ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ

ερινής κυβέρνησης;

- Οι δημόσιες τοποθετήσεις δείχνουν μια χλιαρή αντίδραση στις δηλώσεις του Μπερνς όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Δεν ξέρω τι είπαν στις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους οι υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών με τον Αμερικανό πρεσβευτή. Εκείνο που ξέρω, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει μια επίσημη νότα της ελληνικής κυβέρνησης που να υπογραμμίζει τη δυσαρέσκειά της, αν όχι τίποτα άλλο για τις δημόσιες δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο που αυτός έχει τη φιλοδοξία να παίξει και το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα ζητήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών. Οπως είναι σαφές, όταν υπάρχει ένα πακέτο διεκδικήσεων από την Τουρκία και το μισό από αυτό το αποδέχεται εκ προϊμίου αυτός που θα παίξει το ρόλο του επιδιαιτητή. Καταλαβαίνετε ποιο νόημα μπορεί να έχει αυτή η επιδιαιτησία για τη χώρα μας. Ομως δε βλέπω καμία αποφασιστικότητα στη στάση της κυβέρνησης, να στέλνει ένα μήνυμα πως εμείς ως χώρα όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και δε θα αποδεχτούμε την αμφισβήτηση αυτή από μέρους μιας χώρας που υποτίθεται ότι είναι η "ηγέτιδα" μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουμε και εμείς. Δεν υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν. Ελπίζω οι λαϊκές κινητοποιήσεις που γίνονται να τους αναγκάσουν τελικά δημόσια να τοποθετηθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και σαφήνεια όσον αφορά την αμφισβήτηση εκ μέρους των ΗΠΑ των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ενεργόςρόλος στη νέα στρατηγική

- Η στάση αυτή της κυβέρνησης αποδίδεται σε αδυναμία, σε ατολμία ή είναι συνειδητή επιλογή της;

- Η ελληνική κυβέρνηση είναι γνώστης αυτής της αμφισβήτησης από πολύ

καιρό και η όλη τακτική της κινείται μέσα στα πλαίσια της αποδοχής αυτής της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι έξω από τη λογική της η αναζήτηση τρόπων ανατροπής ή τουλάχιστον μη δημόσιας προβολής αυτής της αμφισβήτησης των ΗΠΑ και μάλιστα όταν γίνεται δημόσια και μέσα στην ίδια μας τη χώρα από τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ.

- Πού αποδίδεται η στάση αυτή της κυβέρνησης;

- Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ' αρχήν αποδεχτεί την ένταξη στο πλαίσιο αυτό που λέγεται "νέα τάξη πραγμάτων" και το ρόλο στηρίγματος αυτού του οικοδομήματος, το οποίο δημιουργείται στην περιοχή μας. Θέλει να παίξει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση αυτού του οικοδομήματος και που ουσιαστικά είναι ένας συγκροτημένος οργανισμός που λειτουργεί προς την κατεύθυνση επιβολής των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού στις αδύναμες χώρες. Θέλει συνειδητά, το έχει πει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, η χώρα μας να παίξει ενεργό ρόλο στο "γίγνεσθαι", που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η οικοδόμηση αυτού του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος όπου το πάνω χέρι το έχουν οι Αμερικανοί και στο οποίο υπάρχουν ενδιάμεσες χώρες σαν την Ελλάδα, για να παίξουν το ρόλο του χωροφύλακα, του μεσολαβητή, του εκτελεστή των εντολών. Εδώ, βέβαια, υπάρχουν και οι χώρες, οι οποίες θα υποστούν αυτήν πολιτική και όπου στο σύνολό τους οι λαοί θα είναι αναγκασμένοι να αποδέχονται τις όποιες επιλογές κάνουν οι πολυεθνικές, οι οποίες ακριβώς αξιοποιούν αυτό το οικοδόμημα.

- Με τι προσδοκία τα κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση;

- Η προσδοκία τους είναι ότι μπορούν και αυτοί μπαίνοντας σ' αυτό το παιχνίδι ν' αρπάξουν μέρος της κλοπής που γίνεται σε βάρος των διαφόρων λαών, συγκεκριμένα της λείας των Βαλκανίων που είναι και η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.

Στο δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

- Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση του ελληνικού λαού;

- Η ελληνική κοινή γνώμη από πάρα πολύ καιρό έχει συσσωρεύσει αισθήματα αντιαμερικανικά, όχι με την έννοια αντίθεσης προς τον αμερικανικό λαό, αλλά αντίθεσης προς το ρόλο του επικυρίαρχου που θέλει να παίξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ μαζί με τα "εργαλεία" που έχει στη διάθεσή της, το ΝΑΤΟ και άλλοι οργανισμοί. Εχει γίνει συνείδηση στον ελληνικό λαό ότι αυτές οι δυνάμεις, οι ιμπεριαλιστικές, δε συμβιβάζονται με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας, βρίσκονται σε αντίθεση. Και γνωρίζουν ότι όσα προβλήματα σήμερα έχει η χώρα μας πηγάζουν ακριβώς από αυτή την αντίθεση. Τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή είναι τελείως διαφορετικά από τα συμφέροντα της χώρας μας. Εχει ωριμάσει πια στον ελληνικό λαό αυτή η συνείδηση, ότι θα πρέπει να μας αφήσουν ήσυχους, να μείνουμε κυρίαρχοι στη χώρα μας. Οι δηλώσεις του Μπερνς ήταν η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν αλυσιδωτές πια εκδηλώσεις αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα, κατά κύριο λόγο ενάντια στις δηλώσεις, αλλά και στο ρόλο που θέλουν να παίξουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Στην πάλη αυτή δε θα μπουν μόνο οι κομμουνιστές αλλά ευρύτερες δυνάμεις, δημοκρατικές, και από άποψη κοινωνική σχεδόν από όλα τα κοινωνικά στρώματα που τα συμφέροντά τους θίγονται από αυτήν την πολιτική των Αμερικανών, καθώς επίσης και όλες οι πατριωτικές δυνάμεις που βλέπουν ότι εμπόδιο για την υπεράσπιση των πατριωτικών στόχων είναι κύρια οι ΗΠΑ.

- Ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης;

- Από τη στιγμή που μια κυβέρνηση έχει αποδεχτεί αυτό το πλαίσιο που δημιουργούν σήμερα οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή μας δεν μπορεί να ασκήσει μια πολιτική που να υπερασπίζεται με αποτελεσματικότητα τα εθνικά συμφέροντα. Εκείνο που μπορεί να κάνει και εκείνο που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι αποσπασματικά να προσπαθεί να ελιχθεί, αποφεύγοντας τα χειρότερα. Εάν, όντως, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενεργήσει κατά τρόπον τέτοιο, που να υπάρξει αντίκρισμα στις όποιες δικές της παρεμβάσεις νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει ο στόχος της. Στόχος της δεν είναι μόνο η Τουρκία, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ή το Κυπριακό. Αυτό έτσι κι αλλιώς υπάρχει, αυτό είναι το υπόβαθρο και τα πάντα θα πάρουν υπόψη τους αυτή την κατάσταση. Ομως ο πραγματικός στόχος που πρέπει να αναδείξει η κυβέρνηση είναι ακριβώς η οικοδόμηση της "νέας τάξης πραγμάτων".

Παίζει πολύ μεγάλη σημασία αν μια χώρα, στην οποία υπολογίζουν οι ΗΠΑ ως ένα από τα γρανάζια αυτού του οικοδομήματος, αντιδράσει με τον όποιο τρόπο. Δηλαδή ν' αρχίσει να αμφισβητεί το ρόλο των ιμπεριαλιστών και να διεκδικεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τα δίκια της. Εάν, λοιπόν, στην κρίση στα Ιμια εμείς, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, στρεφόμασταν ενάντια στο ΝΑΤΟ, με την έννοια ότι στέλναμε ένα μήνυμα, ότι σήμερα που τα κυριαρχικά μας δικαιώματα βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο, η συμμαχία στην οποία βρισκόμαστε δεν μπορεί να μας υπερασπιστεί και γι' αυτό αποσύρουμε τις δυνάμεις μας από αυτήν. Δηλαδή να μεταφέραμε την κρίση μέσα στο ίδιο το πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αυτών οργανισμών. Τότε πιστεύω ότι θα είχαμε μια καλύτερη στάση και των Αμερικανών και των άλλων εταίρων μας.

Η πραγματικότητα δεν είναι ότι είμαστε μικροί και γι' αυτό μας χαστουκίζουν, αλλά ότι αυτοί οι οργανισμοί έχουν ανάγκη και από την Ελλάδα, όπως έχουν ανάγκη και από την Τουρκία και από τις άλλες χώρες - μέλη τους. Γιατί αυτά είναι τα στηρίγματα του μεγάλου αυτού οικοδομήματος και όταν ένας προς έναν αρχίζουν και αντιδρούν, μπαίνει υπό αμφισβήτηση όλο αυτό το κατασκεύασμα που πάνε να στήσουν. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, να αμφισβητήσει την κυριαρχία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αρχίζοντας από τα μικρότερα και πηγαίνοντας προς τα μεγαλύτερα ζητήματα. Να έχουν υπόψη τους δηλαδή, οι όποιοι συνομιλητές μας, που θέλουν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή, ότι εφόσον κινδυνεύουν τα δίκαια της χώρας μας, η χώρα μας είναι αποφασισμένη να αντιδράσει όχι μόνο προς τους Τούρκους, που αυτό έτσι κι αλλιώς θα γίνει θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και τα δικαιώματά μας, αλλά και προς τους Αμερικανούς. Αν π.χ. ήταν έντονη η αντίδραση της κυβέρνησης στη δήλωση του Μπερνς και αν αντί να πάει να τη συγκαλύψει έβγαινε ο πρωθυπουργός με μια ομιλία συγκροτημένη και την κατήγγειλε, αυτό θα μπορούσε, σε μια κλιμάκωση, να οδηγήσει και στο αίτημα για απόσυρση αυτού του πρεσβευτή.

Υπάρχουν πολλές ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει κανένας, μάλιστα όλα αυτά ακόμα και μέσα στη λογική αυτού του συστήματος, δε μιλάμε με τη λογική του ΚΚΕ που λέει ότι αυτό το σύστημα πρέπει να ανατραπεί. Υπάρχουν δηλαδή περιθώρια όπου μπορούν να γίνουν ορισμένες κινήσεις και να σταλούν τέτοιου είδους μηνύματα. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έχει αποδεχτεί το ρόλο της μέσα σ' αυτό το σύστημα που οικοδομείται σήμερα και προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι έτσι πρέπει να πάμε, αποδεχόμενοι όλες τις προσβολές που συνεπάγονται από τη συμμετοχή μας σ' αυτό το σύστημα, γιατί υποτίθεται ότι θα έχουμε άλλα οφέλη. Οι μοναδικοί, ωστόσο, που μπορούν να έχουν ορισμένα οφέλη είναι ορισμένοι βιομήχανοι και ορισμένοι που έχουν συνδέσει την τύχη τους με τις πολυεθνικές όμως όλος ο ελληνικός λαός θα έχει προβλήματα.

Με τη δύναμη του δίκιου των λαών

- Για μια τέτοια στάση αντίστασης στους ιμπεριαλιστές προβάλλεται από κάποιους η άποψη ότι θα προκαλέσει αντίποινα στην Ελλάδα, θα μας οδηγήσουν, λένε, ακόμα και σε πόλεμο με την Τουρκία, πώς απαντάτε σε αυτό;

- Αν είναι αλήθεια πως οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρχει μια ηρεμία στην περιοχή απ' όπου θα περνάει το πετρέλαιο, κάτω ασφαλώς από τη δική τους κυριαρχία,. πιστεύω ότι θα αναζητήσουν μέσα στα πλαίσια του ρεαλισμού που έχουν, λύσεις που δε θα φθάσουν μέχρι εκεί. Πέρα από αυτό είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δε θα ανοίξουν ένα τέτοιο μέτωπο, γιατί θα ανοίξουν ένα κακό προηγούμενο για τις ίδιες καθώς μια τέτοια ρήξη θα αποτελούσε ένα παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους. Εξάλλου δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι είμαστε αδύναμοι επειδή αυτοί έχουν μια υπεροπλία, στρατιωτική και διπλωματική. Η δύναμη που κρύβουν ενέργειες, οι οποίες στηρίζονται στη δικαιοσύνη και στα δικαιώματα των λαών είναι πάρα πολύ μεγάλη και επηρεάζει αποφασιστικά τη ροή της ιστορίας. Αυτό δείχνει όλη η ανθρώπινη ιστορία. Το θέμα ακριβώς αυτό είναι και γι' αυτό παλεύουν οι μεγάλες δυνάμεις, να πείσουν τους μικρούς ότι είναι ανήμποροι, ώστε να μην αντιδρούν.

Θέλουν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι η θεωρία του "σφάξε με αγά μου να αγιάσω" είναι ο μόνος δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε σήμερα. Ομως έχουμε αποδείξει επανειλημμένα σαν λαός, όπως και οι άλλοι λαοί του κόσμου, ότι όταν ένας αντισταθεί σε αυτήν τη θεωρία μπορεί τελικά να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του. Και είναι ο μόνος δρόμος. Φυσικά είναι δύσκολος. Φυσικά θα σε πιέσουνε. Φυσικά θα σε απειλήσουνε αλλά είναι ο μόνος που μπορείς μέσα στα πλαίσια της διεθνούς κατάστασης που υπάρχει να διευρύνεις το ζωτικό σου χώρο και να μπορέσεις να επιζήσεις. Η κατάσταση δεν είναι αδιέξοδο. Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια. Σε αυτήν την κατεύθυνση πάνε και οι λαοί της Ευρώπης. Βλέπουμε τι γίνεται σήμερα στη Γαλλία, τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη σχετικά με την οικονομική πολιτική που πάνε να εφαρμόσουν. Αυτά τα πράγματα συσσωρεύονται και δεν μπορούν να αλλάξουν προς το χειρότερο μια πορεία της ανθρωπότητας που οδηγούσε τα πράγματα πάντοτε προς καλύτερες θέσεις.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣτες" της ΕΕ, όπως η ίδια τις ερμηνεύει, είναι μόνο 250 εκατομμύρια.

Τη σκυτάλη από αυτό το σημείο και μετά, μέσα από μία σειρά διαδικασίες - ο χώρος δεν επιτρέπει εκτενή αναφορά - παίρνουν οι ίδιοι που μέχρι χτες είχαν αποδεχτεί και χρησιμοποιήσει ως μόνη ορθή την εκτίμησΙL=ΓL - Πώς σχολιάζετε τις προκλητικές δηλώσεις του Μπερνς και γενικά τις Ξ αμερικανικές παρεμβάσεις, σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

- Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Ξ χώρα μας, θέλησε να επιβεβαιώσει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο κυρίαρχος στην Ξ περιοχή είναι οι ΗΠΑ, ότι ο ρόλος τους στο Αιγαίο, αλλά και στον ευρύτερο Ξ χώρο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ότι τελικά λύσεις που Ξ μπορεί να δοθούνε στο α ή στο β πρόβλημα της περιοχής, πρέπει οπωσδήποτε Ξ να έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ. Και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια κινείται με τις Ξ δηλώσεις του ο κ. Μπερνς και στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο ελληνικός Τύπος και τα ΜΜΕ σήκωσαν πάρα πολύ τις προκλητικές, Ξ πράγματι, δηλώσεις του σχετικά με τη μη αναγνώριση των 10 μιλίων σαν Ξ εναέριου κυριαρχικού χώρου της Ελλάδας. Δεν ξέρω, γιατί υπάρχει αυτή η Ξ "έκπληξη" του ελληνικού Τύπου. Η πραγματικότητα είναι ότι η αμφισβήτηση των Ξ 10 μιλίων από τους Αμερικανούς είναι πραγματικό γεγονός και υπάρχει από Ξ πάρα πολύ καιρό. Η αμερικανική θέση είναι ότι η χώρα μας στον αέρα, όπως Ξ και στη θάλασσα, έχει 6 μίλια. Δεν έχει σημασία, ανοι ελληνικές Ξ κυβερνήσεις προσπάθησαν επιμελώς να το κρύβουν από τον ελληνικό λαό, όμως Ξ από την κρίση στα Ιμια και μετά δεν μπορεί να κρυφτεί αυτό το γεγονός. Οι Ξ Αμερικανοί, σαν θέση πια, δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στον αέρα Ξ και αμφισβητούν το status που υπάρχει σήμερα στο Αιγαίο αποδεχόμενοι τη Ξ θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Στη στρατηγική της "νέας τάξης"

- Τι δείχνει η γενικότερη σπουδή των Αμερικανών σε όλο το πλέγμα των Ξ ελληνοτουρκικών σχέσεων;

- Η επιλογή του ίδιου του Μπερνς σαν πρεσβευτή στην Ελλάδα από τον Λευκό Ξ Οίκο, δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν αυτήν την Ξ περίοδο στην κατεύθυνση προώθησης της πρωτοβουλίας τους για τη διευθέτηση Ξ όλων των ζητημάτων και στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Φυσικά, προς την Ξ κατεύθυνση που θα εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα. Ο κ. Μπερνς, Ξ νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να ανταποκριθεί Ξ στις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, της κυβέρνησής του και όσο το δυνατόν πιο Ξ γρήγορα να προχωρήσει προς την κατεύθυνση δημιουργίας προϋποθέσεων, για να Ξ δοθούν οι λύσεις που επιθυμούν οι Αμερικανοί. Πιστεύω ότι και στο Κυπριακό Ξ και στο Αιγαίο η παρέμβασή του θα είναι προς την κατεύθυνση της εφαρμογής Ξ των λεγόμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και των παλιότερων Ξ προτάσεων των Αμερικανών για την επίλυση του Κυπριακού, με στόχο να δοθεί Ξ μια τέτοια λύση που πολύ φοβάμαι ότι και την Κύπρο στην ουσία θα Ξ διχοτομήσει, αλλά και το status στο Αιγαίο θα αλλάξει, ουσιαστικά θα Ξ διχοτομηθεί και το Αιγαίο.

- Τελικά ποιο είναι το ζητούμενο για τους Αμερικανούς, ποια λύση θέλουν Ξ να δώσουν;

- Πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι τα νέα δεδομένα στην περιοχή έχουν Ξ ανεβάσει πάρα πολύ τη στρατηγική σημασία αυτού του χώρου. Είναι ο δρόμος Ξ που περνάνε τα πετρέλαια της Κασπίας. Είναι γεγονός ότι και η Τουρκία και Ξ το Αιγαίο είναι περιοχές που πρέπει να ενταχτούν στο σύστημα που οικοδομούν Ξ σήμερα οι Αμερικανοί, για να στηρίξουν όλο αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Ξ νέα τάξη πραγμάτων. Μέσα σε αυτό το σύστημα έχει θέση και η Τουρκία και η Ξ Ελλάδα. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που προσπαθούν να διευθετήσουν τα Ξ πράγματα στο Αιγαίο, έτσι ώστε η όποια λύση να έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ Ξ και το όποιο πρόβλημα εμφανιστεί και μελλοντικά, είτε για τους Ελληνες είτε Ξ για τους Τούρκους, οι κυβερνήσεις αυτές να έχουν την ανάγκη να τρέχουν προς Ξ τους Αμερικανούς να τους το λύνουν. Θέλουν μια λύση αμερικανική, μια ειρήνη Ξ αμερικανική στην περιοχή, γιατί γι' αυτούς η περιοχή έχει πολύ μεγάλη Ξ σημασία.

Σε ρόλο οχήματος της αμερικανικής πολιτικής

- Στα πλαίσια αυτής της κατάστασης η Ελλάδα αναζητεί ένα ρόλο. Μέχρι πού Ξ μπορεί να την οδηγήσει η αναζήτηση αυτού του ρόλου;

- Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί σήμερα το ρόλο που και οι ίδιοι οι Ξ Αμερικανοί θέλουν να παίξει η χώρα μας. Δηλαδή, το ρόλο μιας ενδιάμεσης Ξ χώρας, η οποία γίνεται ουσιαστικά όχημα της αμερικανικής πολιτικής στην Ξ περιοχή. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια διεκδικεί να παίξει ένα ρόλο στο χώρο στον Ξ οποίο βρίσκεται. Ρόλο, που απ' ό,τι φαίνεται, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θα είναι Ξ η συμβολή στις επιχειρήσεις, στο ρόλο χωροφύλακα που παίζει το ΝΑΤΟ στην Ξ περιοχή. Ενα ρόλο που θα προωθούνται τα οικονομικά, διπλωματικά και Ξ πολιτικά συμφέροντα των Αμερικανών τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη Ξ περιοχή όπου δρα και επηρεάζει, στο βαθμό που επηρεάζει, η χώρα μας.

Παράλληλα, πέρα από την ιστορική αντιπαλότητα που έχει η χώρα μας με την Ξ Τουρκία σε μια σειρά ζητήματα και που αυτή τη φορά βρίσκονται στην Ξ επικαιρότητα, είναι το status στο Αιγαίο, το οποίο έχει να κάνει ακριβώς και Ξ με τον ανταγωνισμό που έχουν οι δύο χώρες στο να παίξουν σε αυτό το χώρο, η Ξ καθεμιά για τον εαυτό της, το ρόλο του ενδιάμεσου απέναντι στις ΗΠΑ. Είναι Ξ ο χώρος ακριβώς που και οι δύο υπάρχουν και ανταγωνίζονται. Είναι ο νέος Ξ ανταγωνισμός που εμφανίζεται στα πλαίσια της διαμόρφωσης της νέας δομής στην Ξ περιοχή και αυτό εντείνει ακόμα περισσότερο τις αντιπαραθέσεις των δύο Ξ χωρών. Δηλαδή πέρα από την αντιπαλότητα που οι Ελληνες γνωρίζουνε και αφορά Ξ τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, υπάρχει και ένας δεύτερος ανταγωνισμός Ξ όσον αφορά το ποιος από τους δύο θα παίξει το ρόλο του οχήματος, του Ξ χωροφύλακα των Αμερικανών στην περιοχή.

Επέμβαση που δε θα περάσει

- Οι τελευταίες δηλώσεις του Μπερνς σε σχέση με το δόγμα Τρούμαν και τη Ξ "σωτηρία" την Ελλάδας από τον... κομμουνισμό πέρα από κάθε αμφιβολία Ξ συνιστούν ωμή επέμβαση, σε τι αποσκοπεί αυτή η ενέργεια;

- Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ εγκαταλείψει σαν ιδεολογικό εργαλείο Ξ παρέμβασης τον αντικομμουνισμό και είναι γεγονός, ότι εδώ, στην Ελλάδα, Ξ υπάρχει ένα ζωντανό Κομμουνιστικό Κόμμα με επιρροή, κοινωνική και πολιτική, Ξ που επηρεάζει, στο βαθμό που επηρεάζει, τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και σε Ξ κάθε στιγμή αναδείχνει την άλλη πρόταση, την αντίθετη θέση από αυτή που οι Ξ ίδιοι οι Αμερικανοί, αλλά και γενικότερα σήμερα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, Ξ θέλουν να προωθήσουν και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς. Είναι η Ξ νέα δομή για την ασφάλεια που συγκροτείται και στηριγμένη στην Ευρωπαϊκή Ξ Ενωση, το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που Ξ αναδείχνει τα πραγματικά δεδομένα. Στα ζητήματα του ρόλου που παίζουν αυτές Ξ οι χώρες στην περιοχή είναι το μόνο κόμμα, που ανοιχτά μιλάει στον ελληνικό Ξ λαό και προσπαθεί να εξηγήσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη χώρα με Ξ την πολιτική που θέλουν να μας επιβάλουν οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές, Ξ Με αυτή την έννοια η παρέμβαση του κ. Μπερνς έχει ακριβώς αυτό το στοιχείο. Ξ Θέλει να ξαναβάλει στην ημερήσια διάταξη αυτή την ιδεολογική αντιπαράθεση Ξ και με βάση αυτήν την αντικομμουνιστική ιδεολογική παρέμβαση να προσπαθήσει Ξ να χτυπήσει το προοδευτικό κίνημα γενικότερα και όχι μονάχα τους Ξ κομμουνιστές.

- Αυτή η στάση πώς συμβιβάζεται με τις διακηρύξεις των Αμερικανών ότι με Ξ τον κομμουνισμό τελείωσαν;

- Αλλο είναι το τι διακηρύσσουν και άλλη είναι η πραγματικότητα. Η Ξ πραγματικότητα είναι ότι εδώ στην Ευρώπη έχουμε μια ανάκαμψη του Ξ κομμουνιστικού κινήματος και ανησυχούν παρά πολύ για τις παρεμβάσεις που Ξ κάνουν οι κομμουνιστές στα πολιτικά πράγματα όλων των χωρών της Ευρώπης. Ξ Καταλαβαίνουν, ιδιαίτερα για το ΚΚΕ, ότι παίζεισημαντικό ρόλο και στη Ξ χώρα μας αλλά και διεθνώς. Θέλουν λοιπόν να δημιουργήσουν ένα κλίμα Ξ αντικομμουνιστικής υστερίας και αν μπορούσαν να μας μεταφέρουν στο Ξ μεταπολεμικό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που ο κ. Μπερνς έκανε Ξ τις αναφορές του, μεταφέροντάς μας πολλά χρόνια πίσω. Νομίζω ότι η απάντηση Ξ που θα δώσουν οι δημοκράτες, ο λαός της Αθήνα

ΟΙ ΗΠΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΥ
Ο λαός θα δώσει τη δική του απάντηση

Οι προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς, για το ρόλο των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το σχέδιο Μάρσαλ, το Δόγμα Τρούμαν και τη "σωτηρία" της από τον κομμουνισμό, απέδειξαν και στον πλέον δύσπιστο ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη χώρα μας προτεκτοράτο τους. Τέτοιο δικαίωμα άλλωστε τούς δίνει καθημερινά η άρχουσα τάξη, οι κυβερνήσεις της αλλά και εμμέσως οι πολιτικές δυνάμεις που ανέχονται αυτή την πραγματικότητα. Βεβαίως τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης είναι ολοένα και πιο στενά δεμένα μ' αυτά του ιμπεριαλισμού, γι' αυτό και παρά το ότι ο ίδιος ο Ν. Μπερνς στην ουσία δηλώνει ότι η Ελλάδα εγείρει διεκδικήσεις από την Τουρκία, η κυβέρνηση και τα κόμματα του κατεστημένου δεν αντιδρούν. Για όλα αυτά ο "Ρ" συζητά με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ