ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Κινητοποιήσεις για το φορολογικό

Συνεδρίασε το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ. Παρά το γεγονός ότι ουδείς στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας αρνείται την πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τους ΕΒΕ, η πλειοψηφία αρνήθηκε να υιοθετήσει πρόταση της ΔΗΚΕΒΕ για συγκεκριμένη μέρα κινητοποιήσεων

Την πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενόψει της ψήφισης του φορομπηχτικού νομοσχεδίου που φορτώνει στις πλάτες των ΕΒΕ νέα φορολογικά βάρη, αποφάσισε μεταξύ άλλων στην προχτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κάτω από την πίεση τόσο των ΔΗΚΕΒιτών συνδικαλιστών, αλλά και την αγανάκτηση που εκφράζεται από τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις άλλες παρατάξεις δεν έγινε δεκτή η πρόταση των εκπροσώπων της ΔΗΚΕΒΕ για καθορισμό της επόμενης Δευτέρας ως μέρας κινητοποίησης, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένος προσανατολισμός και χρόνος προετοιμασίας της επιτυχίας της και έτσι, αποφασίστηκε η κινητοποίηση με επίκεντρο την Αθήνα και συγκεκριμένα έξω από τη Βουλή να γίνει την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Κανελλόπουλος, τα νέα αβάσταχτα βάρη που προβλέπει για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ο νέος νόμος, έρχονται να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα της αγοράς, και μάλιστα σε μια χρονιά που είναι από τις χειρότερες για τις ΜΜΕ όπως ομολογούν οι επίσημοι δείκτες ασφυξίας.

Οπως αποφασίστηκε, μέσα στις επόμενες μέρες οι Ομοσπονδίες θα έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς βουλευτές, ενώ εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ θα έχουν επαφή με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Παράλληλα, παραμονές της κινητοποίησης θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, ενώ, στόχος είναι οι κινητοποιήσεις όπως καταγράφτηκε στις αποφάσεις της συνεδρίασης, να συνεχιστούν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ενάντια στην πολιτική αφανισμού των ΜΜΕ, αφού όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΔΗΚΕΒΕ για να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των ΕΒΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να οργανωθούν άμεσα κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους. Οπως υπογράμμισε ο Γ. Κατημερτζής,"δεν πρέπει να μετατρέπει η ηγεσία του κινήματος το αντιμονοπωλιακό μένος των ΕΒΕ σε αντικρατικισμό". Οπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: "δεν είναι η Ολυμπιακή που "γδέρνει" τις ΜΜΕ. Είναι ο Μαρινόπουλος, η Χόχτιφ και γενικότερα οι ντόπιες και ξένες πολυεθνικές".

Κάτω από την πίεση της ασφυκτικής πραγματικότητας και των εκπροσώπων της ΔΗΚΕΒΕ, αποφασίστηκε η συνεννόηση με τα άλλα λαϊκά στρώματα για τη σύσταση κοινού μετώπου πάλης, για την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ διά στόματος του προέδρου Γ. Κανελλόπουλου ομολόγησε προχτές ότι "είναι απαραίτητη η στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων που είναι σύμμαχοι των ΜΜΕ για την επιβίωσή τους". Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για την ΕΓΣΣΕ είναι διετής σύμβαση και αυξήσεις γύρω στο 4% - 5%.

Αλλες αποφάσεις που πάρθηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ είναι:

  • Διεκδίκηση της επαναφοράς του νόμου για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Η διεκδίκηση αναδρομικής ισχύος της ρύθμισης για τον περιορισμό των πανωτοκίων.
  • Παραμένει στις πρώτες προτεραιότητες των κινητοποιήσεων το θέμα της θεσμοθέτησης του συνδικαλιστικού πόρου και της συρρίκνωσης του ΕΟΜΜΕΧ που δρομολογεί η κυβέρνηση.

ΠΟΛ
Φοροεισπρακτικό και αντιλαϊκό το νομοσχέδιο

Φοροεισπρακτικό, κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο με χτεσινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), ενώ επισημαίνει ότι και πάλι η αναδιανομή της πίτας γίνεται υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην ανακοίνωση κριτικάρεται η κυβερνητική θέση ότι με την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 5,5% επιδιώκεται η προστασία των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων από τον πληθωρισμό και η εξασφάλιση δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών. Οπως αναφέρει η ΠΟΛ "η φορολογική κλίμακα παραμένει η ίδια από το 1992 και αν η κυβέρνηση σεβόταν τον εαυτό της και το περιεχόμενο αυτών που γράφει και εισηγείται, έπρεπε η φορολογική κλίμακα να αναπροσαρμοστεί τουλάχιστον κατά 60%".

Τονίζει επίσης:

  • Καμία κουβέντα για το φορολογικό όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους το οποίο και αυτό τιμαριθμοποιούμενο πρέπει να διαμορφωθεί για σήμερα τουλάχιστον στα 2 εκατομμύρια δραχμές.
  • Ανέπαφο παραμένει στις 300.000 δραχμές και το φορολογικό ποσό έκπτωσης με αποδείξεις, εφόσον βέβαια υπάρχουν αποδείξεις δαπανών ενός εκατομμυρίου.
  • Με τη μείωση της έκπτωσης φόρου από 5% σε 2,5%, στην πραγματικότητα έχουμε μια πλάγια, έντεχνη αύξηση του φόρου στους συνταξιούχους κατά 2,5%. Η αύξηση της έκπτωσης κατά 5.000 δραχμές για κάθε παιδί είναι απαράδεκτη και προκλητική για όλες τις οικογένειες.

Απαράδεκτη επίσης κρίνεται και η παρακράτηση φόρου κατά 20% για την τυχόν υπερωριακή απασχόληση των μισθωτών και για τυχόν άλλες πρόσθετες αμοιβές, ενώ επισημαίνεται ότι η νέα ρύθμιση για υπολογισμό φόρου στις συντάξεις από επικουρική ασφάλιση, θα έχει σαν αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να προκαταβάλλουν περισσότερους φόρους από αυτούς που τελικά υποχρεούνται.Οξεία κριτική ασκεί στο σύστημα φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια κάτι που κατά την ΠΟΛ θα αυξήσει τον επιπρόσθετο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν 20% μέχρι και 25%, ενώ δημιουργούν τεράστιες στρεβλώσεις στο φορολογικό σύστημα και γι' αυτό θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα.

Τονίζεται τέλος, ότι η ΠΟΛ θα συνεχίσει τον αγώνα για ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, σύγχρονο και αποτελεσματικό στη σύλληψη της πραγματικής φορολογητέας ύλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ