ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εσωτερικά προβλήματα εκατέρωθεν

ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε ανασχηματισμό του Υπουργικού του Συμβουλίου αποφάσισε να προχωρήσει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, μετά τις έντονες πιέσεις των Παλαιστινίων βουλευτών, που απείχαν από τα καθήκοντά τους μία εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εντούτοις, οι Παλαιστίνιοι βουλευτές δεν κρύβουν τη δυσπιστία τους.

Την παραίτησή τους υπέβαλλαν, την Κυριακή, τα 18 μέλη του παλαιστινιακού Υπουργικού Συμβουλίου μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των Παλαιστινίων βουλευτών περί διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας και δημοσίου χρήματος. Οπως ανακοίνωσε ο Γιάσερ Αραφάτ σε 68 βουλευτές και μέλη της παράταξής του "Φατάχ", η παραίτηση των υπουργών του έγινε αποδεκτή και μέσα στον επόμενο μήνα θα προχωρήσει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Επιπλέον, ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι θα υπογράψει άμεσα τα 18 από τα 37 νομοσχέδια που έχουν, μέχρι σήμερα, μείνει στο "συρτάρι" εξαιτίας της ολιγωρίας του, ενώ έχουν εδώ και μήνες εγκριθεί από το παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο. Πάντως, ο Γιάσερ Αραφάτ διευκρίνισε ότι "δεν είναι έτοιμος" να υπογράψει το "Βασικό Νόμο", δηλαδή το νομοσχέδιο που διακρίνει σαφώς τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας. Τόνισε, όμως, ότι θα υπογράψει ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου αυτού που διασφαλίζουν την ελευθερία του λόγου.

Οι δεσμεύσεις του Παλαιστινίου ηγέτη, όμως, δε φαίνεται να έπεισαν τους Παλαιστινίους βουλευτές, ακόμη και αυτούς που ανήκουν στη "Φατάχ". Εκπρόσωποι της παράταξης, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τόνιζαν ότι η "καλή πρόθεση" του Αραφάτ, καθώς και η "διάθεσή του να δώσει επιτέλους ώθηση στην εύνομη λειτουργία της Παλαιστινιακής Αρχής" θα κριθεί στις πράξεις και όχι στα λόγια.

Το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο πρόκειται να επαναλάβει τις συνεδριάσεις του, σήμερα, μετά από μία εβδομάδα αποχής. Μάλιστα, για την πρώτη αυτή συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί πρόταση μομφής κατά του Παλαιστινίου ηγέτη, εξαιτίας της ολιγωρίας του στην έγκριση των νομοσχεδίων, αλλά και στη διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν είχε γίνει σαφές, μέχρι χτες το βράδυ, αν τελικά η πρόταση μομφής θα τεθεί προς συζήτηση.

Ενταση ανάμεσα σε ειρηνιστές και κυβέρνηση

Την έντονη αντίδραση των Εβραίων εποίκων, αλλά και της ισραηλινής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση, εκ μέρους ειρηνιστικών κινημάτων, έκκλησης για μποϊκοτάζ των προϊόντων που παράγονται στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Οι Ισραηλινοί ειρηνιστές ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται πολλοί πολιτικοί, καθηγητές πανεπιστημίου και καλλιτέχνες, μέσα από την εφημερίδα "Χααρέτζ", καλούν τον ισραηλινό λαό να μην αγοράζει τα προϊόντα των εποίκων τονίζοντας ότι "κάθε σέκελ προς τους εποίκους είναι σέκελ κατά της ειρήνης με τους Παλαιστινίους".

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε "επικίνδυνη" την έκκληση, αν και τονίζει ότι είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. Στην ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται ότι τέτοιου είδους εκκλήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη διεθνή κοινότητα σε βάρος του Ισραήλ. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, οι Εβραίοι έποικοι κερδίζουν ετησίως 40 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις τους στη διεθνή αγορά και πολύ περισσότερα χρήματα από τις συναλλαγές τους με το Ισραήλ.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Δολοφονίες διαμορφώνουν ταραχώδες τοπίο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλων των εμπλεκομένων μερών, αλλά και τις πασιφανείς προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, να βρει μία λύση για τον "πονοκέφαλο" που ονομάζεται Βορειοϊρλανδικό, η ειρήνευση είναι ακόμα πολύ μακριά και μία σπίθα μόνο αρκεί για να αναζωπυρωθούν οι ταραχές.

Τελευταίο επεισόδιο, η βία που ξέσπασε στο Μπέλφαστ μετά από τη δολοφονία το Σάββατο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας "Μέιζ" του Μπίλι Ράιτ,ανώτατου στελέχους φιλοβρετανικής προτεσταντικής οργάνωσης, από καθολικούς κρατούμενους που ανήκουν στον "Ιρλανδικό Απελευθερωτικό Στρατό". Σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της σκληροπυρηνικής φιλο-βρετανικής οργάνωσης "Νομιμόφρων Δύναμη Εθελοντών" (LVF), ομάδες προτεσταντών δολοφόνησαν έναν καθολικό "σεκιουριτά" την Κυριακή. Επίσης η ένταση της οργής "κατέβηκε" στο δρόμο, προκαλώντας βίαια επεισόδια, τραυματισμούς, οδομαχίες και μετατρέποντας σε πεδία μάχης δύο συνοικίες, το Πόρταντάουν και το Μπαλιμένα, βόρεια του Μπέλφαστ. Η αστυνομία, προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση, προχώρησε σε πενήντα συλλήψεις. Η κατάσταση εκτονώθηκε προσωρινά, αλλά το LVF με ανακοίνωσή του δηλώνει πως θα εντείνει τις πράξεις βίας τις επόμενες βδομάδες και μήνες και απειλεί με σκληρά αντίποινα. Ταυτόχρονα πολλές φιλοβρετανικές προτεσταντικές οργανώσεις ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Βορείου Ιρλανδίας Μο Μόουλαμ,του διευθυντή των φυλακών Αλαν Σάνον και του κυβερνήτη Μάρτιν Μογκ.

Η Βρετανίδα υπουργός, Μο Μόουλαμ, μετά τη διόγκωση της έκρυθμης κατάστασης, συναντήθηκε χτες στο Στόρμοντ με ανώτατα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας για να εξετάσει την κατάσταση μετά τις ταραχές που πυροδότησε η δολοφονία του Μπίλι Ράιτ. Η Μόουλαμ δήλωσε στους δημοσιογράφους, πριν την προσέλευσή της στη συνάντηση, "πως η δολοφονία του 37χρονου Ράιτ στη φυλακή, που ήταν μια σοβαρή παράλειψη στον τομέα της ασφάλειας, θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία", ενώ για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι έρχονται δύσκολες μέρες στη Βόρεια Ιρλανδία. "Θα έλεγα σε όλους να επιδείξουν ηρεμία και κοινή λογική. Το να κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους ή να προβαίνει σε άλλες ενέργειες αυτή τη στιγμή δε θα τερματίσει το χάος και τη μιζέρια που ζούμε στη Βόρεια Ιρλανδία εδώ και πολλά χρόνια", τόνισε η Βρετανίδα υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους για ένα νέο ξέσπασμα ταραχών.

Στη διάρκεια των επαφών που έχει στη Βόρεια Ιρλανδία η Μόουλαμ αναμένεται να επανεξετάσει το καθεστώς ημι-αυτονομίας που απολαμβάνουν οι περίπου 500 κρατούμενοι - καθολικοί και προτεστάντες - στις φυλακές του Μέιζ, καθώς επίσης και τα προβλήματα που μπορούν μελλοντικά να ανακύψουν ανάμεσα στις κοινότητες και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν τόσο ο κυβερνήτης, όσο και ο διευθυντής της αστυνομίας Ρόνι Φλάναγκαν και ο αρχηγός της αστυνομίας Τζον Στιλ.

ΧΟΝΓΚ - ΚΟΝΓΚ
Μαζική εξόντωση πουλερικών

Εργάτες σε μονάδες εκτροφής πουλερικών και κρατικοί υπάλληλοι με μάσκες από μετάξι πρωταγωνίστησαν σε μια από τις μαζικότερες σφαγές στην Ιστορία - κατά των πουλερικών.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters και το Associated Press, αλλά και το αμερικανικό CNN, τόσο στην τηλεόρασή του, όσο και στο Internet, μετέδωσαν ως πρώτη είδηση τη σφαγή, την οποία πυροδότησε ο μυστηριώδης "πυρετός των πουλερικών".

Η μεταδοτική αυτή ασθένεια έχει πανικοβάλει τους κατοίκους του κινεζικού κρατιδίου κι έτσι η κυβέρνησή του αποφάσισε να σφαγιάσει περίπου 1,3 εκατομμύρια κοτόπουλα και πάπιες, περιστέρια και κύκνους και άλλα πουλιά, που πιστεύεται ότι δρουν ως φορείς της ασθένειας.

Οι ειδικοί, πάντως, δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν αν η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μόνο με τη κατανάλωση πουλερικών.

Οσον αφορά κατηγορίες ότι τα μολυσμένα πτηνά προήλθαν από την Κίνα, αυτές φάνηκαν να καταρρίπτονται, αφού η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ελέγχους τις τελευταίες 10 μέρες μυστικά στα πτηνά που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα, χωρίς να βρει κανένα μολυσμένο.

Η κατανάλωση των κοτόπουλων - μέχρι πρότινος πιο δημοφιλούς κρέατος στο Χονγκ Κονγκ - έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, και οι παραγωγοί τους σχεδόν ανακουφίστηκαν με την απόφαση σφαγής τους, αφού έχαναν χρήματα για να τα διατηρούν στη ζωή. Οι αποζημιώσεις που ορίστηκαν για κάθε παραγωγό είναι 3,85 δολάρια ανά πτηνό.

Τα εστιατόρια που ειδικεύονται στα μενού με πουλερικά είχαν επίσης ελεύθερη πτώση στα έσοδά τους, παρά τις ιατρικές διαβεβαιώσεις ότι η κατανάλωση μαγειρεμένων πτηνών είναι "ασφαλής".

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο μικρός αριθμός των πληγέντων από την ασθένεια δεν τον αναγκάζει να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για το Χονγκ - Κονγκ.

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις, καταλήψεις και επεισόδια

ΜΑΣΣΑΛΙΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών στη Μασσαλία πραγματοποιούν από χτες το πρωί εκατοντάδες άνεργοι, διαμαρτυρόμενοι για την αναλγησία της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει κυρίως τη Νότια και Ανατολική Γαλλία.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν κατ' αρχάς πορεία προς το δημαρχείο της πόλης, όπου, όμως, δεν έγιναν δεκτοί από τις τοπικές αρχές και έτσι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το σιδηροδρομικό σταθμό. Στην περίμετρο του σταθμού έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, όμως, δεν επενέβησαν, τουλάχιστον, μέχρι χτες το βράδυ.

Οι καταληψίες, που στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της Επιτροπής Ανέργων της CGT Μασσαλίας, ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλει ένα έκτακτο επίδομα βοήθειας 3.000 φράγκων (500 δολαρίων) σε όλους τους ανέργους της χώρας, αλλά και να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, που τόσο στη Μασσαλία όσο και σε άλλες πόλεις της Νότιας και της Ανατολικής Γαλλίας έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το επίσημο 12,5%. Ανάλογες καταλήψεις, κυρίως κτιρίων κρατικών επιτροπών για την ανεργία, βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ενώ σε κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησαν διαδηλωτές και στις γειτονικές, στη Μασσαλία, πόλεις Μαρτίγκ και Μπραμάς.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Μαρτίν Ομπρί, μετέφερε σαφώς την ευθύνη της αντιμετώπισης του προβλήματος στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τις οποίες κάλεσε να καταθέσουν άμεσα προτάσεις και να δώσουν λύσεις.

Επεισόδια στο Στρασβούργο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι φτωχογειτονιές του Στρασβούργου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου,όταν εξαγριωμένοι νεαροί πυρπόλησαν δεκάδες αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με άνδρες των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής Αστυνομίας. Θύματα ή συλλήψεις δεν αναφέρθηκαν. Τα επεισόδια στο Στρασβούργο αποτελούν μέρος μιας βίαιης έκρηξης που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες σε πολλές επαρχιακές πόλεις της Ανατολικής Γαλλίας. Οπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, το ξέσπασμα της νεολαίας των εργατικών συνοικιών στις πόλεις αυτές, που στην πλειοψηφία τους εργάζονταν σε ανθρακωρυχεία και σε μεταλλουργεία που έκλεισαν, είναι αναμενόμενο, καθώς η ανεργία σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει το 50%.

Κυβερνητικοί υπά;λληλοι στο έργο...

Κυβερνητικοί υπάλληλοι επί το έργον...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ