ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΝΙΟΝ
Καταγγέλλουν την προσπάθεια φίμωσης

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για την καταδίκη της προέδρου και του γραμματέα του σωματείου, μετά από μήνυση του Α. Φραγκόπουλου

Την έντονη αντίδραση συνδικαλιστικών οργανώσεων πυροδότησε η προχτεσινή καταδικαστική απόφαση του 2ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ, Κάτια Νικολάου και Γ. Πέρο,αντίστοιχα. Οι συνδικαλιστές καταδικάστηκαν για "δυσφήμιση" - μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το σωματείο - του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Α. Φραγκόπουλο,μετά από μήνυση του ίδιου, σε πέντε μήνες φυλάκιση και καταβολή στον μηνυτή χρηματικού ποσού ύψους ενός εκατομμυρίου δραχμών ο καθένας!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την ενέργεια του προέδρου της Ομοσπονδίας, που - όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του - "δείχνει πόσο αδίστακτοι είναι οι άνθρωποι, που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα: "Αντί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων, όπως είχε χρέος από την ιδιότητα που έχει, λειτουργεί σαν μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, χτυπώντας συνδικαλιστές που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων, μπροστάρηδες στον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους".

Τέλος, εκφράζεται η αλληλεγγύη στους δύο συνδικαλιστές και καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν την αντισυνδικαλιστική ενέργεια, να παλέψουν ενωμένοι και να μην επιτρέψουν να αναβιώσουν και τα "εργατοδικεία".

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καταγγέλλει την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και την ενέργεια του προέδρου της ΟΙΥΕ να μηνύσει την πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ, και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν σε ενέργειες και αποφάσεις που βάζουν στο στόχαστρο συνδικαλιστές και εργαζόμενους, οι οποίοι με συνέπεια και θάρρος παλεύουν για τα δικαιώματά τους.

Την αγανάκτησή της εκφράζει και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της και καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της ΠΑΣΚΕ, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν ενέργειες, που στόχο έχουν την καθυπόταξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ εκφράζει την αγανάκτησή της για την απόφαση του δικαστηρίου, που ανάλογή της "δεν υπήρξε ούτε κατά τη μαύρη περίοδο των Μακρηθεοδωρικών, ενώ αποτελεί συνέχεια των "αγροτοδικείων", της επανεμφάνισης του Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας, του χτυπήματος που δεχτήκαμε το 1995".

"Η καταδίκη αυτή - συνεχίζει η ανακοίνωση - διαψεύδει τον πρωθυπουργό, που προχτές στη Βουλή υπεραμύνθηκε της δημοκρατικότητας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τάχα κατάργησε τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Πρόκειται για προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, για να δέχονται αδιαμαρτύρητα την αντεργατική πολιτική". Η Ομοσπονδία προειδοποιεί και "αυτούς που έκαναν τη μήνυση και όσους βρίσκονται πίσω από την απόφαση", ότι σύντομα θα πάρουν απάντηση.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ημίμετρα για τους άνεργους

Επιμένει να αγνοεί το αίτημα για εκσυγχρονισμό της Ζώνης η κυβέρνηση

Με μια σειρά από ημίμετρα απάντησε η κυβέρνηση στα αιτήματα των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της, την αύξηση της απασχόλησης και την ουσιαστική προστασία των ανέργων, κατά τη διάρκεια προχτεσινής συνάντησης των διοικήσεων των σωματείων με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕΚ. Λαλιώτη,τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα και τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Ευστράτογλου.

"Γίνεται φανερό - τονίζουν τα σωματεία σε ανακοίνωσή τους - ότι η κυβέρνηση είναι ανακόλουθη, με βάση τις δεσμεύσεις της από το διυπουργικό όργανο για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων".Απορρίφθηκε το αίτημα για μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και αντί αυτού, η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, απαντάει με την επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς, δημιουργώντας κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων από 57 έως και 60 ετών.

Αντί για τη μείωση των προϋποθέσεων τακτικής επιδότησης (100 ένσημα τη διετία), η κυβέρνηση θα επιδοτήσει εργοδότες εκτός Ζώνης με 5.000 δραχμές τη μέρα για την απασχόληση 1.000 ανέργων. "Ουσιαστικά - υπογραμμίζεται - η κυβέρνηση έρχεται να προωθήσει με αυτά τα μέτρα την πολιτική αποβιομηχάνισης, συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού και στη Ζώνη".

Για τη Σχολή Συμπληρωματικής Ειδίκευσης και Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και Ασφάλεια, η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις προτάσεις των σωματείων. Η καταβολή έκτακτου εποχιακού βοηθήματος στους ανέργους που δε συγκέντρωσαν τις προϋποθέσεις, θα ξεκινήσει μάλλον μετά τις 7 Γενάρη. Επίσης, θα προωθηθεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Δε δόθηκε απάντηση για την καθιέρωση επαγγελματικής ταυτότητας και για μέτρα κατά της "μαύρης εργασίας".

Τα σωματεία τονίζουν ότι όποια μέτρα και να εξαγγέλθηκαν, οι άνεργοι θα οδηγούνται στην εξαθλίωση, αν δε συνοδευτούν από πολιτική στήριξης και παραγωγικής αναβάθμισης της Ζώνης.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Υπονομεύουν το Ταμείο Μετάλλου

Του Δημήτρη ΤΣΙΟΥΜΠΡΗ*

Η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε, μεταξύ κάποιων άλλων μέτρων για τις συντάξεις, ότι αναστέλλει την ισχύ του άρθρου 54 του ν. 2084/92. Το άρθρο αυτό όριζε ότι οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται στο 20% της κύριας σύνταξης. Για την κατάργηση αυτού του νόμου χρόνια παλεύουν τα συνδικάτα και οι συνταξιούχοι. Το άρθρο 54 ν.2084 όμως έλεγε πως τα Ταμεία έπρεπε να έχουν κάνει αναλογιστικές μελέτες και αν δεν είχαν οικονομική δυνατότητα τότε θα εφαρμοζόταν ο νόμος και θα μειώνονταν οι συντάξεις. Βέβαια και τώρα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 54 του ν.2084, δίνεται αποκλειστικά στον υπουργό Εργασίας το δικαίωμα, με αποφάσεις του να αυξάνει ή και να μειώνει τις συντάξεις σε κάθε Ταμείο. Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε επίσημα η αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο Μετάλλου. Σαν εκπρόσωπος των μεταλλεργατών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΕΜ, εκ μέρους της ΕΣΑΚ, καταψηφίσαμε τη σύνταξη αυτής της αναλογιστικής μελέτης. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αναλογιστικές μελέτες γίνονται με κανόνες που καθορίζονται απ' το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με σύμβαση που υπογράφει ο αναλογιστής με το κάθε Ταμείο και στη συγκεκριμένη περίπτωση με το ΕΤΕΜ. Η αναλογιστική μελέτη για το ΕΤΕΜ, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για την "εξυγίανση" του Ταμείου, είναι χαρακτηριστική της κατεύθυνσης και των επιλογών της κυβέρνησης συνολικότερα, για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ας δούμε τι λέει αυτή η αναλογιστική μελέτη. Καταρχάς επισημαίνεται ότι η κατάρτισή της στηρίχτηκε στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, απορρίπτοντας το διανεμητικό που ισχύει σήμερα. Στη σελίδα 50, αναφορικά με τις εισφορές της μέλλουσας γενιάς, ο αναλογιστής προβλέπει έσοδα 426 δισ. δρχ., έξοδα για συντάξεις 268 δισ. δρχ. και έτσι εκτιμά ένα θετικό ενεργητικό 157 δισ. δραχμές. Συνολικά εκτιμά ότι το έλλειμμα στο αναλογιστικό ισοζύγιο εισφορές- συντάξεις, θα ανέλθει στα 366,564 δισ. δρχ. Για το τι έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες και την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο ΕΤΕΜ, αναφέρει απλώς ότι τα αποθεματικά των Ταμείων (σελ. 93) ήταν υποχρεωτικά δεσμευμένα για τέσσερις δεκαετίες στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε να χρηματοδοτούνται χαμηλότοκα το εμπόριο, η βιομηχανία, η γεωργία κλπ., με βάση - όπως αναφέρει - τους νόμους 1611/'50, 2999/'54 και 3856/'58. Παραθέτει δε πίνακες (σελ. 95, 96, 97) με τα παγωμένα επιτόκια, τον πληθωρισμό κάθε έτους, καθώς και τα επιτόκια Ταμιευτηρίου που υπήρχαν. Αν και είναι εύκολο να υπολογιστεί η ληστεία που έγινε σε βάρος του ΕΤΕΜ απ' την εκμετάλλευση των αποθεματικών, κάτι τέτοιο δεν το δίνει η αναλογιστική μελέτη, γιατί δεν το θέλει η κυβέρνηση. Ακόμη δεν υπολογίζεται το κόστος απ' την κοινωνική πολιτική που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις σε βάρος του ΕΤΕΜ, όπως και οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή. Ενώ δηλαδή οι κυβερνήσεις από τη δεκαετία του '50, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, ρήμαξαν τα Ταμεία, έρχονται σήμερα και λένε πως τα Ταμεία είναι χρεοκοπημένα και πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές και να μειωθούν οι συντάξεις κλπ. Ετσι και η συγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη καταλήγει ότι πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές κατά 84,5%, να μειωθούν οι συντάξεις κατά 46,6% και να αυξηθούν τα έσοδα με κοινωνικούς πόρους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πει "ο γέγονε, γέγονε" και να αποδεχτεί τις λύσεις ή των κάλπικων αναλογιστικών μελετών ή τις προτάσεις των διαφόρων Σπράου, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ΟΟΣΑ κλπ. Πρέπει αγωνιστικά να διεκδικήσει τα κλεμμένα από τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες. Η κλεψιά σε βάρος του ΕΤΕΜ δε σταματά εδώ. Ενώ οι υπουργοί λένε πως το ΕΤΕΜ δεν μπορεί να "ζήσει" και πρέπει να πάει στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, στις 16 Δεκέμβρη, ήρθε εισήγηση με βάση τον μεταξικό νόμο 1114/'44 για να αποδώσει το ΕΤΕΜ 151 εκατ. δρχ. στο αμαρτωλό Ταμείο των εργατοπατέρων. Τελικά κατά πλειοψηφία το ΔΣ πήρε απόφαση να αποδοθούν σαν έναντι 100 εκατ. δρχ. Είναι πραγματικά πρόκληση για τους μεταλλεργάτες, ενώ το Ταμείο τους αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα να τους αρπάζονται τόσο μεγάλα ποσά για το διαφθορείο της κυβέρνησης. Είναι καιρός για την "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση Σημίτη να πάψει να βολεύεται με νόμους του Μεταξά και να το καταργήσει. Είναι καιρός για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να πάψει το θέατρο και να ζητήσει πραγματικά την κατάργηση του νόμου αυτού. Οι μεταλλεργάτες πρέπει να καταγγείλουν την κυβέρνηση καθώς και το ΔΣ ΕΤΕΜ που δέχτηκε να δοθούν τα χρήματά τους στους εργατοπατέρες.

* Ο Δημήτρης Τσιουμπρής είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του Ταμείου Μετάλλου

Καταγγέλθηκε η ΕΓΣΣΕ

Στάλθηκε χτες από τη ΓΣΕΕ προς τους εργοδοτικούς φορείς, η καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που στήριξαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτ. Παρέμβαση στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,δεν υπέγραψε το κείμενο της καταγγελίας, επειδή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, συνολικά και κυρίως στο οικονομικό μέρος της. Η ΕΣΑΚ είχε εγκαίρως καταθέσει πρόταση για διεκδίκηση κατώτερου μισθού 200.000 δρχ. και μεροκάματου 8.000 δρχ.

Το κείμενο υπογράφτηκε τελικά από τον αν. γενικό γραμματέα Α. Καλύβη.Στα οικονομικά, η ΓΣΕΕ διεκδικεί ποσοστό αυξήσεων με βάση το μέσο πληθωρισμό, διορθωτικό, συμμετοχή στο ΑΕΠ...

Κίνδυνος ανεργίας για 180 εργάτες

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Να αναστείλει τη λειτουργία της, οδηγώντας στην ανεργία τους 180 εργαζόμενους, έχει ως στόχο η χημική βιομηχανία "Χέηστ",γερμανικών συμφερόντων, που αποφάσισε τη διακοπή παραγωγής χημικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργοστάσιο της "Χέηστ Ελλάς",στην Αυλίδα, πολύ σύντομα θα αναστείλει τις δραστηριότητές του, αφού η απόσχιση του κλάδου των φαρμάκων και των προϊόντων φυτοπροστασίας, σε συνάρτηση με τη δημιουργία δύο εμπορικών εταιριών, "Hoechst Marion Roussei" και "Agrevo", που αποφάσισε η μητρική, οδήγησαν τη βιομηχανία στην Αυλίδα σε καθοδική πορεία.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολυεθνική θα μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα σε άλλα εργοστάσια της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας έτσι την παραγωγή, ενώ η "Χέηστ Ελλάς" θα συνεχίσει τη λειτουργία της ως εμπορική διαθέτοντας στην ελληνική αγορά εκατοντάδες εισαγόμενα προϊόντα.

Τελικά αυτό που θα μείνει, έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας, θα είναι οι άνεργοι αλλά και οι τόνοι τοξικών αποβλήτων, που καταστρέφουν κάθε τι ζωντανό στον Ευβοϊκό Κόλπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ