ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"1998" εικαστικές ευχές

Πρωτότυπα δώρα, με εικαστική άποψη, θα βρείτε τις γιορτές σε πολλές γκαλερί. Εργα τέχνης σε προσιτές τιμές για φιλότεχνους ή όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό.

  • Πολύ ωραίο δώρο, είναι μια λιθογραφία ή μεταξοτυπία έργου του μεγάλου μας χαράκτη - ζωγράφου Α. Τάσσου (Τάσσου Αλεβίζου). Επιλεγμένα έργα του κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αριθμημένων και σφραγισμένων, από την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών "Α. Τάσσος" ((Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 9243.100), σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές. Η Εταιρεία, με την ευκαιρία των γιορτών, κυκλοφόρησε σε έγχρωμη μεταξοτυπία και το έργο του Α. Τάσσου "Αγρότες της Μεσσηνίας".Το έργο, διαστάσεων 60χ37 εκατ. τυπώθηκε σε περιορισμένα αντίτυπα, αριθμημένα και σφραγισμένα και διατίθεται από τα γραφεία της.
  • Δώρα καλλιτεχνικής αξίας, σε ειδικές τιμές, θα βρείτε επίσης στην Πινακοθήκη της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (Υπατίας 1β και Μητροπόλεως). Συγκεκριμένα μεταξοτυπίες και λιθογραφίες των: Γ. Βαρλάμου, Π. Γράββαλου, Β. Διονά, Σ. Καραβούζη, Κ. Μαλάμου, Ι. Μητσέα - Μαλάμου, Β. Σεμερτζίδη κ.ά. Ακόμη, τρεις νέες μεταξοτυπίες: "Νεκρή φύση" και "Ποτάμι" του Γιάννη Μιγάδη,"Φιλαρέσκεια" του Π. Ζουμπουλάκη.Στο εκθετήριο υπάρχουν μικρογλυπτά των: Ε. Βάλβη, Α. Δούκα, Κ. Ρόθου και χειροποίητα κοσμήματα, δημιουργίες από γυαλί, κεραμικά κλπ.
  • Πολλά καινούρια αντικείμενα, πιστά αντίγραφα των κειμηλίων του μουσείου, που βοηθούν σε μια έγκυρη επιλογή γιορτινών δώρων, παρουσιάζονται, έως τις 31/12, στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη.Κατά το έθιμο του Μουσείου διατίθεται και η σειρά των φετινών ευχετηρίων, καθώς και Πρωτοχρονιάτικο φλουρί. Το Πωλητήριο βρίσκεται προσωρινά στην καινούρια πτέρυγα του Μουσείου (είσοδος από Βασ. Σοφίας 17).
  • Εργα τέχνης μικρών διαστάσεων φιλοξενούνται μέχρι τις 31/12 στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8). Εργα ζωγραφικής σε λάδι, ακριλικά ή ακουαρέλα. Μερικά σε παλιά ξύλα από νεοκλασικές πόρτες. Αγιογραφίες παραδοσιακής τεχνικής, σε πρωτότυπες αποδόσεις. Ζωγραφική σε γύψο με την τεχνική του "φρέσκο". Ζωγραφικές μινιατούρες. πλαισιωμένες σε πλεξιγκλάς. Χαρακτικά σε διάφορες τεχνικές. Δημιουργίες των: Γ. Βαρλάμου, Μ. Γεωργά, Χρ. Γκαλτέμη, Π. Γράββαλου, Σ. Καραβούζη, Χ. Μπλάουτ, Εύας Μπουλγουρά, Γ. Σταθόπουλου, Π. Τέτση κ.ά.
  • "Μικρές ζωγραφιές '97" τιτλοφορείται η γιορταστική έκθεση της γκαλερί "Ζουμπουλάκη" (πλατεία Κολωνακίου 20), με έργα μικρών διαστάσεων ζωγραφικής και γλυπτικής, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
  • "Μικρογλυπτική '97" τιτλοφορείται η έκθεση στις "Εποχές" (Κηφισίας 263, Κηφισιά), με έργα μικρών διαστάσεων, ζωγραφικής και γλυπτικής, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
  • Χειροποίητα, μοναδικά κομμάτια σε χρυσό, ασήμι και μπρούτζο, δημιουργίες της Ισμήνης Δουζένη,διαθέτει μέχρι τις 31/12 η γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7). Εργα γεμάτα από φως και από την ομορφιά της φύσης, φτιαγμένα με την παραδοσιακή τεχνική, στους λιτούς κανόνες του κοσμήματος.

Η. Μ.

Μελωδικές "συναντήσεις"

Δίσκοι μεγάλοι, μα και μικροί, σκληροί. Γεμάτοι μελωδίες προσκαλούν σε ακρόαση και σε "συναντήσεις" της ψυχής:

"Λέσβος - Αιολίς" είναι ο τίτλος των δύο CD (49 τραγούδια και οργανικά κομμάτια της Λέσβου), που κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης,σε επιμέλεια του Νίκου Διονυσόπουλου. "Μουσικές της Ιωνικής γης",έκδοση του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου (ΜΛΑ),με ερμηνευτή τον Χρίστο Τσιαμούλη σε ανέκδοτα μικρασιάτικα. Από το ΜΛΑ κυκλοφορούν και τα "Τραγούδια από την Αίγινα",σε επιμέλεια του Μ. Δραγούμη.

"Μίκης",ένας δίσκος με ερμηνευτή τον Μ. Θεοδωράκη σε τραγούδια του γνωστά κι αγαπημένα. Εκδοση της γερμανικής εταιρίας "Περεγκρίνα", όπως και ο δίσκος "Poetica",με τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη και ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη.Επίσης άλλο ένα CD με τη μουσική του συνθέτη σε πολύ καλή εκτέλεση του Βασίλη Σαλέα (κλαρίνο) με τίτλο Litany.

Από τη δισκογραφία των ήδη καταξιωμένων δημιουργών και ερμηνευτών ξεχώρισαν: "Παυσίλυπον" του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με στιχουργούς τους Ισαάκ Σούση, Νίκο Τσακνή, Γιώργο Οικονομέα και Λίνα Δημοπούλου, "Πες μου ένα ψέμα ν' αποκοιμηθώ" με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε τραγούδια των Ασιμου, Κροκίδη, Μεσημέρη, Ιωάννου, Μπουλασίκη και Ζαμπέτα, "Τραγούδια για τους μήνες" της Ελευθερίας Αρβανιτάκη σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου,"Τα χάρτινα" των Δήμητρας Γαλάνη - Τάκη Σούκα, "Φιλί του κόσμου" με ζωντανές ηχογραφήσεις από παραστάσεις της Χάρις Αλεξίου σε διάφορες χώρες,"Σαν Ηφαίστειο που ξυπνά" των Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Νίκου Αντύπα, Λίνας Νικολακοπούλου,το "Μουσικό Κουτί" του Γιώργου Νταλάρα, με 9 CD και 1 CD ROM, περίπου 200 τραγούδια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αποσπάσματα από δημοσιεύματα, κείμενα από συνεντεύξεις.

Από τους νεότερους οι δίσκοι: "Αν ήταν εύκολη η ζωή θα κράταγε αιώνες" με ερμηνευτή τον Κώστα Μάντζιο,μια γνήσια λαϊκή φωνή, τα "Τραγούδια για μικρές εβδομάδες",εξαίρετο δισκογραφικό ντεμπούτο του Μανώλη Χατζημανώλη σε τραγούδια των Δ. Μαρκατόπουλου και Χρ. Παπαδόπουλου, το μελωδικό ταξίδι"Στη χώρα των ασμάτων",του πρώτου δίσκου του Γιάννη Ιωάννου με ερμηνεύτρια την Καλλιόπη Βέττα,τα "Δέκα χρόνια στου Μπακάκου" από τονΓεράσιμο Ανδρεάτο,σε τραγούδια των Χρήστου Νικολόπουλου - Θοδωρή Γκόνη.

Ακόμη: ο διπλός δίσκος "Παράλληλη δισκογραφία" των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα,μια συλλογή τραγουδιών από τη δεκαπεντάχρονη πορεία τους, το CD"Ψάξε στ' όνειρό μας" των Θάνου Μικρούτσικου και Λάκη Λαζόπουλου και ερμηνευτές τους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστα Θωμαϊδη, Κατερίνα Κούκα, Δημήτρη Μητροπάνο, Γιάννη Μπέζο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Διονύση Τσακνή,ο δίσκος "Οχι λάθη, πάντα λάθη" των Χειμερινών Κολυμβητών,η "Μάνα Γη" των "Απούριμακ",οι "Δέκα παιδικοί καημοί" του Γιώργου Σταυριανού με ερμηνευτές τους Αργύρη Κούκα και Πένυ Ξενάκη, το "Ενα τραγούδι για τον Πειραιά" με την Πόλυ Πάνου σε τραγούδια των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Κορακάκη κ. ά., "Τα τραγούδια του Καραγκιόζη" του Σταμάτη Κραουνάκη.

Ρ. Σ.

"Πυξίδα" το τραγούδι

Βραδιές γιορταστικές, παραδομένες σε φωνές και μουσικές, που δε φοβούνται ν' ανοίξουν τα πανιά και να "ταξιδέψουν". Σε τοπία αισθαντικά και ονειρεμένα, με μοναδική "πυξίδα" τη μουσική.

Στη "Σφεντόνα" (Αλεξάνδρας 22) συνεχίζεται (μέχρι 1/2/98) η μουσική συνάντηση "κορυφής" των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή και Σωτηρίας Λεονάρδου,ενώ στην "Ιερά Οδό" οι βραδιές ανήκουν στους Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Ανδρέου.Ο ανανεωμένος "Βρούτος" (Βουλγαροκτόνου 67, Στρέφη) από τις 22/12 φιλοξενεί τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" μαζί με τους Κώστα Θωμαϊδη, Αλέξια, Χρυσούλα Χριστοδούλου,η "Μέδουσα"(Αρεοπαγίτου και Μακρή) τους Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλη Λιδάκη, Δημήτρη Μπάση, Κορίνα Βένη, Δημήτρη Υφαντή,ενώ η "Πανσέληνος" (Αδριανού 101) τουςΠαντελή Θαλασσινό, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Παπάζογλου, Γεωργία Γρηγοριάδου, Νίκη Ξυλούρη.

Στα "13 Φεγγάρια" (Αγ. Μελετίου και Πατησίων) τραγουδούν οι Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Κότσιρας, Λένα Αλκαίου, Μόρφω Τσαϊρέλλη, Ειρήνη Χαρίδου,ενώ στη "Μεσόγειο" (Πατησίων 208) από 19/12 - 4/1 οι Λιζέτα Καλημέρη καιΑνδρέας Καρακότας.

Στη "Στοά Αθανάτων" (Σοφοκλέους 19) ρεμπέτικα μεσημεριανά, καθημερινά (3.30 μμ), εκτός Κυριακής με τους Λέλα Παπαδοπούλου, Γιάννη Βοριά, Θανάση Ζερλετέ και Τζένη Πανοπούλου.Το βράδυ εμφανίζονται οι Θεόδωρος Πολυκανδριώτης, Χαρούλα, Κούλης Σκαρπέλης, Γρηγόρης Βάσιλας, Μάρω Λύτρα και Γιώργος Ξηντάρης.Στη "Μαγιοπούλα" (Οδεμησίου 9, Καισαριανή) τραγουδά οΒαγγέλης Κορακάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ