ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πίτες

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ (και πώς θα μπορούσε να έχει... ) ο χορός των κινητοποιήσεων. Μετά τους ναυτεργάτες και τους ψαράδες οι αγρότες τώρα και πάλι στο πόδι.

***

Στα Χανιά χτες είχαμε το πρώτο δείγμα και δε θα είναι κατά πώς φαίνεται το τελευταίο. Τι άλλο μπορούν να κάνουν;

***

ΟΣΟ για την κυβέρνηση, αφήστε την. Εκεί στο ΠΑΣΟΚ... κόβουν πίτες με όλους και τα πρωτοκλασάτα στελέχη (καθώς θα είδατε στην τηλεόραση) να σηκώνονται στις μύτες για να φανούν ότι υπάρχουν.

***

Μια φορά ο συμβολισμός ήταν καλός. Γιατί το ΠΑΣΟΚ μοιάζει πολύ με την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Ο... καθένας το κομμάτι του (και να ψάχνει το φλουρί).

***

Ομως, δε θα το βρουν γιατί δικαιωματικά ανήκει στη Μαρία Δαμανάκη που χρίστηκε χτες και επισήμως υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων του ΠΑΣΟΚ. Ε, του Συνασπισμού υποψήφια... προκύπτει εξ αντικειμένου.

***

Αλήθεια όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στα δύο κόμματα έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία του τόπου; Αμφίβολο...

***

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για να κόψουν πίτες είναι άραγε ή... κανένα κεφάλι; Βλέπετε, οι "Σουφλαίοι" σήκωσαν πάλι κεφάλι κι ένας αποχώρησε χτες από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

***

Αραγε θεωρεί πως έπεισε κανέναν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλώντας μετά για "ψυχική ενότητα"; Βέβαια, εδώ που τα λέμε, ψυχολόγοι δεν είμαστε, οπότε ας μην αναφερόμαστε στον ψυχισμό. Μια φορά σε κατάσταση κομματικής ενότητας δε βρίσκεται με τίποτε η αξιωματική αντιπολίτευση.

***

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ο Γιάννος Παπαντωνίου μάς διαβεβαιώνει ότι δε θα γίνει υποτίμηση της δραχμής, αφού παίρνουμε 1,2 τρισεκατομμύρια δραχμές από εξωτερικό δανεισμό.

***

Τα... πανωτόκια της αποπληρωμής του δανείου, όμως, δε μας είπε, ποιος θα τα πληρώσει..;

"Εγγυητής" της μοιρασιάς

Το γεγονός, ότι ο Κ. Σημίτης δεν μπόρεσε να αποφύγει - μπροστά στο αδιέξοδο που είχε σημειωθεί, λόγω της διαμάχης των ισχυρότατων διαπλεκομένων συμφερόντων - τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δεν μπορεί να αποκρύψει ότι στην πραγματικότητα το "πάνω χέρι" θα το έχουν ακριβώς οι γνωστοί κυρίαρχοι της οικονομικοπολιτικής ζωής (διάβαζε Λαμπράκης, Κόκκαλης, Μπόμπολας και Σία). Είναι σχεδόν απολύτως βέβαιο ότι αυτοί θα μοιράσουν το πακέτο των έργων - αν δεν το έχουν ήδη κάνει - ύψους πολλών εκατοντάδων δισ., αν όχι τρισ. Ο πρωθυπουργός απλά θα εποπτεύει και θα παίζει το ρόλο ενός "εγγυητή", εννοείται προς όφελος των πλέον ισχυρότερων. Αλλωστε, είναι θερμός οπαδός της θεωρίας του κράτους - επιτελείου...

Οι χτεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους, που από την αρχή είχε εκφράσει το ΚΚΕ: "Κερδισμένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι οι πολυεθνικές και κάθε λογής μεγαλέμποροι ιδεών και πραγμάτων, οι αεριτζήδες και όχι ο ελληνικός λαός και η Ολυμπιακή Ιδέα". Στη βάση αυτή είχε ξεκαθαρίσει ότι "μόνο με τον αγώνα ο λαός μας θα επιβάλει τη σφραγίδα του στην προώθηση των ιδανικών της άμιλλας, της φιλίας των λαών και της ειρήνης".

Ναυάγια

Σάπια σκαριά

σαν φέρετρα,

πλέουν αργά

στο κύμα,

ο όλεθρος

στην πλώρη τους,

ο θάνατος

στην πρύμα,

για να τιγκάρει

το πουγγί

του εφοπλιστή

με χρήμα!

Σάπια σκαριά

σαν φέρετρα

πλέουν

κι αγκομαχάνε,

για το Χαλίφαξ

κάρβουνο

και ξεγραμμένους

πάνε,

φτωχούς

που γύρεψαν δουλιά

κι οι "σκύλοι"

θα τους φάνε!

Ο οίστρος

Το... θαύμα

Αυτό, μάλιστα, είναι σωστό θαύμα... Για την οργάνωση νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, μιλάμε. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών διπλασίασε σχεδόν τα μέλη της. Και όχι μόνον αυτό, αλλά παραμένουν κι άλλες 15.000 αιτήσεις, που ζητούν την εγγραφή τους στα μητρώα της οργάνωσης. Αν συνυπολογιστεί και το νούμερο αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε, για τριπλασιασμό σχεδόν των μελών της. Κι όλ' αυτά μπροστά στο συνέδριο της οργάνωσης, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη και στα πλαίσια της συνεχώς αυξανόμενης αντιπαράθεσης "εκσυγχρονιστών" με τη σημερινή πλειοψηφία της οργάνωσης.

Μόνο, που αρκετοί ισχυρίζονται, ότι οι δεκάδες αυτές χιλιάδες των αιτήσεων είναι χωρίς ουσιαστικό... αντίκρισμα. Κι έτσι, το... θαύμα, μάλλον περιορίζεται στα δεκάδες εκατομμύρια, που τις συνοδεύουν, αφού το κόστος εγγραφής είναι 1.000 δραχμές για τον καθένα. Κάποιοι, φαίνεται, πως "ξηλώθηκαν" για τα καλά...

Μια επιβεβαίωση

"Νομίζουν, άραγε, ότι μπορούν να ξεγελούν τους αναγνώστες τους, με τόσο εξόφθαλμα "χοντρές" διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας ή έχουν την εντύπωση ότι μπορούν έτσι να κρύψουν τη δική τους συνεργασία με την κυβέρνηση και την υποστήριξη που παρέχουν στην κυβερνητική πολιτική, όπως για παράδειγμα στον "Καποδίστρια";". Αυτά γράφαμε την περασμένη Τετάρτη, σχολιάζοντας δημοσίευμα της "Αυγής", σύμφωνα με το οποίο, το ΚΚΕ προχωρά δήθεν σε συγκρότηση αντι - καποδιστριακού μετώπου, σε συνεργασία με τη ΝΔ, μπροστά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι έρχεται η "Κυριακάτικη Αυγή", να επιβεβαιώσει πλήρως τις προθέσεις και τους στόχους όσων διαστρεβλώνουν κατάφωρα τις θέσεις του ΚΚΕ. Γράφει, λοιπόν, σε ρεπορτάζ, σχετικό με την επικείμενη σύνοδο της ΚΠΕ του ΣΥΝ, όπου θα συζητηθούν οι εκλογές της ΤΑ: "Πάντως, με βάση όσα έλεγαν στελέχη της ΠΓ του ΣΥΝ, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι στην ΚΠΕ θα εξεταστεί πολιτικά το ζήτημα της ορατής συνεργασίας ΝΔ και ΚΚΕ. Οι πληροφορίες από την επαρχία δείχνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις για συνεργασία στη βάση της "πολιτικής των ανοιχτών θυρών" που εξήγγειλε διά στόματος Θόδωρου Αναγνωστόπουλου η ΝΔ και του "αντικαποδιστριακού μετώπου" που συγκροτεί το ΚΚΕ".

Τα σχόλια περιττεύουν...

Ομολογίες...

"Υπάρχει και εντείνεται μια τάση ποδηγέτησης της πολιτικής από οργανωμένα πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα. Υπάρχει και εντείνεται μια τάση εκχώρησης της πολιτικής εξουσίας σε εξωπολιτικά κέντρα. Και απολύτως υπεύθυνοι για τη συντελούμενη εκτροπή είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί". Αυτά γράφει, ανάμεσα σε άλλα, ο Μ. Εβερτ σε άρθρο του στην κυριακάτικη "Καθημερινή", με τον χαρακτηριστικό τίτλο - ερώτημα: "Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;".

Το σημειώνουμε, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί μια αξιοσημείωτη ομολογία από τον πρώην αρχηγό της ΝΔ. Μόνο, που το φαινόμενο είναι άρρηκτα δεμένο, όχι με την πολιτική και τους πολιτικούς γενικά, αλλά με την κυρίαρχη πολιτική και τα κόμματα, που την προωθούν και την εφαρμόζουν, ως πολιτικοί εκπρόσωποι των οργανωμένων και πανίσχυρων αυτών οικονομικών συμφερόντων. Και μπορεί, να έχει περιοριστεί, στη φάση αυτή, η σχετική αυτοτέλεια των κομμάτων αυτών, από τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες, που εκπροσωπούν, αλλά η αντιμετώπιση και η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στην κατεύθυνση, που προτείνει ο Μ. Εβερτ.

Μια "αποφασιστική, δυναμική και ασυμβίβαστη σύγκρουση με το μέτωπο των δυνάμεων της διαπλοκής, της διαφθοράς, της εξαχρείωσης" είναι νοητή και υλοποιήσιμη, μόνο στο βαθμό, που είναι άρρηκτα δεμένη με μια ριζικά διαφορετική από τη σημερινή πολιτική. Μια πολιτική φιλολαϊκή, ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα, ικανή να συνεγείρει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους και το λαό. Ολα τ' άλλα είναι απλώς... μεγάλα λόγια.

Πολύ "σκληροί" εκ του ασφαλούς

Τη "σκληρή", εκ του ασφαλούς και για εσωτερική κατανάλωση, παριστάνει η ηγεσία της ΝΔ στα Ελληνοτουρκικά. Ο εκπρόσωπος του Κόμματος, απαντώντας στις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε χτες πως "πληροφορούμε... την Αγκυρα ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος των 10 μιλίων έχει από δεκαετίες τώρα αναγνωριστεί από τον ICAO και δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα δεχόταν να συζητήσει και πολύ περισσότερο να απεμπολήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

Είναι ολοφάνερο ότι δεν τολμάει να πει κουβέντα για την πέτρα του σκανδάλου, τις δηλώσεις Μπερνς, αφού ο τελευταίος ήταν που επανέφερε και πυροδότησε το θέμα της αμφισβήτησης του ελληνικού εναέριου χώρου. Η Αγκυρα απλά το αξιοποιεί και το... κάνει πράξη καθημερινά με τις παραβιάσεις. Ας σταματήσουν λοιπόν να λεονταρίζουν στη Ρηγίλλης, γιατί απλά κανένα δεν κοροϊδεύουν.

Ευτυχώς, τους πήραν χαμπάρι

Δίκιο "κατά το ήμισυ" έχει ο Στ. Τζουμάκας που κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι το αγροτικό πρόγραμμα που εξήγγειλε το Σάββατο στη Λάρισα "είναι σχεδόν πλήρης αντιγραφή του δικού μας προγράμματος". Πράγματι, τα "6" σημεία των προτάσεων που παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη Λάρισα, είναι αυτούσια αντιγραφή της κυβερνητικής πολιτικής (αγροτουρισμός, περιβαλλοντικός τουρισμός, αλλαγή του καθεστώτος των συνεταιρισμών με "ιδιωτικά κριτήρια", ομάδες παραγωγών, μετοχοποίηση της ΑΤΕ κ.ά.).

Η αλήθεια είναι ότι οι ηγεσίες και των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν αντιγράψει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της ΓΚΑΤΤ, στο όνομα της "απελευθέρωσης των αγορών" και της "ανταγωνιστικότητας". Και έχουν βάλει στόχο της πολιτικής τους την επιβολή ακριβώς αυτών των αντιαγροτικών μέτρων.

Ευτυχώς, όμως, οι αγρότες τους έχουν πάρει χαμπάρι και γνωρίζοντας "από πρώτο χέρι" ποιοι εργάζονται για το βίαιο ξεκλήρισμά τους, έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους και δεν πρόκειται να αποδεχτούν μοιρολατρικά μια τέτοια εφιαλτική προοπτική για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων, που ξεκινά σήμερα, αποτελεί την καλύτερη απάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ