως στις 23 (10) του Νοέμβρη, στην Πετρούπολη συγκεντρώθηκαν τετρακόσιοι περίπου αντιπρόσωποι κι άρχισαν οι συσκέψεις των παρατάξεων...

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε στην αίθουσα Αλεξαντρόφ, στο Δημαρχείο κι η πρώτη ψηφοφορία έδειξε πως οι περισσότεροι από τους μισούς αντιπροσώπους του συνεδρίου ήταν αριστεροί εσέροι, ενώ μπολσεβίκοι ήταν, περίπου, το ένα πέμπτο, δεξιοί εσέροι - το ένα τέταρτο και οι υπόλοιποι αντιπρόσωποι συνασπίστηκαν μόνο από αντιπολίτευση προς την παλιά Εκτελεστική Επιτροπή, που είχε επικεφαλής τον Αυξέντιεφ, τον Τσαϊκόφσκι και τον Πεσεχόνοφ...

Η τεράστια αίθουσα γέμισε από θορυβώδες πλήθος. Βαθιά και έντονη έχθρα χώριζε τους αντιπροσώπους σε ομάδες. Στη δεξιά πλευρά ακτινοβολούσαν οι επωμίδες των αξιωματικών, διακρίνονταν τα πατριαρχικά αξύριστα πρόσωπα των ηλικιωμένων και πιο πλούσιων αγροτών, στο κέντρο ήταν λίγοι αγρότες υπαξιωματικοί και κάμποσοι στρατιώτες και αριστερά κάθονταν σχεδόν αποκλειστικά απλοί στρατιώτες. Ηταν η νέα γενιά που υπηρετούσε στο στρατό... Οι εξώστες ήταν γεμάτοι από εργάτες που θυμούνταν ακόμα την αγροτική τους προέλευση...

Η Εκτελεστική Επιτροπή ανοίγοντας τη συνεδρίαση κατά το παράδειγμα της παλιάς ΚΕΕ, αρνήθηκε ν' αναγνωρίσει επίσημα το συνέδριο: Το επίσημο συνέδριο είχε καθοριστεί για τις 13 του Δεκέμβρη (30 Νοέμβρη). Μέσα σε θύελλα από χειροκροτήματα και οργισμένες κραυγές, ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής δήλωσε πως η σημερινή συγκέντρωση δεν είναι τίποτε περισσότερο από "Εκτακτη συνδιάσκεψη...". Ομως η "Εκτακτη συνδιάσκεψη" πολύ γρήγορα έδειξε τη στάση της απέναντι στην Εκτελεστική Επιτροπή, εκλέγοντας στο προεδρείο την αρχηγό των αριστερών εσέρων Μαρία Σπιριδόνοβα.

Ολη η πρώτη μέρα πέρασε σχεδόν μέσα σε θυελλώδεις συζητήσεις για το αν θα επιτραπεί να πάρουν μέρος στο συνέδριο οι εκπρόσωποι των επαρχιακών Σοβιέτ ή μόνο οι αντιπρόσωποι από τις οργανώσεις των κυβερνείων. Τελικά, όπως είχε γίνει και στο συνέδριο των εργατών και στρατιωτών, η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της πιο πλατιάς αντιπροσώπευσης. Μετά από αυτό η παλιά Εκτελεστική Επιτροπή εγκατέλειψε την αίθουσα των συνεδριάσεων...

Σχεδόν αμέσως ύστερα έγινε ολοφάνερο, πως η πλειοψηφία των αντιπροσώπων ήταν εχθρικά διατεθειμένη προς την κυβέρνηση των Επιτρόπων του Λαού. Ο Ζινόβιεφ προσπάθησε να μιλήσει εξ ονόματος των μπολσεβίκων, μα τον γιουχάισαν και τον αποδοκίμασαν, κι όταν μέσα σε γέλια κατέβηκε από το βήμα, ξέσπασαν φωνές: "Βάλτωσε ο Επίτροπος του Λαού!".

"Εμείς οι αριστεροί σοσιαλιστές επαναστάτες", φώναξε ο επαρχιακός αντιπρόσωπος Ναζάρεφ, - "δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη λεγόμενη εργατοαγροτική κυβέρνηση, αν δεν αντιπροσωπευτούν σ' αυτήν οι αγρότες. Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι σήμερα τίποτ' άλλο, από δικτατορία των εργατών... Επιμένουμε στο σχηματισμό καινούριας κυβέρνησης που θ' αντιπροσωπεύει όλη τη δημοκρατία!

Οι αντιδραστικοί αντιπρόσωποι με όλες τις δυνάμεις υποστήριζαν την τέτοια τάση και, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των μπολσεβίκικων θέσεων, υποστήριζαν πως το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού προσπαθεί είτε να υποτάξει το συνέδριο, είτε να το διαλύσει με την ένοπλη δύναμη. Οι αγρότες υποδέχτηκαν αυτή τη δήλωση με θύελλα αγανάκτησης...

Την τρίτη μέρα στο βήμα εμφανίστηκε ξαφνικά ο Λένιν. Η αίθουσα τρανταζόταν περισσότερο από δέκα λεπτά: "Κάτω αυτός!" - ούρλιαζαν οι σύνεδροι. "Δε θέλουμε ν' ακούσουμε τους λαϊκούς σας επιτρόπους! Δεν αναγνωρίζουμε την κυβέρνησή σας!".

Ο Λένιν στεκόταν απόλυτα ήρεμος, κρατώντας την κορυφή του βήματος με τα δύο του χέρια και κοίταζε σκεφτικά το μαινόμενο πλήθος με τα μισόκλειστα μάτια του. Τέλος, ο θόρυβος στην αίθουσα ησύχασε κάπως, εκτός από τα δεξιά καθίσματα, απ' όπου συνέχιζαν ακόμα να φωνάζουν και να σφυρίζουν.

"Δεν ήρθα σαν μέλος του Σοβιέτ των Επιτρόπων του Λαού", - είπε ο Λένιν και πάλι περίμενε, μέχρι που να σταματήσει ο θόρυβος - "αλλά σαν μέλος της μπολσεβίκικης φράξιας κι αφού εκλέχτηκα κανονικά για το σημερινό συνέδριο". Και σήκωσε ψηλά, πάνω από το κεφάλι, το πληρεξούσιό του, έτσι που να μπορούν όλοι να το δουν.

"Ομως" - συνέχισε με ολότελα ήρεμη φωνή - "κανένας δε θ' αρνηθεί πως η σημερινή ρωσική κυβέρνηση σχηματίστηκε από το μπολσεβίκικο κόμμα...". Περίμενε ακόμα ένα δευτερόλεπτο - "που στην ουσία, είναι ένα και το αυτό πράγμα...". Αμέσως από τα δεξιά καθίσματα ξέσπασαν στριγκλιάρικες κραυγές, αλλά το κέντρο κι η αριστερά ενδιαφέρθηκαν και πέτυχαν να γίνει ησυχία.

Η επιχειρηματολογία του Λένιν ήταν απλή. "Πέστε ειλικρινά, εσείς οι αγρότες, που σας δώσαμε την τσιφλικάδικη γη: Θέλετε πραγματικά να εμποδίσετε τώρα τους εργάτες να εφαρμόσουν τον έλεγχο στην παραγωγή; Γιατί, βλέπετε, αυτή είναι η ταξική πάλη. Οι τσιφλικάδες, βέβαια, παλεύουν ενάντια στους αγρότες και οι εργοστασιάρχες παλεύουν ενάντια στους εργάτες. Θέλετε, αλήθεια, να φέρετε διάσπαση στις γραμμές του προλεταριάτου; Με ποια πλευρά θέλετε να πάτε;

Εμείς, οι μπολσεβίκοι, είμαστε το κόμμα του προλεταριάτου - τόσο του αγροτικού προλεταριάτου, όσο και του βιομηχανικού προλεταριάτου. Εμείς, οι μπολσεβίκοι, είμαστε υπέρ των Σοβιέτ - τόσο υπέρ των Σοβιέτ των αγροτών, όσο και υπέρ των εργατών και των στρατιωτών. Η σημερινή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση σοβιετική, κι εμείς όχι μόνον προτείναμε στο Σοβιέτ των αγροτών να πάρει μέρος σ' αυτή την κυβέρνηση, μα και καλέσαμε τους αντιπροσώπους των αριστερών εσέρων να μπουν στο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού.

Τα Σοβιέτ είναι η πιο τέλεια αντιπροσώπευση του λαού - τόσο για κείνους που δουλεύουν στα εργοστάσια και στα μεταλλεία, όσο και για κείνους που δουλεύουν στα χωράφια. Καθένας που προσπαθεί να υπονομεύσει τα Σοβιέτ, κάνει αντιδημοκρατικές και αντεπαναστατικές ενέργειες. Κι εγώ είμαι υποχρεωμένος να σας προειδοποιήσω, σύντροφοι δεξιοί εσέροι και σας, κύριοι καντέ, πως αν η Συντακτική Συνέλευση προσπαθήσει να διαλύσει τα Σοβιέτ, εμείς, δε θα επιτρέψουμε στη Συντακτική Συνέλευση να κάνει τέτοιο πράγμα!".

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 94ο ΜΕΡΟΣ

Εκδηλώσεις ΚΟ

Στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων, οι ΚΟ του ΚΚΕ οργανώνουν τις παρακάτω συσκέψεις - εκδηλώσεις - συνεστιάσεις:

Σήμερα Σάββατο
  • Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στις 8 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο της Αρτας, οργανώνει η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ με σύνθημα: "Στο νέο αιώνα, με δύναμη και ορμή, για Ελλάδα και Ευρώπη Σοσιαλιστική". Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με πολιτικά τραγούδια από την Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Θωμόπουλο.
  • Η ΚΟΒ Αλίμου διοργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα "ΤΟ ΞΕΦΩΤΟ" (Πλάτωνος και Σόλωνος Κ. Καλαμάκι) ώρα 9 μ.μ.
  • Η ΚΟΒ και η ΚΝΕ Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων του ΚΚΕ οργανώνουν εκδήλωση για τα 80χρονα και για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση στις 6 μ.μ. στα γραφεία τους (Σημαντήρα 18 και Κριτοβουλίδου, κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό Κ. Πατησίων). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία για την 80χρονη πορεία του ΚΚΕ, απαγγελίες ποιημάτων και μουσική και τραγούδια που έχουν ετοιμάσει οι νεολαίοι της οργάνωσης. Καλούνται όλοι οι φίλοι και οπαδοί, οι νεολαίοι της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος.
  • Οι ΚΟΒ Ν. Λιοσίων του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση στο κέντρο "ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ" (γωνία Τσακάλωφ και Επτανήσου Πετρούπολη) ώρα 9 μ.μ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Καματερού του ΚΚΕ διοργανώνουν γλέντι στις 9 το βράδυ στο κοσμικό κέντρο "Νέα Μελωδία" (Λεωφ. Φυλής 43, Ανω Λιόσια τηλ.: 24.74.274).
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Νομό Κοζάνης, των Σερβίων και της Πτολεμαϊδας διοργανώνουν συνεστιάσεις: Στην Πτολεμαϊδα στο οικογενειακό κέντρο "ΕΥΡΩΠΗ", στα Σέρβια στο κέντρο "Βρύσες". Στη συνεστίαση της ΚΟ Σερβίων, θα χαιρετίσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο "ΖΑΪΡΑ" με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τη "Μεσοτοπίτικη Κομπανία".
  • Η ΝΕ Ρεθύμνου διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο "ΑΑ" στους Αρμένους. Θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8 μ.μ. στο κέντρο "ΜΙΜΗΣ" (12ο χλμ. του δρόμου Σκύδρας - Μαυροβουνίου). Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Μπόσκου.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία για τα 80χρονα του ΚΚΕ και πολιτιστικό πρόγραμμα με απαγγελίες κλπ. Θα ακολουθήσει γλέντι. Η πρόσκληση - με πλήρες μενού - κοστίζει 2.500 δραχμές.
  • Οι ΚΟΒ Νότιας Κέρκυρας διοργανώνουν συνεστίαση στο ξενοδοχείο "ΡΕΓΓΙΝΑ" στον Πετρίτη, ώρα 8 μ.μ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Δάσους Χαϊδαρίου του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι στο ΚΑΠΗ του Δάσους(25ης Μαρτίου και Αθ. Διάκου) ώρα 8.30 μ.μ.
  • Οι ΚΟΒ Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ οργανώνουν εκδήλωση για τα 80χρονα στα γραφεία της ΚΟΒ Φάρου Ν. Σμύρνης (Πιπίνου 11), ώρα 7 μ.μ. και καλούν όλους τους φίλους και οπαδούς να πάρουν μέρος.
  • Η Κομματική Οργάνωση Βάβδου Χαλκιδικής διοργανώνει συνεστίαση στο χωριό Βάβδος. Ομιλητής είναι ο Αλέκος Χατζηκώστας, μέλος του Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας.
Αύριο Κυριακή
  • Οι ΚΟΒ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ προσκαλούν σε πολιτική εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη - Ομόνοια, 1ος όροφος), ώρα 7 μ.μ. Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει γλέντι.
  • Η ΚΟΒ Ιερόθεου διοργανώνει συνεστίαση, ώρα 9 το βράδυ, στο κέντρο "Μύλος" (Πατησίων 384).
  • Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο "ΜΥΡΙΟΛΗΣ" (στο Μακρύ Τοίχο). Στη συνεστίαση θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Καλογρέζας του ΚΚΕ καλεί σε συνεστίαση, ώρα 8.45 μ.μ., στη ρεμπέτικη γωνιά "Ο ΣΕΒΝΤΑΣ" (Αυγής 40, Ν. Ηράκλειο). Η "Ανώνυμη Κομπανία" θα συνοδέψει το γλέντι με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.
  • H KOB Π. Φαλήρου διοργανώνει εκδήλωση - γλέντι στα γραφεία της (Πέλοπος και Ηχούς, Π. Φάληρο), ώρα 6 μ.μ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ και ΦΟΡΤΗΓΩΝ του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση στο κέντρο "ΑΠΟΛΑΥΣΙΣ" (Μακεδονίας και Κωνσταντινουπόλεως 38), ώρα 9.30 μ.μ.
  • Η ΚΟΒ Προσφυγικών Πάτρας διοργανώνει συνεστίαση, στις 9 μ.μ. στο παραδοσιακό στέκι "Η ΜΟΥΡΙΑ" (Πριγκηπονήσων και Χρυσοστόμου).
Τρίτη 23.12.97
  • Ο Βορειοδυτικός Τομέας της ΚΝΕ διοργανώνει συνεστίαση, ώρα 9 μ.μ., στο "Ρεμπέτικο Στέκι" (πλατεία Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια).
Β/Α ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γλέντι και... κινηματογράφος

Ο Βορειοανατολικός Τομέας της ΚΝΕ Αθήνας διοργανώνει γλέντι προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Η είσοδος είναι μόνο 2.000 δραχμές και περιλαμβάνει άφθονο κρασί, φαγητό χωρίς όρια και ζωντανό ρεμπέτικο γλέντι. Το γλέντι γίνεται σήμερα Σάββατο 20.12. στις 9 μ.μ. στα γραφεία της ΚΝΕ, στο Χολαργό (Βουτσινά 64, 3η στάση Χολαργού).

Επίσης, στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου Χαλανδρίου, θα προβληθεί η ταινία: "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο". Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΚΟ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συσκέψεις για τα 80χρονα
  • Η Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συσκέψεις στην περιοχή, με τη συμμετοχή του Σπύρου Χαλβατζή, στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος.

Το πρόγραμμα των συσκέψεων έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο

- Στις 5.30 μ.μ. στην Κοζάνη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

- Στις 7.30 μ.μ. στη Σιάτιστα, στην αίθουσα του Δημαρχείου.

Κυριακή 21/12

- Το πρωί στα Γρεβενά, σε σύσκεψη που οργανώνει η ΚΟ Γρεβενών.

- Στις 5 μ.μ. σε σύσκεψη στο Βελβενδό

- Στις 7 μ.μ. σε σύσκεψη στην Ανω Κώμη.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το ΚΜΕ διοργανώνει 5ήμερη χριστουγεννιάτικη εκδρομή από 24.12.97 έως και 28.12.97 σε Μονεμβάσια, Γύθειο, Αρεόπολη, Μάνη, Μυστρά. Για κρατήσεις θέσεων, δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στα τηλέφωνα: 88.100.46 και 88.100.74 από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. καθημερινά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ