ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παράνομο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο
  • Η πλειοψηφία των ΠΑΕ θα έπρεπε ήδη να είχαν διαλυθεί αν εφαρμοζόταν ο νόμος
  • Δεκαεφτά δεν κατέθεσαν ισολογισμό την περίοδο '96 - '97, εξήντα τριών το παθητικό υπερβαίνει το ύψος των κεφαλαίων και δεκατεσσάρων τα ίδια κεφάλαια είναι μικρότερα από το 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου

Κατά παράβαση του νόμου και με πολιτικά δεκανίκια, συντηρείται και λειτουργεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Από έγγραφα του υπουργείου Εμπορίου, τα οποία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας, προκύπτει ότι καμία ΠΑΕ δεν εφαρμόζει το νόμο περί Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών. Για λόγους που έχουν να κάνουν με την άσχημη οικονομική κατάσταση της ΓΓΑ και τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις από πλευράς των κρατικοδίαιτων ποδοσφαιρικών παραγόντων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσει στην εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η πλειοψηφία των ΠΑΕ δεν έπραττε ούτε το στοιχειώδες καθήκον που προβλέπεται από το νόμο 1958/91, τη δημοσίευση δηλαδή ισολογισμού. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δεκαεφτά ΠΑΕ δεν έδωσαν για δημοσίευση τον ισολογισμό χρήσης από 1/7/1996 έως 30/6/1997. Πρόκειται για τις ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς, Δόξα Δράμας, Εδεσσαϊκός, Καστοριά, Λάρισα, Παναιτωλικός, Παναργειακός, Αγ. Νικόλαος,ΕΑΡ, Κόρινθος, Ναυπακτιακός, Πύργος, Αμπελόκηποι, Απόλλων Λάρισας, Ολυμπιακός Βόλου, Πιερικός και Τύρναβος. Από τις υπόλοιπες 63 ομάδες των τριών επαγγελματικών κατηγοριών, που δημοσίευσαν προϋπολογισμό, προκύπτει ότι στο σύνολό τους θα έπρεπε ήδη να έχουν διαλυθεί, καθώς το παθητικό τους υπερβαίνει το ύψος των κεφαλαίου τους. Θετική καθαρή θέση ως προς τα ίδια κεφάλαια, από την Α Εθνική κατηγορία έχουν οι ΠΑΕ Καλαμάτα, Πανηλειακός και Ξάνθη. Από τη Β Εθνική μόνο ο Εθνικός Αστέρας και από τη Γ Εθνική, ο Αιολικός και ο Ορέστης Αλεξανδρούπολης. Από τον ισολογισμό των ΠΑΕ Εθνικός, Καβάλα, Εθνικός Αστέρας, Λεβαδειακός, Πανελευσινιακός, Ιάλυσος, Ορέστης Ορεστιάδας και Πανσερραϊκός, προκύπτει ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι μικρότερο από το 1/2 του μετοχικού τους κεφαλαίου. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι ΠΑΕ Αθηναϊκός, Βέροια, Ηρακλής, Πανιώνιος, Προοδευτική, Αν. Καρδίτσας, Αρης, Δ. Βύρωνα, Καλλιθέα, Αιολικός, Μαρκό, Παναιγιάλειος, Γιάννινα και Νάουσα, των οποίων το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ως προς το μετοχικό κεφάλαιο είναι μικρότερο από το 1/10. Επιπλέον, από τον έλεγχο των ισολογισμών 31 ΠΑΕ, μεταξύ των οποίων και των τριών μεγάλων του κέντρου, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει σωστή εφαρμογή των διατάξεων των νόμων 2190/20 και 1958/91 και ως εκ τούτου δεν απεικονίζεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των εταιριών.

Οι ΠΑΕ που δεν υπέβαλαν ισολογισμό καλούνται να το πράξουν μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Οσες δεν είναι βιώσιμες, καλούνται σε δύο μήνες να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ή τη διάλυση της εταιρίας. Αν δεν το πράξουν, ο υφυπουργός Αθλητισμού υποσχέθηκε ότι θα το κάνει η κυβέρνηση. Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές ΠΑΕ δεν εκπληρώνουν ούτε καν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν με την οικονομική ρύθμιση των χρεών τους, την οποία εφάρμοσε πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση Σημίτη και μάλιστα χωρίς συνέπειες.

Γ. Γ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Προελαύνουν οι ισχυροί

Το τέως... ΠΟΚ παρέμεινε ακλόνητο στην κορυφή μετά τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής. Οι τρεις πρωτοπόροι κέρδισαν και έτσι το "ρετιρέ" δεν άλλαξε όψη.

Η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα και από την Καλαμάτα και πλέον η μαύρη θύελλα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ ώστε να μείνει στην κατηγορία. Το ντεμπούτο του Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο της ομάδας της Μεσσηνίας κάθε άλλο παρά γούρικο ήταν.

"Καταιγίδα" ο Ολυμπιακός στη "μουσκεμένη" Ριζούπολη φιλοδώρησε με πέντε γκολ τον Απόλλωνα. Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής και Γεωργάτος ήταν αυτοί που έδωσαν ώθησε στους ερυθρόλευκους. Μια από τα ίδια (βλέπε πεντάρα) και για τον Παναθηναϊκό που μετέτρεψε το ντέρμπι (;) με τον Ιωνικό σε υγιεινό περίπατο στα Τρίκαλα. Χτες η ΠΑΕ αποδέσμευσε τον Γιώργο Καπουράνη. Ο αριστεροπόδαρος παίκτης θα αναζητήσει την τύχη του σε άλλη ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ πιστοποίησε την ανοδική του πορεία με την εύκολη επικράτηση επί της Βέροιας στην Τούμπα.

Αντίθετα ΟΦΗ και Ηρακλής "σκόνταψαν". Οι Κρητικοί στην έδρα τους παραχώρησαν ισοπαλία στον Αθηναϊκό, ενώ ο Γηραιός άφησε δύο πόντους στον Πύργο κόντρα στον Πανηλειακό.

Επέστρεψε στις νίκες η Ξάνθη, αφού δε δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Εθνικού. Ανετη νίκη σημείωσαν και οι απλήρωτοι παίκτες του Πανιώνιου απέναντι στην Καβάλα.

Τέλος, αγχώδη αλλά πολύτιμη νίκη πέτυχε και η Προοδευτική επί της Παναχαϊκής.

Με χαμόγελα θ' αποχαιρετήσει η ΑΕΚ το 1997. Κέρδισε στην Καλαμάτα την τοπική ομάδα με 2 - 1.Για τους γηπεδούχους ξεκίνησαν όλα καλά αφού προηγήθηκαν μόλις στο 15' με τον Αλβέρτη. Δύο λεπτά αργότερα ένας ακόμα παίχτης τους χρίστηκε σκόρερ (Μπάτσιος) αλλά το αποτέλεσμα έγινε... 1 - 1. Μετά από σέντρα του Μαχαιρίδη, ο νεαρός "κρέμασε" τον τερματοφύλακα του. Το τελικό 2 - 1 διαμόρφωσε με πλασέ ο Νικολαϊδης στο 29'.

Η ΑΕΚ μπορούσε να διασφαλίσει τη νίκη στο 72'. Ο διαιτητής Αγγελάκης χρέωσε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι του Ντούντου στον Νικολαϊδη, όμως ο τελευταίος έστειλε την μπάλα άουτ.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κελπέκης, Μπελεβώνης, Μπάτσιος (41 Σάμπσον), Μικές, Κωστούλας, Ντούντου, Μπαχράμης (59 Κουτσουρές), Δρούγας (71' Φωτεινάκης), Γκαϊάν, Χάγκαν, Αλβέρτης.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μαχαιρίδης, Κασάπης, Κωστένογλου, Σαβέφσκι (66' Μαλαδένης), Νικολαϊδης, Κατσαβός, Μπατίστα (84' Αλέξης), Μαρτσέλο, Γκρέταρσον, Καλιτζάκης.

Τιμωρίες... αιωνίων

Η κωλυσιεργία στην απονομή δικαιοσύνης για μια υπόθεση δημιούργησε μερική ατιμωρησία σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό για τα επεισόδια στο μεταξύ τους αγώνα. Στους "ερυθρόλευκους" επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού μιας αγωνιστικής, στους "πράσινους" δύο, ενώ κάθε ΠΑΕ θα πληρώσει από 8.100.000 δρχ. Περίπτωση υποτροπής η Πειθαρχική Επιτροπή (ΠΕ) έκρινε με δύο ψήφους υπέρ και μια κατά ότι δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της είναι πως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για παλιότερα αδικήματα δεν είχε παρθεί πριν την τέλεση των νέων. Και οι δύο ΠΑΕ έχουν το δικαίωμα έφεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ