ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Αποτροπιασμός και ένταση απ' την εκτέλεση των χωρικών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Οργή για τις άδικες σφαγές 45 Ινδιάνων χωρικών της κωμόπολης Ακτεάλ επικρατεί στο Νότιο Μεξικό, όπου για πρώτη φορά μετά από χρόνια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε, τα τελευταία 24ωρα, 200 στρατιώτες στην πόλη Λος Τσόρος, προκειμένου να εκκενωθεί η περιοχή και να μεταφερθούν οι κάτοικοι στην πόλη Πόλγιο. Οι αρχές φοβούνται πιθανή "έκρηξη" της ήδη τεταμένης κατάστασης, αλλά και το ενδεχόμενο αντιποίνων ή νέων σφαγών στην περιοχή.

Οσο για τους ένοχους; Σ' αυτό βοήθησαν οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που είδαν αρκετούς άνδρες - μέλη του κυβερνώντος "Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος", ντυμένους στα μπλε, να σφαγιάζουν δεκάδες χωρικούς κάθε ηλικίας και φύλου, χωρίς αφορμή - η αιτία ήταν η υποστήριξη των χωρικών προς το κίνημα των Ζαπατίστας, αλλά κι η κατοχή μικροχωραφιών που καλλιεργούσαν. Ως επικεφαλής του "τάγματος θανάτου", άνω των 25 ατόμων, φέρεται ο δήμαρχος της πόλης Ενάλιο, Γιαχίντο Αρίας Κρους. Ο Κρους λέγεται πως προμήθευσε τα όπλα για τη σφαγή της 22ης Δεκέμβρη και στη συνέχεια επιχείρησε να "σκεπάσει" τα αιματηρά γεγονότα. Τόσο ο Κρους, όσο και άλλα 40 άτομα κρατούνται σε φυλακές της επαρχίας Τσιάπας. Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 50 χρόνων.

Η ΕΕΔΔΑ

Πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο απηύθυνε έκκληση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού για την τιμωρία των ενόχων και τη λήψη μέτρων για την προστασία των αυτόχθονων πληθυσμών του νότιου τμήματος της χώρας. Μεταξύ αυτών και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ),η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι "οι παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Μεξικό ενεργούν με την πλήρη κάλυψη και υποστήριξη του στρατού, της κυβέρνησης και του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος που με τη βία και τη νοθεία κυβερνάει τη χώρα εδώ και περίπου 80 χρόνια". Η ΕΕΔΔΑ ζητεί, στην ίδια ανακοίνωση, την άμεση διαλεύκανση της σφαγής του Ακτεάλ και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, την άμεση αποχώρηση του στρατού και της αστυνομίας από τις περιοχές των Ινδιάνων, την άμεση διάλυση όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων και ομάδων που δρουν στη χώρα, τον άμεσο τερματισμό της ατιμωρησίας για όλα τα εγκλήματα σε βάρος άμαχων χωρικών, την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας του "Σαν Αντρές" για τα δικαιώματα των ιθαγενών και τέλος την άμεση και χωρίς κωλυσιεργίες επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ζαπατίστας.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Το μέλλον, η ανεργία και η αντίσταση

ΒΟΝΝΗ.-

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η εξαμερικανοποίηση στη γερμανική κοινωνία, τουλάχιστον όπως αυτή διαγράφεται σχεδόν σε όλους τους τομείς...... καθώς μετά τους φοιτητές - που για ένα μήνα βρίσκονται στο δρόμο προσπαθώντας να αποτρέψουν τη γερμανική κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο νομοσχέδιο που θα επιβάλλει ένα "αμερικανικού τύπου Πανεπιστήμιο" - έρχονται να προστεθούν και οι εργαζόμενοι στη μεταλλουργία οι οποίοι δηλώνουν πανέτοιμοι να αντισταθούν στον "πόλεμο" που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία προωθώντας σχέδια αμερικανικής προελεύσεως και σχεδιασμού.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνδικάτο, η Γερμανική Ομοσπονδία μετάλλου IG - που αριθμεί πάνω από τρία εκατομμύρια μέλη και είναι το μεγαλύτερο εργατικό Συνδικάτο στη χώρα - κατηγόρησε την εργοδοσία ότι "κήρυξε τον πόλεμο" στους εργαζόμενους και θέλει να επιβάλει ένα σύστημα "αμερικανικού τύπου", "αποστερώντας από κάθε περιεχόμενο" τις συλλογικές συμβάσεις των μισθωτών, που αποτελούν τη βάση του εθνικού κοινωνικού διαλόγου. Ταυτόχρονα, προτείνει χωριστές διαπραγματεύσεις κατά επιχείρηση και όχι κατά κλάδο, "επιδιώκοντας να δημιουργήσει τις συνθήκες αυτοδιάλυσης του συστήματος διαπραγματεύσεων κατά κλάδο και να καταργήσει από την πίσω πόρτα το δικαίωμα της απεργίας των συνδικάτων καθώς και το δικαίωμα συνδιαχείρισης". Τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες έκανε ο πρόεδρος της IGΚλάους Τσβίκελ,στην οικονομική εφημερίδα "Handelsblast". Συνάμα έδωσε και μία "υπόσχεση" προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι οι εργαζόμενοι είναι ετοιμοπόλεμοι για μία "αποφασιστική αντίσταση στα καταστροφικά αυτά σχέδια".

Φαίνεται ότι μετά από πολλά χρόνια οι Γερμανοί εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να αγανακτούν καθώς και το μέλλον που τους επιφυλάσσουν διαγράφεται ιδιαιτέρως ζοφερό. Σαφείς ενδείξεις αυτής της στροφής στην αντίληψή τους είναι οι δύο ανεξάρτητες σφυγμομετρήσεις που ήρθαν στο φως αυτή την βδομάδα και καταδεικνύεται ότι οι περισσότεροι Γερμανοί αναμένουν μαζί με το ΕΥΡΩ, περισσότερη ανεργία και υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι δύο σφυγμομετρήσεις, η πρώτη για λογαριασμό της εφημερίδας "Die Zeit" και η δεύτερη για το Ινστιτούτο IW,δείχνουν ότι το 53% των Γερμανών περιμένουν αύξηση της ανεργίας μόλις εφαρμοστεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και μόνον το 23% πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας είναι ασφαλείς. Αντίστοιχα, το 58% των ερωτηθέντων πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος μετά το 1999 και μόνον ένα μικρό ποσοστό ευελπιστούν στη μείωση των τιμών.

Επίσης, από τις 41 εργατικές ομοσπονδίες που ρωτήθηκαν, οι 20 αποφάνθηκαν ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου τους προβλέπουν μείωση των θέσεων εργασίας και μόνον 15 προέβλεψαν ότι η κατάσταση θα μείνει ίδια. Μόνον σε έξι τομείς, οι επιχειρήσεις προέβλεψαν αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τους. Απαισιόδοξο διαφαίνεται και το μέλλον του κατασκευαστικού τομέα, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου αναμένουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 7% τον επόμενο χρόνο και μείωση των θέσεων εργασίας κατά 6%.

ΚΕΝΥΑ
Επεισοδιακές εκλογές

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. -

Ούτε τα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, ούτε τα βίαια επεισόδια έλειψαν και απ' αυτές τις εκλογές που διεξήχθησαν χτες στην Κένυα, για την ανάδειξη νέου Προέδρου, Κοινοβουλίου και αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εκλογική διαδικασία άρχισε με αρκετά προβλήματα σε πολλά εκλογικά τμήματα. Αρκετοί παρατηρητές δέχτηκαν απειλές και δεν έλειψαν τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος και σε οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Στη διάρκεια ταραχών στα δυτικά της χώρας σκοτώθηκε ένα μέλος του κυβερνώντος - επί 31 χρόνια! - κόμματος "KANU", που λιθοβολήθηκε από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό KTN.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατήγγειλε ότι ιερωμένοι, που είχαν αναλάβει ρόλο παρατηρητή των εκλογών, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν αρκετά εκλογικά τμήματα, αφού δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους.

Ο εκπρόσωπος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατήγγειλε επίσης ότι σε πολλά από τα 12.700 εκλογικά τμήματα παρατηρείται έλλειψη ψηφοδελτίων και σε άλλα, υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος εκβιάζουν ή επιχειρούν να δωροδοκήσουν τους ψηφοφόρους, για να εξασφαλίσουν ψήφο υπέρ του κόμματος KANU.

Ωστόσο, τα προβλήματα υπήρχαν και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η αστυνομία της Κένυας συνέλαβε τον ριζοσπάστη μουσουλμάνο κληρικό Σεϊχη Χαλίντ Μπαλάλα, ο οποίος είναι εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το "Ρόιτερ", ο Μπαλάλα, που επέστρεψε στην Κένυα στις αρχές του χρόνου - ύστερα από δύο χρόνια εξορίας στη Γερμανία, συνελήφθη από άνδρες της επίλεκτης δύναμης της Αστυνομίας.

Η Αστυνομία στη Μομπάσα δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε, την πληροφορία για τη σύλληψη του Μπαλάλα, του οποίου οι συγγενείς υποστηρίζουν ότι κρατείται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό αυτής της παραλιακής πόλης.

Ο Μπαλάλα, μαζί με τον βετεράνο πολιτικό Κένεθ Ματίμπα, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ντανιέλ Αραπ Μόι έχει μεθοδεύσει τη νίκη του.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Τραυματισμός δεκάδων από τα... κενά αέρος

ΤΟΚΙΟ.-

Ενας 32χρονος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια κενών αέρος που παρατηρήθηκαν στην πτήση 826 του Μπόινγκ 747 των "Γιουνάιτεντ Αιρλάινς", ενώ πετούσε το βράδυ της Κυριακής πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πολλοί από τους επιβάτες είπαν ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί να δεθούν με τις ζώνες ασφαλείας, γι' αυτό και ορισμένοι "εκτοξεύτηκαν" λίγα μέτρα πάνω από τα καθίσματά τους, ενώ το αεροπλάνο είχε συμπληρώσει 2,5 ωρών πτήση μακριά από το αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο. Πολλοί από τους 374 επιβάτες πανικοβλήθηκαν. Λίγη ώρα μετά, ξημερώματα Δευτέρας, το αεροσκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Ναρίτα, ώστε να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους δεκάδες τραυματισμένους επιβάτες.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη μεγάλη σφαγή

ΙΝΔΙΑ
"Αναμειγνύεται" η Γκάντι;

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Φαίνεται ότι η χήρα του Ρατζίβ Γκάντι, Σόνια, αποφάσισε να βγει από τις... σκιές και να αναμειχθεί ενεργότερα στα πολιτικά πράγματα της Ινδίας. Με το άλλοτε κραταιό Κόμμα του Κονγκρέσου να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, η ιταλικής καταγωγής Γκάντι υποσχέθηκε χτες να συμμετάσχει στην προεκλογική του καμπάνια.

Πάντως, αν και της προσφέρθηκε η προεδρία του Κόμματος, η Σόνια έδειξε να επιμένει στη μη ανάληψη θέσης από πλευράς της - ούτε καν βουλευτικής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ