ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τίμησαν τη μνήμη του Ι. Β. Στάλιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ, ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 21 Δεκέμβρη 1997 συμπληρώθηκαν 128 χρόνια από τη γέννηση του Ι. Β. Στάλιν. Εκπρόσωποι του ΚΕΚΡ, της "Εργαζόμενης Ρωσίας", της "Εργαζόμενης Πρωτεύουσας", του ΚΚΡΟ και άλλων κομμάτων και κινημάτων συγκεντρώθηκαν στη στην Κόκκινη Πλατεία για να τιμήσουν τη μνήμη του ηγέτη που επί 30 χρόνια καθοδήγησε το σοβιετικό κράτος. Κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στην κρύπτη του Στάλιν, στο τείχος του Κρεμλίνου. Με το όνομα του Στάλιν συνδέονται οι σημαντικές επιτυχίες στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας. Υπό την ηγεσία του συνετρίβη η φασιστική Γερμανία. Κατά την περίοδο της ηγεσίας του έγιναν και πολλά λάθη, τα οποία μετά το θάνατό του άρχισαν να τα φορτώνουν όλα στον Στάλιν. Εξάλλου, ο ίδιος ο Στάλιν είχε προβλέψει αυτή την τροπή των γεγονότων, όταν έλεγε: "Μετά το θάνατό μου πολλά σκουπίδια θα ριχτούν πάνω στον τάφο μου, αλλά ο άνεμος της ιστορίας θα τα σκορπίσει".

Αυτό συμβαίνει στις μέρες μας. Οσο περισσότερες ψευτιές και συκοφαντίες εξαπολύουν οι εχθροί της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού εναντίον του Στάλιν, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαμαρτυρία των ανθρώπων του μόχθου. Θυμούνται ότι επί Στάλιν υπήρχε τάξη, η ζωή βελτιωνόταν κάθε μέρα. Μετά τον πιο τρομερό και αιματηρό στην ιστορία πόλεμο, σε σύντομο χρονικά διάστημα, με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς εξωτερική βοήθεια, ανορθώθηκε η καταστραμμένη από τον πόλεμο εθνική οικονομία της ΕΣΣΔ, κάθε χρόνο μειώνονταν οι τιμές των προϊόντων και των εμπορευμάτων μαζικής ζήτησης. Για το ρόλο και τη σημασία του Στάλιν εκφράστηκε πολύ εύστοχα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ: "Ο Στάλιν παρέλαβε τη Ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε με ατομική βόμβα". Ολη την ημέρα στο μνήμα του Στάλιν στο τείχος του Κρεμλίνου ερχόταν κόσμος και κατέθετε κόκκινα λουλούδια. Επίσης, στην πόλη Γκόρι της Γεωργίας, γενέτειρα του Στάλιν, διοργανώθηκε συγκέντρωση προς τιμή του επιφανούς ηγέτη που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της ΕΣΣΔ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Μια δημοσκόπηση

Το Κέντρο Ερευνών Πολιτικής Κουλτούρας της Μόσχας διενήργησε δημοσκόπηση με την ευκαιρία της 128ης επετείου από τη γέννηση του Στάλιν. Το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι "ο Στάλιν δυο φορές σε συντομότατο χρονικό διάστημα ανύψωσε τη χώρα από τα ερείπια σε μεγάλη δύναμη, ενώ οι σημερινοί δημοκράτες μετέτρεψαν σε ερείπια την υπερδύναμη, σε ειρηνικά χρόνια! ". Το 31% θεωρεί ότι"ο Στάλιν μπόρεσε να δει και να αντιληφθεί ότι η ιστορία δεν άφηνε στη χώρα περιθώρια για αναμονή: αν καθυστερούσε με την πραγματοποίηση της κολεκτιβοποίησης και της εκβιομηχάνισης, η ΕΣΣΔ δε θα άντεχε στον πόλεμο με το φασισμό". Το 29% δηλώνει ότι στην εισήγηση του Νικήτα Χρουστσιόφ στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ ελήφθησαν υπόψη μόνο τα λάθη και οι παραβιάσεις της νομιμότητας επί Στάλιν, ενώ όλα τα θετικά πετάχτηκαν: "Δεν περιείχε όλη την αλήθεια, αλλά προκατάληψη, απάτη και ψευδολογία". Το 10% των ερωτηθέντων είπε ότι ο Χρουστσιόφ έπαιξε, συνειδητά ή όχι, το ρόλο του καταστροφέα του σοβιετικού κράτους, αυτό δηλαδή που ήθελαν οι δυνάμεις που μισούσαν την ΕΣΣΔ, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. Τέλος, το 9% θεωρεί ότι ακριβώς στον Χρουστσιόφ και στην εισήγησή του στο 20ό Συνέδριο "οφείλονται σε μεγάλο βαθμό οι σημερινές δυστυχίες και τραγωδίες".

ΜΕΞΙΚΟ
Νέα σφαγή 42 υποστηριχτών των Ζαπατίστας

ΣΑΝ ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ ΔΕ ΛΑΣ ΚΑΣΑΣ.-

Νέο αιματοκύλισμα με θύματα χωρικούς ακτιβιστές στο νότιο Μεξικό. Αγνωστοι οπλοφόροι, πιθανότατα μέλη του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος, εισέβαλαν χτες στην κωμόπολη Ακτεάλ και στο χωριό Κεξτίκ της πολιτείας Τσιάπας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 άτομα.

Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτοπτών μαρτύρων, τότε η χτεσινή σφαγή στην πολιτεία Τσιάπας θα είναι η χειρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στην περιοχή από το Γενάρη του 1994, οπότε εξεγέρθηκαν οι Ζαπατίστας και οι τότε συγκρούσεις τους με τους άνδρες του ομοσπονδιακού στρατού είχαν προκαλέσει το θάνατο 135 ανθρώπων.

Μέλη της ομάδας χωρικών "Λας Αμπέχας", με επικεφαλής τον Μανουέλ Γκομέζ Πέρεζ (στελέχους του κινήματος των Ζαπατίστας στο Πόλγιο), είπαν ότι στη διάρκεια της επίθεσης των ενόπλων 42 άτομα σκοτώθηκαν και ότι αγνοείται η τύχη έξι ακόμη ατόμων. Οι υποστηριχτές και στελέχη των "Ζαπατίστας" κατήγγειλαν ότι η επίθεση έγινε από παραστρατιωτική οργάνωση μελών του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος,οι οποίοι επανειλημμένα στο παρελθόν έχουν συγκρουστεί με υποστηριχτές του κινήματος των Ζαπατίστας.

Σύμφωνα μ' αυτές τις μαρτυρίες, στην κωμόπολη Ακτεάλ οι ριπές των όπλων ακούγονταν επί τέσσερις ώρες (!) και μέχρι χτες υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών από την επίθεση.

Ο Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος, Σαμουέλ Ρούιζ, μεσολαβητής στις κατά καιρούς προσπάθειες για διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Ζαπατίστας, σημείωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό XEWM του Σαν Κριστομπάλ, ότι η χτεσινή σφαγή είχε από καιρό αναγγελθεί, σχολιάζοντας ότι "πρόκειται για μία ακατανόητη κατάσταση, στην οποία φάνηκαν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες για σταμάτημα της βίας".

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επανέλαβαν χτες την έκκλησή τους για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Ζαπατίστας, που έχουν "παγώσει" από το περασμένο έτος.

"Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη" για τους ιταλούς οδηγούς φορτηγών

"Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη", για τους Ιταλούς οδηγούς φορτηγών

ΙΤΑΛΙΑ
Κινητοποίηση των οδηγών φορτηγών

ΡΩΜΗ.-

Εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών παρατάχθηκαν σε πολλές οδικές αρτηρίες της χώρας αποκλείοντας την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα και τις περικοπές στα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα, που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του 1998. Οι οδηγοί των φορτηγών είναι ιδιαίτερα οργισμένοι με τις προβλεπόμενες περικοπές της κυβέρνησης και τη μεταφορά των πλεονασμάτων των Ταμείων τους για την κάλυψη των αναγκών των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των εργαζομένων του δημόσιου τομέα ώστε με αυτό τον τρόπο να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών είναι ιδιοκτήτες και πληρώνουν μόνοι τους την ασφάλισή τους. Οι οδηγοί των φορτηγών ζητούν επίσης την καταβολή του ποσού των 144 δισ. λιρετών ως επικουρικού για τον τομέα μεταφοράς. Η διαμαρτυρία αυτή των οδηγών είχε αναβληθεί για μία βδομάδα καθώς βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Μετά όμως από την αδιάλλακτη στάση της και την εμμονή της να ικανοποιήσει μόνο το λιγότερο προβαλλόμενο αίτημα, της μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης από το 58ο στο 57ο έτος της ηλικίας τους, προχώρησαν στη χτεσινή κινητοποίηση, μέρα που ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός από το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Η διαμαρτυρία των φορτηγατζήδων που είχε σχεδιαστεί με την επονομασία "σαλίγκαρος" προκάλεσε στην κυριολεξία συμφόρηση, δύο μόλις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς η διέλευση σε πολλά σημεία ήταν παντελώς αδύνατη, ενώ πόλεις όπως η Βενετία και λιμάνια όπως το Μπάρι παρέμειναν αποκλεισμένα.

ΑΛΓΕΡΙΑ
"Κατηγορώ" από την αντιπολίτευση

ΑΛΓΕΡΙ .-

Ανοιχτή επίθεση στην πολιτική τακτική που ακολουθεί ο Αλγερινός Πρόεδρος, Λιαμίν Ζερουάλ, και η ελεγχόμενη από αυτόν κυβέρνηση απέναντι στους εξτρεμιστές ισλαμιστές, εξαπέλυσε, χτες, το αντιπολιτευόμενο "Μέτωπο των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων". Την ίδια στιγμή με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονταν οι αιματηρές σφαγές και οι βομβιστικές επιθέσεις.

Διόλου ευχάριστες δεν είναι οι εκτιμήσεις του "Μετώπου Σοσιαλιστικών Δυνάμεων" για τις εξελίξεις στην Αλγερία και το μέλλον της χώρας. Εκπρόσωποι του κόμματος, που μίλησαν στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, τόνισαν ότι μέρα με την ημέρα η κατάσταση στη χώρα γίνεται χειρότερη και προέβλεψαν ακόμα μεγαλύτερη έξαρση της βίας κατά αθώων πολιτών. Τόνισαν, επίσης, ότι η βία δεν πρόκειται να μειωθεί διότι διαιωνίζεται από τις επιλογές του Λιαμίν Ζερουάλ, "του οποίου το καθεστώς ωφελείται από τη συνέχιση των βιαιοπραγιών".

Την ίδια στιγμή, ο αλγερινός Τύπος έφερνε στο φως νέες σφαγές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περισσότερα από 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα από επιδρομή αγνώστων ενόπλων σε χωριό νότια του Αλγερίου. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα "Λα Τριμπούν", μία 9μελής οικογένεια ξεκληρίστηκε όταν βόμβα εξερράγη στο σπίτι της. Η οικογένεια, ακολουθώντας τις οδηγίες των αλγερινών αρχών, επέστρεφε στο σπίτι της στη συνοικία Ουλέντ Αλέλ του Αλγερίου, η οποία είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της όταν καταλήφθηκε το 1995 από τους μαχητές της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Μετά τον Κλίντον και ο Κολ στο Σαράγεβο

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Επίσκεψη - αστραπή στο Σαράγεβο πραγματοποίησε χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα είχε προηγηθεί η ανάλογη επίσκεψη Κλίντον για τη δημιουργία εντυπώσεων αναφορικά με την παράταση της παραμονής των πολυεθνικών στρατευμάτων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του, ο Χέλμουτ Κολ συναντήθηκε με τα τρία μέλη της συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και με τους ηγέτες των τεσσάρων θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας. Ακολούθως μετέβη στη βάση των γερμανικών δυνάμεων στο Ραϊλοβατς, όπου επιθεώρησε τους στρατιώτες που έκαναν παρέλαση μέσα στη βροχή.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Χέλμουτ Κολ στη Βοσνία και η πρώτη φορά που βρίσκεται κοντά στους Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν στη δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η επίσκεψη του Χέλμουτ Κολ άρχισε λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, στη Βοσνία, ο οποίος επισκέφθηκε τη βάση των Αμερικανών στρατιωτών και συναντήθηκε, επίσης, με τα μέλη της συλλογικής Προεδρίας της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ