ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προτείνουμε και διαλέξτε βιβλία γνώσης

Ηταν, είναι, και πρέπει να παραμείνει θέμα ιδεολογικής αρχής για τους κομμουνιστές η κατάκτηση, με αχόρταγο διάβασμα, γνώσης. Βαθιάς και ευρείας, που αφομοιωμένη συνθετικά και με αγώνα "ζυμωμένη" θα καλλιεργεί, θα εξυψώνει και θα "εξοπλίζει" το πνεύμα και την ψυχή για την "έφοδο στους ουρανούς" του λαού μας. Αυτή την αρχή των κομμουνιστών ήξεραν και έτρεμαν και θα τρέμουν οι αντίπαλοί τους. Την αναγνώριζαν και την εκτιμούσαν οι φίλοι τους στη μέχρι τώρα, ογδοντάχρονη σχεδόν, διαδρομή τους και μ' αυτήν τους "χρεώνουν" στο παρόν, χάριν του μέλλοντος. Βασικότατο χρέος των κομμουνιστών είναι να διαβάζουν και να προπαγανδίζουν τη μέγιστη "χάρη" της γνώσης. Να εθίζουν οικείους και μη στην "ηδονή", στη γλυκιά ηρεμία, στο χρήσιμο "πλούτο", στα νοητικά και ψυχικά "πετάγματα" που προσφέρει το διάβασμα.

Θέμα απαράβατης αρχής και για τον "Ρ", κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, να προτείνει στους αναγνώστες του (αναγκαστικά συνοπτικά λόγω χώρου) μια ευρεία επιλογή τίτλων βιβλίων, με μόνο του κριτήριο τη γνώση και τη χαρά που προσφέρουν και όχι με βάση το ποιοι εκδότες πληρώνουν διαφήμιση των βιβλίων τους, όπως συνήθως συμβαίνει με διάφορες... μεγαλοεφημερίδες.Προτείνουμε, λοιπόν, κι εσείς επιλέγετε.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από την "Επιστημονική Εταιρία Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα" κυκλοφορούν τα πολυτιμότατα έργα του Ρήγα Βελεστινλή "Τα Επαναστατικά","Φυσικής Απάνθισμα","Χάρτα της Ελλάδος","Νέος Ανάχαρσις" κ. ά. Πρόσφατα εκδόθηκαν: Δ. Καραμπερόπουλος "Ονομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή" (μελέτη) και Κ. Αμαντος "Ανέκδοτα έγγραφα περί Ρήγα Βελεστινλή".Ο "Λόρδος Μπάυρον" του Αντρέ Μορουά,(μετάφραση Λήδας Παλλαντίου,"Ωκεανίδα") είναι γοητευτική βιογραφική μυθιστορία. "Το σχέδιο αυτονομίας της Πελοποννήσου υπό γαλλική κυριαρχία" τιτλοφορείται η επίκαιρου ενδιαφέροντος μελέτη του Νικόλα Βερνίκου και "Ταξίδι στην Ελλάδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" οι διπλωματικές αναμνήσεις του εκπροσώπου του Ναπολέοντα στην αυλή του Αλή Πασά Φραγκίσκου - Καρόλου Πούκεβιλ (μετάφραση Νίκης Μολφέτα,εκδόσεις Αφοί Τολίδη). Βιωμένα και από τον ίδιο ντοκουμέντα περιέχει το βιβλίο του Γιώργη Μωραϊτη "Κόντρα στη Χούντα" ("Εντός"). Μαρτυρίες περιέχει και το βιβλίο του Αμερικανού Τζέιμς Μπέκετ "Βαρβαρότητα στην Ελλάδα 1967 - 69" ("Ποντίκι"). Γοητευτική γνώση προσφέρουν τα έργα της διάσημης ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγύ "Συναντήσεις με την αρχαία Ελλάδα" (μετάφραση Κατερίνα Μηλιαρέση - Μπάμπης Αθανασίου,"Αστυ") και της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ "Με την επιφύλαξη της εξακρίβωσης" (μετάφραση Νίκος Δομαζάκης - Τερέζα Βεκιαρέλλη - Βάσα Σολωμού - Ξανθάκη,εκδ. Χατζηνικολή). Από το Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα εκδόθηκε πρόσφατα το έργο του Κρίστιαν Μέιερ "Η πολιτική τέχνη της Αρχαίας Τραγωδίας" (μετάφραση Φλώρα Μανακίδου,επιστημονική επιμέλεια Μαρία Ιατρού). Ιστορικό - πολιτικό - πολιτιστικό - λογοτεχνικό ενδιαφέρον έχει ο τόμος της Πηνελόπης Σ. Δέλτα "ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ" (πρόλογος, σημειώσεις, επιμέλεια Ξ. Λευκοπαρίδης, "Εστία"). Το έξοχα μεταφρασμένο από τον Θανάση Χατζόπουλο (του ανήκει και το επίμετρο) βιβλίο του Πωλ Βαλερί "Η κρίση του πνεύματος" και η μελέτη του Μιχάλη Τσιανίκα "Ο Φλωμπέρ στην Ελλάδα" ("Καστανιώτης"). Γνώση για την ιστορία, τα μνημεία, την αρχιτεκτονική της Αθήνας είναι τα βιβλία: "Μ. Καρδαμίτση - Αδάμη, Α. Παπανικολάου - Κρίστενσεν "ERNEST ZILLER Αναμνήσεις",Διονύσης Ζήβας "Τα Μνημεία και η Πόλη","Πέντε Δοκίμια για τον Αρη Κωνσταντινίδη" ("Libro"). Ιστορική και πολιτισμική ξενάγηση "Στους δρόμους της Κίνας" μάς κάνει η Λολίτα Γεωργίου ("Λύχνος"). Αυτοβιογραφικό και ιστορικό για τον ελληνισμό της διασποράς είναι το βιβλίο του ιδρυτή των Ολυμπιακών Αγώνων Δημητρίου Βικέλα "Η ζωή μου" ("Περίπλους").

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Αρχίζουμε με την αρχαία: "Ομήρου Οδύσσεια" σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη (πρόσφατα κυκλοφόρησαν και οι ραψωδίες ν και ξ,"Καστανιώτης"). Με το πρωτότυπο και σε μετάφραση, σχόλια Δ. Π. Παπαδίτσα - Ελένης Λαδιά κυκλοφόρησαν οι "Ορφικοί Υμνοι" και οι "Ομηρικοί Υμνοι" ("Εστία"). Ανθολογημένη "Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση" μετέφρασε ο Λουκάς Π. Παπαδημητρόπουλος (του ίδιου και η εισαγωγή, εκδ. "Στέφανος Δ. Βασιλειάδης"). Του ποιητή του 3ου π.Χ. αι. Καλλίμαχου τα "Επιγράμματα",σε εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, επιμέλεια Γ. Παγωνάρη - Αντωνίου κυκλοφορούν από το Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα.Ο χώρος "απαγορεύει" να αναφέρουμε τους τίτλους των αρχαίων ποιητών της σειράς "Τα μικρά κλασικά" των εκδόσεων "Πατάκη".Συλλεκτικής αξίας λογοτεχνικό, εικαστικό, πολιτισμικό δώρο είναι το πολυτελέστατο, υπερμεγέθες, πανέμορφο (με τις πάνω από 200 ζωγραφιές, διακοσμημένες με φύλλα χρυσού, που πλάθουν έναν φανταστικό Μεγαλέξανδρο ως αυτοκράτορα του Βυζαντίου) λεύκωμα με "Το Μυθιστόρημα του Αλέξανδρου (Κώδιξ 5 του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας)",το οποίο γράφτηκε μεταξύ του 3ου π.Χ. και 3ου μ.Χ. αι. και πολυμεταφρασμένο έγινε δημοφιλέστατο κατά το Μεσαίωνα στη Δύση και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (επιστημονική εισαγωγή Νικολέτας Τραχούλια,"Εξάντας"). Εξαιρετική είναι η σειρά "Επτανήσιοι" της "Ωκεανίδας".Διαλέξτε: Κάλβου "ΩΔΑΙ","Ugo Foscolo" (ποιήματα μεταφρασμένα από Επτανησίους). Δημήτριος Γουζέλης "Ο Χάσης (Το τζάκωμα και το φτιάσιμον) " (κωμωδία). Παντοτινό δώρο είναι η πεντάτομη πανόδετη έκδοση του αθάνατου, κλασικού μυθιστορήματος του Χέρμαν Μέλβιλ Μόμπι Ντικ ή Φάλαινα,που κυκλοφορεί (και σε μονό τόμο) από τις εκδόσεις "Γκούτενμπεργκ",στην εξαίρετη μετάφραση, αλλά και πλαισιωμένο με "τιτάνια" μελέτη (για ό,τι αφορά στον Μέλβιλ) του Α. Κ. Χριστοδούλου.Το κλασικό μυθιστόρημα του Αββά Πρεβό "Μανόν Λεσκώ" σε μετάφραση Εφης Κορομηλά εξέδωσε η "Ωκεανίδα".Από τον "Ολκό" κυκλοφόρησε η νουβέλα του μεγάλου Ιρλανδού ποιητή, δραματουργού, πεζογράφου Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς "Τζον Σέρμαν" (μετάφραση Γιώργος Δεπάστας). 146 λογοτεχνικές "μινιατούρες" (μικρά κείμενα) περιλαμβάνει το βιβλίο του νομπελίστα Ιάπωνα Γιασουνάρι Καουαμπάτα "Ιστορίες της παλάμης" (μετάφραση, επίμετρο Παναγιώτης Ευαγγελίδης,"Πατάκης"). Το "κύκνειο άσμα", το τρίτο μέρος των οικογενειακών αναμνήσεων της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ "Τι; Η αιωνιότητα" μετέφρασε η Ιωάννα Δ. Χατζηνικολή (εκδ. "Χατζηνικολή"). Ο Πολωνός γλωσσολόγος, "θεμελιωτής" των σλαβικών σπουδών Γιαν Ποτότσκι,ανάμεσα σε άλλα έργα του έγραψε και το ιστορικο - πολιτιστικό μυθιστόρημα "Το χειρόγραφο της Σαραγόσα" (μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης,"Ψυχογιός".Γνωρίστε την "Εβραϊκή Ποίηση",σε επιλογή, πρόλογο, μετάφραση Κωστή Μοσκώφ ("Καστανιώτης").

Από πρόσφατα εκδομένη Ελληνική Λογοτεχνία προτείνουμε: Αν έχετε ήδη τους 11 τόμους, αγοράστε και τον 12ο των ποιητικών "Απάντων" του Γιάννη Ρίτσου,αλλιώς κάνετε αυτό το πολύτιμο "δώρο" στον εαυτό σας ή σε αγαπημένο σας πρόσωπο (έπονται κι άλλοι τόμοι, "Κέδρος"). Από τον "Κέδρο" κυκλοφορούν το "κορφολόγημα από τα άνθη που έσπειρε στο διάβα του" ο άλλος μεγάλος ποιητής μας, το βιβλίο "Τάσου Λειβαδίτη Απάνθισμα" του Γιώργου Δουατζή και η συλλογή του καλού ποιητή Γιάννη Κοντού "Στη διάλεκτο της ερήμου".Ο Γ τόμος των "Απάντων" του επίσης σπουδαίου ποιητή μας Νίκου Καρούσου,περιέχει και δύο πεζά του ("Ικαρος"). Από τις εκδόσεις των Αφών Γ. Βλάσση (Λόντου 2, τηλ. 3612900) εκδόθηκε και διατίθεται όλο το και παλαιότερα εκδομένο έργο, καθώς και 50 ανέκδοτα μέχρι τώρα πεζά και θεατρικά έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου.Η "Εστία" επανεξέδωσε το ιστορικό αντιστασιακό μυθιστόρημα του Σωτήρη Πατατζή "Ματωμένα χρόνια",το οποίο περιλαμβάνει και αντιστασιακά διηγήματά του, προλογισμένα από τον Μάρκο Αυγέρη.Από τον "Καστανιώτη" κυκλοφόρησαν: Το καλογραμμένο, ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της Σένγκεν για το νέου τύπου ηλεκτρονικό φακέλωμά μας, μυθιστόρημα του Αρη Φακίνου "Κλεμμένη ζωή".Τα μυθιστορήματα της Ιωάννας Καρυστιάνη "Μικρά Αγγλία" και της Ευγενίας Φακίνου "Εκατό δρόμοι και μια νύχτα".Τα πρώτα βιβλία των ηθοποιών Νικηφόρου Νανέρη "Πριν τα σβήσει ο χρόνος" (αυτοβιογραφικό, πλούσιο σε βιογραφικά και καλλιτεχνικά στοιχεία κορυφαίων καλλιτεχνών) και του Δημήτρη Καμπερίδη "Η κιβωτός της Πελαγίας" (νουβέλα).

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

  • "Rom και φυλετικές διακρίσεις (Στην ιστορία, την κοινωνία, την κουλτούρα, την εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα) " τιτλοφορείται η μελέτη του Δημήτρη Ντούσα ("Γκούτενμπεργκ"). Επίκεντρο τα περιοδικά της Αριστεράς στο μεσοπόλεμο έχει η μελέτη της Χριστίνας Ντούνια "Λογοτεχνία και Πολιτική" ("Καστανιώτης"), από τον οποίο κυκλοφόρησαν και τα δέκα θεατρολογικά μελετήματα του καθηγητή Θεατρολογίας Βάλτερ Πούχνερ "Κείμενα και αντικείμενα".Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών μελέτη του Δημήτρη Σταμέλου "Λαογραφική Πινακοθήκη" εκδόθηκε από τον Τ. Πιτσιλό.Βραβευμένη από την Ακαδημία είναι και η μελέτη του Νίκου Σταφυλοπάτη "Τα λαϊκά τραγούδια και τα κάλαντα της Σίφνου" ("Ελληνικά Γράμματα",από τα οποία κυκλοφορεί και το βιβλίο του Επαμ. Μπαλούμη "Κ. Καρυωτάκης - Ο πεζογράφος".Μυθιστορηματικά γοητευτική είναι η μελέτη του Αλμπέρτο Μάνγκουέλ "Η Ιστορία της Ανάγνωσης" (μετάφραση Λύο Καλαβρύνας,"Νέα σύνορα" - Α. Λιβάνη). Από το Ινστιτούτο του Βιβλίου - Μ. Καρδαμίτσα εκδόθηκε "Η νεωτερικότητα του Ευριπίδη" της Ζακλίν ντε Ρομιγύ (μετάφραση Αγγελικής Στασινοπούλου - Σκιαδά). "Δοκίμια εις μνήμην Γ. Π. Σαββίδη" είναι το βιβλίο "Γιώργος Σεφέρης Φιλολογικές προσεγγίσεις" (επιμέλεια Μιχάλη Πιερή,"Πατάκης"). Οι Ζαν Μπουργινιόν - Σαρλ Ουέν έγραψαν τη βιογραφική μελέτη "Η ζωή του Αρθούρου Ρεμπώ" (μετάφραση Κλεοπάτρα Ουγουρλόγλου,εκδ. "Χατζηνικολή"). Από τον "Ακρίτα" κυκλοφόρησαν: Τζούλιο Καϊμη "Το σπίτι του Ροδάκη στην Αίγινα" και το παραμύθι "Ατυχος γάμος".Από το Μουσείο Μπενάκη κυκλοφόρησε το έξοχο λεύκωμα του Διονύση Φωτόπουλου "Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη" (κειμήλια του μουσείου). Η Εταιρία Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά εξέδωσε τη μελέτη - λεύκωμα του Νικόλα Σ. Ντόριζα "Τα κτίρια του Πειραιά κατά τον 19ο αιώνα".Οι εκδόσεις Μπάστας - Πλέσσας"Γκούτενμπεργκ" κυκλοφόρησαν δύο υπέροχα λευκώματα μελέτες: Λάζαρος Ν. Παμπέρης "Οι πεταλούδες της Ελλάδας" και Μυρτάλξ Αχειμάστου - Ποταμιάνου "Εικόνες της Ζακύνθου".Ο "Αστερίας" εξέδωσε το λεύκωμα "ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΤΣΗΣ",με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου διανοούμενου - καλλιτέχνη.

Αρ. Ελ.

Σελίδες τέχνης

Σελίδες τέχνης
  • Οι εκδόσεις "Μέλισσα" κυκλοφόρησαν τον πρώτο τόμο (Α - Η), ενός νέου, φιλόδοξου, χρήσιμου για μελετητές, καλλιτέχνες και φιλότεχνους, τετράτομου έργου. Πρόκειται για το "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, Ζωγράφοι - Γλύπτες - Χαράκτες, 16ος - 20ος αιώνας",στο οποίο φιλοξενούνται 5.000 καλλιτέχνες: ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, κεραμίστες, σκιτσογράφοι, καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών, δημιουργοί κατασκευών κ.ά.

Από τη "Μέλισσα" κυκλοφόρησε και η δίγλωσση εικαστική έκδοση "Ιωάννα Μητσέα - Μαλάμου, ζωγραφική".

  • Στο σημαντικότατο δημιουργό του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, Κωνσταντίνο Βολανάκη,αφιερώθηκε η μονογραφία των εκδόσεων "Αδάμ".Η πολυτελής έκδοση, που καταδείχνει την προσφορά του καλλιτέχνη στη νεοελληνική ζωγραφική, περιλαμβάνει έργα του που ανήκουν σε μουσεία και οργανισμούς της Αθήνας, μουσεία του εξωτερικού (Μόναχο, Βιέννη, Βουδαπέστη) και πολλές ιδιωτικές ελληνικές και ξένες συλλογές.

Από τις εκδόσεις "Αδάμ" κυκλοφόρησε και το πολυτελές λεύκωμα "Κάστρα Μακεδονίας και Θράκης, Βυζαντινή καστροκτισία".Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Βέλη Βουτσά,μαζί με τα κείμενα της αρχαιολόγου Δέσποινας Ευγενίδου"ταξιδεύουν τον αναγνώστη στο χρόνο".

  • Μέρος της δημιουργίας του σπουδαίου ζωγράφου Πάρι Πρέκα,το οποίο αναφέρεται στα εικαστικά του ταξίδια, φιλοξενείται στο λεύκωμα"Πάρις Πρέκας, το ταξίδι μου",που κυκλοφόρησε από το "Τοπίο".Παρουσιάζονται 90 δημιουργίες του, που σχετίζονται με τη θάλασσα και το ταξίδι, στις σειρές "Ασπρα πανιά" και "Τάνκερ",καθώς και το γλυπτό "Μυθιστόρημα".
  • Στο Ιόνιο και στα νησιά του αναφέρεται το φωτογραφικό λεύκωμα του Νίκου Δεσύλλα "Ιόνια νησιά, στα ίχνη του Οδυσσέα" (εκδόσεις "Σύνολο"). Στις σελίδες του φιλοξενούνται η Κέρκυρα με τα κάστρα και τα μοναστήρια της, το κόσμημα των Παξών, η πολύμορφη Λευκάδα - γενέτειρα του Βαλαωρίτη, η κοσμογονική Κεφαλονιά, η μυθική Ιθάκη του Οδυσσέα, η μαγευτική Ζάκυνθος των Σολωμού και Κάλβου, τα εντυπωσιακά Κύθηρα: επτά νησιά, ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, με τέχνη, ποίηση, με αγώνες για ελευθερία, με μουσική, καντάδες, χωρατά και πειράγματα, έχουν διαμορφώσει έναν δικό τους, ιδιαίτερο, πάντα ελληνικό πολιτισμό.

Η. Μ.

Δώρα "Σύγχρονης Εποχής"

Πολλά βιβλία - δώρα γνώσης, αλλά και απόλαυσης, μπορούμε να βρούμε και να χαρίσουμε σε αγαπημένους μας, μικρούς και μεγάλους, και στον εαυτό μας από τη "Σύγχρονη Εποχή",συνειδητοποιώντας ότι πρέπει αχόρταγα να μαθαίνουμε, να μαθαίνουμε για τα πάντα. Γιατί πρέπει να μπορέσουμε, όταν θαρθεί... η ώρα, "εμείς να κάνουμε το λογαριασμό".

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  • Ιγκμαρ Μπέργκμαν "Σαββατογεννημένος"
  • Ναζίμ Χικμέτ "Τα έργα του". Βιβλίο πρώτο και δεύτερο (μετάφραση Στέλιου Μαγιόπουλου)
  • Τζακ Λόντον "Σιδερένια φτέρνα" (μετάφραση Κώστας Αλάτσης)
  • Γκι ντε Μοπασάν "Ιστορίες φαντασίας" (μετάφραση Ντορέτα Πέππα)
  • Αλέξανδρος Πούσκιν "Η κόρη του λοχαγού" (μετάφραση Τάνια Ιακώβου - Ραχματούλινα)
  • Αλέξανδρος Πούσκιν "Παραμύθια", με το "Παραμύθι για τον τσάρο Σαλτάν" και το "Παραμύθι για το χρυσό πετεινό" (μετάφραση Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή)
  • Μαρκ Τουέιν "Απίθανες ιστορίες" (μετάφραση Πέρσα Ντούπη)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  • Δημήτριος Καμπούρογλου "Αττικοί Ερωτες"
  • Δημήτριος Καμπούρογλου "Ιστορίες από την Παλιά Αθήνα"
  • Ρίτα Μπούμη - Παπά "Χρυσώ"
  • Δημήτρης Ραβάνης - Ρεντής "Ο δρομάκος με την πιπεριά"
  • Βασίλης Λιόγκαρης "Τι θα γίνει επιτέλους με τη μαμά;"
  • Βασίλης Λιόγκαρης "Συνοικισμός Χαροκόπου"

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

  • Θανάσης Συλιβός "ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ... η δική του ιστορία"
  • Νίκος Μολυβιάτης "Περιβάλλον και ελληνική περιφέρεια"
  • Αδις Κουπούλ - Γρόιλαν Γκονσάλες "CIA κατά ΤΣΕ" (μετάφραση Δέσποινα Μάρκου)
  • Κλαούντια Φουριάτι "Επιχείρηση Καραμπίνα ZR" (μετάφραση Καίτη Μαράκα)
  • Νέαρχος Γεωργιάδης "Από το Βυζάντιο στον Μάρκο Βαμβακάρη"
  • Νέαρχος Γεωργιάδης "Ρεμπέτικο και πολιτική"
  • Γιάγκος Θεοφίλης "Ο Βασσαράς" (κείμενα και ζωγραφική)
  • Κώστας Γρηγοριάδης) "Τα οικολογικά" (γελοιογραφίες)

ΠΑΙΔΙΚΑ

  • Δημήτρης Μανθόπουλος "Ο παππούς μας... ο Παπούα"
  • Αντώνης Λαμπρινίδης "Της αυγής δροσούλες" (ποιήματα για παιδιά)
  • Μαριάννα Γρ. Καμπούρογλου "Αθηναϊκά παραμύθια" (τα παραμύθια επιθεώρησε και δημοσίευσε ο Δημ. Γρ. Καμπούρογλου)
  • Αναστασία Περιστεράκη - Ψυχογιού "Το γλαράκι"
  • Ρίτα Μπούμη - Παπά "Το παραμύθι της μαγικής φλογέρας"
  • Ζωή Βαλάση "Τα δώρα του αγέρα"
  • Ελένη Χωρεάνθη "Ο αναποδιάρης"
  • Φρόσω Χατόγλου "Καλημέρα Ειρήνη"
  • Στη σειρά "Η πρώτη μου βιβλιοθήκη σεξουαλικής και συναισθηματικής αγωγής", κυκλοφόρησε το τετράτομο έργο για παιδιά με τους τίτλους: Α βιβλίο "Γιατί υπάρχουν αγόρια και κορίτσια;". Το Β "Τι κάνουν ο μπαμπάς κι η μαμά;". Το Γ "Από πού βγαίνει το μωρό;". Το Δ "Τι μπέρδεμα!". Συγγραφείς είναι οι επιστήμονες της "Ενωσης Κλινικής Σεξολογίας Ισπανίας" (μετάφρασηΔέσποινας Μάρκου,εικονογράφηση Βάνε).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ