ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
"Κριτική επί των παραλλαγών" και "κεντροαριστερή" ΣΥΝεργασία

Αφού επανέλαβαν τις διαφωνίες και αντιπαραθέσεις τους και έκαναν "κριτική επί των παραλλαγών" της πολιτικής τους, όπως την περιέγραψε ο πρόεδρός τους, τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, στη συνεδρίαση που έγινε το Σαββατοκύριακο ψήφισαν (με 60 υπέρ, 5 κατά και 36 αποχές) και συμφώνησαν, όλοι μαζί, να συνεχίσουν στην ίδια "εκσυγχρονιστική" πολιτική της Κεντροαριστερής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ τόσο στο Δήμο της Αθήνας και στις δημοτικές εκλογές γενικότερα αλλά και ευρύτερα, προωθώντας την (ξεχασμένη; ) πρόταση διαλόγου(με το ΠΑΣΟΚ).

Τα στελέχη του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος με κείμενο που κατέθεσαν στην ΚΠΕ - υπογράφεται από 8 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας - υπενθυμίζουν πως είναι αντίθετα με τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αθήνας. Ωστόσο σπεύδουν, προκαταβολικά, να δηλώσουν πως "σέβονται την απόφαση της ΚΠΕ"... Κι αυτό παρόλο που επισημαίνουν ότι "η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ καθιστά μη αξιόπιστη μια τέτοια επιλογή"... γιατί, όπως αναφέρεται: "Η επιλογή της Μ. Δαμανάκη φαίνεται σήμερα πολύ περισσότερο καθαρά ότι εξυπηρετεί τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Κ. Σημίτη και τις προσπάθειές του να επιμερίσει ή να χρεώσει στο ΣΥΝ την ευθύνη τυχόν δυσμενούς αποτελέσματος... ". Ενώ προσφέρεται προς αξιοποίηση για τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων απ' όλους εκείνους που επιδιώκουν να εμφανίσουν το ΣΥΝ ως συμπληρωματική δύναμη (του ΠΑΣΟΚ).

Ο έτερος πόλος των ακραίων φιλοσιμητικών με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Μ. Παπαγιαννάκη, εξέφρασε δυσφορία και καταψήφισε την εισήγηση, γιατί θεώρησε ότι κάνει ισοπεδωτική κριτική στην κυβερνητική πολιτική σημειώνοντας πως απέτυχε η κυβέρνηση και γιατί δεν προσδιοριζόταν τι θα γίνει με την πρόταση διαλόγου καθώς δεν αναφερόταν (για λόγους σκοπιμότητας ασφαλώς) κάτι σχετικά. Είναι χαρακτηριστικές οι απόψεις της ομάδας αυτής η οποία πρόβαλε τη θέση πως... τυχόν, αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής σημαίνει αποτυχία του εκσυγχρονισμού και θα συμπαρασύρει και το Συνασπισμό!Απαντώντας σ' αυτές τις τοποθετήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ στο κλείσιμο των εργασιών της ΚΠΕ, προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις αρχικές υψηλές αντιπολιτευτικές κορόνες - στη βάση της προαναγγελθείσας έντασης της αντιπολιτευτικής στην κυβερνητική πολιτική σαν αντίβαρο στις αντιδράσεις για την αποφασισθείσα Κεντροαριστερή συνεργασία - λέγοντας πως "εμείς απλώς περιγράφουμε μια πραγματικότητα (επιζήμια), δε μιλάμε μηδενιστικά", και εξήγησε: Αλλιώς ξεκίνησε η κυβέρνηση κι αλλιώς προχωράει, δεν υπάρχει ενιαία άποψη στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει πολιτική ενότητα αλλά ενότητα εξουσίας. Παρ' όλα αυτά, είπε, βεβαίως, "να επαναφέρουμε και να τη στηρίξουμε την πρόταση για διάλογο (με το ΠΑΣΟΚ). Να βρούμε τον τρόπο πώς θα την προβάλουμε και θα την προωθήσουμε"! Οσον αφορά το θέμα της κοινής υποψηφιότητας Δαμανάκη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην Αθήνα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος το έκλεισε με το ότι "αποφασίσαμε και επικυρώνουμε την απόφαση", αποφεύγοντας έτσι, να απαντήσει στα όσα ακούστηκαν για "επιλογές Σημίτη στο πρόσωπο της Μ. Δαμανάκη", "συνεργασία σε βάρος του ΣΥΝ", για "απερίγραπτη διαχείριση της υπόθεσης" κλπ.

Κριτική στην ΚΠΕ έγινε και για την πολιτική του ΣΥΝ σ' ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική - για όχι καθαρή στάση και ασαφείς θέσεις που προκαλούν σύγχυση και ζητήθηκε να συζητηθούν οι θέσεις τους. Πάντως, όλη η συζήτηση, περιορίστηκε, ουσιαστικά, σε επισημάνσεις για την επιζήμια κυβερνητική πολιτική - η οποία όμως, "έχει και θετικές πλευρές... ", όπως είπαν κάποιοι. Παρ' όλα αυτά, επέμειναν να προχωρήσουν στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές, στο όνομα των τοπικών κοινωνιών, ενώ για τη Θεσσαλονίκη επανέλαβαν πως θα στηρίξουν την κίνηση του ΣΥΝ στις αποφάσεις της και στον Πειραιά ότι συνέχιζαν τις συζητήσεις.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκή σύμπλευση με κυβέρνηση

Συμφωνεί με την "τροπολογία Παπαντωνίου", αλλά τη θεωρεί αποσπασματική και αναποτελεσματική για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ! Διαφοροποιήσεις τακτικής ηγετικών στελεχών, μόνο για το αν θα υπερψηφιστεί ή όχι

Απλόχερη και απροκάλυπτη υποστήριξη στην κυβερνητική επιχείρηση αφαίρεσης των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ - αλλά και γενικότερα - προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ. Παράλληλα την ενθαρρύνει να πάρει πιο "γενναία" μέτρα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο δε διαφωνεί με την "τροπολογία Παπαντωνίου", αλλά τη θεωρεί αποσπασματική και αναποτελεσματική στην κατεύθυνση του "εκσυγχρονισμού" των ΔΕΚΟ. Στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή, υπήρξε ουσιαστική ομοφωνία σε σχέση με την τροπολογία, αλλά σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την τακτική της ψήφισής της στη Βουλή. Οι Στ. Μάνος, Ντ. Μπακογιάννη και Δ. Σιούφας τάχθηκαν υπέρ της υπερψήφισης, με το σκεπτικό να μη δοθούν προσχήματα στην κυβέρνηση - και όχι μόνο - να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι υπονομεύει τον "εκσυγχρονισμό", ενώ τα υπόλοιπα στελέχη (Πρ. Παυλόπουλος, Μιχ. Λιάπης, Γ. Αλογοσκούφης) τάχθηκαν κατά της ψήφισης της τροπολογίας, ακριβώς για να καταδειχτεί ότι με τη διάταξη δεν επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ! Τελικά συμφωνήθηκε να περιμένουν αύριο την οριστική επαναδιατύπωση της τροπολογίας για να καθοριστεί η τελική στάση του κόμματος. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε εξερχόμενος ο Στ. Μάνος, ο οποίος είπε ότι "δεν είναι δυνατόν να πληρώνει η κυβέρνηση εκατοντάδες δισ. για να κάνει το κέφι των συνδικαλιστών"!

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν αργότερα και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος, Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Η συγκεκριμένη διάταξη, είπε αναφερόμενος στην "τροπολογία Παπαντωνίου", είναι ημίμετρο "και με αυτή δεν επιτυγχάνεται ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ". Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ "δε στέκεται, φυσικά, στη διατήρηση των όποιων κεκτημένων" των εργαζομένων. Οταν ερωτήθηκε ποια θεωρεί ως κεκτημένα, περιορίστηκε να αναφέρει την υπέρβαση των μισθολογικών δαπανών σε σχέση με τα υψηλόβαθμα στελέχη. Απέφυγε ωστόσο να ενθαρρύνει τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία, στο όνομα του... "ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού". Ταυτόχρονα επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ, με έμφαση στις αστικές συγκοινωνίες. Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της στελέχωσης της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά "προς τα έξω" η κριτική εστιάστηκε μόνο στις γνωστές αιχμές του Κ. Σημίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή. Ετσι, ο εκπρόσωπος κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταγγείλει τη διαφθορά και τη διαπλοκή που περιέγραψε και να κατονομάσει τα συμφέροντα και ποιοι τα εκπροσωπούν. Την ίδια στιγμή, για το θέμα αυτό δύο παράλληλες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό κατέθεσαν η Ντ. Μπακογιάννη και ο Δ. Σιούφας!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
"Αποκέντρωση" με αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο

Την προσπάθεια "αποκέντρωσης" του κράτους, που επιχειρεί η κυβέρνηση με μια σειρά θεσμικών ρυθμίσεων στο χώρο της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, εξήρε, με δηλώσεις του, κατά τη χτεσινή συνάντηση εργασίας με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και των Περιφερειών, στο Ζάππειο, ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλος.Στην κατεύθυνση της "επιτυχίας" αυτής της προσπάθειας - που στην πράξη μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση της κεντρικής διοίκησης, με το άπλωμα των εξουσιών της κρατικής εξουσίας σε όλα τα επίπεδα Αυτοδιοίκησης - ο υπουργός ξεκαθάρισε πως πρέπει να βιαστούν.

Γιατί; Διότι "Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος, ώστε να αντέξουμε τον αδυσώπητο ανταγωνισμό που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Η αποτελεσματικότητα όμως αυτή - όπως συνάγεται και από τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού, που υποτάσσουν όλες τις κυβερνητικές επιλογές στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - συνίσταται στον"καλύτερο" σχεδιασμό, διοχέτευση και εφαρμογή των πιο αντιλαϊκών πολιτικών αποφάσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, τη χτεσινή συνάντηση εργασίας, απασχόλησε το θέμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις Περιφέρειες. Οπως δήλωσε ο υπουργός, υπάρχει κάποια κωλυσιεργία από ορισμένα υπουργεία στη διαδικασία καταγραφής των αρμοδιοτήτων που πρόκειται να μεταφερθούν. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 28 Φλεβάρη, οπότε και θα εκδοθούν τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης των Οργανισμών των υπουργείων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνη. Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως ορισμένα υπουργεία, στις λίστες των αρμοδιοτήτων τους που πρόκειται να μεταφερθούν, έχουν εξαιρέσει αυτές τις Αττικής, κάτι που όπως είπε θα απασχολήσει τη συζήτηση για τη Μητροπολιτική Διοίκηση. Ανακοίνωσε, ακόμη την πρόσληψη 370 ειδικών επιστημόνων για τη στελέχωση των περιφερειών.

Αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν του έχει δοθεί ακόμα το πόρισμα της σχετικής Επιτροπής. Μόλις αυτό συμβεί και κατόπιν συζήτησης με τα συναρμόδια υπουργεία, η κυβέρνηση θα το καταθέσει στη Βουλή. Για το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα είπε πως "πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα" και στην κατεύθυνση αυτή θα δοθεί έμφαση στο πειθαρχικό του μέρος. Τέλος είπε πως επιτελικό ρόλο στην προσπάθεια "αποκέντρωσης" θα διαδραματίσουν οι Οργανισμοί των υπουργείων.

ΒΟΥΛΗ
Πάρτε μέτρα για την υπεράσπιση της φέτας

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία του τυριού φέτα από τους κάθε είδους επιτήδειους που κατακλύζουν την αγορά με απομιμήσεις και υποκατάστατα φέτας, παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό, ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Γεωργίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης στην απάντησή του παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και είναι ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των διάφορων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Είπε ότι για το θέμα έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας, με τη συμμετοχή και των κτηνοτρόφων και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα για τη δημόσια υγεία, αλλά απλώς υφίσταται θέμα παραπλάνησης των καταναλωτών. Οι διάφοροι επιτήδειοι κρύβουν επιμελώς τη λέξη απομίμηση ή υποκατάστατο στις συσκευασίες των προϊόντων και γι' αυτό το λόγο το υπουργείο έστειλε στις νομαρχίες όλες τις εγκρίσεις για την παραγωγή απομιμήσεων φέτας, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος για το αν υφίσταται παραπλάνηση των καταναλωτών. Ο υφυπουργός έθιξε και το θέμα της λειτουργίας του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο στη σύνθεσή του να περιλαμβάνει και εκπρόσωπο του υπουργείου Γεωργίας, χωρίς την έγκριση του οποίου να μην είναι δυνατή η κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων.

Ο Στ. Παναγιώτου κατήγγειλε ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους χορηγεί αφειδώς άδειες για την παραγωγή υποκαταστάτων της φέτας και ήδη έχει δώσει 31 σχετικές άδειες. Αποτέλεσμα είναι να θίγονται οι Ελληνες παραγωγοί, να πέφτει η τιμή του προϊόντος και να κερδοσκοπούν οι εταιρίες που παράγουν τα υποκατάστατα, για τα οποία μάλιστα αφήνουν ψευδώς να εννοηθεί ότι είναι τυρί φέτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ