ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κολπάκια

ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ένα είδος περίεργων... κριτικών του κυβερνητικού έργου και γενικότερα της κατάστασης στη χώρα ο Σημίτης. Μιλάμε για το χώρο των ΜΜΕ, που δικαίως ο κόσμος λέει πως πολλά γίνονται εκ του πονηρού!

***

"Δικές του" εφημερίδες και δημοσιογράφοι αρχίζουν να του ασκούν κριτική για την κατάσταση π. χ. που υπάρχει στα νοσοκομεία ή στο δημόσιο τομέα.

***

Δε φείδονται μάλιστα και χαρακτηρισμών ή πομπωδών εκφράσεων. Ομως όλοι καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: Του ζητούν να συνεχίσει την πολιτική του πιο τολμηρά και να προχωρήσει σε "ρήξεις" με κοινωνικές ομάδες!

***

Και για να μη λέτε πως μιλάμε αόριστα, αναφερόμαστε τόσο στον γνωστού... κάλλους εκδότη Πέτρο Κωστόπουλο, που δήλωσε "απογοητευμένος", γιατί ο πρωθυπουργός δεν έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση με τους αγρότες!

***

Η πάλι για την "Εξουσία" και την "Αυριανή", που είτε μιλάνε για χάος στο δημόσιο τομέα είτε για αθλιότητες στα νοσοκομεία, στο τέλος ζητάνε αποφασιστικότερα και τολμηρότερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και διάφορα τέτοια.

***

Τώρα επειδή πολυ-επιχειρηματίες, όπως ο Κωστόπουλος κι ο Κουρής, είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε πως... πάθανε κρίση υπεράσπισης των συμφερόντων του κοσμάκη, ας κόψουν το δούλεμα.

***

Οι τηλεθεατές κι οι αναγνώστες γενικώς δεν έχουν τόσο χαμηλό επίπεδο νοημοσύνης (αν και για τους δικούς τους αναγνώστες δε βάζουμε και το χέρι στη φωτιά).

***

ΣΙΓΑ ΜΗΝ... ΤΡΕΜΟΥΝ κιόλας οι τραπεζίτες από την απόφαση του Αρείου Πάγου να καταδικάσει τα "πανωτόκια" στα δάνεια! Λες και δεν ξέρουν με ποια κυβέρνηση έχουν να κάνουν.

***

Τι είναι οι τραπεζίτες, δηλαδή; Δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, μαθητές και φοιτητές, για να μη συζητά καν μαζί τους;

***

Αμέσως θα τους λύσει το πρόβλημα. Μην αμφιβάλλετε...

Υπερκέρδη βουτηγμένα στο αίμα

Με καμάρι η Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ - DIANA, που ανήκει στον όμιλο του κ. Ζερίτη παρουσίασε τα κέρδη της για το 1997. Ετσι, περηφανεύεται ότι την περασμένη χρονιά είχε τζίρο 16,1 δισ. δρχ. έναντι 12,5 δισ. δρχ. το 1996, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα 2,385 δισ. δρχ. έναντι 1,66 δισ. δρχ. το 1996. Γενικότερα ο όμιλος "πέτυχε" τζίρο το '97 πάνω από 151 δισ. δρχ. Προαναγγέλλει ακόμα ότι από το ερχόμενο Σάββατο αναλαμβάνει τη διοίκηση της βουλγαρικής βιομηχανίας "Belovo", την οποία εξαγόρασε πρόσφατα. Φυσικά, στον απολογισμό της εταιρίας δεν περιλαμβάνονται οι δύο νεκροί εργάτες από την έκρηξη στο εργοστάσιο της Ξάνθης και οι υπόλοιποι τραυματίες. Δεν περιλαμβάνεται η στυγνή εκμετάλλευση, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η απαγόρευση του συνδικαλισμού κ. ο. κ.

Ομως αυτός είναι ο απολογισμός που κάνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά πώς "πετυχαίνει" τα υπερκέρδη αυτά η εταιρία. Τα υπερκέρδη της είναι κυριολεκτικά βουτηγμένα στο αίμα.

Γνωρίζουν, επίσης, πολύ καλά ότι η κυβέρνηση Σημίτη προσφέρει τα πάντα στον "επενδυτή", αδιαφορώντας για τη ζωή των εργατών. Αργά ή γρήγορα όμως η οργή τους θα ξεσπάσει και τότε δε θα έχουν πού να κρυφτούν.

Περί ευθυνών

"Ολοι φταίμε για την κατάσταση στις ΔΕΚΟ, τα μεγάλα ελλείμματά τους, τη μέτρια έως χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Σε μια ενιαία χώρα ζούμε κι όλοι έχουμε ευθύνη για όλα. Και η κυβέρνηση, και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, και οι πολίτες...". Αυτά έλεγε χτες το μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και πρέπει να ομολογήσουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα μαζί του.

Οσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, ο Γ. Παπαντωνίου είπε κατά... λάθος κάτι πολύ σωστό. Στην ίδια χώρα ζούμε όλοι και όλοι έχουμε ευθύνη, για ό,τι γίνεται ή δε γίνεται. Για παράδειγμα, ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - για το χάλι των ΔΕΚΟ, για την αντιλαϊκή γενικότερα πολιτική της και τόσα άλλα γνωστά σε όλους. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν ευθύνες, που δεν αντέδρασαν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στα γνωστά από καιρό σχέδια της κυβέρνησης, που ανέχονται τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ηγεσία των οργανώσεών τους και γι' άλλα παρόμοια. Τέλος, τόσο αυτοί, όσο και οι εργαζόμενοι γενικότερα έχουν τη μεγάλη ευθύνη να βάλουν ένα φραγμό στην κατρακύλα της χώρας. Να πάρουν την υπόθεση του σήμερα και του αύριο στα δικά τους χέρια και να επιβάλουν την απαιτούμενη ριζική αλλαγή πορείας, βάζοντας στο περιθώριο τις αντιλαϊκές πολιτικές κάθε χρώματος και σχεδίου, πράσινου ή γαλάζιου, κεντροδεξιού ή κεντροαριστερού.

Ναι, καθαρά πράγματα. Ολοι έχουμε ευθύνες!

Αμεση επιβεβαίωση

"Η ζούγκλα της καπιταλιστικής αγοράς θα εκφράζεται στην Οργανωτική Επιτροπή και η κυβέρνηση αντικειμενικά θα παίζει το ρόλο του τροχονόμου ανάμεσα σ' αυτούς, που κυριαρχούν σ' αυτή την αγορά" υπογράμμιζε προχθές ο Θ. Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Και λες και η κυβέρνηση ήθελε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση του ΚΚΕ ανακοίνωσε χθες την 15μελή Οργανωτική Επιτροπή. Η σύνθεσή της και ιδιαίτερα το στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής, που ορίζεται ως διευθύνων σύμβουλος, εγγυώνται πλήρως την έκφραση της καπιταλιστικής ζούγκλας στη λειτουργία της...

Οι... αθώες Μαγδαληνές

Ο "Ρ" έχει πολλές φορές καταγγείλει, και μάλιστα με δριμύτητα, τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα το φακέλωμα και γενικότερα την παρακολούθηση της συνδικαλιστικής δράσης. Το θέμα έχει απασχολήσει και τη Βουλή, με πρωτοβουλία βουλευτών του ΚΚΕ, όπου ο αρμόδιος υπουργός, βέβαια, αρνήθηκε κατηγορηματικά το γεγονός, παρά την ύπαρξη πάμπολλων αποδεικτικών στοιχείων και σχετικών γεγονότων.

Τώρα, στην πληθώρα των μέχρι τώρα περιπτώσεων, έρχεται να προστεθεί και η καταγγελία της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. "Οποιαδήποτε ενέργεια των συνδικαλιστών φακελώνεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης", κατήγγειλε τις προάλλες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δ. Κυριαζίδης, σε συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, για μια καταγγελία με ιδιαίτερη σημασία, που δε χωρά την παραμικρή αμφισβήτηση και επιβεβαιώνει πλήρως όλα όσα μέχρι σήμερα έχουν επίσης καταγγελθεί.

Αραγε, δεν καταλαβαίνουν η κυβέρνηση και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ότι δεν τους πιστεύει κανένας πλέον, όταν παριστάνουν τις αθώες Μαγδαληνές..;

Το 'χουν "δίπορτο"

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι, λέει μια λαϊκή παροιμία και μάλλον ταιριάζει γάντι στην αποκάλυψη της χτεσινής "Καθημερινής", σύμφωνα με την οποία περίπου 20.000 πολίτες το έχουν "δίπορτο" και είναι ταυτόχρονα γραμμένοι και στους καταλόγους μελών του ΠΑΣΟΚ και σ' αυτούς της ΝΔ. Το γεγονός προέκυψε, μετά την εκκαθάριση των καταλόγων των μελών τους που κάνουν τα δύο κόμματα, ενόψει των επικείμενων εσωτερικών τους εκλογών και κάποια στιγμή διέρρευσε...

Το θέμα έχει, βέβαια, την κωμική πλευρά του, αλλά παραπέμπει ευθέως και σε άλλα συμπεράσματα. Οπως, για παράδειγμα, ότι αποτελεί μία συνέπεια και, ταυτόχρονα, την καλύτερη απόδειξη της πολιτικής σύγκλισης, που έχει συντελεστεί μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τέτοιας και τόσης σύγκλισης, που τουλάχιστον το 40% των μελών τους - το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύουν οι περίπου 20.000 στο σύνολο των μελών του ΠΑΣΟΚ - να είναι, "για καλό και για κακό", γραμμένοι και στα δυο. Δεύτερο, ότι αποτελεί συνέπεια και απόδειξη ταυτόχρονα των πελατειακών σχέσεων, που ζουν και βασιλεύουν και στα δυο κόμματα και ουσιαστικά καθορίζουν τη σχέση τους με τους εργαζόμενους και τους ψηφοφόρους. Τρίτο, το γεγονός φανερώνει την ποιότητα των κομμάτων αυτών, το αντίκρισμα των λεγομένων από τις ηγεσίες τους, περί εσωκομματικών δημοκρατικών διαδικασιών κτλ., κτλ.

Φοβού τους "υπερκομματικούς"

Πάλι το παραμύθι των "υπερκομματικών" υποψηφίων. "Υπερκομματική" η επιλογή του Στρ. Στρατήγη για τη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εννοείται είναι τόσο υπερκομματική, όσο χρειάζεται για να γίνεται αποδεκτή από τις δυνάμεις του δικομματισμού και τους δορυφορίσκους τους. Υπερκομματικός θέλει να εμφανιστεί ο εκλεκτός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη Θρ. Λαζαρίδης, ο οποίος επιχειρεί στα σοβαρά να μας πείσει ότι ελάχιστα τον ενδιέφερε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και τάχα αυτός εξαρτά την υποψηφιότητά του από την πορεία του διαλόγου με τους φορείς και τα κόμματα. "Υπερκομματικός" βέβαια και ο Δ. Αβραμόπουλος, "υπερκομματική" και η Μ. Δαμανάκη.

Ελεος. Ας σταματήσουν το θέατρο. Οι μάσκες τους δεν κρύβουν τίποτα. Στρατευμένοι από τα νύχια μέχρι την κορυφή είναι στην επιβολή της κυβερνητικής πολιτικής και των αντιλαϊκών μέτρων. Τουλάχιστον της λογικής της και των βασικών στόχων της, γιατί ορισμένοι μπορεί να προτείνουν και λίγο διαφορετικό "μείγμα" αντιλαϊκών μέτρων... Ο λαός, όμως, πρέπει να φοβάται ιδιαίτερα, όταν ακούει υποψηφίους να αυτοαποκαλούνται υπερκομματικοί...

Οι μεν και οι δε

Αλλοι βίλες

στην Εκάλη

κι άλλος ψάχνει

πού να βάλει,

πού να κλίνει

το κεφάλι!

Αλλοι πλοία,

ναυπηγεία

κι άλλος

πείνα, ανεργία

και στομάχι

σε αργία!

Αλλοι κότερα

και πούρα

κι άλλοι "ζώνη",

βάρη, "κούρα"

και ζωή

"μακριά γαϊδούρα"!

Αλλοι κέρδη

ένα σακούλι

κι άλλοι

μόνο μεροδούλι,

οι αφέντες

και οι δούλοι!

Ο οίστρος

Η "άλλη πρόταση"

Δεν καταλάβαμε... Ποια είναι "η άλλη πρόταση για το Δήμο της Αθήνας", την οποία υποτίθεται ότι ενισχύει "η ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ", περί υποστήριξης της υποψηφιότητας της Μ. Δαμανάκη, σύμφωνα με προχτεσινή δήλωση της τελευταίας;

Αν εννοεί ως διαφορετική πρόταση ένα διαφορετικό από τον σημερινό δήμαρχο πρόσωπο, έχει προφανώς δίκιο, αλλά πολύ μικρή - αν όχι μηδαμινή - σημασία έχει αυτό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Αν εννοεί, όμως, μια διαφορετική πολιτική, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς βγάζει αυτό το συμπέρασμα. Η κυβέρνηση - δηλαδή το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ - δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα, μέχρι σήμερα, με τον τωρινό δήμαρχο. Και τον περιβόητο "Καποδίστρια" στήριξε ο τελευταίος και την "αποκέντρωση" των οικονομικών βαρών υποστήριξε και ένθερμος θιασώτης της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας είναι και την αυξανόμενη αγανάκτηση των αιρετών φρόντιζε να αποπροσανατολίζει και να εγκλωβίζει σε ανώδυνες ψευτοδιαμαρτυρίες. Μήπως, αν εκλεγεί άλλος δήμαρχος, θ' αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης; Οχι, βέβαια. Το πολύ - πολύ, αν ο δήμαρχος είναι δικός της, να απαιτεί και αποτελεσματικότερη προώθησή της.

Μήπως, αυτό εννοεί η κ. Δαμανάκη και το πλασάρει ως "άλλη πρόταση";



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ