ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαναφέρει μεταξικούς νόμους

Τις διατάξεις των μεταξικών νόμων "περί Τύπου" και "περιύβρισης αρχής" σχεδιάζει να ανασύρει από το "χρονοντούλαπο" ο υπουργός Δικαιοσύνης

Αν μέχρι τώρα κάποιοι πίστευαν ότι οι ενέργειες και η συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου,οφείλονταν σε υπερβάλλοντα ζήλο και στην ιδιομορφία του χαρακτήρα του, οι δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντησή του με τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ο "εκσυγχρονιστής" υπουργός Δικαιοσύνης έχει στόχο να μας επαναφέρει στην εφιαλτική περίοδο του Μεταξά και να εφαρμόσει τη δικαιοσύνη του τρόμου.

Τη διάταξη του μεταξικού νόμου "περί Τύπου" σχεδιάζει να ανασύρει από το "χρονοντούλαπο" ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας στη μνήμη μας εποχές που θα θέλαμε να ξεχάσουμε μια για πάντα, καθώς και τη διάταξη περί "περιύβρισης αρχής". Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, διολισθαίνει σε μια επικίνδυνη και αντιδημοκρατική τακτική με απρόβλεπτες συνέπειες.

Να υπενθυμίσουμε ότι και οι δύο αυτές διατάξεις είχαν καταργηθεί επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα 1993 - 1994, όταν ήταν υπουργός ο Γ. Κουβελάκης.Η απόφαση αυτή της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε συναντήσει την αποδοχή και επιδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού και νομικού κόσμου, καθώς και των κοινωνικών οργανώσεων.

Σήμερα έρχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης και με το πρόσχημα της προστασίας του πολίτη από τα ΜΜΕ προσπαθεί να βάλει φίμωτρο στον Τύπο και γενικά στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να "ρίξουν" τους τόνους και να σταματήσουν την κριτική προς την κυβέρνηση Σημίτη.

"Σκέπτομαι, είπε ο Ε. Γιαννόπουλος, να επαναφέρω τη διάταξη του άρθρου 39 του καταργηθέντα ν. δ. 1092/1938 του νόμου περί Τύπου που όριζε ότι: (ΝΔ 2493/1953, άρθρο 27 παρ. 1): α) Εκκρεμούσης ποινικής υποθέσεως και μέχρι εκδόσεως τελεσιδίκου αποφάσεως επ' αυτής, απαγορεύεται η δημοσίευσις οιωνδήποτε κρίσεων ή χαρακτηρισμών αφορώντων είτε εις τους διαδίκους είτε την κατηγορουμένην πράξιν, και ιδία πάσα κριτική ως προς την ενοχήν του κατηγορουμένου. Απαγορεύεται επίσης η δημοσίευσις κατηγορητηρίου, βουλεύματος ή παντός εγγράφου αφορώντος εις την πλημμελήματι ή κακουργήματι διαδικασίαν πριν ή ταύτα αναγνωρισθώσιν εν δημοσία συνεδριάσει δικαστηρίου".

Μάλιστα, έχει ήδη παραπέμψει το θέμα στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου, ενώ έδωσε εντολή να γνωμοδοτήσουν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και οι εισαγγελείς Εφετών της χώρας για τις υπουργικές προτάσεις.

Παράλληλα, ο Ε. Γιαννόπουλος σκέπτεται να επαναφέρει σε ισχύ, έστω και μερικώς, τη διάταξη του άρθρου 181 του Ποινικού Κώδικα "περί περιύβρισης της αρχής και συμβόλων". Σύμφωνα με το άρθρο 181 του ΠΚ, τιμωρείται με φυλάκιση δύο χρόνων: α) "όποιος δημοσίως περιυβρίζει τον πρωθυπουργό της χώρας, την κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των αναγνωρισμένων από τον κανονισμό της Βουλής κομμάτων και τις δικαστικές αρχές. β) Οποιος περιυβρίζει ή, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, βλάπτει ή παραμορφώνει έμβλημα ή σύμβολο της κυριαρχίας του κράτους ή του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Με τη διάταξη περί "περιύβρισης της αρχής" έχουν συρθεί κατά καιρούς πολλοί δημοσιογράφοι στα δικαστήρια με αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις. Κατά τον υπουργό το θέμα παραμένει σήμερα "εκκρεμές" και δική του θέση είναι να επανέλθει η διάταξη, τουλάχιστον για την περιύβριση της δικαστικής αρχής.

Επίσης, ο μεταξικός νόμος "περί Τύπου" είχε περιπέσει και πριν την κατάργησή του σε αχρηστία, αλλά σήμερα ο... αντιστασιακός υπουργός Ε. Γιαννόπουλος ετοιμάζεται να τον επαναφέρει σε ισχύ.

Πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο Ε. Γιαννόπουλος είχε "χτυπήσει" ακριβώς πριν ένα χρόνο. Στις 27 Γενάρη 1997, καταφέρθηκε εναντίον του ΚΚΕ και με τα αντικομμουνιστικά και εμφυλιοπολεμικά του κηρύγματα υπερασπιζόταν ουσιαστικά το "ιδιώνυμο" και το νόμο 509/47, που έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα χιλιάδες αγωνιστές της Αριστεράς. Σε συνέντευξη Τύπου και με αφορμή τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών ο Ε. Γιαννόπουλος τότε είχε δηλώσει: "Ο Βενιζέλος όταν έκανε το ιδιώνυμο είχε την εποχή εκείνη αιτιολογία ισχυρή. Οταν έγινε ο νόμος του '47 υπήρχε πάλι μια αιτιολογία ισχυρή".Στην ίδια συνέντευξή του καταφέρθηκε και εναντίον της Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ υποστήριζε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. "Πρέπει να ντρέπεται η κυρία Παπαρήγα, να ντρέπεται δέκα φορές", είχε πει τότε. Αρκετοί, ίσως, τότε, να μειδιούσαν με τις... παραξενιές και τα... καμώματα του υπουργού Δικαιοσύνης. Σήμερα, όμως, οι "παραξενιές" γίνονται πράξεις και ο "εκσυγχρονιστής" Ε. Γιαννόπουλος προχωράει σε επικίνδυνα μέτρα, νεκρανασταίνοντας μεταξικούς νόμους. Το λόγο έχουν τώρα οι οργανώσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος, οι δημοσιογραφικές οργανώσεις και οι δικηγορικοί σύλλογοι, που πρέπει να βάλουν φραγμό στις ορέξεις του υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης που εκφράζει.

Στο προσκήνιο ο λαός

Η έξαρση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, τη βδομάδα που ξεκίνησε, δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Η απόφαση να κατέβουν στους δρόμους του αγώνα μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί καρπό της συνειδητοποίησης ότι "δεν πάει άλλο" με αυτή την πολιτική. Ολο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υψωθούν παντού μπλόκα αντίστασης στην αντιλαϊκή επέλαση του κυρίαρχου μπλοκ των δυνάμεων εξουσίας. Για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά και για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Τα δύο χρόνια της κυβέρνησης Σημίτη, που συμπληρώνονται αυτές τις μέρες, ήταν αρκετά για να καταδειχτεί ότι κανείς από τους εργαζόμενους δεν εξαιρείται από τα αντιλαϊκά μέτρα και άρα η ανακοπή και η ανατροπή αυτής της πολιτικής δεν είναι υπόθεση ορισμένων μόνων τμημάτων των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το "μπαράζ" των αγωνιστικών κινητοποιήσεων φέρνει στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο τα πραγματικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία, και θέτει επί τάπητος το ζήτημα της αλλαγής και ανατροπής αυτής της πολιτικής. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση και τα μεγάλα αφεντικά που τη στηρίζουν, καθώς και οι ηγεσίες των κομμάτων της "συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης", δε θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποπροσανατολίσουν, να συκοφαντήσουν, να υπονομεύσουν και να κτυπήσουν τους αγώνες και να αποτρέψουν το δυνάμωμα ενός ισχυρού και ενωτικού λαϊκού κινήματος, το οποίο θα βάζει φραγμό στα αντιλαϊκά σχέδιά τους και θα επιβάλλει λύσεις προς όφελος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Απέναντι σε αυτή την εφιαλτική για αυτούς προοπτική ομονοούν και συσπειρώνονται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Ηδη έχει φουντώσει η προπαγάνδα περί "προνομιούχων" εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, περί "κεκτημένων", που στέκουν εμπόδιο στην ισότιμη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, περί πολιτικά υποκινούμενων απεργών, κλπ. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη - όπως έχει δείξει επανειλημμένα η εμπειρία των αμέσως προηγούμενων χρόνων - ότι δε θα ενταθεί ο αυταρχισμός, η εξαγορά και ο εκμαυλισμός συνειδήσεων.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πλήττονται μόνο από τη φορολογική επιδρομή, την ασφυκτική λιτότητα, την υποβάθμιση των υπηρεσιών πρόνοιας,κλπ. Στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης τίθεται απροσχημάτιστα ο "σκληρός πυρήνας" των κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος: οι εργασιακές σχέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (κατάργηση 8ωρου, αύξηση των ωρών απασχόλησης, μερική απασχόληση, "ελευθερία" στις απολύσεις, κλπ., που σηματοδοτούν ένταση της υπερεκμετάλλευσης). Μαζί πάνε η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, η κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών, κ.ο.κ. Πάει πολύ, λοιπόν, να εμφανίζονται τάχα αιφνιδιασμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος από την "τροπολογία Παπαντωνίου" για τις ΔΕΚΟ. Πριν από ένα χρόνο περίπου ήταν ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, που πέταγε κατάμουτρα στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ότι "κεκτημένα τέλος" και κήρυσσε τον "ιερό πόλεμο" κατά των κατακτήσεων δεκαετιών του εργατικού κινήματος.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα η επιτακτική ανάγκη του συντονισμού των αγώνων των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να φέρει περισσότερα - και άμεσα - αποτελέσματα, αλλά και να αποτελέσει την απαρχή για έναν οργανωμένο κοινωνικό και πολιτικό αγώνα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Για το δικό του Μέτωπο.

ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεστίαση για τα 80χρονα του ΚΚΕ
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συνεστίαση αφιερωμένη στα 80χρονα του Κόμματος, την Παρασκευή 6 Φλεβάρη στο κέντρο ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ (Παλιά εθνική οδός Λάρισας - Βόλου) στις 9 το βράδυ.Η τιμή της πρόσκλησης είναι 2.500 δρχ. και κάρτες διατίθενται από τα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ και τις ΚΟ των Συνοικιών και των Εργατοϋπαλλήλων.
"902" ΤV
Η συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Στην τηλεόραση του "902" σήμερα στις 10.30 το βράδυ,θα μεταδοθεί, σε επανάληψη, η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με τον δημοσιογράφο Ν. Χασαπόπουλο στην εκπομπή της ΝΕΤ "Εβδομη Μέρα", που δόθηκε την Κυριακή 25 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι.

ΚΟ ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον Αρη

Με εκδήλωση που έχει θέμα: "Αρης Βελουχιώτης, ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ", εγκαινιάζουν οι ΚΟΒ Ανω Ιλισίων του ΚΚΕ σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα γίνουν για να τιμηθούν τα 80χρονα του ΚΚΕ. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Γενάρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60) με ομιλητή τον Χρήστο Τσιντζιλώνη,υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ