ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Ερωτηματικά για τον επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής

Ο δικηγόρος Στρατής Στρατίγης,πρώην πολιτευτής της "ΝΔ" και βουλευτής της ΔΗΑΝΑ, νομικός σύμβουλος σήμερα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, θα είναι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Την απόφαση ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο. Η επιλογή του Στρ. Στρατίγη δημιούργησε ερωτηματικά, καθώς είναι άγνωστη η ενασχόλησή του με θέματα που άπτονται του αθλητισμού, αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Η είδηση ότι προοριζόταν για τη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, μεταδιδόταν αποκλειστικά και μόνο από τον "FLAS 9.61", την Πέμπτη 15 Γενάρη. Επιπλέον, ο Στρ. Στρατίγης θεωρείται στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, φημολογείται ότι διατηρεί καλές σχέσεις με την Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, καθώς και με τον Κ. Γλύξμπουργκ. Η τοποθέτησή του ερμηνεύεται γενικότερα ως "άνοιγμα και προς τη Δεξιά".

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, η οποία προορίζεται να έχει τυπικό ρόλο ως προς το μέγεθος των έργων που πρέπει να εκτελεστούν. Οπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, "θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα παρακολουθεί την προετοιμασία των αγώνων, θα εκφέρει συστάσεις όταν χρειάζεται και θα εκτιμά το έργο που θα πραγματοποιείται".

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της "ΑΕ - Αθήνα 2004", όπως θα ονομάζεται επίσημα η Οργανωτική Επιτροπή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα ανακοινωθούν έως τα τέλη της εβδομάδας. Ανάμεσά τους δε θα συγκαταλέγεται η Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. Οπως διευκρίνισε ο Κ. Σημίτης "για προσωπικούς λόγους δήλωσε ότι δε θέλει να συμμετέχει στο ΔΣ της ΑΕ και θα διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο στην Εθνική Επιτροπή".

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Κυβερνητικό ολίσθημα

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου καταγγέλλει την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών και γενικότερα της κυβέρνησης, για την πολιτική δίωξη και φίμωση της εφημερίδας.

Σημειώνει σε ανακοίνωσή του: "Το κυβερνητικό ολίσθημα κατά του "Ρ" δεν είναι μόνο η αρχή. Είναι μια ακόμα στάση από τις πιο απροκάλυπτες μέχρι τώρα, εκ μέρους του κυβερνητικού επιτελείου στη ρότα του αυταρχισμού, της τρομοκρατικής λογικής με την οποία πολιτεύεται και στην οποία κινείται ο λεγόμενος "εκσυγχρονισμός".

Η κυβέρνηση των "αγροτοδικείων", η κυβέρνηση που μετατρέπει το κράτος σε μπράβο για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών, πχ στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, η κυβέρνηση που ανέσυρε χουντικούς νόμους για να κατασταλεί κάθε φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση που νομιμοποιεί το χαφιεδισμό με παρακολουθήσεις συνδικαλιστικών στελεχών, η κυβέρνηση που εφάρμοσε το κοινωνικό φραγγέλιο στον ενάμιση χρόνο που κυβερνά τη χώρα μας, ένα και μόνο μετάλλιο της αξίζει, το μετάλλιο του δεσμοφύλακα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Με όλες αυτές τις μεθόδους η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει την πολιτική που της υπαγορεύουν οι πολυεθνικές, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, χωρίς αντιστάσεις από τους εργαζομένους και το λαό.

Η προσπάθειά της θα πέσει στο κενό. Οι εργαζόμενοι με την κοινή τους δράση και αντίσταση, με τα φτωχά στρώματα της πόλης και του χωριού, αυτήν την πολιτική θα την ανατρέψουν.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στο "Ρ" την εφημερίδα που καθημερινά στηρίζει, προβάλλει τους αγώνες της εργατικής τάξης και δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι καταδικασμένες στο νου και τη συνείδησή μας.

Η ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής δε θα περάσει".

Καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας τονίζει σε ανακοίνωσή της: "Καταγγέλλουμε την ενέργεια της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Πάγκαλου που υπέβαλε μήνυση εναντίον της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σαν αντιδημοκρατική μεθόδευση, που σκοπό έχει να φιμώσει την ελευθερία του Τύπου και κάθε αντίθετη άποψη που στρέφεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης".

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Αντιδημοκρατική ενέργεια

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του Ν. Τρικάλων έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Καταδικάζουμε τη δικαστική - πολιτική δίωξη του "Ρ" με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου. Πρόκειται για μια καθαρά αντιδημοκρατική ενέργεια, που κατά κύριο λόγο στοχεύει στον περιορισμό της αντίθετης πολιτικής άποψης, όταν ειδικά προέρχεται από εφημερίδα ενός πολιτικού κόμματος, για ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα, τους εργαζόμενους και το λαό.

Αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης και του υπουργού της δείχνουν ότι θέλει να επιβάλει την πολιτική που υπαγορεύουν οι πολυεθνικές, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, χωρίς αντιστάσεις από τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό.

Ομως να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι αυτό δε θα περάσει, οι εργαζόμενοι αυτή την πολιτική θα την ανατρέψουν.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο "Ρ" και κάθε προσπάθεια φίμωσής του θα πέσει στο κενό και θα συνεχίσει να είναι θερμός και αμετακίνητος υποστηρικτής των εργατικών συμφερόντων".

ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ "Ρ"
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζουν να καταφτάνουν στην εφημερίδα μας δεκάδες επιστολές συμπαράστασης και καταγγελίας της προσπάθειας τρομοκράτησης και φίμωσης της αντίθετης πολιτικής κριτικής. Αποδεικνύεται έτσι ότι η μεθοδευμένη ενέργεια της κυβέρνησης - με αιχμή τον υπουργό Εξωτερικών - να ασκήσει αγωγή κατά της εφημερίδας συναντά την αντίδραση καθημερινά πολλών μαζικών φορέων και παραγόντων της δημόσιας ζωής.

Οι επιστολές αυτές, πέρα από την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με τη συγκεκριμένη δίωξη, στηλιτεύουν και τη γενικότερη αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης κατά οποιασδήποτε φωνής αντίστασης.

Σήμερα συνεχίζουμε τη δημοσίευση αυτών των επιστολών.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας

Το ΔΣ της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών πρωτευούσης, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αγωγή κατά του "Ρ", σημειώνει ότι: "Θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου, να στείλει στα δικαστήρια την εφημερίδα "Ρ", για δημοσίευμα με περιεχόμενο πολιτικοσατυρικό που αναφερόταν στο πρόσωπό του". Και συνεχίζει: "Η προσπάθειά του αυτή, είναι συνεπής με την ακολουθούμενη τακτική "της φίμωσης της αντίθετης άποψης", που υποθάλπει η κυβέρνηση και την ενισχύει με το αίτημά του στο δικαστήριο για καταβολή 100 εκατομμυρίων δρχ. ως αποζημίωση για ηθική βλάβη (ο καθένας μπορεί να δραχμοποιεί την τιμή του όπως αυτός κρίνει).

Καλούμε τους συναδέλφους να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης της ελεύθερης έκφρασής και της πολιτικής κριτικής.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην εφημερίδα "Ρ" που συμπαραστέκεται στους αγώνες των εργαζομένων και καθημερινά προβάλλει τα αιτήματα και τα προβλήματα του λαού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ