ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ψηφίστηκε επί της αρχής η νέα φοροαφαίμαξη
  • Στρ. Κόρακας: Συνεχίζεται η φορολογική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου
  • Ν. Γκατζής: "Σικέ" η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ
  • Κριτική και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή επί της αρχής και μετά από πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας της ΝΔ το φορολογικό νομοσχέδιο και η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 153 ΝΑΙ, 122 ΟΧΙ (ο διαγραφείς από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Χ. Κηπουρός ψήφισε "παρών"), ενώ όπως δήλωσε αμέσως μετά ο Γ. Παπαντωνίου, την Τρίτη θα φέρει μια απλή αναδιατύπωση της αντεργατικής διάταξης για τις ΔΕΚΟ, που δε θα αλλάζει όμως την ουσία της.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας επισήμανε ότι η συνεδρίαση γίνεται τη μέρα που νέκρωσαν οι ΔΕΚΟ και οι Τράπεζες, με την πρωτοφανή επιτυχία της απεργίας ενάντια στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και των άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων σε αυτές. Ο βουλευτής κατήγγειλε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το οποίο επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, αναφέροντας και χαρακτηριστικά παραδείγματα. Είπε ότι το 1960 οι εμποροβιομήχανοι συνέβαλαν κατά 51% στα φορολογικά βάρη, ενώ το 1996 μόνο κατά 24%, ενώ οι μισθωτοί το 1960 συνέβαλαν κατά 21%, ενώ σήμερα έφτασαν στο 41%. Κατήγγειλε επίσης ότι πάνω από 1 τρισ. δρχ. φόροι απωλέσθηκαν λόγω κατάργησης των τελωνείων και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξαπολύει κυνηγητό ενάντια στους ψαράδες και στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Ο Στρ. Κόρακας παρουσίασε έγγραφο κάποιας εφορίας, σύμφωνα με το οποίο βγαίνει στο σφυρί το σπίτι κάποιου για χρέος 32.000 δρχ., την ίδια στιγμή που οι μεγαλοκαρχαρίες χρωστάνε εκατοντάδες δισ. δρχ., χωρίς να έχουν την παραμικρή συνέπεια. Στις εφορίες - υπογράμμισε - βαλτώνουν βεβαιωμένοι φόροι ύψους ενός τρισ. δρχ. και μόλις τώρα τελευταία το υπουργείο ανακοίνωσε ότι προχωράει στη σύσταση σχετικής υπηρεσίας για τη διεκδίκησή τους.

Το φορολογικό, υπογράμμισε, αναδιανέμει το εισόδημα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και ανέφερε ως παράδειγμα το ότι οι έμμεσοι φόροι ανέρχονται στο 70% των φόρων, ενώ οι άμεσοι μόνο στο 30%, από το οποίο το 60% συνεισφέρουν οι μισθωτοί. Κατήγγειλε δε την πολιτική της κυβέρνησης, που μέσα σε δύο χρόνια μείωσε τις επιχορηγήσεις κατά 40%, επιχορηγήσεις που κυρίως αφορούν κοινωνικές δαπάνες, ενώ παράλληλα προχωράει και σε καταργήσεις δημόσιων οργανισμών που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες.

Ο Ν. Γκατζής

Απάντηση στο δικομματικό καυγά που έλαβε χώρα στην προχτεσινή συνεδρίαση έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι ήταν μία σικέ αντιπαράθεση, γιατί "τα χαρτιά ήταν σημαδεμένα".

Εκλαιγε, είπε, σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ για τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη η κυβέρνηση επαίρεται ότι το φορολογεί. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ δάκρυσε για την κατάντια της εργατικής τάξης. Ομως και οι δύο ξέρουν ότι αυτό το νομοσχέδιο ενισχύει τους μεγαλοσχήμονες, ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο, ενισχύει τους μεγαλοεργολάβους, περιέχει φοροαπαλλαγές για όλους αυτούς. Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ, τόνισε:

"Οταν το ΚΚΕ κατέθεσε και συζητήθηκε πριν από δυόμισι μήνες ένα φορολογικό νομοσχέδιο που προέβλεπε την ελάφρυνση των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων και από την άλλη επιβολή επαυξημένων φόρων από αυτούς που ισχύουν σήμερα στο μεγάλο κεφάλαιο, το καταψηφίσατε σε αγαστή συνεργασία. Για ποιους λοιπόν μιλάτε σήμερα και οι δύο και κόπτεστε ουσιαστικά για τους εργαζόμενους, όταν δεν κάνατε αποδεκτή την πρόταση του ΚΚΕ;".

Σχετικά με τις περικοπές δημοσίων δαπανών, υπογράμμισε ότι "όταν η ΝΔ ζητάει την περιστολή των δημοσίων δαπανών και υποκύπτει η κυβέρνηση, ξέρουμε ότι οι περικοπές αυτές γίνονται στις δαπάνες που έχουν σχέση με τις κοινωνικές παροχές των εργαζομένων, είτε αυτό λέγεται υγεία, είτε λέγεται παιδεία, είτε λέγεται Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Η χτεσινή συζήτηση για τα δύο πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου διακόπηκε για την Τρίτη, μετά από νέα πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε η ΝΔ, καθώς τη στιγμή της πρότασης οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν από την αίθουσα.

Στην τοποθέτησή του στα άρθρα αυτά ο Αχιλ. Κανταρτζής κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη ρύθμιση που γίνεται για τις "επισφαλείς απαιτήσεις" των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι έτσι διαιωνίζονται οι "νόμιμες" φοροαπαλλαγές του τραπεζιτικού κεφαλαίου.

Κατά τη συζήτηση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Πεπονής εξέφρασε επιφυλάξεις για τις διατάξεις που αναφέρονται στην αύξηση του φόρου ιδιοκατοίκησης και στην παρακράτηση του φόρου των μισθωτών, ο Λ. Βερυβάκης είπε ότι "δε στηρίζει" τα άρθρα 1 και 2 του νομοσχεδίου, ενώ κριτική σε διατάξεις του νομοσχεδίου έκανε και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου που προκάλεσε η ΝΔ, έλειπαν αδικαιολόγητα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Δαμιανίδης, Σ. Βαλυράκης και Κ. Μπαντουβάς.

Τροπολογίες βουλευτών του ΚΚΕ

Αφορούν τη φορολόγηση των ψαράδων, τα πανωτόκια των τραπεζών, το ΦΠΑ των αγροτών και τη φορολόγηση των δημοσιογράφων

Τέσσερις τροπολογίες κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στο συζητούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, από τις οποίες η μία αφορά τους ψαράδες και τον τρόπο φορολόγησής τους, ζητώντας να υπάγονται οι ψαράδες και οι σπογγαλιείς στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και όχι στις εμπορικές επιχειρήσεις (δημοσιεύτηκε στο "Ρ" την προηγούμενη βδομάδα).

Οι υπόλοιπες τροπολογίες αφορούν:

- Το ΦΠΑ των αγροτών.Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι το ποσό της εισφοράς συνυπευθυνότητας δεν αφαιρείται από το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Ωστόσο, ορισμένες Εφορίες της χώρας την περίοδο 1990-95 δε συμμορφώθηκαν με την παραπάνω απόφαση, με αποτέλεσμα οι βαμβακοπαραγωγοί να πάρουν λιγότερη επιστροφή ΦΠΑ από όση δικαιούνταν. Με την τροπολογία προβλέπεται ότι "κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας καταβάλλεται στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς ο ΦΠΑ της περιόδου 1990-95 που αντιστοιχεί στη συνυπευθυνότητα και η καταβολή της οφειλής θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/6/98".

- Τα πανωτόκια των Τραπεζών.Οπως αναφέρεται, με τον ανατοκισμό - αυτή τη νόμιμη τοκογλυφία - οι τράπεζες κερδίζουν τεράστια ποσά, εισπράττοντας από τους υπερήμερους οφειλέτες τους δεκαπλάσια, εικοσαπλάσια ή και παραπάνω ποσά από αυτά που τους έδωσαν ως δάνειο, απειλώντας τους - σε περίπτωση που δεν καταβάλλουν τα ποσά αυτά - με κατασχέσεις ολόκληρης της περιουσίας τους. Με την τροπολογία ζητείται η κατάργηση της απόφασης της Νομισματικής Επιτροπής το 1980 για τον ανατοκισμό και υπογραμμίζεται ότι εκκρεμείς υποθέσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας κρίνονται με βάση την κατάργηση της απόφασης αυτής. Τυχόν κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί με βάση την απόφαση αυτή, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός, ανατρέπονται.

- Τη φορολόγηση των δημοσιογράφων.Υπογραμμίζεται ότι λόγω της ειδικής μορφής απασχόλησης των δημοσιογράφων υποχρεούνται σε μία σειρά υποχρεωτικών εξόδων, τα οποία δεν καλύπτονται σε καμία περίπτωση από την επιχείρηση στην οποία απασχολούνται. Ετσι για λόγους ίσης φορολογικής μεταχείρισης προτείνεται: "Ενα μικρό ποσοστό (10%) των "καθαρών" θεωρητικά αποδοχών των δημοσιογράφων πρέπει να φορολογείται αυτοτελώς με ένα χαμηλό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 10%. Για να μην υπάρξει όμως φορολογική επιβάρυνση αντί για την επιδιωκόμενη ελάφρυνση όταν πρόκειται για χαμηλά εισοδήματα, με δεδομένο ότι με τη νέα φορολογική κλίμακα για εισοδήματα μέχρι 2.637.500 δρχ. υπάρχει χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης (5%) για τμήμα εισοδήματος, προτείνεται η διάταξη αυτή να έχει εφαρμογή για καθαρά εισοδήματα από 2.800.000 δρχ. και πάνω".

Η συμβολή στους αγώνες

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι πολύ σοβαρή υπόθεση ώστε να αφεθεί στα χέρια των εκπροσώπων των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, των τοποτηρητών των πολυεθνικών και των εκσυγχρονιστών κυβερνώντων. Η διαπίστωση αυτή έρχεται με έντονο τρόπο στο προσκήνιο, μετά τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου και το διορισμό της Οργανωτικής Επιτροπής. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί επιβεβαιώνουν με το χειρότερο τρόπο τους φόβους που είχαν εκφραστεί, ότι δηλαδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόβονται και ράβονται στα μέτρα των πολυεθνικών και όχι βέβαια προς όφελος του ελληνικού λαού και των αναγκών του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αφεθούν ασύδοτοι. Ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη ενός ευρύτερου κινήματος, μέσω του οποίου ο λαός θα βάλει τη σφραγίδα του.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Σημίτη υποκλίνεται στο οικονομικό κατεστημένο και του αναγνωρίζει απροκάλυπτα την πρωτοκαθεδρία στη διοργάνωση των Αγώνων. Οι εκλεκτοί των οικονομικά ισχυρών - διάβαζε οι μισθοδοτούμενοι υπάλληλοί τους - αναλαμβάνουν τις θέσεις - κλειδιά στη διοργάνωση, με βασική αποστολή την εξυπηρέτηση πριν απ' όλα των συμφερόντων των αφεντικών τους. Μπροστά σ' αυτό τον "ιερό σκοπό" ακόμα και η κυβέρνηση αυτοπεριορίζεται σε ρόλο τροχονόμου των κυρίαρχων της αγοράς. Η ασφυκτική αυτή καθοδήγηση και υποταγή της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στα μεγάλα αφεντικά, έχει ως αποτέλεσμα να ακούγονται εξωπραγματικοί και αστείοι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί διαφάνειας, περιβαλλοντικής ευαισθησίας και προώθησης των ιδανικών του αθλητισμού, αναβάθμισής τους και άλλα πολλά.

Η κυβέρνηση Σημίτη γνωρίζει πολύ καλά ποια θα είναι η κατάληξη ενός τέτοιου τρόπου διοργάνωσης της Ολυμπιάδας, αλλά είναι φανερό ότι δε διαθέτει στοιχειώδη βούληση αντίστασης στις επιθυμίες και την ακόρεστη βουλιμία της οικονομικής ολιγαρχίας.

Οι παραπάνω εξελίξεις, που έρχονται να προστεθούν στις γνωστές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τη σύμβαση με τη ΔΟΕ, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Αρα, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση και συνενοχή σε αυτά τα σχέδια και επιδιώξεις. Οι εργαζόμενοι, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα, προορίζονται και σ' αυτή την περίπτωση να πληρώσουν το λογαριασμό, προκειμένου κάποιοι ελάχιστοι να θησαυρίσουν. Από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στους γνωστούς μεγαλέμπορους ιδεών, που θα επιχειρήσουν να καθαγιάσουν την όλη διοργάνωση με ψεύτικα και πλαστικά ιδανικά.

Το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του, δεν πρόκειται φυσικά να μείνει "στην άκρη", "με σταυρωμένα τα χέρια", όπως θα ήθελαν ορισμένοι. Οπως τόνιζε χτες στη δήλωσή του το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θ. Τζιατζής, "το ΚΚΕ δεν αποδέχεται το ρόλο να εκφράζει συστάσεις και υποδείξεις χωρίς αποδέκτες".

Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκαθαρίσει το πλαίσιο και τους στόχους που πρέπει να έχει το κίνημα που πρέπει να αναπτυχθεί. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει το περιεχόμενο κάθε σύμβασης και να αντιδράσει σθεναρά στην άκρατη εμπορευματοποίηση και ξεπούλημα των πάντων. Να μην επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το πολύπαθο Λεκανοπέδιο - αγώνας ενάντια στις επιβαρυντικές για το περιβάλλον συνέπειες. Κανένα έργο να μην εκχωρηθεί στους ιδιώτες για εκμετάλλευση μετά τους αγώνες κ. λπ. Στη δράση για την ανάπτυξη αυτού του κινήματος θα συμβάλει το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ