ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής
  • Αρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορομπηχτικού νομοσχεδίου
  • Αχ. Κανταρτζής: Αγριο φοροκυνηγητό των μικρομεσαίων στρωμάτων και επιβράβευση της πολιτικής του κεφαλαίου

Αρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο επιχειρείται μία ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη κυρίως των λαϊκών στρωμάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει 250 δισ. από τους νέους φόρους προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των αντιλαϊκών κριτηρίων σύγκλισης που προβλέπει το Μάαστριχτ.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή σε σχέση με το κατατεθέν νομοσχέδιο όπως φάνηκε και από τη θέση των αρμόδιων υπουργών χτες στην επιτροπή. Απλώς ο υφυπουργός Γ. Δρυς απάλειψε τη διάταξη που προέβλεπε την αυτοπρόσωπη και όχι διά ταχυδρομείου υποβολή της φορολογικής δήλωσης για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων και είπε ότι μειώνεται κατά πέντε χιλιάδες σε σχέση με το προβλεπόμενο το ποσό του φόρου για τους εμπόρους και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

Αμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο

"Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σηματοδοτείται μία νέα κλιμάκωση του αντιλαϊκού - αντικοινωνικού χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής" είπε μιλώντας στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής τονίζοντας:

"Από τη μια μεριά έχουμε ένα άγριο φοροκυνηγητό των μικρομεσαίων στρωμάτων του λαού που αν ληφθούν υπόψη και μία σειρά άλλοι παράγοντες (εισοδηματική πολιτική, συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής, εμπορευματοποίηση μίας σειράς υπηρεσιών με την επιβολή της ανταποδοτικότητας) θα προκαλέσουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού που κυριολεκτικά βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Από την άλλη μεριά επιβραβεύεται η πολιτική του κεφαλαίου με τη θεσμοθέτηση μίας ισχνής φορολογικής επιβάρυνσης, ουσιαστικά μίας φορολογικής ασυλίας η οποία ξεπερνά κάθε όριο πρόκλησης ιδιαίτερα όταν μιλάμε για το χρηματιστηριακό και εφοπλιστικό κεφάλαιο".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση για να παρουσιάσει δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο προβάλλει την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 5,5% την ίδια στιγμή όμως που από το 1992 που είναι "παγωμένη" ο πληθωρισμός αυξήθηκε πάνω από 50%. Στο σημείο αυτό ζήτησε να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο στα 2 εκατομμύρια δραχμές, κάτι που αποτελεί και την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Κατήγγειλε δε ότι με τις αυξήσεις στους συντελεστές παρακράτησης φόρων που προβλέπεται για πολλές περιπτώσεις στο νομοσχέδιο, θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα που αν συνδεθούν με την εισοδηματική πολιτική τότε ελαχιστοποιούν την όποια εισοδηματική αύξηση. Ορισμένες μάλιστα κατηγορίες εργαζομένων θα δουν τη νέα χρονιά ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς με την κατάργηση μίας σειράς φοροαπαλλαγών, κατάργηση που θίγει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα ενώ από την άλλη οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου ζουν και βασιλεύουν δείχνοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του φορολογικού και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου κατήγγειλε την αύξηση κατά 11,5% των τεκμηρίων διαβίωσης για τους κατόχους αυτοκινήτου, την αύξηση του συντελεστή μισθωτής αξίας, την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 50 σε 55% κ. ά. Οσον αφορά τον ισχυρισμό περί επιβάρυνσης "των εχόντων και κατεχόντων", ο Αχ. Κανταρτζής είπε ότι η όποια επιβάρυνση επιβάλλεται είναι πραγματικά ψίχουλα ενώ την ίδια στιγμή γίνονται νέες ρυθμίσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το Κόμμα όχι μόνο είναι αντίθετο με το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά θα στηρίξει και τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στο αντιλαϊκό αυτό κατασκεύασμα.

Κατά του νομοσχεδίου με διαφορετικό σκεπτικό τάχθηκε και η ΝΔ καθώς και ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Ολισθηρός δρόμος

Η κυβέρνηση τούτη των "εκσυγχρονιστών" της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που υπαγορεύεται από την ΕΕ και άλλα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα, έχει δώσει επανειλημμένως χειροπιαστά δείγματα αυταρχισμού και αντιδημοκρατικών πρακτικών και μεθοδεύσεων σε βάρος των εργαζομένων και των αγροτών, των συνταξιούχων και άλλων τμημάτων του λαού, που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, στην επιδίωξή της να περάσει τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα η κυβέρνηση δε διστάζει να χρησιμοποιεί και την ιδεολογική τρομοκρατία. Ακόμα χειρότερα, δε διστάζει να ποινικοποιεί τους αγώνες και τους αγωνιζόμενους για τα δικαιώματά τους, αλλά και την αντίθετη πολιτική άποψη και την πολιτική κριτική, παραπέμποντας στα δικαστήρια εφημερίδες και δημοσιογράφους, που οι διαφορετικές θέσεις τους δεν είναι αρεστές σ' αυτήν.

Απτά δείγματα των πρακτικών της κεντροαριστερής κυβέρνησης Σημίτη, ανάμεσα στα άλλα, είναι: Η αντιδημοκρατική νοοτροπία τού "δε συζητώ με τους αγρότες με κλειστούς δρόμους" και η τακτική "στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα". Το όργιο της ρουσφετολογίας, των πιέσεων και εκβιασμών και της εξαγοράς συνειδήσεων. Η τεράστια κινητοποίηση μηχανισμών προληπτικά και κατασταλτικά (βιομηχανία διώξεων αγροτών, χρήση και χουντικών διατάξεων για απαγόρευση συγκεντρώσεων κλπ.) και αστυνομικών δυνάμεων (Θεσσαλία, Χαλκιδική), με στόχο την κατατρομοκράτηση και παρεμπόδιση της συμμετοχής σε κινητοποιήσεις. Ενώ, μοναδικά, τουλάχιστον για τη μεταπολιτευτική περίοδο, στοιχεία που στιγματίζουν την κυβερνητική αυταρχική, αντιδημοκρατική πρακτική και μεθοδεύσεις είναι η πρωτοφανής στα χρονικά επιχείρηση - σαμποτάζ, που καταγράφηκε με τον κωδικό "βουλκανιζατέρ", και η μετατροπή των δικαστηρίων σε αγροτοδικεία, με τη δίωξη πλέον των 6.000 αγροτών για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω μέτρα και πρακτικές, παίρνονται με στόχο να περάσει η αντιλαϊκή, αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Ομως, καθώς μια τέτοια πολιτική - ριζικά αντίθετη με τα συμφέροντα των εργαζομένων - είναι δύσκολο να περάσει και με τέτοια αυταρχικά μέτρα και να σταματήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Πέρα από την ποινικοποίηση των αγώνων, η κυβέρνηση καταφεύγει και στην ιδεολογική τρομοκρατία και στην ποινικοποίηση της διαφορετικής πολιτικής άποψης και κριτικής! Το ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτό γεγονός επιβεβαιώνεται από την κυβερνητική επιχείρηση καταδίκης του "Ριζοσπάστη", αλλά και άλλων δημοσιογράφων και εφημερίδων, χαρακτηρίζοντας ως "συκοφαντική δυσφήμιση" την πολιτική κριτική που ασκείται στην κυβερνητική πολιτική. Μάλιστα, τη μεθόδευση της κυβέρνησης κατά του "Ρ" και την εμμονή της σ' αυτή την επικίνδυνη πρακτική επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου, έσπευσε να καλύψει πολιτικά τη σχετική δίωξη κατά του "Ρ", που τον παραπέμπει στα δικαστήρια για τιμωρία της διαφορετικής πολιτικής θέσης, όσον αφορά στα θέματα του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της κριτικής που ασκεί το ΚΚΕ, με τη μορφή είτε των πολιτικών θέσεων, είτε της πολιτικής σάτιρας.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται η κυβέρνηση Σημίτη για τον ολισθηρό και επικίνδυνο κατήφορο στον οποίο πορεύεται. Από την άλλη, αναδείχνει και την ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων να καταδικάσουν αυτές τις επαίσχυντες καταδικασμένες πρακτικές και μεθοδεύσεις και να κινητοποιηθούν για να βάλουν τέρμα στο επικίνδυνο πισωγύρισμα. Οσο για το "Ριζοσπάστη", έχει περάσει μπόρες και θύελλες και δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί. Θα αντιπαλέψει, μαζί με τους εργαζόμενους, κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και χειραγώγησης της αντίθετης άποψης και της πολιτικής κριτικής. Ας το ξανασκεφθεί η κυβέρνηση μέχρι πού μπορεί να φτάσει με τέτοιες μεθοδεύσεις...

Δικαίωσαν σκοταδιστικές και μεσαιωνικές αντιλήψεις!

Αρνήθηκε - παραβιάζοντας κατάφωρα και προκλητικά το νόμο - να δώσει άδεια τέλεσης πολιτικού γάμου σε συγχωριανούς του, δικάστηκε και αθωώθηκε! Πρόκειται για τον πρόεδρο της Κοινότητας Βερδικούσιας Λάρισας Θ. Καφφέ,που μηνύθηκε για παράβαση καθήκοντος προς την υπηρεσία και ως έχων στόχο να βλάψει το κράτος και πολίτες, δικάστηκε και αθωώθηκε - με 2 ψήφους υπέρ, έναντι μίας κατά - από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας. Στην απολογία του ο Θ. Καφφές όχι μόνο παραδέχτηκε ότι αρνήθηκε να δώσει τις σχετικές άδειες, αλλά ήταν και προκλητικός, δηλώνοντας ότι "μόλις υπέγραψα τις πρώτες άδειες πολιτικού γάμου, ένιωθα τα χέρια μου να στάζουν αίμα"! Πάρ' όλα αυτά ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωσή του, ισχυριζόμενος ότι η άρνησή του να υπογράψει πολιτικούς γάμους, οφειλόταν στη θρησκευτική του συνείδηση και δεν είχε σκοπό να βλάψει κανένα, θέση την οποία υιοθέτησε και η πλειοψηφία του δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα ο Θ. Καφφές είχε καταδικαστεί σε τετράμηνη φυλάκιση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο είχε δεχτεί πως ο κατηγορούμενος αφ' ενός αρνήθηκε να εφαρμόσει σχετικό νόμο κι αφ' ετέρου ήθελε ν' αποκλείσει από τους τέσσερις ενδιαφερομένους την ελευθερία επιλογής τους ως προς τον τρόπο που θα τελούσαν το γάμο τους, με βάση την ελεύθερη θρησκευτική συνείδηση.

Να συμπεράνουμε τώρα - μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των δικαστών του Εφετείου Λάρισας - ότι η θρησκευτική συνείδηση ενός αξιωματούχου της πολιτείας τού επιτρέπει να μην εφαρμόζει το νόμο και να μην τιμωρείται γι' αυτό, να πιστέψουμε πως δικαστές δε γνωρίζουν τους νόμους του κράτους, να δεχτούμε ότι η συνταγματική επιταγή περί ανεξιθρησκίας βρίσκεται στο "κενό", να καταλάβουμε πως πρέπει να νιώθουν ένοχοι "ενώπιον Θεού κι ανθρώπων" όσοι νομίμως τέλεσαν πολιτικό γάμο ή να πούμε απλώς "θου Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου";

Βιντεοκασέτα - ιστορικό ντοκουμέντο

Η βιντεοκασέτα με σπάνια ντοκουμέντα από την ιστορία του ΚΚΕ, που προβλήθηκε στην επετειακή εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, διατίθεται, για όσους ενδιαφέρονται, από τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, έναντι 2.000 δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ