ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΑΡΑΔΕΣ
Προσωρινή ανάπαυλα με ψηλά το κεφάλι!

ΚΑΛΥΜΝΟΣ ( του απεσταλμένου μας Γρηγόρη ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑ).-

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους και το άνοιγμα των λιμανιών αποφάσισαν, με το κεφάλι ψηλά, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αγωνιζόμενοι ψαράδες. Αυτό συνέβη μετά τη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο υπουργείο Γεωργίας και στην οποία ο υπουργόςΣτ. Τζουμάκας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς δεσμεύτηκαν στους εκπροσώπους τους ότι Θα θέσουν στην ΕΕ το θέμα της εξαίρεσή τους από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ και της τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων και εναλλακτικά την πρόταση για καθιέρωση υποχρέωσης των ψαράδων, να αποδώσουν ΦΠΑ κατ' αποκοπήν, που θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση, ανάλογα με το μήκος του κάθε αλιευτικού σκάφους. Ισχύει, επίσης, η δέσμευση για παράταση του παλιού καθεστώτος φορολόγησης μέχρι τέλος του 1998.

Στα πλαίσια αυτά οι ψαράδες και σφουγγαράδες της Καλύμνου μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή, αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους. Επίσης αποφάσισαν, να προχωρήσουν στη σύσταση Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής που θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων μέσα στο '98, πριν εκπνεύσει η ετήσια αναβολή των καταστροφικών μέτρων της κυβέρνησης. Η αναβολή, βέβαια, δεν αποτελεί την απάντηση στο κύριο αίτημά τους που είναι η επιστροφή στο παλιό καθεστώς των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Συνειδητοποίησαν τη δύναμή τους

Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα, στο δεύτερο όροφο του πνευματικού κέντρου στο λιμάνι, με φόντο τα καϊκια που ακόμα έφραζαν την είσοδό του. Το κλίμα αυτό εξηγείται από το γεγονός, ότι πράγματι οι Καλύμνιοι ψαράδες έχουν αρκετούς λόγους να είναι περήφανοι και να πάρουν την απόφαση για προσωρινή διακοπή των κινητοποιήσεων με ψηλά το κεφάλι.Για πρώτη φορά γνώρισε η Κάλυμνος τέτοιας έκτασης και ποιότητας διεκδικητικό αγώνα, κινητοποιώντας, μάλιστα, τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού και το σύνολο σχεδόν των μαζικών και συλλογικών φορέων του, συσπειρωμένους κάτω από ένα ενιαίο, δίκαιο αίτημα, απέναντι σε μια κυβέρνηση που περηφανεύεται κιόλας για τα αντιλαϊκά, πολιτικά, οικονομικά και κατασταλτικά της μέτρα!

Για πρώτη φορά αυτός ο περήφανος και ανυπότακτος κόσμος που παίζει καθημερινά κορόνα - γράμματα τη ζωή του για μερικά κιλά σφουγγάρια και ψάρια, συνειδητοποίησε τη δύναμή του μέσα από μορφές οργάνωσης που ανέδειξαν το μεγαλείο των ψυχικών του χαρισμάτων και την αλληλεγγύη του.

Επί εννιά μέρες έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση των υποτακτικών, πως οι αγώνες που θα έρθουν θα είναι πιο δυνατοί, πιο οργανωμένοι, με βάση και την πείρα από αυτή την κινητοποίηση. "Δε σημαίνει αυτή η χαρά ότι μας έδωσαν τα πάντα, ότι κερδίσαμε και ξενοιάσαμε", είπε στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος του σωματείου δυτών και σπογγαλιευτικών πληρωμάτων Γιάννης Σαρούκος."Αλλά γιατί για πρώτη φορά μάθαμε να παλεύουμε, να κουβεντιάζουμε, να διαβάζουμε, για πρώτη φορά βγάλαμε από την πλάτη μας τους "προστάτες". Μάθαμε να διαπραγματευόμαστε μόνοι μας τα προβλήματά μας".

Στη συνέχεια, ο ομιλητής ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τη σύσκεψη του Σαββάτου, όπου συμμετείχαν οι πρόεδροι των τεσσάρων σωματείων ψαράδων του νησιού (παράκτιας αλιείας, πλοιάρχων, σπογγαλιέων, αλιέων ξιφία και δυτών) και άλλα 10 σωματεία από διάφορα νησιά. Κατήγγειλε την απόπειρα της κυβέρνησης να εξαπατήσει τους ψαράδες με ρητορικές παγίδες και εξήρε τη στάση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση και ενίσχυσε περισσότερο τη διαπραγματευτική τακτική των ψαράδων. Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του σωματείου πλοιάρχων σπογγαλιέων Γιώργου Μουσά, ο οποίος ευχαριστώντας το ΚΚΕ είπε πως οι μόνοι που φέρθηκαν "εντάξει" μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν οι κομμουνιστές. Δήλωση που ακολουθήθηκε από ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Μετά τις παρεμβάσεις και των άλλων προέδρων, αλλά και άλλων ψαράδων διαμορφώθηκαν δύο προτάσεις, για συνέχιση και αναστολή της κινητοποίησης (υπέρ της συνέχισης τάχθηκε ο πρόεδρος των Δυτών Γ. Σαρούκος) και αποφασίστηκε η αναστολή, υπό το βάρος της αναστολής των κινητοποιήσεων και σε άλλα λιμάνια. Οι πάντες, ωστόσο, δήλωσαν ότι θα συνέχισουν ενωμένοι όπως πριν.

Να αναφερθεί, επίσης, ότι η διασπαστική, ουσιαστικά, τακτική του δημάρχου Δημήτρη Διακομιχάλη και του έπαρχου Καλύμνου Γιώργου Ρούσου καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, στιγματίστηκε άμεσα και έμμεσα από πολλούς ομιλητές, ο δε δήμαρχος δεν τόλμησε να παραβρεθεί καν στη συνέλευση. Και οι δύο ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Παντελώς απών από την κινητοποίηση ήταν και ο "ΣΥΝ". Συντονιστική Επιτροπή Φορέων

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, οι ψαράδες βρήκαν ηθική και υλική υποστήριξη από επιτροπή που συστάθηκε γι' αυτό το σκοπό, από τους συλλόγους καθηγητών, δασκάλων, το σωματείο των δημοτικών υπαλλήλων, τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τους μαραγκούς, τους ΕΒΕ, την Ενωση Συλλόγων Γονέων, τον Αγροτικό Σύλλογο Βαθύ, τους υπαλλήλους του νοσοκομείου και την ΠΕΑΕΑ.

Την Κυριακή το βράδυ, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι παραπάνω φορείς με τους συλλόγους των ψαράδων, αποφάσισαν τη μόνιμη σύσταση συντονιστικής επιτροπής, με στόχο τη συνέχιση της αλληλεγγύης των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση αιτημάτων που θα αφορούν γενικότερα τολαό της Καλύμνου.

Υπηρέτης της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και η ΝΔ

Σε τίποτε ουσιαστικό δε διαφέρουν από τις θέσεις της κυβέρνησης οι προτάσεις της ΝΔ για την αγροτική οικονομία της χώρας μας, όπως παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο και τους υπεύθυνους του αγροτικού τομέα του κόμματος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα. Ο Κ. Καραμανλής,μιλώντας στην εκδήλωση, ανέφερε πέντε βασικές θέσεις της ΝΔ, οι οποίες κινούνται μέσα στα γενικότερα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, στη συγκέντρωση της γης και γενικότερα της αγροτικής οικονομίας στα χέρια μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και στη διάλυση των συνεταιρισμών, όπως, άλλωστε, προβλέπεται και στην "Ατζέντα 2000".

Συγκεκριμένα η ΝΔ προτείνει:

1) Μεταρρύθμιση σε θεσμικό επίπεδο του υπουργείου Γεωργίας - που θα μετατραπεί σε "υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων" - ώστε να συμβάλει - όπως αναφέρεται - στη διαμόρφωση των αποφάσεων στα πλαίσια της ΚΑΠ.

Είναι φανερό ότι αυτό, για το οποίο ενδιαφέρεται η ΝΔ, είναι πώς θα προωθούνται καλύτερα - μέσω του υπουργείου - οι αποφάσεις της ΕΕ και όχι πώς αυτό θα αντιστέκεται στα καταστροφικά μέτρα για τους Ελληνες αγρότες που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

2) Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής.

Είναι η γνωστή "καραμέλα" περί "ανταγωνιστικότητας" στα πλαίσια της "παγκοσμιοποίησης", που "πιπιλίζει" ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, όμως, να εξηγεί, ούτε η ΝΔ, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όταν, με αποφάσεις της ΕΕ, επιβάλλονται περιορισμοί στις καλλιέργειες και στην παραγωγή, μειώνονται οι δαπάνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων για τη γεωργία και το κόστος παραγωγής στη χώρα μας είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις άλλες χώρες.

3) Πρόγραμμα ανάπτυξης της υπαίθρου, με κίνητρα για την ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας, του αγροτοτουρισμού, του περιβαλλοντικού τουρισμού κ.ά.

Πρόκειται για πρόταση που αποδέχεται, εκ των προτέρων, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού δυναμικού που επιβάλλει η ΕΕ και θέλει να προωθήσει άλλες μορφές απασχόλησης των ξεριζωμένων από τη γη τους αγροτών στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, στα πλαίσια του γενικότερου καταμερισμού εργασίας για τις χώρες της ΕΕ.

4) Μεταβολή του καθεστώτος και του τρόπου λειτουργίας των συνεταιρισμών.

Με πρόσχημα τα χρέη που δημιουργήθηκαν στους συνεταιρισμούς - πολλά λόγω του "κοινωνικού ρόλου" που τους ανάγκαζαν να παίζουν οι κυβερνήσεις - τα "σκάνδαλα κακοδιαχείρισης" και κάποιες ρουσφετολογικές "ρυθμίσεις" χρεών από την κυβέρνηση, η ΝΔ προτείνει, ουσιαστικά, την υποβάθμιση του ρόλου των συνεταιρισμών και τη λειτουργία τους, με εμπορικά και κερδοσκοπικά κριτήρια, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των αγροτών - συνεταίρων. Ταυτόχρονα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει την ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών, οι οποίες, στην ουσία, αποτελούν τον καταλύτη της διάλυσης των συνεταιρισμών, καθώς και τη σύσταση αγροτικών εταιριών, οι οποίες, υπό τη μορφή ΟΕ, ΕΠΕ ή ΑΕ θα λειτουργούν σε κλάδους παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

5) Εξυγίανση και εκσυγχρονισμός της Αγροτικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ - τη συγκέντρωση, δηλαδή, χρημάτων για τη διασφάλιση των κερδών της - τον οργανωτικό και τεχνολογικό εξοπλισμό της, την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και τη διασπορά των μετοχών της μέσω του χρηματιστηρίου, δηλαδή μια μορφή ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, που αποτελεί δημιούργημα των αγροτών και θα έπρεπε να λειτουργεί σαν στήριγμα του αγροτικού κόσμου κι όχι σαν μια άλλη εμπορική τράπεζα.

Οι θέσεις αυτές του Κ. Καραμανλή και της ΝΔ προκάλεσαν τη δυσφορία και αντιδράσεις των αγροτών της Θεσσαλίας, οι οποίοι, από σήμερα, ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία αποδέχεται και υπηρετεί και η ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό των ψαράδων

Ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων των αλιέων με τον υπουργό ΓεωργίαςΣτ. Τζουμάκα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ,επεσήμανε:

"Υποστηρίξαμε και θα υποστηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των αλιέων και σπογγαλιέων να επανενταχθούν στο καθεστώς των αγροτών και αγροτικών καλλιεργειών, ως προς τα φορολογικά ζητήματα, που τους ενέτασσε ο ν.1642/86. Απαιτούμε να τροποποιηθεί ο ν.2390/96 που τους αφαίρεσε αυτή την ιδιότητα κατ' εντολή της ΕΕ.

Στη συνάντηση αποκαλύψαμε και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να αποκαλυφθούν πλατιά στο λαό, τα τερτίπια με τα οποία, τόσο ο κ. Τζουμάκας όσο και ο κ. Δρυς αλλά και παρευρισκόμενος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν τους αλιείς από το βασικό στόχο του αγώνα τους, προσπαθώντας να τους κάνουν να δεχτούν την ολέθρια ρύθμιση του ν.2390/96.

Καλούμε τους αλιείς να μην υποκύψουν στην επιχείρηση εκβιασμού και εξαπάτησής τους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία βάζει πάνω από τα συμφέροντα των αλιέων, τις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Καλούμε τους αλιείς να δυναμώσουν τον αγώνα τους πριν να είναι αργά.

Το ΚΚΕ εκφράζει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του στους αλιείς, ενώ ήδη έχει καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή και η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη (σ. σ. σήμερα)".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ