ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΤΑ
"Μάχη" για τα κουκιά και την "καρέκλα"...

Θλιβερή εικόνα παρουσίασε το 23ο Συνέδριο των ταχυδρομικών, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του, (προχτές), με τα στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ιδιαίτερα της πρώτης, να επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνηγητό ψήφων. Ως εκ τούτου, το συνέδριο από την άδεια αίθουσα, μεταφέρθηκε στους διαδρόμους και στα δωμάτια των αντιπροσώπων, όπου οι διάφορες ομάδες"τα έδωσαν όλα" για την εξασφάλιση και την καταμέτρηση των "κουκιών", ενόψει των σημερινών αρχαιρεσιών για την Ομοσπονδία.

Εξαίρεση σ' αυτό το κλίμα του συνδικαλιστικού παραγοντισμού και του παρασκηνίου, η στάση των αντιπροσώπων της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" και η παρέμβαση του Γιώργου Κρίκα,εκπροσώπου της παράταξης, ο οποίος όχι μόνο έφερε προς συζήτηση τα πραγματικά και συσσωρευμένα προβλήματα του ταχυδρομείου, αλλά και προσπάθησε να περισώσει, ό,τι ήταν δυνατόν, από τη σημασία και την αξία της κορυφαίας αυτής συνδικαλιστικής διαδικασίας.

Ο συνδικαλιστής άσκησε κριτική στην πολιτική της πλειοψηφίας, για την εμμονή της στον ψευδεπίγραφο κοινωνικό διάλογο, την υπογραφή της διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας και την ανοχή της στην κυβερνητική πολιτική που κυρίως ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου ταχυδρομείου.

Στο ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη, μεταξύ άλλων τονιζόταν η ανάγκη για:

- Πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση των νέων υπηρεσιών (πόρτα - πόρτα, express, express - mail) με επενδύσεις άμεσης απόφασης.

- Επανάκτηση και δραστηριοποίηση σε υπηρεσίες όπως ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος κλπ.

- Γενική αναδιοργάνωση του τομέα των επιταγών με επέκταση της υπηρεσίας στην έκδοση επιταγών εξωτερικού και τη δυνατότητα πώλησης συναλλάγματος.Γρήγορη αναδιοργάνωση και ανάπτυξη της υπηρεσίας δεμάτων. Σήμερα τα ΕΛΤΑ διακινούν μόλις το 5 - 7% της συνολικής κίνησης παρά το εκτεταμένο δίκτυο που διαθέτουν.

Επισημαίνεται επίσης ότι "δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των ΕΛΤΑ δίχως τον ολόπλευρο εκδημοκρατισμό του πλαίσιου λειτουργίας του", που θα περιλαμβάνει: Τη διατήρηση και διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων, τον κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, την εξάλειψη του ρουσφετιού, την αξιοκρατία, την κατάργηση αντιδημοκρατικών νόμων.

Με κύριο στόχο την ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης για καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες στον ελληνικό λαό, η "Δημοκρατική Συνεργασία" κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για ένα δημόσιο ταχυδρομείο και ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που με τις "οδηγίες της" προωθεί την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών του κλάδου.

Στις αρχαιρεσίες που έγιναν χτες, η "Δημοκρατική Συνεργασία" διατήρησε τις δυνάμεις της στην Ομοσπονδία και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Δε δεσμεύεται η κυβέρνηση

Με άδεια χέρια έφυγαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών οι συνδικαλιστές αξιωματικοί της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα προεδρεία των δύο Ενώσεων συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, αλλά η συνάντηση έληξε χωρίς να δοθεί από τον υφυπουργό καμιά δέσμευση, διότι, όπως τους είπε, χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τις προτάσεις τους. Η δικαιολογία αυτή, όμως, δεν ευσταθεί σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, γιατί τα αιτήματά τους είναι γνωστά εδώ κι ένα χρόνο. Μάλιστα, για ορισμένα από αυτά έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Αμυνας.

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν στον υφυπουργό ότι με την εφαρμογή του λεγόμενου ενιαίου μισθολογίου αξύνθηκαν τα οικονομικά τους προβλήματα, γεγονός που η κυβέρνηση το γνωρίζει και αναζητά τρόπους για τη βελτίωση των αποδοχών και των συντάξεών τους. Του υπενθύμισαν επίσης ότι οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας έχουν συνυπογράψει κοινή τροπολογία για τις οικονομικές διαβαθμίσεις των αξιωματικών. Εκτός όμως από το αίτημα αυτό, για το οποίο η κυβέρνηση ενδέχεται τελικά να υποχωρήσει, οι αξιωματικοί ζητούν την αναπροσαρμογή του βασικού μισθού στο βαθμό - κλειδί του ανθυπολοχαγού (υπαστυνόμος Β, ανθυποπυραγός, σημαιοφόρος) ώστε να φτάσει τις 200.000 δραχμές. Τέλος, συζητήθηκαν και τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων της αστυνομίας, καθώς εκκρεμεί το θέμα της ενοποίησής τους και της ανεύρεσης πόρων για την ενίσχυσή τους.

ΑΓΙΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δήμος χωρίς υπαλλήλους

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Ετοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι κάτοικοι του Δήμου Αγιάσου της Λέσβου, αν η κυβέρνηση δεν καλύψει άμεσα τις κενές οργανικές θέσεις του Δήμου, ώστε να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία που καθημερινά υφίστανται.

Για το οξύτατο αυτό πρόβλημα των κατοίκων κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Ν. Γκατζής,με την οποία ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις του δήμου, προκειμένου αυτός να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Σήμερα στο Δήμο υπάρχουν μόνο 5 υπάλληλοι (δύο διοικητικοί, ένας καθαριστής, ένας υδρονομέας και ένας δασοφύλακας), τη στιγμή που από τον κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας προβλέπονται 15 οργανικές θέσεις, ενώ το 1989 π.χ. υπήρχαν 10 υπάλληλοι.

Ο Δήμος Αγιάσου έχει πάνω από 3 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, 6.500 εγγεγραμμένους δημότες (που εξυπηρετούνται από τους 2 διοικητικούς υπαλλήλους) και 2 χιλιάδες περίπου ασφαλισμένους του ΟΓΑ, του οποίου την ανταπόκριση την ασκούν επίσης οι διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου.

Είναι φανερό, τονίζεται στην Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, πως οι 5 δημοτικοί υπάλληλοι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν, δεν είναι δυνατόν ν' ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Πολύ περισσότερο μάλιστα που το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς με την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αποποιούμενη τις ευθύνες της, μεταφέρει διαρκώς νέα καθήκοντα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και το απαιτούμενο προσωπικό, με αποτέλεσμα οι δημότες να επιβαρύνονται ολοένα και περισσότερο, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εισπράττει άδικα τις δίκαιες διαμαρτυρίες τους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να παρευρεθούν.

  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΥσήμερα στις 6 μμ στα γραφεία του Παρ/τος.
  • ΛΑΡΙΣΑΣσήμερα στις 11 πμ στην αίθουσα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.
  • ΜΕΓΑΡΩΝσήμερα στις 10.30 πμ,στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεγάρων.
  • ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Θεσσαλονίκης σήμερα στις 11 πμ.

Αύριο Κυριακή 25-1-98

  • ΥΜΗΤΤΟΥ στις 11 πμ, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Υμηττού.
  • ΑΙΓΑΛΕΩ στις 10.30 πμ, στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος", στο Παλαιό Δημαρχείο.
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στις 11 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Γ. Μουρίκη 1).
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ στις 11 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος.
  • Το Παράρτημα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ καλεί τα μέλη του στα εγκαίνια των νέων γραφείων (Αλφειού 11), στις 10.30 πμ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ στις 10 πμ το πρωί, στα γραφεία του Παραρτήματος, Δωδεκανήσου 62.
  • ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ στις 11 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Πίνδου 12, Μεταμόρφωση).
  • ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Αττικής) στις 10 πμ στον κινηματογράφο "Αστέρας".
  • ΣΕΡΡΩΝ στις 11 πμ,στην αίθουσα του "Ορφέα".
  • Ο Ενωτικός Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων Αντιστασιακών και φίλων της ΕΑ στις 10 πμ,στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10). Ταυτόχρονα θα γίνουν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδέσμου
  • ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑΣ Θεσσαλονίκης, στις 11 πμ,στα γραφεία του Παραρτήματος.

Επίσης:

  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξ/κών - Υπαξ. Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) την Τετάρτη 28-1-98 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα Συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.).
  • Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944,την Πέμπτη 29 του Γενάρη,στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Παρασκευή 30-1-98 στις 5.30 μμ, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Εγκαιρη δήλωση συμμετοχής (τηλέφωνο Ενωσης 3824.461).
Μνημόσυνο

Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των 50 εκτελεσμένων πατριωτών τελούν αύριο Κυριακή 25-1-98,στις 11 πμ,το χρονιάτικο μνημόσυνο στον τόπο της θυσίας τους στη Βρασταμίτσα. Πούλμαν ξεκινούν από την πλατεία της Εθνικής Αντίστασης στις 10.30 πμ.

Συνεστιάσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) πραγματοποιεί Συνεστίαση αύριο Κυριακή 25-1-98 στις 12 το μεσημέρι,στο Κέντρο "ΚΑΣΤΕΛΛΟ" (Καυτατζόγλου και Π. Ράλλη, Πατήσια), με πλούσιο πρόγραμμα και Λαχειοφόρο Αγορά. Προσκλήσεις διακινούνται από τα Παρ/τα και τα κεντρικά γραφεία της Ενωσης. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.543, από τις 9 πμ έως 2 μμ, καθημερινά εκτός Κυριακής.
  • Το Παράρτημα ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί αύριο Κυριακή 25-1-98 στις 8 μμ,τη χρονιάτικη συνεστίασή του, στο κέντρο "Αστροφεγγιά",Κόντου 5 (από Πατησίων 224, Αγ. Λουκάς), τηλ.: 2233.077.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) πραγματοποιεί την καθιερωμένη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Τετάρτη 28-1-98 στις 8 μμ στο κέντρο "ΚΑΣΤΕΛΛΟ" (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26 - Πατήσια, τηλ.: 22.36.600). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τραγούδια της Αντίστασης.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Γυρίζει το "μπαλάκι" για τα νυχτερινά κέντρα

Στις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίου, που καταλογίζει στους δήμους την ευθύνη για το παράνομο παρκάρισμα έξω από τα νυχτερινά κέντρα, καθώς - όπως είπε - παρέχουν ανεξέλεγκτα άδειες λειτουργίας σε μαγαζιά χωρίς να έχουν εξασφαλίσει χώρους στάθμευσης, απάντησε χτες με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων. Στην ανακοίνωση, οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού χαρακτηρίζονται ως ξεπερασμένες μέθοδοι, προεκλογικού τύπου, ενώ θεωρεί πως "η κυβέρνηση με τις άστοχες επιθέσεις της, ή θεωρεί το Δήμο Αθηναίων ως αντιπολιτευτικό πόλο ή παραδέχεται τη δική της ανεπάρκεια να ελέγξει ζητήματα αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητάς της".

Κι ενώ το "μπαλάκι" για τη σχετική ευθύνη γυρίζει, οι ιδιοκτήτες των νυχτομάγαζων εξακολουθούν να καταλαμβάνουν σημαντικά τμήματα των δρόμων για να "ικανοποιήσουν" τους πελάτες τους, δηλαδή την τσέπη τους. Οι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται και να εισπράττουν πρόστιμα. Το υπουργείο εξακολουθεί να θεωρεί πως κάνει τη δουλιά του στο συγκεκριμένο τομέα, κόβοντας απλώς κλήσεις. Οι δήμοι, εξακολουθούν να δίνουν παράνομες άδειες. Η συνεργασία στο επίπεδο της αποποίησης ευθυνών το ίδιο...

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

λ9

Αύριο, Κυριακή 25 Γενάρη στις 12.45 μ.μ. στο Νεκροταφείο Βύρωνα γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗ

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο κόμμα του, το ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε, 25.000 δρχ.

Η οικογένειά του

Η πίτα του ΣΦΕΑ 1967 - 1974

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του αύριο Κυριακή στις 10.30 πμ στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος (ΣΥΤΕ), Σίνα 16, Αθήνα.

Συνέλευση Συνδέσμου Αναπήρων 1940 - '41

Η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βαρέως Αναπήρων Πολέμου 1940 - '41 γίνεται αύριο Κυριακή,στις 10 πμ στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, οδός Γενναδίου 8, στον 7ο όροφο.

Τα θέματα είναι: Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου, οικονομικός απολογισμός - ισολογισμός 1997, προϋπολογισμός 1998, έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Θα κοπεί επίσης η πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Ληστεία - αστραπή στη ΔΟΗ Κορωπίου, χτες το μεσημέρι, από δυο ένοπλους κουκουλοφόρους. Κρατώντας περίστροφο και αυτόματο όπλο πήγαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου, στην οδό Κωνσταντίνου 156 και αφού απείλησαν τους δυο ταμίες άρπαξαν από τα δύο χρηματοκιβώτια περίπου 25 εκατ. δραχμές. Στη συνέχεια ανάγκασαν τον υπάλληλο Ανδρέα Σταματάκη να τους ακολουθήσει μέχρι το σημείο που είχαν σταθμεύσει το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ