ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστολα: Μακιαβελικά

Δυο εικοσιτετράωρα πριν από το '98 και ο "Μανδραγόρας" του Νικολό Μακιαβέλι που θα παρουσιάσει την Τρίτη,η ΕΤ1 στις 23.35 μοιάζει περισσότερο επίκαιρος παρά ποτέ. Ο Μακιαβέλι δραματικός, διορατικός, βαθύτατα πολιτικός και τρομερά προφητικός, βαδίζει μπροστά από την εποχή του και κατορθώνει να είναι ο συγγραφέας για όλες τις εποχές. Ο Παντελής Πρεβελάκης, που έχει κάνει τη μετάφραση του εξαιρετικού έργου, γράφει στη στον πρόλογο της έκδοσης του "Μανδαγόρα": "Ο συγγραφέας χειρίζεται το θέμα με ίση δόση ειρωνείας και πικρίας. Ο κωμικός και αισθησιακός τόνος της πλοκής συνοδεύει μια ρωμαλέα διαγραφή των χαρακτήρων, ξεχωριστά του Νικία και του παπα - Τιμόθεου, που ανήκουν και οι δυο στην αρχαιότερη θεατρική παράδοση, αλλά που ο συγγραφέας τούς τοποθετεί στο πλαίσιο μιας μοντέρνας δραματικής πράξης: τον πρώτο χαμένο μέσα στα παιδιάστικα όνειρά του αλλά στην πραγματικότητα άπληστο κι έτοιμος να γίνει συνένοχος σ' ένα έγκλημα, τον δεύτερο αρνησίθεο, παραδόπιστο και εκμεταλλευτή της μωρίας των άλλων. Ο Μακιαβέλι φανερώνει εδώ ποιος ήταν στ' αλήθεια: ηθικολόγος και πολιτικός". Η σκηνοθεσία είναι του Στέλιου Ράλλη, Παίζουν οι: Αρ. Αποσκίτης, Δημήτρης Μαργαρίτης και άλλοι.

Χρυσή οθόνη

Εχουμε ανάγκη από γέλιο μέχρι δακρύων. Εχουμε ανάγκη από μια ταινία που θα μας ψυχαγωγήσει και δε θα μας μελαγχολήσει. Μέρες που είναι... Από την ΕΤ3 στις 22.30 την Τρίτη θα παρουσιαστεί η κωμωδία του '60 "Παιδί για όλες της δουλιές" με τον Τζέρι Λούις στις καλύτερές του στιγμές. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο μεγάλος κωμικός σκηνοθέτησε την ταινία και έγραψε το σενάριο της οποίας αφηγείται τις περιπέτειες ενός νέου που δουλεύει σ' ένα ξενοδοχείο. Είναι το "παιδί" για τα θελήματα. Ομως, αυτό το παιδί μπορεί να σε κάνει να τρελαθείς εντελώς. Γιατί άλλο του ζητάς και άλλο κάνει. Και το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο, και το ένα γέλιο το άλλο. Και σαν έρθει η στιγμή που ο "μικρός" προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα τοπ μόντελ της εποχής του, τους γκάνγκστερ, που τους νομίζει για καλούς κυρίους, αλλά και τις διασημότητες, όπως ο... Τζέρι Λούις, που διαμένει στο ξενοδοχείο, τότε τα πράγματα γίνονται άγρια. Αγρια αλλά πολύ αστεία.

Πράσινες τηγανητές ντομάτες

Μια εξαιρετική ταινία θα προβάλει η ΝΕΤ στις 21.45 την Πέμπτη, μια ταινία του 1992 που δεν είναι κωμωδία αλλά ούτε τραγωδία. Είναι μια γλυκιά, νοσταλγική, ανθρώπινη και ευαίσθητη ιστορία, που άλλοτε προκαλεί το γέλιο και άλλοτε δεν εμποδίζει το δάκρυ. Μια ηλικιωμένη κυρία διηγείται μια ιστορία στην πενηντάρα γυναίκα που έρχεται να επισκεφτεί την πεθερά της στον οίκο ευγηρίας που μένει και εκείνη. Είναι η ιστορία της Ιντζι και της φίλης της, της Ρουθ, που κάποτε, πριν από πολλά χρόνια διατηρούσαν ένα μαγαζάκι φιλικό και ζεστό που πρόσφερε εξαιρετικό καφέ και πράσινες ντομάτες. Εκεί, σ' αυτό το μαγαζί, όπου η φιλία κυριαρχεί, κρύβεται καλά ένα παλιό ερωτικό μυστικό και ένας φόνος. Η γυναίκα που ακούει την ιστορία κομμάτι - κομμάτι αρχίζει να πηγαίνει συχνότερα στον οίκο ευγηρίας, να συνδέεται περισσότερο συναισθηματικά με την ξένη κυρία και από εκείνη και τις αφηγήσεις της να αντλεί δύναμη για τη ζωή. Παίζουν Κάθι Μπέιτς και Τζέσικα Τάντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ