ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ "Ρ"
Εμμένει η κυβέρνηση στον ολισθηρό δρόμο της ποινικοποίησης

Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππας, κάλυψε χτες την πολιτική δίωξη της κυβέρνησης κατά του "Ρ", που επιχειρείται με την αγωγή του υπ. Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου

Τον ολισθηρό και ιδιαίτερα επικίνδυνο δρόμο της ποινικοποίησης ακόμα και της αντίθετης πολιτικής άποψης και κριτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση - όπως αποκαλύπτεται με την πολιτική δίωξη του "Ριζοσπάστη" αλλά και με την παραπομπή, τελευταία, στα δικαστήρια άλλων εφημερίδων και δημοσιογράφων χαρακτηρίζοντας τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις και πολιτική κριτική ως συκοφαντία - επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππας σπεύδοντας να καλύψει τη μεθόδευση - προσφυγή Πάγκαλου κατά του "Ρ".

Οπως είναι γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη Θ. Πάγκαλος, με αφορμή δημοσίευμα της 20.11.97 στο "Ρ" και στη στήλη "Διακριτικά", που χαρακτηρίζει "συκοφαντικό" και "μειωτικό" για τον ίδιο, κατέθεσε αγωγή κατά του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και ζητά συνολικά 100 εκατομμύρια δραχμές από την "Τυποεκδοτική ΑΕ", τον Διευθυντή και τον Εκδότη της εφημερίδας για "ηθική βλάβη". Στην πραγματικότητα, ο Θ. Πάγκαλος βαφτίζει τις διαφορετικές απόψεις και την κριτική τοποθέτηση του "επίμαχου" δημοσιεύματος του "Ρ", συκοφαντικές (ως μη αρεστές) και προσφεύγοντας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικεί την παραπάνω τεράστια αποζημίωση μεθοδεύοντας και την οικονομική εξουθένωση της εφημερίδας. Βεβαίως, ο άμεσος στόχος της ποινικοποίησης της αντίθετης άποψης είναι να εκφοβίσει και να χειραγωγήσει την ενημέρωση και να φιμώσει την αντίθετη άποψη και πολιτική κριτική.

Παρ' όλα αυτά, χτες, απαντώντας σε ερωτήσεις του "Ρ" ο Δ. Ρέππας έσπευσε να καλύψει την πρακτική της ποινικοποίησης που απορρέει και από την προσφυγή Πάγκαλου κατά του "Ρ", αποκαλύπτοντας μ' αυτόν τον τρόπο και τις κυβερνητικές προθέσεις και μεθοδεύσεις σχετικά. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω πρακτική που αποκάλυπτε και πρόβαλε ο "Ρ" χτες, ενώ στην αρχή προσποιήθηκε τον... αδιάβαστο - δεν είχε διαβάσει όσα δημοσίευσε ο "Ρ" είπε προκλητικά - ακολούθως ισχυρίστηκε πως ως θέση αρχής... η πολιτική κριτική είναι ελεύθερη, για να συμπληρώσει: "Αλλά βεβαίως δεν είναι δυνατόν να συκοφαντούνται συμπολίτες μας, πολύ περισσότερο όταν ασκούν δημόσια καθήκοντα σαν αυτά του υπουργού Εξωτερικών"!

Στο ερώτημα αν μπορεί η πολιτική κριτική να παραπέμπεται στα δικαστήρια, ο Δ. Ρέππας είπε σχετικά: "Η πολιτική κριτική, όταν είναι πολιτική κριτική, έχει τη θέση της και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί δικαστικά. Η συκοφαντία, όταν είναι συκοφαντία και δεν είναι πολιτική κριτική, ασφαλώς επισύρει κυρώσεις. Είναι σαφές".Επέμενε, ωστόσο, να αφήσουμε στα δικαστήρια να κρίνουν την προσφυγή Πάγκαλου...

Το γεγονόςμ' αυτήν την επικίνδυνη πρακτική, να χαρακτηρίζεται, δηλαδή, συκοφαντία κάθε πολιτική κριτική, ακόμα και μέσω της γελοιογραφίας και της πολιτικής επιθεώρησης, και να παραπέμπεται στα δικαστήρια, δε φάνηκε να... ανησυχεί την κυβέρνηση. Ετσι, ο Δ. Ρέππας, αντί άλλης απάντησης, επέμενε: "... υπάρχει ελευθερία πολιτικής κριτικής, αιχμηρότατα σχόλια διατυπώνονται ελεύθερα σε βάρος της κυβέρνησης και κυβερνητικών παραγόντων και ουδείς διανοείται να τα αντιμετωπίσει, να τα περιορίσει ή να τα εμποδίσει, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο... !".

Ολα αυτά, υποστηρίζονται, την ώρα που παραπέμπονται στα δικαστήρια εφημερίδες και δημοσιογράφοι - ακόμα και με την κατηγορία της "κατασκοπίας" - επειδή αποκαλύπτουν την αντιλαϊκή αντιδημοκρατική πρακτική της κυβέρνησης και ασκούν πολιτική κριτική. Οταν είναι γνωστό πως απαγορεύτηκαν ακόμα και συγκεντρώσεις και παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια πολίτες γιατί πρόβαλαν με ανακοινώσεις τους την αντίθετη από την κυβερνητική άποψή τους (π.χ. για τους Ολυμπιακούς του 2004). Οταν είναι γνωστές οι απειλές Ευάγ. Γιαννόπουλου κατά του "Ρ" και δημοσιογράφων άλλων εφημερίδων γιατί πρόβαλαν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Οταν ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμπει στα δικαστήρια εφημερίδα και δημοσιογράφους γιατί αποκαλύπτουν την πολιτική τους πρακτική. Και, ακόμα χειρότερα, όταν ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλος δε δίστασε να χρησιμοποιήσει στοιχεία από τον "προσωπικό φάκελο" δημοσιογράφου στη δημόσια αντιπαράθεσή του, γεγονός που δείχνει ακόμα πιο επικίνδυνη πρακτική, πέρα από την ποινικοποίηση των αγώνων και της πολιτικής άποψης και κριτικής... Η χτεσινή κυβερνητική στάση φανερώνει πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να κλιμακώσει τα αντιδημοκρατικά αυταρχικά μέτρα της.

Καταγγέλλουν την αγωγή Πάγκαλου κατά του "Ριζοσπάστη"

Δηλώσεις για την αγωγή Πάγκαλου κατά του "Ρ" έκαναν στην εκπομπή "Εξ αιτίας" του "902 Αριστερά στα FM" και τον δημοσιογράφο Δάνη Παπαβασιλείου,παράγοντες της δημόσιας ζωής. Παράλληλα, στην εφημερίδα μας, καταφθάνουν δηλώσεις συμπαράστασης δεκάδων μαζικών φορέων, που καταγγέλλουν τη νέα προσπάθεια φίμωσης της μοναδικής φωνής αντίστασης και πάλης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Ν. Καραντηνός: Σε ανώτερα επίπεδα η επιχείρηση εκφοβισμού

Ο Ν. Καραντηνός,ταμίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, δήλωσε: "Αναμφίβολα, η πολιτική αγωγή διά χειρός του κ. Πάγκαλου κατά της εφημερίδας "Ρ" προωθεί σε "ανώτερα επίπεδα" πλέον τη συστηματική επιχείρηση εκφοβισμού και χειραγώγησης της αντίθετης άποψης και της πολιτικής κριτικής. Αυτό ακριβώς είναι εκείνο που επιχειρείται, κατά την άποψή μου, με την αγωγή που κατέθεσε ο κύριος Πάγκαλος και που ζητάει 100 εκατομμύρια για ηθική βλάβη από την εφημερίδα "Ρ". Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, που έχουν κατατεθεί τέτοιες αγωγές και ούτε είναι η μοναδική αγωγή. Η επιχείρηση αυτή, όμως, του εκφοβισμού έχει μπει σε εφαρμογή. Κυνηγούν να χτυπήσουν τις εφημερίδες, που ασκούν κριτική, που αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα, που χτυπάνε την υποτέλεια και νέους "Πιουριφόιδες" που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η αγωγή έχει μια ευρύτερη εμβέλεια και αυτήν ακριβώς την εμβέλεια πρέπει να καταλάβουν και γι' αυτό πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την καινούρια προσπάθεια, που θέλει τις εφημερίδες να "κουβαλάνε" τις απόψεις τις δικές τους και μόνο και τους δημοσιογράφους να είναι δικοί τους υποτακτικοί. Νομίζω ότι αυτή την ευρύτερη εμβέλεια και το στόχο που έχει η αγωγή εναντίον του "Ρ" πρέπει να την καταλάβουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες να σταθούνε δίπλα και στην εφημερίδα, αλλά και σε όλους τους δημοσιογράφους που κυνηγιούνται από τη σημερινή κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγο καιρό δύο άλλοι δημοσιογράφοι από τον "Ελεύθερο Τύπο" πήγαν στα δικαστήρια για κατασκοπία. Ολα αυτά, η αγωγή κατά του "Ρ" και άλλες αγωγές που έχουν κατατεθεί, τα λένε όλα. Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και είναι πρόβλημα, κατά την άποψή μου, για μια ακόμη φορά ελευθεροτυπίας. Οσο δε για το "Ρ", αυτός έχει μια μακρά πορεία, έχει αγώνες, έχει διώξεις και έχει και κάτι, που, ας το καταλάβουν αυτοί που τον κυνηγάνε: Στέκεται πάντα αταλάντευτος και όρθιος. Και όσοι έχουν άλλη άποψη, θα βγουν και ζημιωμένοι και γελασμένοι".

Μ. Μαθιουδάκης: Απειλείται το οξυγόνο της δημοκρατίας

Ο Μ. Μαθιουδάκης,γγ της ΠΟΕΣΥ, δήλωσε: "Η κριτική που είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας απειλείται με πρακτικές, όπως είναι οι παραπομπές στα δικαστήρια δημοσιογράφων, που διατυπώνουν τις απόψεις τους για τις πράξεις της κυβέρνησης και την πορεία της χώρας. Ετσι, η αγωγή του υπουργού Εξωτερικών εναντίον του "Ρ" κλιμακώνει μια επιχείρηση εκφοβισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη και οδηγεί σε φίμωση της αντίθετης άποψης. Τα 100 εκατομμύρια που ζητάει από το "Ρ" ο κ. Πάγκαλος για ηθική βλάβη, στην ουσία, τραυματίζουν τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου και δυναμιτίζουν τα θεμέλια του πολιτεύματος. Η ποινικοποίηση της άσκησης ελεύθερης κριτικής συμπληρώνει, κατά την άποψή μου, την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, με κορύφωση εκείνη με τις διώξεις εναντίον των αγροτών. Οι δημοσιογράφοι, οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντισταθούν τώρα, γιατί αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά. Οσο για τον κύριο Πάγκαλο, αν νομίζει ότι η αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, την οποία νομίζει εκείνος πως υπέστη, αποκαθίσταται με το ποσόν το α ή το γ, αυτό είναι και δικό του πρόβλημα και δείχνει τη γενικότερη νοοτροπία του".

Λ. Κανέλλη: Το έλλειμμα δημοκρατίας είναι όλο και πιο ορατό

Η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Δε γνωρίζω το περιεχόμενο της αγωγής και δε θυμούμαι, φυσικό είναι, το δημοσίευμα. Εχω τα εξής γενικά θέματα, επί των οποίων μπορώ να μιλήσω. Αλλιώς δεν ξέρω σε ειδικά θέματα τι ενόχλησε τον κ. Πάγκαλο. Δηλαδή τον ενόχλησε αν τον είπατε υποκινούμενο από τις Βρυξέλλες ή μισθωτό των Βρυξελλών ή τον ενόχλησε αν τον είπατε χοντρό; Αυτό θα το βλέπαμε, για να αφήσω τη νομική μου ιδιότητα στην πάντα, θα το βλέπαμε επί της ουσίας και θα καταλήγαμε σε συμπεράσματα προσωπικά. Αυτό το οποίο με ενοχλεί βαθύτατα είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Πράγμα το οποίο απεχθάνομαι και θεωρώ ότι κανένας πολιτικός, κρινόμενος ακόμα και με ακρότατους χαρακτηρισμούς επί προσωπικού, για πολιτικές του θέσεις, δε θα έπρεπε να καταφεύγει σε μηνύσεις εναντίον των εφημερίδων. Οι μηνύσεις εναντίον των εφημερίδων για λιβελογραφήματα είναι και θα 'πρεπε να 'ναι καθήκον και δυνατότητα, και μάλιστα δωρεάν παρεχόμενη σε πολίτες. Η, αν θέλετε, κατά τη γνώμη μου, σε καλλιτέχνες ή σε πρόσωπα της δημόσιας ή της ιδιωτικής ζωής εκτός πολιτικής. Αλλά ο πολιτικός, από την ώρα που οι πράξεις του ακόμα και οι προσωπικές, οι ατομικές έχουν επίπτωση στη ζωή σας και στη ζωή μου, πρέπει να αντέχει και τη σκληρότερα των κριτικών και να είναι καθαρά η πολιτική κονίστρα, ο χώρος στον οποίον αντεπιχειρηματολογεί. Αρα, θεωρώ απαράδεκτο κάτι τέτοιο.

Δεύτερον όταν έχεις να κάνεις με μια εφημερίδα, η οποία ευθαρσώς δηλώνει ότι είναι όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, τότε το πράγμα γίνεται διπλά απαράδεκτο από πολιτικής πλευράς. Θα μπορούσε ίσως να επιτεθεί σε κάποιον, ο οποίος βγάζει ένα φυλλάδιο και δοκιμάζει να το κάνει εφημερίδα διά αυτής της τακτικής. Αλλά σε επίσημο όργανο - εφημερίδα κόμματος, να επιτεθείς για πολιτική κριτική, ακόμα και αν είναι σκληρή, ή ακόμα και αν σε είπε χοντρό; Δηλαδή κατά αυτήν την έννοια θα έπρεπε να μηνύσει τους Τούρκους, που τον είπαν απόγονο του ελληνικού φασισμού ή θα 'πρεπε να τον μηνύσουν οι Τούρκοι, αν το δούμε σε καθαρά πολιτικό πεδίο, όταν τους είπε βάρβαρους, αλήτες και ό,τι άλλο. Στην πολιτική δε σηκώνουν αυτά τα πράγματα, διότι ποινικοποιείται επικίνδυνα και υποκρύπτει - μακριά από μένα μια αντίληψη ότι ο Πάγκαλος θα ήθελε να είναι κάτι τέτοιο - επώαση αυγού του φιδιού. Φανταστείτε, κατά αυτήν την έννοια, πώς αντιμετωπίστηκε ο Χίτλερ όταν είχε πια την εξουσία. Ο Χίτλερ δεν την πήρε την εξουσία με τα τανκς, την πήρε διά της πειθούς και διά της φιμώσεως οποιασδήποτε φωνής έλεγε, ξέρετε, έτσι είναι. Ετσι την πήρε την Καγκελαρία. Και ήταν άνθρωπος που είχε κάνει φυλακή για το βιβλίο του το "Meine Kampf". Αρα, μην φτάσουμε σε μια δημοκρατία και ανοχή του Τύπου. Κατ' αρχήν δεν μπορείς να ζητάς 100 εκατομμύρια ως πολιτικός, ούτε μια δραχμή δεν μπορείς σαν τέτοιος, γιατί ο άλλος εξέφρασε τη γνώμη του, ακόμα και άτσαλα, του απαντάς πολιτικά, δεν του απαντάς ούτε οικονομικά, ούτε δικαστικά. Αλλά να βγει ο "Ρ" και να βρίσει εμένα, που δεν είμαι πολιτικός, νομιμοποιούμαι να κάνω μήνυση, διότι δεν έχω άλλο τρόπο αμύνης ως πολίτης, δεν μπορώ εγώ να πάω στη Βουλή, δε θα βγάλω μια ανακοίνωση, δε θα έχω πίσω μου ένα κόμμα να με στηρίξει, άρα, ως πολίτης μπορώ να το κάνω. Για τους πολιτικούς είναι απαράδεκτο και δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο κύριος Πάγκαλος μήνυσε εσάς για κάτι τέτοιο και δε μήνυσε ο κύριος Σημίτης τη "ΝΕΜΕΣΙΣ", όταν τον είπα γκαουλάιτερ. Θεωρώ ότι πολιτικά μεγαλύτερη προσβολή από το να πεις κάποιον γκαουλάιτερ δεν υπάρχει. Αλλά μήνυση δεν έφαγα.

Το άλλο που με ενοχλεί είναι οι επιλεκτικές μηνύσεις. Δηλαδή, αν θυμάστε, έγινε ΕΔΕ για το "ΒΗΜΑ", αλλά έγινε μήνυση στον "ΕΤ" για κατασκοπία. Σε μένα δεν έγινε τίποτα, αλλά σε εσάς έγινε, επειδή τον είπε, ξέρω εγώ, χοντρό ή Βρυξελλιώτη. Το έλλειμμα δημοκρατίας, όσο προχωρούμε σε τέτοια φαινόμενα, θα γίνεται ολοένα και πιο ορατό. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μηνύσεις. Αλλωστε, τα δικαστικά έξοδα για 100 εκατομμύρια, σας διαβεβαιώ ότι είναι πάρα πολύ μεγάλα για να τα κάνει η κυρία Μαρία της διπλανής πόρτας".

Γ. Λεονταρίτης: Στερείται αίσθησης του χιούμορ

Ο Γ. Λεονταρίτης,γραμματέας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, υπογράμμισε: "Το χειρότερο για έναν πολιτικό είναι να μην έχει αίσθηση του χιούμορ. Με λυπεί το γεγονός ότι ο κ. Θ. Πάγκαλος στερείται αυτού του χαρίσματος. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η σπασμωδική ενέργειά του κατά του "Ρ". Αλλά η ενέργεια αυτή δεν ήταν μόνο σπασμωδική. Δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τα κίνητρα. Δίνει το δικαίωμα να κάνουμε λόγο για κυβερνητικό αυταρχισμό και αντιδημοκρατική κυβερνητική πρακτική. Την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τη βιώνουμε καθημερινά, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι των Βρυξελλών είναι φανερές. Πιστεύει, άραγε, ότι μπορεί να τρομοκρατήσει και τον Τύπο; Ας σκεφτεί καλύτερα ο κ. Πάγκαλος, πού οδηγείται με αυτή την ενέργειά του. Το απρόβλεπτο του παρορμητικού χαρακτήρα του, άλλωστε, είχε επισημάνει και ο μακαρίτης ο Α. Παπανδρέου".

Ζ. Σώκου: Θέλει να δώσει πολλαπλό μήνυμα

Η Ζ. Σώκου, μέλος της ΕΓ της ΓΣΕΕ, δήλωσε: "Είμαστε σε μια περίοδο που η ανεργία μεγαλώνει. Η λιτότητα συνέχεια συνθλίβει το εργατικό εισόδημα. Παράλληλα, για να περάσει αυτή η πολιτική, εντείνεται ο αυταρχισμός της κυβέρνησης με διάφορα μέτρα. Την ίδια περίοδο, έχουμε τη συρρίκνωση και την καταστροφή της παραγωγής στη χώρα μας, τη συρρίκνωση και καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, έχουμε καθημερινά φαινόμενα παράνομων απεργιών πριν ακόμα ξεκινήσουν. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η Ελλάδα ολόκληρη έγινε ένα απέραντο αγροτοδικείο, με τις διώξεις των αγροτών, καθώς επίσης και το χτύπημα και η τρομοκράτηση για κάθε κινητοποίηση που εκδηλώνεται ενάντια σε αυτή την πολιτική και σε αυτά τα μέτρα. Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση δηλώνει μέσα από την πολιτική της απερίφραστα την πλήρη υποταγή της στα συμφέροντα που εξυπηρετούν τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα της ΕΕ για την περιοχή μας και τη χώρα μας. Αυτή λοιπόν η μήνυση, θεωρώ ότι είναι ένας ακόμα κρίκος σε αυτή την αλυσίδα των πιέσεων και των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, στο να καταστείλει κάθε τι που κινείται ενάντια στην πολιτική της, είναι και αυτό. Και θέλει να δώσει πολλαπλό μήνυμα. Το πρώτο είναι ότι θέλει να φιμώσει κάθε φωνή που δε συμφωνεί και λέει κάτι διαφορετικό από την πολιτική της. Το δεύτερο είναι ότι θέλει να χειραγωγήσει την ελεύθερη σκέψη και έκφραση. Οχι μόνο στη ζωή μας δηλαδή, αλλά και το πώς πρέπει να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε. Είναι επικίνδυνος αυτός ο δρόμος που επιλέγει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πολιτικής της. Τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα πρέπει να τους ανησυχήσει αυτή η πορεία, αλλά και αυτό καθεαυτό το γεγονός. Γιατί είναι γνωστό σε όλους μας ακόμη και σε αυτούς που δε συμφωνούν με το ΚΚΕ, ότι ο "Ρ" είναι η εφημερίδα, που στάθηκε και στέκεται πλάι τους, υπερασπιζόμενη αυτή την καθημερινή αγωνία. Αρα λοιπόν, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να ανησυχήσουν πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους. Να πάρουν αυτή την υπόθεση στα χέρια τους, της υπεράσπισης δηλαδή της ζωής τους, του αγώνα τους, να περιφρουρήσουν αυτή τους την πάλη σε κάθε είδους επίθεση από όπου και αν προέρχεται, γιατί αυτό το μήνυμα θέλει να δώσει η κίνηση της κυβέρνησης με τη μήνυση που κατέθεσε ενάντια στο "Ρ". Θέλει να τρομοκρατήσει κάθε άνθρωπο που στέκεται και παλεύει σήμερα τη σύγχρονη βαρβαρότητα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να την πει κανένας, που επιβάλλει η κυβέρνηση με την πολιτική της, που προσπαθεί να μας πάει στο μεσαίωνα, σε συνθήκες τέτοιες, όχι μόνο στα εργασιακά ζητήματα, αλλά και στην πολιτική ζωή και την ελεύθερη έκφραση".

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πολιτική η δίωξη του οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", αναφερόμενος στη δίωξη κατά του "Ρ", με την Αγωγή που κατέθεσε ο Θ. Πάγκαλος στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έκανε την παρακάτω δήλωση: "Πρόκειται για πολιτική δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη", της εφημερίδας - οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω των υπουργών της - στη συγκεκριμένη περίπτωση του Θ. Πάγκαλου - επιχειρεί να εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πολιτική κριτική, ακόμα και την πολιτική σάτιρα.

Η κριτική, που ασκεί ο "Ριζοσπάστης" πάντοτε, είναι πολιτική κριτική, δεν αφορά προσωπικά ζητήματα, αλλά τις πολιτικές θέσεις και απόψεις, που εκφράζονται από τα πρόσωπα.

Είναι πολιτική θέση, λοιπόν, η άποψή μας ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών ακολουθούν πολιτική υποτέλειας απέναντι σε ξένες δυνάμεις, ότι υποχωρούν και υποκύπτουν στις αξιώσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ότι δική τους σύμμαχος είναι η τουρκική κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ότι αυτοί εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και ετοιμάζουν στρατηγεία και πολυεθνικές Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, ενάντια στους λαούς με ΝΑΤΟικούς, Τούρκους και άλλους διοικητές. Αυτοί είναι που ξεπουλάνε την Ελλάδα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και την παραδίδουν βορά στα μονοπώλια, στις πολυεθνικές.

Ας αφήσουν, λοιπόν, κατά μέρος τις φοβέρες και τις προσπάθειες χειραγώγησης του Τύπου και, γενικότερα, της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ο ελληνικός λαός θα αντισταθεί, θα τους δώσει την απάντηση που τους ταιριάζει.

Το "Ριζοσπάστη", το ΚΚΕ, δεν μπόρεσαν να το φιμώσουν άλλοι Πάγκαλοι, σε πιο δύσκολους καιρούς. Αν είναι δυνατόν να το μπορέσει ο σημερινός Πάγκαλος!".

ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ασκήθηκε ποινική δίωξη

Εναντίον των τεσσάρων δημοσιογράφων

Το ...γοργόν και ...χάριν έχει! Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε προχτές ποινική δίωξη για "συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου" εναντίον των τεσσάρων δημοσιογράφων, που είχε μηνύσει την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλος,σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων του κλάδου. Οι διωκόμενοι δημοσιογράφοι είναι οι Μάκης Τριανταφυλλόπουλος,Γ. Λεβίδης,Αλ. Βέλιος και Μ. Κυπριανίδης.

Η υπόθεση αφορά έγγραφο που είχε αποστείλει ο διοικητής του ΙΚΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενόψει δίκης στην οποία ήταν κατηγορούμενος. Το έγγραφο παρουσίασε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος σε "παράθυρο" του τηλεοπτικού σταθμού"Σκάι", με αφορμή το θέμα του πρώην αντεισαγγελέα Γ. Σακελλαρόπουλου.Ο υπουργός θεώρησε ότι ο δημοσιογράφος τον κατηγορούσε έμμεσα για παρεμβάσεις του στους δικαστικούς λειτουργούς, δεδομένου ότι η δίκη του διοικητή του ΙΚΑ έληξε με την αθώωσή του. Ετσι, δεν αρκέστηκε στο γνωστό υβρεολόγιο, αλλά προχώρησε και σε μήνυση.

Αφορμή για τη δίωξη των άλλων τριών δημοσιογράφων στάθηκε η δημοσίευση στην εφημερίδα "Καλημέρα" ανοιχτής επιστολής του Μ. Τριανταφυλλόπουλου προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία έθετε ζήτημα ηθικής τάξης για τον υπουργό Δικαιοσύνης, όσον αφορά το έγγραφο του διοικητή του ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ