ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
"Φρένο" στην καταστροφή της παραλίας

Να μην επιτρέψει την κατασκευή ολυμπιακής μαρίνας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού

"Φρένο" στα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων για την Ολυμπιάδα του 2004 στην παραλία του Αγίου Κοσμά, βάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού. Στην προχτεσινή συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει τη δημιουργία ολυμπιακής μαρίνας χωρητικότητας 2.000 σκαφών και τουριστικού λιμανιού στην περιοχή, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ θα αποκλειστεί και η πρόσβαση των κατοίκων της Αττικής στην παραλία.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο "Ολυμπιάδα και Περιβάλλον" - προς έκπληξη των παρευρισκομένων - εκπρόσωπος του Δήμου Ελληνικού. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ελληνικού επισημαίνει: "Το προτεινόμενο έργο δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα και δυσμενείς προϋποθέσεις που δυσχεραίνουν την πορεία των απαιτήσεων του Δήμου Ελληνικού στην παραλία του Αγ. Κοσμά, που διεκδικεί εδώ και 65 χρόνια. Παράλληλα, δημιουργεί εκ των πραγμάτων καθεστώς ένταξης χρήσεων και μεγεθών δόμησης του χερσαίου περιβάλλοντος εξ ολοκλήρου στις ανάγκες λειτουργίας του λιμανιού και της μαρίνας για ιδιωτικούς και εμπορικούς - κερδοσκοπικούς αποκλειστικά λόγους".

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Ελληνικού στην απόφασή του κρίνει αναγκαία σκόπιμη και εφικτή:

- Τη δημιουργία - ανάπλαση δύο τουλάχιστον "νέων" ακτών αριστερά και δεξιά των υπαρχόντων κολυμβητηρίων για τα "Μπάνια του Λαού". Η μία από αυτές μπροστά από το ναό του Αγίου Αλεξάνδρου είναι αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της περιοχής του δήμου και περιλαμβάνεται στην 71/1996 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και

- Την παραχώρηση θαλάσσιας και χερσαίας έκτασης, λίγο νοτιότερα της εκκλησίας του Αγίου Αλεξάνδρου, για τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του Αθλητικού Συλλόγου Ελληνικιωτών.

"Ολα στις πολυεθνικές"

"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως τους ετοιμάζουν, είναι σε όφελος των μεγαλοκατασκευαστών, των προμηθευτών και των πολυεθνικών", επισήμανε ο Γ. Σαρηγιάννης, ως εκπρόσωπος της "Πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων" στην ομιλία του στο συνέδριο. "Ο,τι δεν μπορούν να περάσουν με κανονικές διαδικασίες θα περάσουν τώρα με "Εθνική Ομοψυχία", "Εθνική Συναίνεση" και άλλα ηχηρά παρόμοια στα πλαίσια της "Μεγάλης Ιδέας". Οι μεγάλες ιδέες όμως φέρνουν μεγάλες καταστροφές", τόνισε.

Ο Γ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε ακόμα στην "ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να οικοδομήσει σημαντικές περιοχές όπως το Μενίδι, το Ελληνικό, το Χαϊδάρι και να τις παραδώσει ύστερα σε ιδιώτες". Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση του αεροδρομίου του Ελληνικού, χώρο στον οποίο "ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σπρώχνει τις εγκαταστάσεις του 2004 που επρόκειτο να γίνουν στην περιοχή του Ιπποδρόμου".

Τέλος, αποκάλυψε ότι ο Αντιφάκελος για την Ολυμπιάδα που εστάλη τον περασμένο Αύγουστο από την Πρωτοβουλία Πολιτών στη γραμματεία της "Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής" δεν έφτασε ποτέ στους "Αθάνατους"! Αυτό επιβεβαίωσε στα μέλη της οργάνωσης, εκπρόσωπος της ΔΟΕ που βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο. Μετά απ' αυτό η Πρωτοβουλία κατήγγειλε τους κύκλους της ΔΟΕ που απέκρυψαν το κείμενο από τα μέλη της.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγουν πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της χωροθέτησης των νέων ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Φαληρικό Δέλτα, το Σχοινιά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επισήμαναν χτες το βράδυ εκπρόσωποι των οργανώσεων στο συνέδριο, ενώ τόνισαν πως την προσφυγή τους θα στηρίξουν στην απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου για το καζίνο του Φλοίσβου.

Κ. Π.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
"Οχι στην οικοπεδοποίηση του αεροδρομίου"

Τις καταστροφικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την οικοπεδοποίηση και την πλήρη τσιμεντοποίηση του χώρου του αεροδρομίου στο Ελληνικό, όταν αυτό μετεγκατασταθεί στα Σπάτα, καταγγέλλει ο Δήμος Ελληνικού, με χτεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε το ρεπορτάζ του "Ρ" στις 18.1.98, που αποκάλυψε έγγραφο του Οργανισμού Αθήνας (αριθμός πρωτοκόλλου 6468) προς την ερευνητική ομάδα του "Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου" στις 10.12.97 και στο οποίο προτείνει "τη δημιουργία ενός μεγάλου Συνεδριακού και Εκθεσιακού κέντρου ωφέλιμης επιφάνειας 50.000 τ.μ. στο χώρο του αεροδρομίου, (με πιθανή εκμετάλλευση των υπαρχόντων κτιρίων του Δ. Αερολιμένα)". Την πρόταση αυτή επιβεβαίωσε προχτές και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για την Ολυμπιάδα και το Περιβάλλον, λέγοντας ότι "το Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο που επρόκειτο να γίνει στο χώρο του Ιπποδρόμου ίσως γίνει στο Ελληνικό"...

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Ελληνικού, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις, καταγγέλλει "τη μεθόδευση οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης του χώρου του αεροδρομίου". Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή "καλεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς, καθώς και όλο το λαό της πόλης μας να εκδηλώσουν έμπρακτα και μαχητικά την αντίθεσή τους στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης". "Και στην έκθεση του καθηγητή Σπράου γινόταν λόγος για την οικοπεδοποίηση και το ξεπούλημα του συγκεκριμένου χώρου, ενώ στις αρχικές προδιαγραφές της μελέτης επισημαινόταν ότι το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου θα γίνει με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, που στην ουσία χαρίζει την περισσότερη έκταση στους ιδιώτες", υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο Δήμος Ελληνικού.

Υπενθυμίζεται ότι στο έγγραφο του Οργανισμού Αθήνας προς το ΕΜΠ γινόταν ακόμα λόγος για: α) Εξασφάλιση των πόρων που είναι αναγκαίοι για την αποζημίωση των φορέων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), λόγω της μετεγκατάστασής τους στα Σπάτα. β) Εξασφάλιση πόρων από το Ελληνικό για παρεμβάσεις ανάπλασης σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και ελάφρυνση του κοινωνικού κόστους της κατασκευής του νέου αεροδρομίου των Σπάτων.

Σα να μην έφταναν βέβαια όλα αυτά, οι κάτοικοι των γύρω δήμων θα πληρώσουν και πρόσθετα χαράτσια με πρόσχημα - όπως περιγράφεται και στο κείμενο των κατευθύνσεων του Οργανισμού Αθήνας - ότι οι ιδιοκτησίες τους θα αποκτήσουν υπεραξία, μόλις απομακρυνθεί το αεροδρόμιο! Οι προτάσεις αυτές αυξάνουν κατακόρυφα το ποσοστό που θα ξεπουληθεί για εμπορική εκμετάλλευση και μετατρέπει τους ισχυρισμούς του Κ. Λαλιώτη για δημιουργία στο χώρο "Μητροπολιτικού Πάρκου", όνειρο απατηλό...

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Στις "ολυμπιακές μάσες" αντιτάχτηκε η... "ουδετερότητα"

Μόνο... συγχαρητήρια δεν έδωσε χτες στον εαυτό του (!) ο Κ. Σημίτης για τις επιλογές του, όσον αφορά στη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κ. Σημίτης κατά την έναρξη του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε εισηγητικά στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή του στο πρόσωπο του Κ. Μπακούρη ανταποκρίνεται στα κριτήρια της "αντικειμενικότητας" και της "ουδετερότητας" που πρέπει να διακρίνει όποιον ηγείται μιας τέτοιας δραστηριότητας.

Οπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός "μετά από εισηγήσεις που είχε από πολλές πλευρές" για τις επιλογές των προσώπων που θα στελέχωναν την επιτροπή, "σχημάτισε την εντύπωση ότι υπάρχουν συγκεκριμένες επιδιώξεις". (Από ποιους αλήθεια; Και γιατί δεν τους κατονομάζει; Και πώς έφτασαν αυτοί μέχρι την πόρτα του πρωθυπουργού, για να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους;). Συνεχίζοντας ο Κ. Σημίτης, είπε πως επειδή ακριβώς σχημάτισε αυτή την εντύπωση "να επιλέξει για διευθύνοντα σύμβουλο ένα πρόσωπο έξω από οποιονδήποτε κύκλο επιρροών" (αλήθεια οι διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών είναι... ανεπηρέαστοι;). Παράλληλα, ανέφερε ότι η επιλογή του αφορά πρόσωπο για το οποίο "δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι εκπροσωπεί τη μία ή την άλλη πλευρά, ότι θα προωθήσει τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου, ότι υπόκειται σε πιέσεις". Πρόκειται, κατέληξε, μιλώντας για τον Κ. Μπακούρη, για ένα πρόσωπο "το οποίο για όλους είναι ουδέτερο, αντικειμενικό και γι' αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δουλιά του χωρίς δεσμεύσεις"...

Κατόπιν όλων αυτών των επιχειρημάτων, για το πόσο ανεπηρέαστοι σε πιέσεις είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας, το μόνο που γίνεται σαφές με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι ήδη έχουμε εισέλθει σε ένα ολυμπιακό "τούνελ" που πολλοί - και εν γνώσει του πρωθυπουργού - θέλουν να καταστήσουν "τούνελ της μάσας"...

ΚΕΔΚΕ
Επανόρθωση κατόπιν εορτής για τα λιμάνια

Νομοθετική επανόρθωση, κατόπιν εορτής, σε διάταξη του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με τον οποίο μια σειρά αρμοδιοτήτων των δήμων, που αφορούν τις χερσαίες ζώνες των λιμανιών, μεταφέρονται στα Λιμενικά Ταμεία, ζητά η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ την Παρασκευή. Κι αυτό γιατί με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου αρμοδιότητες, όπως καθαριότητα, φωτισμός, χορήγηση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χρήσεις γης και άλλες που προβλέπονταν από το νόμο για τη "συγκρότηση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης" να εκχωρηθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταφέρονται πλέον στα Λιμενικά Ταμεία.

Η ΚΕΔΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ ερμηνεύει τη συγκεκριμένη πράξη ως αφαίρεση αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος. Για μία ακόμη φορά όμως αποφεύγει να κάνει λόγο για την οικονομική δυσπραξία των ΟΤΑ που συνεπάγεται η επιχειρούμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στους δήμους και τις κοινότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και τις συνέπειες που θα έχει στις τσέπες των δημοτών. Τέλος, ζητάει επείγουσα συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ολομέλεια της "Δημοκρατικής Ενότητας"

Η "Δημοκρατική Ενότητα Ελληνικού" καλεί τα μέλη της στην Ολομέλεια της παράταξης την Κυριακή 25 Γενάρη, στις 10.30 το πρωί, στο Δημαρχείο του Ελληνικού (οδός 33ης, αρ. 13). Στη διάρκεια της Ολομέλειας θα γίνει η ανακήρυξη του υποψηφίου δημάρχου που θα στηρίξει η Κίνηση στις επόμενες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ