ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γεύματα...

ΒΡΕ - ΒΡΕ τους βρήκε τους κερδοσκόπους που θέλουν να τα βάλουν με την ελληνική δραχμή και να πειράξουν την... τιμή της, ο Γιάννος. Τον θυμάστε δα με τι μανία τους κυνηγούσε!

***

Κι αφού τους βρήκε τελικά, πώς νομίζετε ότι τους τιμώρησε, ε; Πολύ σκληρά! Τους έκανε το τραπέζι!!! (Λεπτομέρειες διαβάσατε στο χτεσινό φύλλο).

***

Γεύματα εργασίας τα λένε αυτά.

***

Διότι ναι μεν πρόκειται για τρισάθλιους κερδοσκόπους που στοχεύουν στην υπονόμευση της εθνικής οικονομίας, πλην όμως είναι και αξιοσέβαστες χρηματιστηριακές εταιρίες. Οπότε ας είμαστε πολιτισμένοι...

***

Ελπίζουμε κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να μη λαδώθηκαν. Εννοούμε... στο πουκάμισο από το φαγητό. Μην είστε καχύποπτοι.

***

Α, το ποσό να περάσει παρακαλώ στα "έξοδα παραστάσεως". Αλλωστε σωστό είναι κατά μία έννοια, αφού μετά από τέτοιες συναντήσεις και μεθοδεύσεις συνηθίζει ο ΥΠΕΘΟ να δίνει... παράσταση στον κοσμάκη περί υπεράσπισης των εισοδημάτων του.

***

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο "Πεντχάουζ" του Χρυσόστομου τους πείραξε εκεί στην Εκκλησία της Ελλάδας, γιατί είναι λέει τολμηρό περιοδικό. Τις φασαρίες για τα οικονομικά π. χ., που εμφανίζονται κατά καιρούς και θυμίζουν σαπουνόπερα, δεν τις βλέπουν φαίνεται.

***

Ας μην το κάνουν θέμα. Δεν τους συμφέρει.

***

ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ο Ακης γιατί πήγε στα νησιά του Αιγαίου; Για να νιώσουν οι κάτοικοι ασφάλεια; Την άλλη φορά το δικό του το αεροπλάνο δεν παρενόχλησαν τα τουρκικά F - 16;

***

Αντί να τρέχει ανατολικά ο υπουργός Αμυνας, δεν κοιτάζει καλύτερα προς τα δυτικά, κατά... Μπερνς μεριά, αφού ο Αμερικάνος πρέσβης συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις του;

***

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίζονται. Αυτόν τον έχουμε μέσα στα πόδια μας και κάνει ό,τι θέλει.

"Ελευθεροτυπία"

Είν' ελεύθερος ο Τύπος

ν' αναγράφει ό,τι θέλει,

φτάνει μόνο να μη γράφει

για τον Κώστα, τον Βαγγέλη,

τον Θεόδωρο κι εν γένει

της κυβέρνησης τα μέλη!

Είν' ελεύθερος ο Τύπος

καθετί να κριτικάρει,

ούτε σκέψη να του βάλουν

οι αφέντες χαλινάρι,

αν βεβαίως στα στραβά τους

μένει άφωνος σαν ψάρι!

Ο οίστρος

Λάθεψαν τριπλά

Τριπλά λάθεψε ο υπουργός των Εξωτερικών και η κυβέρνηση συνολικά, με τη δικαστική δίωξη ενάντια στο "Ρ". Και γιατί, χτυπάνε λάθος πόρτα, εάν πιστεύουν ότι υπάρχει και η παραμικρή περίπτωση υποστολής της κριτικής και της πάλης της εφημερίδας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική τους. Και γιατί, η αφορμή για τη δικαστική δίωξη είναι "τραβηγμένη από τα μαλλιά", αφού στηρίζεται σ' ένα σατιρικό κείμενο αντίστοιχης στήλης, και γιατί, οι πάντες ξέρουν ότι ο "Ρ" πάντοτε πορευόταν και πορεύεται στο δρόμο της πολιτικής κριτικής, πολλές φορές οξείας, αλλά ποτέ στο δρόμο των κουτσομπολιών, των "ροζ" ιστοριών, του κιτρινισμού, των προσωπικών χαρακτηρισμών και αντιπαραθέσεων.

Και όχι μόνο λάθεψε η κυβέρνηση, αλλά φανερώνεται και ο πραγματικός χαρακτήρας και σκοπός, τόσο της συγκεκριμένης όσο και άλλων ανάλογων δικαστικών διώξεων, "συμβουλών" και "παραινέσεων". Ο εκφοβισμός και η χειραγώγηση του Τύπου είναι ο πραγματικός της στόχος. Είπαμε, όμως και το ξαναλέμε. Λάθος πόρτα χτύπησαν...

Δίκαιος αγώνας

Καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, όμως, δε γίνονται μόνο στη Γαλλία. Σε πλήρη κατάληψη βρίσκεται από τη Δευτέρα το πρωί και το ελληνικό Γενικό Προξενείο στο Μόναχο, από τους γονείς των μαθητών του λυκείου της πόλης Σβάινφουρτ. Αιτία της κατάληψης είναι η αδιαφορία με την οποία οι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν το κενό τριών θέσεων καθηγητών του σχολείου, με αποτέλεσμα ήδη η μισή χρονιά να έχει πάει χαμένη για το σύνολο των 40 περίπου μαθητών, με ιδιαίτερες επιπτώσεις γι' αυτούς της Γ λυκείου.

Το πρόβλημα είχε επισημανθεί στους αρμοδίους από τις αρχές του χρόνου και οι γονείς έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε αλλεπάλληλες ενέργειες, διαβήματα, παραστάσεις κλπ. Διαβεβαιώσεις παίρνανε πολλές, αλλά το πρόβλημα παρέμενε και παραμένει άλυτο. Απόλυτα δικαιολογημένα, λοιπόν, και σοφά ποιούντες προχώρησαν σε κλιμάκωση του αγώνα τους, καταλαμβάνοντας τους χώρους του Γενικού Προξενείου. Τώρα, βέβαια, ίσως βγουν ορισμένοι και καταδικάσουν την ενέργεια ως παράνομη. Δε θα έχουν, όμως, το παραμικρό δίκιο. Παντελώς παράνομη και απαράδεκτη είναι η μέχρι σήμερα συμπεριφορά και πρακτική των αρμοδίων. Οι γονείς αγωνίζονται και προσπαθούν να υπερασπίσουν, με ό,τι μέσα έχουν στη διάθεσή τους, τα αναφαίρετα και στοιχειώδη δικαιώματά τους.

Εχει κανείς αμφιβολία;

Σε μέτρα αντιδημοκρατικής και αντιδραστικής κατεύθυνσης βλέπει την αντιμετώπιση των μεγάλων κινητοποιήσεων των ανέργων, που συνταράζουν τον τελευταίο καιρό τη Γαλλία, ο Πρόεδρος της χώρας, Ζ. Σιράκ. Και ήδη έχει καλέσει έκτακτη σύσκεψη των δημάρχων όλης της Γαλλίας, όπου και θα προτείνει μέτρα, όπως η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η μείωση του ορίου ηλικίας, από τα 16 στα 14 χρόνια, για την ανάληψη ευθύνης εγκληματικών πράξεων και η καθιέρωση διαδικασίας ώστε να υπόκεινται οι γονείς των υπευθύνων σε δικαστική δίωξη.

Κι ενώ, η κυβέρνηση του Λ. Ζοσπέν αντιμετωπίζει θετικά τις προεδρικές πρωτοβουλίες, ο γαλλικός Τύπος μιλά για "κοινωνική εξέγερση" και δημοσκοπήσεις φέρνουν το 77% των Γάλλων να μην εμπιστεύονται τις προτάσεις και την πολιτική της κυβέρνησης και τη μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού λαού να βλέπει με συμπάθεια και να συμπαραστέκεται στους κινητοποιημένους.

Εχει κανείς αμφιβολία ότι ανάλογα φαινόμενα θα παρουσιαστούν, αργά ή γρήγορα, σε όλες λίγο - πολύ τις χώρες, όπου τα προβλήματα των ανέργων, αλλά και των εργαζόμενων, έχουν ήδη φτάσει για πολλούς στο απροχώρητο, ενώ πολλαπλασιάζονται και οξύνονται συνεχώς; Εχει κανείς αμφιβολία ότι δύο δρόμοι υπάρχουν πλέον στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων; Η εφαρμόζεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική - με ό,τι αυτό προϋποθέτει - ή ενισχύεται ο αυταρχισμός - με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

Σπεύδει και η "Αυγή"...

Αργησε... κάπως η "Αυγή", αλλά χτες σπεύδει κι αυτή να δώσει τη συμβολή της στα προβοκατόρικα σενάρια, που κυκλοφορούν ορισμένοι τελευταία, περί συνεργασίας του ΚΚΕ με τη ΝΔ. Γράφει, λοιπόν, στο χτεσινό της φύλλο, σ' ένα μικρό ρεπορτάζ, σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος: "Σε "πλατύ κοινωνικοπολιτικό μέτωπο" καλεί κομμουνιστές και μη κομμουνιστές το ΚΚΕ με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ειδικά δε γι' αυτές τις εκλογές καλεί σε κοινή δράση με εκείνους που αντιπάλεψαν τον "Καποδίστρια" (δηλαδή και τη ΝΔ), προκειμένου "να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση..." ". Κι όλ' αυτά με τον τίτλο: "Το ΚΚΕ επιβεβαιώνει το άνοιγμα προς ΝΔ".

Νομίζουν, άραγε, ότι μπορούν να ξεγελούν τους αναγνώστες τους, με τόσο εξόφθαλμα "χοντρές" διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας ή έχουν την εντύπωση ότι μπορούν έτσι να κρύψουν τη δική τους συνεργασία με την κυβέρνηση και την υποστήριξη που παρέχουν στην κυβερνητική πολιτική, όπως για παράδειγμα στον "Καποδίστρια";

Η τιμωρία Σπράου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε χτες ο Γ. Σπράος στους δημοσιογράφους γιατί, όπως είπε, παρεξηγήθηκαν αυτά που υποστήριζε στην έκθεση για τη δημόσια διοίκηση. Το ωραιότερο όμως είναι ο τρόπος που αποφάσισε να τιμωρήσει τους δημοσιογράφους: Στο εξής, είπε, δεν πρόκειται να δίνει συνεντεύξεις και να βλέπει όλους μαζί τους δημοσιογράφους - λες και το έκανε μέχρι σήμερα - αλλά θα τους δέχεται έναν - έναν "κατ' ιδίαν"! Μη μας το κάνετε αυτό κ. καθηγητά, δε θα το αντέξουμε. Ετσι και αλλιώς οι "διαρροές" ήταν πάντοτε προσωπικές και όχι γενικές...

Δεν είναι η πρώτη φορά

Κι επειδή ο κ. Πάγκαλος μπορεί να αμφισβητήσει τα προαναφερόμενα, θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που επιτίθεται με απαράδεκτες και κάθε άλλο παρά πολιτικές μεθόδους ενάντια στο "Ρ" και το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήλωση που είχε κάνει το Φλεβάρη του 1992, με αφορμή συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με το λεγόμενο Σκοπιανό και στην οποία είχε αναφερθεί στην ύπαρξη σλαβοφώνων στην Ελλάδα. Είχε δηλώσει τότε ο Θ. Πάγκαλος: "Ο ελληνικός λαός μπορεί επ' άπειρον να ανέχεται ένα πολιτικό ον, το οποίο ασχημονεί, ασυδοτεί και το οποίο έχει την αξίωση να κυκλοφορεί ατιμώρητο; Ενα τέτοιο ον είναι το ΚΚΕ και η ηγεσία του".

Προφανώς, δεν έχει αλλάξει γνώμη ο τότε βουλευτής και σήμερα κυβερνητικό στέλεχος. Κι αφού δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το μέγιστο των επιθυμιών του - να βγάλει, δηλαδή, στην παρανομία το ΚΚΕ ή το "Ρ" - περιορίζεται στις δικαστικές διώξεις...

Θλιβερή πραγματικότητα

Μια και μιλάμε για άνεργους, όμως, αξίζει τον κόπο να θυμίσουμε ορισμένα στοιχεία, από την αντίστοιχη ελληνική πραγματικότητα. Εχουμε και λέμε, λοιπόν: Στη χώρα μας υπάρχουν - σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς - γύρω στους 450.000 - 500.000 άνεργοι, αλλά μόνο περί τους 170.000 στοιχειοθετούν το δικαίωμα του ισχνότατου και εξευτελιστικού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ. Και αυτό, μόνο για 6 έως 12 μήνες. Αν παρέλθει το διάστημα αυτό και παραμένει κάποιος άνεργος, σβήνεται από τα κατάστιχα του ΟΑΕΔ και ούτε γάτος ούτε ζημιά... Επίσης, όπως όλοι ξέρουν, ένας νέος άνθρωπος, που πρωτοβγαίνει στην αναζήτηση δουλιάς, αλλά δε βρίσκει, δε θεωρείται από τον ΟΑΕΔ άνεργος και πιο συγκεκριμένα δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας.

Με τούτα και με τ' άλλα, λοιπόν, η Ελλάδα ξοδεύει ετησίως μόλις 600.000 δραχμές για κάθε άνεργο, έναντι των 2,75 εκατομμυρίων δραχμών, που αποτελεί τον αντίστοιχο μέσο κοινοτικό όρο ή αλλιώς η χώρα μας δαπανά μόλις το 35% του μέσου όρου των δαπανών της ΕΕ για κάθε άνεργο. Και μιλάμε για τον μέσο όρο, αφού υπάρχουν και χώρες, όπως η Δανία, που ξοδεύει 7,2 εκατομμύρια δραχμές ετησίως, για την οικονομική ενίσχυση και την επιμόρφωση του κάθε άνεργου.

Και μετά, έρχονται οι κυβερνώντες και μιλάνε για πολιτικές και πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία κλπ., κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ