ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Στα μέτρα των μεγαλοκατασκευαστών
  • Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση νομοσχεδίου για "τη βελτίωση" της ανάθεσης των δημόσιων έργων
  • Ν. Γκατζής: Δημιουργούνται με βίαιο τρόπο μονοπωλιακές τεχνικές εταιρίες

Αρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ με τίτλο "Βελτίωση των διαδικασιών για την ανάθεση της κατασκευής των δημοσίων έργων". Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο γίνεται μία προσπάθεια να μπει "μία τάξη στον τομέα κατασκευής των δημοσίων έργων και στοχεύει στην εξυγίανσή του και τη μετατροπή του σε ουσιαστικό εργαλείο, ώστε να μπορέσει η πατρίδα μας μέσα από την ανάπτυξη να γίνει ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Στην πραγματικότητα όμως, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,πρόκειται για παρεμβάσεις που κινούνται στην κατεύθυνση δημιουργίας με βίαιο τρόπο "μονοπωλιακών τεχνικών επιχειρήσεων, καθώς και της βίαιης εξαφάνισης των μικρομεσαίων τεχνικών επιχειρήσεων ή της μετατροπής τους σε υπεργολάβους ή φασιονίστες των μεγάλων τεχνικών επιχειρήσεων".

Συγκεκριμένα, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου στην ανάθεση ενός δημοσίου έργου δε φτάνει μόνο η καλύτερη προσφορά, η οικονομικότερη, αλλά μπαίνουν και άλλα κριτήρια, χωρίς όμως να αναφέρονται ρητά, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο να τίθενται στις διακηρύξεις κριτήρια υποκειμενικά και άρα εν δυνάμει κατευθυνόμενα.

Επίσης υπογράμμισε ότι δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να καθορίζει με δική του απόφαση τη μέθοδο και τον τρόπο προσδιορισμού των υπερβολικά χαμηλών προσφορών και άρα να αλλάζει τη μέθοδο όπως και όποτε θέλει και κρίνει αυτός.

Κοντολογίς, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο νόμος δουλεύει για λογαριασμό των μεγάλων εταιριών, οι οποίες μπορούν να ελέγξουν το σύνολο σχεδόν των δημοπρατούμενων μεγάλων έργων. Γενικότερα, είπε ο Ν. Γκατζής τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα αυτό είναι συνυφασμένα με το καπιταλιστικό σύστημα και όποια μέτρα και αν παρθούν θα είναι "ασπιρίνες". Ωστόσο, τόνισε, μπορείτε να τα ελαχιστοποιήσετε και υπογράμμισε: "Το κλειδί βρίσκεται αντί στην υποβάθμιση και αποδυνάμωση, που συστηματικά εφαρμόζεται, στο ρόλο, την υποδομή και τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. Να προχωρήσετε στην απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τη στελέχωση με το αναγκαίο ελληνικό επιστημονικό προσωπικό, καλά αμειβόμενο, των αρμόδιων υπηρεσιών, έτσι ώστε να κατοχυρώνουν τη διαφάνεια, αλλά και την οικονομικότερη για τη χώρα διαδικασία εκτέλεσης των δημοσίων έργων. Ετσι κριτήριο μοναδικό θα είναι η χαμηλή προσφορά".

ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ
Ακροάσεις στη Βουλή για τυχόν κωλυσιεργίες

Με την εξέταση του υπουργού Μεταφορών Αν. Μαντέλη, των αρμόδιων αρχών και του προέδρου της κοινότητας Περέας, ξεκίνησε χτες η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία εξετάζει τυχόν κωλυσιεργίες και δυσλειτουργίες θεσμών που συνδέονται με το τραγικό ατύχημα του αεροσκάφους τύπου Γιάκοβλεφ στην περιοχή των Πιερίων.

  • Στη δική του τοποθέτηση ο υπουργός Μεταφορών Αν. Μαντέλης ανέφερε όλο το μέχρι τώρα ιστορικό της εγκατάστασης ραντάρ καταλήγοντας στο ότι σήμερα δρομολογούνται οι διαδικασίες της επίταξης της περιοχής της Περέας προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση των ραντάρ που διαθέτει η ΥΠΑ.
  • Από την πλευρά του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Ν. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει συνολικά να πραγματοποιηθούν τα έργα υποδομής για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης λέγοντας πως από την πλευρά της Νομαρχίας δεν υπήρξαν καθυστερήσεις.
  • Εκ μέρους της ΥΠΑ ο διοικητής της επιχείρησης, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει "τυφλή" προσέγγιση στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" είναι η επέκταση του αεροδιαδρόμου προς τη θάλασσα. Επίσης τόνισε ότι αν και είναι εντελώς διαφορετική η εργασία που κάνουν τα στρατιωτικά με τα πολιτικά ραντάρ, πάντα οι πιλότοι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και με τα δύο από το αεροπλάνο.
  • Ο πρόεδρος της κοινότητας της Περέας Α. Μάντζαρης τόνισε ότι κακώς κατηγορείται η κοινότητα για καθυστέρηση στην εγκατάσταση ραντάρ, αφού δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις έχοντας μόνο ζητήσει αυξημένη ζώνη προστασίας γύρω από τα ραντάρ μεγέθους 200 μέτρων και όχι 70 που προτείνεται από το κράτος.
  • Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Γ. Δημαράς, κατέθεσε έγγραφα που αναφέρονται σε παρενοχλήσεις αεροπλάνων από φορητούς ραδιοπομπούς (απομαγνητοφωνημένος διάλογος από πιλοτήριο) αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν κάτι τέτοιο να είναι και το αίτιο του ατυχήματος.
  • Κοινή τέλος ήταν η διαπίστωση ότι προβλήματα δημιούργησε το γεγονός της αγοράς συγκεκριμένου τύπου ραντάρ αρχικά και μετά η επιλογή της περιοχής, διαδικασία που θα μπορούσε να γίνει αντιστρόφως.
Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την "αναπροσαρμογή συντάξεων πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου, ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις" και τις επόμενες μέρες αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση ρυθμίζεται το θέμα "της επέκτασης του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και στους συνταξιούχους δημόσιους υπάλληλους" και ρυθμίζονται θέματα μεταφοράς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων υπαλλήλων της ΕΟΚ από το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα στο σύστημα συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της κοινότητας (αφορά χίλια περίπου άτομα).

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η ετήσια δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέρχεται σε 50 δισ. δρχ.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Συνταγματικό το άρθρο 28 του "νόμου Πεπονή"

Απαγορεύονται οι προσλήψεις και οι προαγωγές στο δημόσιο τομέα κατά την προεκλογική περίοδο. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με χτεσινή απόφασή της έβαλε τέρμα στις μέχρι τώρα δικαστικές διενέξεις γι' αυτό το θέμα, καθώς έκρινε συνταγματικό το άρθρο 28 του νόμου 2190/1994 (γνωστός ως νόμος Πεπονή).

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 28 του νόμου 2190/94 αναφέρονταν ότι κατά την προεκλογική περίοδο απαγορεύονται οι προσλήψεις, αποσπάσεις, μετατάξεις και υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Κατά την προεκλογική περίοδο του 1993 υπάλληλοι του δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ στερήθηκαν τις προαγωγές τους και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Τα δικαστήρια εξέδωσαν αντικρουόμενες αποφάσεις - άλλοτε έκαναν δεκτές τις αγωγές των δημοσίων υπαλλήλων και άλλοτε τις απέρριψαν - με αποτέλεσμα να κατατεθούν σωρεία αναιρέσεων στον Αρειο Πάγο από εργαζόμενους και από τις ΔΕΚΟ.

Τελικά, το ανώτατο δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, έκρινε συνταγματικό το άρθρο 28 του "νόμου Πεπονή" και μπήκε τέρμα στις μέχρι τώρα αμφισβητήσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη στις 16 και 17 Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Παρασκευή 16.01.98:

- Στις 8.00 πμ θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΒΑΛΚΑΝ,όπου θα έχει συναντήσεις με τη Διοίκηση της εταιρίας και το Σωματείο Εργαζομένων, ενώ θα μιλήσει στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο.

- Στις 10.00 πμ θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ,όπου θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της επιχείρησης, το Σωματείο εργαζομένων και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

- Στις 12.30 μμ θα επισκεφθεί την ΕΑΣΘ "ΑΓΝΟ",όπου θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση της Ενωσης, την Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

- Στις 17.00 μμ θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης,που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

- Στις 18.30 μμ θα επισκεφθεί την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και θα συναντηθεί με τους προέδρους των Κοινοτήτων που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

- Στις 22.00 μμ θα παρευρεθεί σε συνεστίαση της Αχτίδας Ανατολικής Υπαίθρου της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ,που διοργανώνεται προς τιμή των 80 χρόνων του Κόμματος.

Σάββατο 17.1.98

Στις 11.00 πμ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα ΣΤΑΙΝ (Βενιζέλου και Καλαποθάκη 2).

Στις 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα ΣΤΑΙΝ θα συναντηθεί με καλλιτέχνες και διανοούμενους της Θεσσαλονίκης.

Εκδηλώσεις των ΚΟ

Εκδηλώσεις - συνεστιάσεις και εκδηλώσεις κοπής της πίτας τους διοργανώνουν πολλές ΚΟ του ΚΚΕ για να τιμήσουν τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Σήμερα Τετάρτη

  • Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να παραβρεθούν στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικής πίτας, στις 7.00 μμ στα κεντρικά γραφεία (οδός 1821 αρ. 39).
  • Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος στην κοπή της πίτας που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Κόμματος ώρα 6 μμ.

Αύριο Πέμπτη

  • Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ,με την ευκαιρία του κλεισίματος της Οικονομικής Εξόρμησης για τα 80 χρόνια του Κόμματος, αύριο Πέμπτη, 15-1-98 και με την πεποίθηση ότι όλες οι ΚΟΒ και οι Αχτίδες θα υπερκαλύψουν τα πλάνα τους, πραγματοποιεί το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας μετά τις 9.00 το βράδυ στα γραφεία της, Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου.
  • Η ΚΟΒ Κέντρου Αλσους Ν. Σμύρνης κόβει την πίτα ώρα 6.30 μμ στα γραφεία της (Ελ. Βενιζέλου 53, 2ος όροφος).
  • Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει στις 8.30 μμ η Αχτίδα Παιδείας και Ερευνας της ΚΟΑ,στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Κοτοπούλη και Βερανζέρου, 4ος όροφος).
Προσφορές
  • Ο Θάνος Κλαουδάτος προσφέρει 100.000 δρχ. στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή της Αντίστασης και αντάρτη του ΕΛΑΣ Παναγιώτη Ερμείδη.
  • Ο Γιώργος Μαυρίδης από την Προσοτσάνη Δράμας πρόσφερε 100.000 δρχ. στη ΝΕ Δράμας στη μνήμη του Ιωσήφ Στάλιν, του Νίκου Ζαχαριάδη και του Νίκου Πλουμπίδη.
  • Ο Νίκος Σκιαδόπουλος πρόσφερε 160.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών Νάσου Βλάσση από τη Λευκίμμη και Αλέκου Πρίφτη.
Αρνηση υπουργού να απαντήσει

Για δεύτερη φορά - η πρώτη ήταν πριν τις γιορτές - ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλος δεν προσήλθε χτες στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα.Με την αναφορά καταγγέλλονταν παρανομίες όσον αφορά την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε βάρος των εργαζομένων στην επιχείρηση "Ι. Κοροντζής", που έχει αναλάβει έργα στο νοσοκομείο και το αεροδρόμιο Λήμνου. Το λόγο έχει πια το προεδρείο της Βουλής για να σταματήσουν τέτοια, απαράδεκτα, φαινόμενα, άρνησης δηλαδή υπουργών να απαντούν σε αναφορές βουλευτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν προσήλθε χτες στη Βουλή επικαλούμενος, όπως κατήγγειλε ο Στρ. Κόρακας, αναρμοδιότητα, ενώ στην πρώτη του άρνηση είχε επικαλεστεί κώλυμα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε έντονα στο προεδρείο της Βουλής γι' αυτήν την τακτική του υπουργού, λέγοντας ότι ο Ευάγ. Γιαννόπουλος έπρεπε να προσέλθει στη Βουλή, γιατί το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη και γιατί με τη στάση του δίνει άλλοθι στη συνέχιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία έχει τραγικά αποτελέσματα σε βάρος τους. Μάλιστα ο εργοδότης εκλαμβάνει αυτήν τη στάση ως κάλυψη της κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχίσει την ίδια μέχρι τώρα εγκληματική τακτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ