ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Τα καπιταλιστικά συμφέροντα βάζουν τη σφραγίδα

Δήλωση του Θόδωρου Τζιατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις και προβάλλει την ανάγκη ανάπτυξης ευρύτερου κινήματος κατά της εμπορευματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων

"Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της για τις δομές ευθύνης και τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, υποκριτικά, ισχυρίζεται ότι φτιάχνει ένα οργανωτικό σχήμα, που θα είναι αποτελεσματικό, που θα εγγυάται τη διαφάνεια και το φιλολαϊκό προσανατολισμό του όλου εγχειρήματος, για το οποίο, μάλιστα, λέει ότι αξίζει και πρέπει να κινητοποιηθεί, να συστρατευθεί το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου". Τα παραπάνω τονίζει, με δήλωσή του, ο Θόδωρος Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την Ολυμπιάδα του 2004, για να προσθέσει στη δήλωσή του:

"Πίσω όμως από τα μεγάλα λόγια για "υπερκομματικά" και "διακομματικά" σχήματα, πίσω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις για διαφάνεια και εθνική συστράτευση, προβάλλουν ήδη, όπως και σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής, αμείλικτα τα διάφορα μονοπωλιακά συμφέροντα, σε έναν αγώνα δρόμου για τη νομή της λείας, αλλά, ταυτόχρονα, την πλαστικοποίηση και εμπορευματοποίηση των ιδεωδών.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά επανάπαυση, καμιά ψευδαίσθηση για τις κυβερνητικές προθέσεις. Η πολιτική της (κυβέρνησης) είναι δεδομένη και ήδη την πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ενώ βλέπουμε καθημερινά ότι με αυτήν την πολιτική κάποιοι λίγοι θησαυρίζουν. Η ζούγκλα της καπιταλιστικής αγοράς θα εκφράζεται στην οργανωτική επιτροπή και η κυβέρνηση αντικειμενικά θα παίζει το ρόλο του τροχονόμου ανάμεσα σ' αυτούς που κυριαρχούν σ' αυτήν την αγορά. Γι' αυτό υπογραμμίζουμε ότι δεν πρέπει να έχει καμιά ψευδαίσθηση ο λαός για το ρόλο και τα όρια των διαφόρων οργανωτικών σχημάτων που προωθεί η κυβέρνηση. Εξάλλου είναι δεδομένο ότι και αυτά υποχρεώνονται να λειτουργήσουν κάτω από τον καταναγκασμό της σύμβασης με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), του φακέλου και της εγγύησης της εφαρμογής τους από την κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ δεν αποδέχεται το ρόλο, να εκφράζει συστάσεις και υποδείξεις χωρίς αποδέκτες. Η συμβολή μας, κυρίως, θα εκφραστεί με τη δράση μας για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου κινήματος: Για την εξυγίανση και αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας, σε αντίθεση με την πολιτική εμπορευματοποίησής του. Για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, τη ματαίωση σχεδίων μεγαλύτερης επιβάρυνσης του πολύπαθου Λεκανοπεδίου. Για να μην επιβαρυνθεί ο λαός και πληρώσει ακόμα μια φορά την κερδοσκοπία εκείνων που εμπορεύονται ιδέες, ανάγκες και αξίες".

"Ενοχλήθηκε" από την κριτική η κυβέρνηση

...Αν σας αρέσει, έχει καλώς. Διαφορετικά, υπάρχει και το Κοινοτικό Δίκαιο. Ενοχλημένη η κυβέρνηση από την κριτική που ασκήθηκε στο νομοσχέδιο που εκχωρεί το σύνολο των εξουσιών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στον μάνατζερ της Οργανωτικής Επιτροπής, δε δίστασε να κατηγορήσει Τύπο και παράγοντες για παραπληροφόρηση. "Ορισμένοι εξακολουθούν να αντιστρέφουν τα πράγματα", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλος, υπεραμυνόμενος της άποψης ότι η τριμελής επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθιστά μη απαραίτητο τον έλεγχο έργων, μελετών και προμηθειών από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε ακόμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι "οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται όσον αφορά τη διαχείριση κονδυλίων είναι δρακόντειες". Οταν, όμως, δημοσιογράφος τού υπενθύμισε ότι τα ίδια περί διαφάνειας και ελέγχου έλεγε η κυβέρνηση για το "Αθήνα '97" και την Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά τη νύφη πλήρωσαν τελικά οι Ελληνες φορολογούμενοι, πρόβαλε ως δικαιολογία το χαρτί της διακομματικής συναίνεσης. "Αψευδής μάρτυρας της διαφάνειας, ότι συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων και των κομμάτων", υποστήριξε. Γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1,6 δισ. δολάρια, που προβλέπει ο προϋπολογισμός διεκδίκησης, χρειάζεται προφανώς και πάλι τη διακομματική συναίνεση για να δικαιολογήσει τα ανομήματά της. "Αφού οι διαδικασίες ελέγχου είναι δρακόντειες, γιατί δεν αλλάζετε όλη τη νομοθεσία που αφορά γενικότερα την ανάθεση έργων και μελετών;", επέμειναν οι δημοσιογράφοι, αλλά ο Δημήτρης Ρέππας έκανε ότι δεν κατάλαβε. "Το ότι οι συνθήκες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι εξαιρετικές, δε σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου αυστηρές", απάντησε. Για να κλείσει το θέμα, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι "όλοι όσοι συζητούν, θα πρέπει να μην ξεχνούν ότι υπάρχει και Κοινοτικό Δίκαιο, το οποίο ισχύει πάντοτε και στο οποίο μπορεί να προσφύγουν". Με τη διαφορά πως, όταν υπάρξει δικαίωση στην οποιαδήποτε προσφυγή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ίσως και να 'χουν τελειώσει.

Οχι άλλα δάκρυα

Ορισμένοι συνηθίζουν να λένε πως όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα δε συμβαίνουν ούτε στις "μπανανίες". Προϋποθέτουν, βέβαια, ως αυτονόητο ότι υπάρχουν "κρατικές μηχανές", που λειτουργούν σωστά και άλλες, όπως αυτές στις "μπανανίες", που δε λειτουργούν. Αναγκαστικά το συμπέρασμα είναι ότι, εφόσον στην Ελλάδα συμβαίνουν πράγματα που ούτε στις "μπανανίες" συμβαίνουν, όλο το πρόβλημα, τελικά, βρίσκεται στο να γίνει καλύτερη η λειτουργία της κρατικής μηχανής. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Κάθε χώρα έχει την κρατική μηχανή, που είναι αναγκαία στην κυρίαρχη τάξη. Στην Ελλάδα σκληρός πυρήνας της άρχουσας τάξης παραμένουν οι εφοπλιστές. Κι αυτό το κράτος είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται. Τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την πρώην κρατική υπηρεσία και τώρα ιδιωτική εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ, η λειτουργία του συνόλου της κρατικής μηχανής και της εκάστοτε κυβέρνησής της σε σχέση με αυτήν την εταιρία, μαρτυρούν - και μάλιστα είναι με αίμα ναυτεργατών σφραγισμένη αυτή η μαρτυρία - πως το πρόβλημα δε βρίσκεται σε ένα κράτος - "μπανανία", αλλά σε ένα κράτος που λειτουργεί έτσι, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα που το έχουν ανάγκη.

Οταν, η κυβέρνηση επιτρέπει αρχικά στους εφοπλιστές να εμφανίζονται μέσα από τη διοίκηση του Νηογνώμονα ως ελεγκτές της δικής τους ασυδοσίας. Οταν, στη συνέχεια, η λειτουργία αυτής της εταιρίας χρησιμοποιείται από τους εφοπλιστές, ως τεκμήριο της... αθωότητάς τους και πριν και μετά τα ναυάγια. Οταν, ήδη μετράνε 19 τα ναυάγια ευθύνης Ελληνικού Νηογνώμονα κι έρχεται χτες ο, σε ρόλο νεκροθάφτη ναυτεργατών, υπουργός Ναυτιλίας να δηλώσει πως το ναυάγιο ενός πλοίου, ανίκανου να κάνει ακόμα και τη γραμμή Πέραμα - Παλούκια, είναι "τυχαίο" γεγονός, τότε είναι επικίνδυνη αφέλεια να μιλά κανείς ακόμα, για κάτι σάπιο που υπάρχει στο βασίλειο. Αυτό το κράτος δεν είναι σάπιο. Είναι κουρδισμένο έτσι, που όχι μόνο να επιτρέπει την πραγματοποίηση του εγκλήματος, αλλά να λειτουργεί στη συνέχεια και ως "πλυντήριο" των φονιάδων.

Καθώς βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο "ανανέωσης" του στόλου, σε περίοδο δηλαδή, που τα πλωτά σαπάκια στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις ηλικίες ναυαγίου, γίνεται με τρόμο κατανοητό για ποια εκατόμβη θυμάτων θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν. Η δυσοίωνη, μάλιστα, αυτή προοπτική, γίνεται ακόμα περισσότερο τρομακτική, υπό το βάρος της τελευταίας κυβερνητικής πράξης σ' αυτήν την υπόθεση. Ο νόμος, που πέρασε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή για τη ναυτιλία, που, ανάμεσα σ' άλλα, αναγορεύει τον Ελληνικό Νηογνώμονα και σε ικανό να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας για το σύνολο των σημαιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τίποτα καλό δεν προμηνύει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως η κυβερνητική πρακτική έχει ανεβάσει στα ύψη το θράσος εταιριών, όπως η ΑΓΕΤ και η πλοιοκτήτρια του "Φλερ", που ρίχνουν ανοιχτά πλέον την ευθύνη των ναυαγίων στα θύματα, γιατί οι ίδιες, λένε, διαθέτουν "πιστοποιητικά αξιοπλοϊας"...

Είναι φανερό πως η ολική ανατροπή που επιβάλλεται να υπάρξει, για να μπει πραγματικό φρένο σ' αυτή την κατάσταση, προϋποθέτει και άλλο επίπεδο συνείδησης στην εργατική τάξη. Μέχρι τότε τα πράγματα θα κυλούν "μοιραία"; Η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει δείξει πως το "μοιραίο" είναι θέμα συσχετισμών. Και σ' ό,τι αφορά την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών, οι συσχετισμοί για τον περιορισμό της υπάρχουν. Αρκεί, μόνο, να μην περιορίζουμε τη δράση μας στην κατάθεση στεφανιών στις κηδείες των θυμάτων...

Περιοδεία στη Φθιώτιδα

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Πολιτική εξόρμηση για την ενημέρωση του λαού της Φθιώτιδας για τα νέα αντεργατικά και αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης πραγματοποιεί από σήμερα Πέμπτη έως το Σάββατο η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Σήμερα το απόγευμα ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, θα περιοδεύσει στα χωριά του Δομοκού, Περιβόλι ώρα 4 μμ, Μακρυράχη στις 5 μμ και Ομβριακή, όπου στις 6 μμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

Αύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα στέλεχος του Κόμματος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη ΛΑΡΚΟ και τη ΛΑΡΥΜΝΑ.

Το Σάββατο 24.1.98 ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Ν. Γκατζής θα πραγματοποιήσει περιοδεία και ομιλία στην Πελασγία.

Με την πρέσβειρα της Ρωσίας

Με την πρέσβειρα της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο συναντήθηκε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της Β. Ματβιένκο στην Ελλάδα.

Για τη δίωξη του "Ρ"

Την Πέμπτη στις 9.30 το βράδυ, στα πλαίσια της πολιτικής ενημερωτικής εκπομπής της τηλεόρασης του "902" "ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ", ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τους:

Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκδότη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφο - εκδότρια του περιοδικού "ΝΕΜΕSΙS" και Γιώργο Λεονταρίτη, γραμματέα της ΕΣΗΕΑ, με θέμα: Την πολιτική δίωξη του "Ριζοσπάστη" που μεθοδεύει η Κυβέρνηση με την αγωγή του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ