ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχογνωμίες για την πολιτική "σκληρής" δραχμής

"Δεν είναι υπερτιμημένη η δραχμή", υποστηρίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, επιχειρώντας να καταπρα'ϋνει τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο η δήλωση του διοικητή της Εθνικής ότι η δραχμή είναι ελαφρώς υπερτιμημένη...

Διχασμένες - ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος - είναι οι απόψεις και εκτιμήσεις, γύρω από την ισοτιμία της δραχμής. Ετσι, την ώρα που πληθαίνουν οι πιέσεις των κερδοσκόπων και διαφόρων άλλων κυκλωμάτων για εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής ή ταχύτερη διολίσθηση, η κυβέρνηση δε φαίνεται να τηρεί ενιαία στάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ επίσημα η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχιστεί η πολιτική σκληρής δραχμής, την ίδια ώρα κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ - είτε στελέχη του που έχουν διοριστεί σε κρατικές τράπεζες ή ανήκουν στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος - δηλώνουν δημόσια ότι η δραχμή είναι ελαφρώς υπερτιμημένη...

Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για το αν είναι ή όχι υπερτιμημένη η δραχμή, είναι και σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα με τον επιλεγμένο τίτλο "Η ΔΡΑΧΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΗ". Ολα δείχνουν ότι η χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής εκδόθηκε μετά από υπόδειξη του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο φέρεται ενοχλημένο από τη δημόσια δήλωση του διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά ότι "κατά ορισμένους αναλυτές η δραχμή είναι υπερτιμημένη κατά 2-4%", που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο γεύμα της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών. Ετσι, λίγες ώρες μετά τη χτεσινή ανεπίσημη δήλωση στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο "Ρ", ότι "κακώς ο Θ. Καρατζάς μίλησε δημόσια για ελαφρώς υπερτιμημένη δραχμή", ακολούθησε ανακοίνωση της Εθνικής, που επικαλείται συγκεκριμένη μελέτη δύο οικονομολόγων για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δραχμή δεν είναι υπερτιμημένη.

Σύμφωνα λοιπόν με τη χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής - που στηρίζεται στα "πρώτα συμπεράσματα μελέτης" δύο καθηγητών και εκπονήθηκε για λογαριασμό της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Οικονομικού Ελέγχου της Τράπεζας - "εκτιμάται ότι η αξία της δραχμής διαμορφώνεται σήμερα σε επίπεδα μακροχρόνιας ισορροπίας, σε σχέση με 21 νομίσματα χωρών που είναι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας"! Την ίδια ώρα όμως, που η διοίκηση της Εθνικής αναδιπλώνεται στο θέμα της υπερτιμημένης δραχμής και εναρμονίζεται με την κυβερνητική άποψη - που λέει ότι η οικονομία πάει καλά και η δραχμή δεν είναι υπερτιμημένη - οι κάθε είδους κερδοσκόποι, που επιμένουν να ασκούν πιέσεις στο εθνικό μας νόμισμα, αποκομίζουν νέα κέρδη. Ετσι, μπορεί χτες και προχτές να μην είχαμε εκροή συναλλάγματος στο εξωτερικό, αλλά "επαναπατρισμό" κεφαλαίων που είχαν φύγει, όμως η Τράπεζα της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους και να περιορίσει τη ρευστότητα των τραπεζών σε δραχμές, δέχτηκε να πληρώσει επιτόκιο 20% για καταθέσεις 14 ημερών ύψους 313,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, που προσφέρθηκαν κατά τη χτεσινή δημοπρασία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όσο υπερισχύει η άποψη που λέει πως οι κερδοσκοπικές πιέσεις στη δραχμή θα συνεχιστούν μέχρι το Μάη (ημερομηνία που θα κριθεί η τύχη της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ), τόσο αυξάνεται ο αριθμός των στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ που επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από την πολιτική της σκληρής δραχμής και της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Μέχρι 31 Γενάρη η προμήθεια του ειδικού σήματος

Λήγει στις 31 Γενάρη η προθεσμία για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το 1998. Αυτό υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών και στην οποία τονίζεται ότι μετά την ημερομηνία αυτή η προμήθεια του σήματος είναι εκπρόθεσμη και επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας και προμήθειας του ειδικού σήματος, τα πρόστιμα είναι ίσα με τα ποσά των τελών που αντιστοιχούν στον κυβισμό του οχήματος.

Επίσης, εάν το όχημα δε φέρει το ειδικό σήμα αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας από τα αστυνομικά όργανα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι όποιος δεν έχει λάβει ακόμη το σχετικό ειδοποιητήριο ή το έχασε, πρέπει να προσέλθει σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία για την προμήθεια τού ειδικού σήματος μέχρι 31 Γενάρη.Τονίζεται ακόμη ότι το σήμα πρέπει να είναι επικολλημένο επί του οχήματος και όχι απλώς να βρίσκεται στο όχημα, γιατί διαφορετικά το όχημα θεωρείται ότι κυκλοφορεί χωρίς σήμα.

Τα σήματα διακρίνονται φέτος σε 7 κατηγορίες, αντί 5 που ήταν πέρσι, αφού δημιουργήθηκαν δύο νέες κατηγορίες μετά την κατάργηση της απαλλαγής που ίσχυε για οχήματα (μοτοσικλέτες) από 51 μέχρι 785 κυβικά. Οι τελευταίοι πλήρωσαν πέρυσι 2.000 δρχ. για την προμήθεια του σήματος, ενώ φέτος θα κληθούν να καταβάλουν ποσά αυξημένα από 100% μέχρι και 400%!Ειδικότερα, οι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • 2.000 δραχμές, για τα απαλλασσόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας οχήματα (μέχρι 50 κυβικά).
  • 4.000 δραχμές, για οχήματα κυλινδρισμού κινητήρα από 51 μέχρι 300 κυβικά εκατοστά, έναντι 2.000 δρχ. που ήταν πριν (καθώς και οι παραπάνω απαλλασσόταν από τέλη κυκλοφορίας). Δηλαδή, οι κάτοχοι οχημάτων αυτής της κατηγορίας θα κληθούν φέτος να πληρώσουν διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι για την προμήθεια του ειδικού σήματος.
  • 10.000 δραχμές, για οχήματα από 301 μέχρι 785 κυβικά (3 - 5 φορολογήσιμοι ίπποι), έναντι 2.000 δρχ. που πλήρωναν πέρυσι (καθώς απαλλάσσονταν από τέλη κυκλοφορίας). Πρόκειται δηλαδή για αύξηση της αξίας κατά 400%.
  • 25.000 δραχμές για οχήματα από 786 μέχρι 1.357 κυβικά (6 - 9 ίπποι).
  • 45.000 δραχμές, για οχήματα από 1.358 μέχρι 1.928 κυβικά (10 - 13 ίπποι).
  • 100.000 δραχμές, για οχήματα από 1.929 μέχρι 2.357 κυβικά (14 - 16 ίπποι).
  • 130.000 δραχμές, για οχήματα από 2.358 κυβικά και πάνω (17 ίπποι και πάνω).

Τέλος - για όσους δεν τα έχουν προμηθευτεί ακόμη - τα ειδικά σήματα χορηγούνται από τα υποκαταστήματα των Τραπεζών Αγροτική, Εθνική, Ιονική και Alpha Πίστεως.

Αντιδρά ο ΙΣΑ στα "αντικειμενικά" κριτήρια

Οδυνηρά αποτελέσματα θα έχει, κατά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), και στους γιατρούς των μικρών και μέσων εισοδημάτων "η αιφνίδια επέλαση του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου στο ήδη αφαιμαγμένο βαλάντιο των επαγγελματιών με την αύξηση της επαγγελματικής αμοιβής και όλων των παραμέτρων που προσδιορίζουν τα αντικειμενικά κριτήρια".

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει ότι η αρχική εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων είχε για αποτέλεσμα να κλείσουν περισσότερα από 2.000 ιατρεία. Τα νέα δεδομένα με την αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων κατά 20% - 30% για τα εισοδήματα του 1997 θα πολλαπλασιάσουν το φαινόμενο. "Η κυβέρνηση με την ανάλγητη φορομπηχτική πολιτική της απεργάζεται την εξόντωση του επαγγελματία, προωθώντας έμμεσα και συστηματικά τη διόγκωση ενός αντιπαραγωγικού δημοσίου τομέα. Το πιο δίκαιο - καταλήγει η ανακοίνωση - είναι να δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις της, έτσι ώστε ο καθένας να ξέρει εκ των προτέρων τους κανόνες του παιχνιδιού και βάσει αυτών να ρυθμίσει τη ζωή και τις εν γένει δραστηριότητές του. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι οι διαρκείς ανατροπές και η αβεβαιότητα πλήττουν καίρια την οικονομία, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο".

ΚΚΕ
Μέτρα για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Τη λήψη μέτρων για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ, τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της και του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, καθώς και την ανάπτυξή της σε όφελος της οικονομίας της χώρας και των εργαζόμενων, ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, "η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση και το ξεπούλημα επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, στρατηγικής σημασίας για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των εργαζόμενων και του λαού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΛΑΡΚΟ (μοναδική παραγωγός νικελίου στην Ευρώπη), όπου οι αποφάσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε πλήρη αποδιάρθρωση της επιχείρησης και όξυνση της κατάστασης των εργαζομένων (μη χρηματοδότηση, συνεχή μείωση προσωπικού, υπερεντατικοποίηση εργασίας, αλλαγές εργασιακών σχέσεων κ.ά.) με αποτέλεσμα το πρόσφατα εργατικό ατύχημα και τις συνεχείς καταστροφές παραγωγικού εξοπλισμού.

Απ' την άλλη, κυβέρνηση, υπουργείο και ΟΑΕ, μαζί με τους μετόχους, αρνούνται τις προτάσεις των εργαζόμενων για παραμονή της στο δημόσιο και την ανάπτυξή της".

Σύλληψη για λαθραία φάρμακα

Συνελήφθη προχτές από υπαλλήλους του Τελωνείου Προμαχώνα, ο Βούλγαρος υπήκοος Mihail Kazandjoolou ο οποίος προσπάθησε να εισάγει λαθραία στη χώρα μας 2.800 δισκία φαρμακευτικών σκευασμάτων, από τα οποία 1.500 ήταν δισκία κοδεϊνης και 1.300 δισκία γλουτεδιμίδης, καθώς και 92 κούτες τσιγάρα. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα δισκία, τα τσιγάρα και το επιβατικό αυτοκίνητο, με το οποίο τα μετέφερε, κατασχέθηκαν σαν αντικείμενα λαθρεμπορίας, ο δε δράστης με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ