ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραμονή... Υπομονή

Κυριακή σήμερα, ο μήνας έχει 21 και τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών. Κι είμαστε όλοι μαγεμένοι, κουρασμένοι, εξαντλημένοι, ξεπενταριασμένοι. Το "δώρο" κομματιάστηκε σε μικρά - μικρά δώρα, και μας μετέτρεψε σε ενδοτικούς, έτσι ώστε να πούμε "ναι" και σε κάτι άχρηστο, φτηνό ή ακριβό, αλλά οπωσδήποτε περιττό. Τώρα που ετοιμαζόμαστε να περάσουμε μια βδομάδα με πολύ άγχος, πολλή συγκίνηση και πολλή κίνηση, μια βδομάδα που θα μας βγάλει για λίγο από τις καθημερινές συνήθειές μας, τώρα έχουμε λίγο χρόνο να ρίξουμε μια ματιά στο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Προετοιμασμένοι να είμαστε για τις μοναχικές στιγμές, που αυτές τις μέρες μας περιμένουν.

Την παραμονή μάς "παραμονεύουν" οι εξής εκπομπές:

Στην ΕΤ-1 στις 21.30 "Και αποβραδίς... Χριστούγεννα".Θα πάμε σε μια Αθήνα γιορτινή, παραμονή Χριστουγέννων, νύχτα μαγική, που όλα μπορεί να συμβούν ακόμη και τα πιο απίστευτα πράγματα. Θαύματα μπορούν να γίνουν. Οπως οι καλικάντζαροι που θα βγουν από τα έγκατα της γης και θα 'ρθουν να μπουν ανάμεσα στα πόδια μας και θα τα κάνουν όλα άνω - κάτω. Και αυτοί οι μικροί σατανάδες θα μας προσκαλέσουν και θα μας παρακαλέσουν να τους ακολουθήσουμε. Στα μουσικά στέκια και στις αθηναϊκές σκηνές. Ετσι, για να δούμε αποσπάσματα από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις και για να τραγουδήσουμε συντροφιά με αστέρια των μουσικών σκηνών της Αθήνας. Κείμενα: Παναγιώτης Μέντης. Ιδέα και σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης. Χορογραφίες: Ζόλι Μπαλίντ.

Στη ΝΕΤ στις 14.00, ο Βασίλης Βασιλικός στην εκπομπή "Αξιον Εστί" θα μας κάνει προτάσεις για αγορές βιβλίων. Επίσης, στις 22.00 η Σεμίνα Διγενή θα μας παρουσιάσει τον Στέλιο Καζαντζίδη σε μια εκπομπή διαφορετική από τις άλλες. Ο βάρδος του λαϊκού τραγουδιού ερμηνεύει ποντιακά τραγούδια μαζί με τον Χάρρυ Κλυνν, την Πίτσα Παπαδοπούλου, την Λιζέτα Νικολάου, τον Τάκη Ταμβακίδη και άλλους Πόντιους καλλιτέχνες.

Στην ΕΤ-3, στις 10 το πρωί, θα παρουσιαστεί η εκπομπή "Χριστούγεννα στη Θράκη".Ετσι, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν τις μέρες των Χριστουγέννων στη Θράκη, αλλά και να πάρουμε μια γεύση από τον τρόπο που γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού στον ακριτικό Εβρο. Το ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε ο Γρήγορης Γκίνος. Και στις 22.00 ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη.Πρόκειται για μια δίωρη εκπομπή, μια μουσική αναδρομή και αναφορά στον αξέχαστο βάρδο. Τα τραγούδια του Τσιτσάνη ερμηνεύει ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, συνοδευόμενος από δεκαμελή ορχήστρα. Η σκηνοθεσία είναι του Στέργιου Μήττα και την παρουσίαση κάνει ο Γιάννης Τσολακίδης.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ 01.20: "Αλλιώτικα Χριστούγεννα".Πρόκειται για μια συγκινητική ταινία, βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, που αφηγείται την, έπειτα από μεγάλες διακοπές και περιπέτειες, επανασύνδεση ενός πατέρα με την κόρη του. Σκηνοθεσία: Τομ Μακ Λάφλιν.

Από το MEGA στις 18.45: "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων".Πρόκειται για μια ταινία με κινούμενα σχέδια, μια ταινία που μαγεύει τα παιδιά και ξετρελαίνει ακόμα τους μεγάλους, που κάποιες στιγμές στη ζωή τους, αισθάνονται ότι επισκέπτονται τη χώρα των θαυμάτων. Ενα νωχελικό καλοκαιριάτικο απόγευμα, η μικρή Αλίκη βαριέται επειδή η αδελφή της διαβάζει και δεν παίζει μαζί της. Μισοκοιμισμένη όπως είναι, νομίζει ότι βλέπει ένα λευκό λαγό να περνάει με ταχύτητα από μπροστά της. Η Αλίκη νοερά τον ακολουθεί και έτσι καθώς τρέχει πέφτει σε μια τρύπα και προσγειώνεται σε ένα μυστηριώδες υπόγειο δωμάτιο. Και η περιπέτεια αρχίζει. Για εκείνη, αλλά και για μας.

Από το STAR στις 00.05 μπορούμε να δούμε μια κοινωνική ταινία, που διηγείται την ιστορία του ηλικιωμένου μικροαπατεώνα Ελμερ Ρεγκ. Πρόκειται για τη χριστουγεννιάτικη ταινία: "Ενα σπίτι για τα Χριστούγεννα", σε σκηνοθεσία Πίτερ Μακ Κάμπιν. Παίζει ο Μίκι Ρούνεϊ.

Και, από το ΣΚΑΪ στις 02.00, "Χριστουγεννιάτικο χιόνι".Οικογενειακή ταινία που μας μεταφέρει σε μια επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ στη δεκαετία του '50. Ενας τσιγκούνης ιδιοκτήτης διαμερισμάτων σχεδιάζει να κάνει έξωση σε μια γυναίκα και στα δυο παιδιά της....

Ανήμερα... καλύτερα

Πέρασε η συγκίνηση και ήρθε η κόπωση. Μοιραίο είναι. Μπροστά στην τηλεόραση θα σταθούμε και θα πούμε ας είμαστε καλά και του χρόνου. Επειτα, στις 18.20, θα ανοίξουμε την ΕΤ-1 και θα δούμε την εκπομπή "Εθνική οδός Χριστουγέννων".Είναι μια ξέφρενη διαδρομή με ένα μαγικό λεωφορείο, με επιβάτες τον Γιώργο Νταλάρα, το συγκρότημα "Αγαμοι Θύτες", τον Α. Ιωαννίδη, τους "Πυξ Λαξ", τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Παντελή Θαλασσινό, την Αθηνά Μόραλη, την Λιζέτα Τσιαμιούλη και όλη τη χορωδία του Στέλιου Μάινα. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Λοϊζου.

Και στις 22.00 μη χάσετε μια άλλη ποιοτική διαδρομή. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου που ξαναγύρισε στο πρώτο κρατικό κανάλι θα ξεκινήσει την προσωπική του διαδρομή με την εκπομπή Διαδρομές.Καλεσμένη του η Αλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία θα παρουσιάσει την καινούρια της δισκογραφική δημιουργία: "Σαν Ηφαίστειο που ξυπνάει" και όχι μόνον! Μαζί της ο συνθέτης Νίκος Αντύπας και η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.

Τώρα, στη ΝΕΤ, θα παρουσιαστεί στις 10.30 η "Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδίας της ΕΡΤ".Μια συναυλία που είναι αφιερωμένη στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος "Τα Ελληνικά Χριστούγεννα με τον κυρ - Αλέξανδρο" και το "Ξημέρωμα των Χριστουγέννων" του Μανώλη Καλομοίρη. Στη συναυλία συμμετέχουν η Μελίνα Μποτέλη, ο Θανάσης Βαλτινός, όπως επίσης και δυο παιδιά από την "Παιδική Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος".

Πάλι από τη ΝΕΤ στις 13.30 θα παρουσιαστεί το εξαιρετικό έργο που είναι βασισμένο στο ευαίσθητο και τρυφερό μυθιστόρημα του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν "Το κοριτσάκι με τα σπίρτα".Ενώ, από την ΕΤ-3 στις 11.00 θα παρουσιαστεί "Ο καρυοθραύστης", σε μουσική Τσαϊκόφσκι με το Pacific Northwest Ballet.

Από το ΣΚΑΪ, στις 09.00, τα παιδιά σας μπορούν να απολαύσουν έναν άλλο "Καρυοθραύστη".Είναι πάντα η ίδια ιστορία, με την ίδια εξαιρετική, ευτυχώς μουσική, αλλά αυτή τη φορά είναι μια δημιουργία με κινούμενα σχέδια. Και αργά, από το ΣΚΑΪ και πάλι, στη 01.00, όμως, να δείτε μια οικογενειακή ταινία με τίτλο "Αξέχαστα Χριστούγεννα".Μια ευχάριστη ταινία που βλέπεται με ευχαρίστηση.

Τελειώνοντας, από μας, έχετε μια ευχή. Την ίδια πάντα, αλλά το ίδιο ειλικρινή. Καλά και αξέχαστα να είναι τα τούτα τα Χριστούγεννα για όλους μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ