ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πειθαρχικό μετά... "εκβιασμών"

Διαστάσεις παίρνει η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΑ, αφού η ΕΣΗΕΑ και ο γενικός διευθυντής τηςΓιάννης Τζαννετάκος καταγγέλλουν τον διευθυντή της ΕΡΑ - 1 Θανάση Γεωργακόπουλο, ότι "πιέζει" και "εκβιάζει" τους εργαζόμενους. Ο "θόρυβος" στην ΕΡΑ δεν έχει κοπάσει, αφού οι "τριβές" του γενικού διευθυντή Γιάννη Τζαννετάκου και του διευθυντή της ΕΡΑ - 1 Θανάση Γεωργακόπουλου συνεχίζονται - όπως αναμενόταν άλλωστε - και τη νέα χρονιά. Μόνο που αυτή τη φορά παρεμβαίνει και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το οποίο με χτεσινή ανακοίνωσή του, "στηλιτεύει την ενέργεια του διευθυντή της ΕΡΑ - 1 Θανάση Γεωργακόπουλου, να καλέσει εκβιαστικά δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους να προσέλθουν ως μάρτυρες στις εναντίον του εγκλήσεις ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου". Για "πιέσεις" που ασκήθηκαν από τον Θανάση Γεωργακόπουλο προς στους εργαζομένους μιλά και ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζαννετάκος σε επιστολή του, τονίζοντας ότι θα διαφυλάξει την "ενότητα στους εργασιακούς χώρους της ΕΡΑ".

Αφορμή για τις καταγγελίες κατά του διευθυντή της ΕΡΑ - 1, είναι η επιστολή του μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Χριστίνας Λυκιαρδοπούλου, προς το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενωσης, με το οποίο "εγκαλεί" ενώπιόν του, τον Θανάση Γεωργακόπουλο. Η Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου, η οποία μέχρι πρότινος εργαζόταν στην ΕΡΑ, στην επιστολή της, υπογραμμίζει ότι προσωπικά η ίδια, αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι έχουν υπάρξει "θύματα", αντισυναδελφικής συμπεριφοράς του Θ. Γεωργακόπουλου. Οι ενέργειες του διευθυντή της ΕΡΑ - 1, όπως αναφέρει το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, έχουν ως "αποτέλεσμα τη μείωση της επαγγελματικής υπόστασης, της προσωπικότητας και των αποδοχών πολλών εξ ημών. Αυτό εμμέσως βλάπτει και την ίδια την ΕΡΤ".

Ο διευθυντής της ΕΡΑ - 1 Θανάσης Γεωργακόπουλος, από την άλλη πλευρά κοινοποιεί στους εργαζόμενους δύο επιστολές με τις οποίες βάλλει κατά της Χρ. Λυκιαρδοπούλου, ενώ ζητά από όλους τους εργαζόμενους να καταθέσουν τις "προσωπικές" τους "εμπειρίες" για την πορεία της ΕΡΑ - 1. Τους "παρακαλεί", μάλιστα, στην περίπτωση κατά την οποία δε θα θελήσουν να καταθέσουν, να τον ενημερώσουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Στο θέμα παρενέβη με κοινοποίησή του, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζαννετάκος, θεωρώντας ότι με τις δύο εγκυκλίους δημιουργείται "βάσιμη εντύπωση" ότι οι εργαζόμενοι "πιέζονται να καταθέσουν σε εκκρεμούσα πειθαρχική υπόθεση". Στην επιστολή του προς τους εργαζόμενους, υπογραμμίζει ότι θεωρεί "απαράδεκτη την αντικειμενικώς εκβιαστική πρόσκληση να δηλωθεί από εργαζόμενο, ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί ως μάρτυρας στη συγκεκριμένη υπόθεση" και εκφράζει την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και μεθόδους.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους καλεί ν' "αγνοήσουν τον εκβιασμό" και να ενεργήσουν κατά συνείδηση.

  • Ο Θανάσης Γεωργακόπουλος με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση εκφράζει την κατάπληξή του για την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και μιλά για "πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας".
Περιπέτεια και φαντασία

Ο "Συνταγματάρχης Σαμπέρ", η ιταλική ταινία "Ο ύποπτος" και η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας "Μπραζίλ" είναι οι ταινίες που ξεχωρίζουν στο σημερινό πρόγραμμα. Φυσικά, υπάρχει και η ανεπανάληπτη "Αννα Καρένινα" με τη Βίβιαν Λι, η οποία, όμως, θα μεταδοθεί λίγο πριν τα ξημερώματα.

Ηρωας της γαλλικής ταινίας εποχής, του Ιβ Ανζελό "Συνταγματάρχης Σαμπέρ",είναι ένας συνταγματάρχης που τον θεωρούσαν νεκρό, ενώ εκείνος ζούσε. Ο συνταγματάρχης θα εμφανιστεί και πάλι στο Παρίσι, διεκδικώντας το όνομά του, την περιουσία του, αλλά και τη γυναίκα του, η οποία έχει ξαναπαντρευτεί. Με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Φανί Αρντάν (ΝΕΤ 22.15).Στα 1934, στην Ιταλία, μας μεταφέρει η ταινία του Φραντζέσκο Μαζέλι "Ο ύποπτος".Την εποχή εκείνη ένας ιδεολόγος κομμουνιστής, μέλος του παράνομου ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος, στέλνεται σε αποστολή στο Παρίσι. Πρωταγωνιστεί ο αξέχαστος Τζιαν Μαρία Βολοντέ και μαζί του η Ανί Ζιραντό(ΕΤ - 3 01.00.)

Ο Τέρι Γκίλιαμ,μέλος των Μόντι Πάιθον, είναι ο σκηνοθέτης της αγγλικής ταινίας φαντασίας "Μπραζίλ".Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια κοινωνία του μέλλοντος. Σ' αυτήν την κοινωνία, ένας ονειροπόλος υπάλληλος κάθεται στο γραφείο του, στην υπηρεσία παρακολούθησης μιας απρόσωπης δικτατορίας. Ολα θ' αλλάξουν, όταν το κορίτσι που θα αγαπήσει, θα βρεθεί στη λίστα των εχθρών του κράτους. Μέσα από την ταινία και το εξαιρετικό ντεκόρ, δίνεται η εφιαλτική, αλλά και κωμική εικόνα μιας κοινωνίας του μέλλοντος. Πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζόναθαν Πράις, Κάθλιν Χέλμοντ, Ιαν Χολμ και Μπομπ Χόσκινς (MEGA 01.30).

H Βίβιαν Λι ερμηνεύει, ίσως μοναδικά, το ρόλο της Αννας Καρένινα στην ομώνυμη ταινία, που βασίζεται στο έργο του Τολστόι. Ο παράφορος έρωτάς της για τον κόμη Μπρόνσκι θα την οδηγήσει στην καταστροφή. Η ασπρόμαυρη ταινία παραγωγής 1947 διαθέτει μια υποβλητική και ατμοσφαιρική φωτογραφία. Δίπλα στην αξέχαστη μεγάλη Αγγλίδα ηθοποιό, παίζουν οι Κίερον Μουρ και Ραλφ Ρίτσαρντσον(ΑΝΤΕΝΝΑ 03.00).

Σκηνή από την ταινία του Ιβ Ανζελό "Συνταγματάρχης Σαμπέρ" (ΝΕΤ 22.15)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ