ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από τον Στράους στον Σαββόπουλο

Ανήμερα Πρωτοχρονιάς και μάλλον θα συντονιστούμε μόνο με την ΕΤ-1, για να παρακολουθήσουμε εορταστικά προγράμματα, αφού τα ιδιωτικά κανάλια διαθέτουν κυρίως μόνο ταινίες. Αξίζει να μεταφερθούμε έστω και νοερά στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη και να παρακολουθήσουμε, όπως κάθε χρόνο, την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.Στην εορταστική συναυλία, που θα μεταδοθεί απευθείας από την αίθουσα των Φίλων Μουσικής, κυριαρχεί η μουσική με συνθέσεις της οικογένειας Στράους και φυσικά ρυθμοί στα βήματα του βαλς. Την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Ζούμπιν Μέτα, ενώ συμμετέχει και το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας της Βιέννης. Οι χορογραφίες είναι του Χάιντς Σπέρλι. Στο διάλειμμα ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο μέρος, δύο παιδιά από την περίφημη παιδική χορωδία της αυστριακής πρωτεύουσας, θα είναι "οδηγοί" σ' ένα ταξίδι με αερόστατο, που θα πετά πάνω από τις πιο όμορφες περιοχές της Αυστρίας, πάνω από ιστορικούς πύργους και ανάκτορα, όπως το Σομπρούν (ΕΤ-1 12.15).

Στο "Περιβόλι του ουρανού" φιλοξενείται η εκπομπή "Οπως μας αρέσει",που θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1 στις 18.30 και την οποία παρουσιάζουν οι Δήμητρα Γκουντούνα, Κώστας Κωβαίος και Γρηγόρης Μελάς. Τραγούδια του χτες και του σήμερα, τραγούδια λαϊκά και ρεμπέτικα, που θα ερμηνεύσουν ο Μπάμπης Τσέρτος και η Νάντια Καραγιάννη.

Η εορταστική πρωτοχρονιάτικη διαδρομή του πρώτου καναλιού θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ με τη δεύτερη εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου "Διαδρομές" και με φιλοξενούμενο τον Διονύση Σαββόπουλο.Η "συνάντηση" θα γίνει στο "Ξενοδοχείο" του Δ. Σαββόπουλου, την καινούρια δισκογραφική του δουλιά, που παρουσιάζεται στο "Μετρό". Ο τροβαδούρος με το δικό του προσωπικό τρόπο και με στίχους που έγραψε ο ίδιος ερμηνεύει τραγούδια που αγάπησε από το διεθνές ρεπερτόριο. Η οργάνωση παραγωγής είναι της Κατερίνας Κατωτάκη και η σκηνοθεσία του Στέλιου Αντωνιάδη.

Μια μουσική διαδρομή στη νυχτερινή Αθήνα του 1997 κάνει ο ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.30 στην εκπομπή "1997 Τα... καλύτερα"."Στιγμές" από νυχτερινά κέντρα, πίστες και αίθουσες, στις οποίες τραγουδούν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Σαββόπουλος, Αννα Βίσση, Νίκος Καρβέλας, Σάκης Ρουβάς κ. ά.

Μελωδίες ελπίδας

Ο καινούριος χρόνος μπαίνει με αρκετές καλές ταινίες, αφού οι περισσότερες από όσες προβάλλονται σήμερα έχουν ενδιαφέρον και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Ας ξεκινήσουμε από την αγγλική ταινία "Ελπίδα και δόξα" με κεντρικό ήρωα ένα μικρό αγοράκι, που ζει με την οικογένειά του στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η οικογένειά του θα αντιμετωπίσει τη σκληρότητα του πολέμου και το σπίτι του θα καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Παρ' όλες τις φοβερές σκηνές του πολέμου, είναι μια ταινία συγκινητική. Παίζουν οι Σάρα Μάιλς, Σούζαν Γούλντριτζ, Ιαν Μπάνεν και Σάμι Ντέιβις. Η σκηνοθεσία είναι του Τζον Μπούρμαν (ΕΤ-1 16.25).

Το κλασικό επιτυχημένο μιούζικαλ του Μπροντγουέι "Η μελωδία της ευτυχίας",που το μετέφερε στην οθόνη ο Ρόμπερτ Γουάις, θα μεταδοθεί από το MEGA στις 17.00.Η Μαρία, δόκιμη μοναχή σ' ένα μοναστήρι της Αυστρίας, γίνεται κουβερνάντα στην οικογένεια του χήρου πλοιάρχου Φον Τραπ και μαθαίνει στα παιδιά του να τραγουδούν και να χαίρονται τη ζωή. Ολα θα αλλάξουν όμως, όταν τους αγγίζει ο εφιάλτης του ναζισμού στην Αυστρία του 1938. Τότε θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πρωταγωνιστούν οι Τζούλι Αντριους, Κρίστοφερ Πλάμερ και Ελεάνορ Πάρκερ.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Κίπλινγκ είναι η κλασική εξωτική περιπέτεια "Μόγλης, το βιβλίο της ζούγκλας".Η ταινία αναφέρεται στις περιπέτειες του μικρού Ινδού Μόγλη που μεγάλωσε στη ζούγκλα και ανατράφηκε από μια λύκαινα. Παίζουν οι Σαμπού και Τζόζεφ Καλέια (ΝΕΤ 18.15).

Την όμορφη, τρυφερή κομεντί του Τζον Αβνετ "Πράσινες τηγανητές ντομάτες" θα προβάλει η ΝΕΤ στις 21.45.Μια ογδοντάχρονη, η κυρία Τρέντγκουντ, διηγείται στη φίλη της Κάθι την ιστορία δύο γυναικών, που είχαν μαζί ένα μαγαζάκι στην Αλαμπάμα του '30. Στο μαγαζάκι μπορούσε κανείς ν' απολαύσει το καλό φαγητό, τον υπέροχο καφέ, αλλά μπορούσε ν' ανακαλύψει και... κάποιο φόνο. Παίζουν οι Κάθι Μπέιτς, Τζέσικα Τάντι και Μέρι - Λουίζ Πάρκερ.

"Ο κύριος Χούλα Χουπ" είναι ο τίτλος της ρομαντικής σατιρικής κωμωδίας των αδελφών Κοέν, που θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1 στις 23.30.Ενας νεαρός φιλόδοξος, αλλά αφελής επαρχιώτης φτάνει στη Νέα Υόρκη για να βρει δουλιά. Την αφέλειά του και την άγνοιά του θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο κυνικός αντιπρόεδρος μιας μεγάλης εταιρίας, αλλά θα λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Παίζουν οι Τιμ Ρόμπινς, Τζένιφερ Τζέισον Λι και Πολ Νιούμαν.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

H Τζούλι Αντριους και ο Κρίστοφερ Πάλμερ πρωταγωνιστούν στην ταινία "Μελωδία της ευτυχίας" (MEGA 17.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ