ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγώνας δρόμου

Μια δραματική ιρανική, ποιοτική ταινία θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στις 00.30. Πρόκειται για τον "Ποδηλάτη" του Μοσχέν Μακχάλμαφ, με θέμα τη φτώχεια και την προσφυγιά. Ο Νασίμ, ένας πρόσφυγας, έχει εγκατασταθεί με την οικογένειά του σ' ένα ιρανικό χωριό. Φτωχός όπως είναι, δεν μπορεί να πληρώσει για τη νοσηλεία της σοβαρά άρρωστης γυναίκας του. Για να κερδίσει το απαιτούμενο ποσό, δέχεται ένα απίθανο και απάνθρωπο στοίχημα: να ποδηλατεί συνεχώς, χωρίς διακοπή, για μια ολόκληρη εβδομάδα. Η ταινία είναι μια παραλλαγή της, επίσης εξαιρετικής, ταινίας του Σίντνεϊ Πόλακ: "Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν", εκεί όπου για να κερδίσουν εκατό δολάρια έπρεπε να χορεύουν μέχρι θανάτου. Εδώ, ο ποδηλάτης δεν πρέπει να "πάρει αναπνοή", οφείλει να κάνει απελπισμένα κύκλους, να κινεί πόδια, χέρια, όλο το σώμα, ενώ το μυαλό του να είναι καρφωμένο στη θεραπεία της γυναίκας του. Ο γιος του και οι φίλοι του για να τον ενθαρρύνουν και να τον κάνουν να συνεχίσει την ατέλειωτη αυτή διαδρομή τον υποστηρίζουν με κάθε τρόπο. Ο σκηνοθέτης θεωρείται σήμερα ένας δραστήριος και γνωστός καλλιτέχνης και έχει διακριθεί με πολλά βραβεία. Τούτη είναι η πέμπτη δημιουργία του.

Από την ΕΤ-3 στις 22.00 "Μπούμερανγκ" του Χοσέ Τζιοβάνι.

Πρόκειται για μια συγκινητική και ευαίσθητη ταινία που πραγματεύεται τις σχέσεις πατέρα και γιου, αλλά και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι νέοι από τα ναρκωτικά. Ενας ευυπόληπτος επιχειρηματίας προσλαμβάνει ένα διάσημο δικηγόρο για να υπερασπίσει το γιο του, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία ενός αστυνομικού. Ολα θα πήγαιναν καλά για εκείνον αν ο Τύπος δεν αποκάλυπτε ξαφνικά και αναπάντεχα ότι ο "ευυπόληπτος" πολίτης, του οποίου το τέκνο δικάζεται, είχε ένα πολύ, μα πολύ ύποπτο και σκοτεινό παρελθόν. Τότε ο πατέρας μη ξέροντας τι άλλο να κάνει, για να σώσει το παιδί του, απελπισμένος καταφεύγει στους πολιτικούς του φίλους, στους φίλους που διαθέτουν ισχύ για να τον βοηθήσουν να φυγαδεύσουν το γιο του. Με τον Αλέν Ντελόν.

Από το STAR στις 18.00 "Μπέιμπι Μπουμ" του Τσαρλς Σάιερ.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι και οι γιάπηδες έχουν ψυχή. Εχουν ψυχή στα σίγουρα, αλλά μια ψυχή παγωμένη, αλλοτριωμένη, φαγωμένη από την ατομική επιτυχία και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ιστορία της ταινίας είναι ευχάριστη Αφηγείται την περιπέτεια μιας δυναμικής γιάπησσας που χωρίς να το έχει σχεδιάσει ξαφνικά, (γίνονται και αυτά), περιμένει ένα μωρό. Ενα μωρό, που με το πρώτο κλάμα του θα της χαλάσει τα όνειρά της για την καριέρα της και θα της καταστρέψει την επαγγελματική της άνοδο, ένα μωρό που θα ζεστάνει την ψυχρή καρδιά της.

Ο παιδικός κόσμος

Το καλύτερο δώρο που έχεις να κάνεις σ' ένα παιδί είναι να του χαρίσεις ένα βιβλίο. Ενα καλό βιβλίο είναι το ίδιο μ' έναν ολόκληρο κόσμο. Αν έχετε παιδιά, ανίψια, εγγόνια, βαφτιστήρια και πελαγοδρομείτε στο πλήθος των δώρων και των βιβλίων που στέκονται καμαρωτά στους πάγκους των βιβλιοπωλείων, τότε ανοίξτε την ΕΡΑ 2 (93,6 και 103,7 FM) και ακούστε την εκπομπή "ΕΡΑ γύρευε και Νικολό καρτέρι", στις 9 το πρωί, σήμερα. Η συγγραφέας και κριτικός Ελένη Σαραντίτη επιλέγει και προτείνει τα... καλύτερα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία της φετινής χρονιάς. Την εκπομπή παρουσιάζει ο Νίκος Μπουρσινός.

Σχετικά με τον Σκαλκώτα..

Από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μη χάσετε σήμερα δυο εκπομπές. Η πρώτη θα μεταδοθεί στις 10 το πρωί και θα είναι αφιερωμένη στον εξαιρετικό συνθέτη Φραντς Σούμπερτ. Η δεύτερη θα μεταδοθεί στις 21.05 και θα είναι η συνέχεια μιας σειράς εκπομπών, που αφορούν τη ζωή και το έργο του δικού μας συνθέτη, του Νίκου Σκαλκώτα. Εχοντας εξετάσει τους δασκάλους του Σκαλκώτα, τον Σένμπεργκ, τον Βάιλ, η επισκόπηση των συνθετών της διεθνούς σκηνής του 20ού αιώνα φτάνει στους συνομήλικους του Ελληνα συνθέτη. Η σύγκριση του Σκαλκώτα με τους συνθέτες της γενιάς του δίνει διαφορετική προοπτική στον Σκαλκώτα, απ' ό,τι όταν αυτός συγκρίνεται με συνθέτες σαν τους Σένμπεργκ, Στραβίνσκι, Μπεργκ Χιντεμιτ, από τους οποίους τον χωρίζει - κατά την έκφραση του ίδιου - "τεράστια διαφορά ηλικίας". Παρουσιάζει ο Κώστας Δεμερτζής.

Από την ταινία του Μ. Μακχμαλμάρ "Ο ποδηλάτης". (ΝΕΤ- 00.30)

Από την ταινία του Μ. Μακχμαλμάρ "Ο ποδηλάτης" (ΝΕΤ 00.30)

Οι καλικάντζαροι προσκαλούν

Σε μια Αθήνα γιορτινή θα μεταφερθούμε σήμερα. Σε μια Αθήνα μαγική που καραδοκεί το απροσδόκητο. Σε μια πόλη άσχημη, αλλά γοητευτική που οι καλικάντζαροι ανεβαίνουν στη γη για λίγο, που μπαίνουν στα σπίτια μας, μας παίρνουν από το χέρι και μας οδηγούν, έξω. Εκεί! Εκεί, όπου υπάρχει τραγούδι και χορός, γέλιο και κέφι, παράσταση και αναπαράσταση. Από το γιορταστικό πρόγραμμα της ΕΤ1 στις 21.30 "Κι αποβραδίς... Χριστούγεννα" θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε όλες τις πίστες και όλες τις σκηνές της πρωτεύουσας. Με συντροφιά τα αστέρια του πενταγράμμου θα παρακολουθήσουμε και αποσπάσματα από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της φετινής σεζόν. Τα κείμενα είναι του Παναγιώτη Μεντή. Ιδέας και σκηνοθεσία του Στέλιου Ράλλη. Χορογραφίες Ζόλι Μπάλιντ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ