ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μετά από "παραγγελία" στο ΕΣΡ

Τις τελευταίες ημέρες τα ΜΜΕ για άλλη μια φορά, με αφορμή την ιστορία της 11χρονης, έδειξαν το αληθινό τους "πρόσωπο". Την έλλειψη, όχι μόνο ευαισθησίας απέναντι στα παιδιά, αλλά και το πόσο αδίσταχτα προχωρούν ακόμη και στο διασυρμό τους. Ενδεικτικός είναι ο τρόπος που καλύφθηκε ο δήθεν βιασμός της 11χρονης κοπέλας, τρόπος τον οποίο έχει καταγγείλει, από την πρώτη κιόλας στιγμή, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ μιλώντας για την "απάνθρωπη στάση ιδιωτικών καναλιών και άλλων Μέσων", που για πολλοστή φορά "κατασπαράσσουν" την υπόσταση την τιμή και την αξιοπρέπεια κάθε ανυπεράσπιστου ανθρώπου, ακόμη και αθώων παιδιών. Με την προτροπή και μετά από "παραγγελία" του υπουργού Τύπου, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο Δ. Ρέππας με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ, ζητά όχι μόνο να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι τηλεοπτικοί σταθμοί κάλυψαν το εν λόγω "πιθανολογούμενο συμβάν", αλλά και εάν κατά την παρουσίασή του τηρήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 3 του κανονισμού του ΕΣΡ, σύμφωνα με το οποίο "οι ειδήσεις συλλέγονται, συντάσσονται και παρουσιάζονται με επιδίωξη πληρότητας και αντικειμενικότητας. Δεν παρουσιάζονται υποθέσεις και πιθανολογήσεις ως γεγονότα".

Ζητά, επίσης, να εξακριβωθεί εάν ο τρόπος παρουσίασης παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου, για την προστασία των ανηλίκων. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η "ενεργός προφύλαξη μιας τρυφερής παιδικής ψυχής από τον άμεσο κίνδυνο να υποστεί αμετάκλητες βλάβες, που θα έχουν ως βέβαιη συνέπεια το στιγματισμό και την κοινωνική απομόνωση, θα πρέπει να ευαισθητοποιεί και να κινητοποιεί κάθε μέλος του κοινωνικού συνόλου και ιδίως τους λειτουργούς της ενημέρωσης". Μέσα από τις διατάξεις διευκρινίζεται, επίσης, ότι ως παρουσίαση νοείται όχι μόνο η εμφάνιση της εικόνας του ανηλίκου ή αναφορά στο όνομά του, αλλά και η "μετάδοση στοιχείων επαρκών για τον προσδιορισμό της ταυτότητάς του". Η διάταξη αυτή, όπως διευκρίνισε χτες ο υπουργός Τύπου, δεν τηρήθηκε από τα ΜΜΕ.

Από τη "βροχή" στο πεζοδρόμιο

Μια συγκινητική ταινία, μια ταινία εύθραυστη, λυρική και ιδιαίτερη θα παρουσιάσει η ΕΤ-1 στις 23.45. Πρόκειται για την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα "Οι άνθρωποι της βροχής",με τους Τζέιμς Καν, Σίρλεϊ Νάιτ και Ρόμπερτ Ντιβάλ. Ενα μικρό αριστούργημα που θίγει θέματα, που βάζει ερωτήματα, που δίνει απαντήσεις. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας, που ένα βροχερό πρωινό αφήνει ένα σημείωμα στον άνδρα της, που κοιμάται και φεύγει με το αυτοκίνητό της. Στο δρόμο του τηλεφωνεί και του λέει ότι είναι έγκυος, αλλά δεν είναι σίγουρη ότι μπορεί να γίνει μια καλή αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα. Πρέπει να φύγει να βρει τον εαυτό της. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με την οδήγηση αυτής της γυναίκας που ψάχνεται, ο σκηνοθέτης ψάχνει, ανακαλύπτει και αποκαλύπτει τον κόσμο της βίας, της σκληρότητας, αλλά της τρυφερότητας και δείχνει το άλλο πρόσωπο της Αμερικής, μιας Αμερικής που δεν ξέραμε στα 1969 που γυρίστηκε η ταινία. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και η σκηνοθεσία δυνατή και λιτή.

Από το SEVEN X στις 23.00 "Τα πεζοδρόμια του Λονδίνου" του Τιμ Γουίλαν. Πρόκειται για μια ταινία που άφησε εποχή και στη συνέχεια έγινε αφορμή να γυριστούν πολλές παρεμφερείς ταινίες. Είναι η ιστορία ενός πλανόδιου καλλιτέχνη, που γνωρίζει στα πεζοδρόμια του Λονδίνου ένα κορίτσι και αποφασίζει να το κάνει σταρ. Σιγά σιγά της μαθαίνει την τέχνη της υποκριτικής, της βγάζει από μέσα της το ταλέντο, που ούτε ίδια υποψιαζόταν ότι διαθέτει, και την προωθεί. Η κοπέλα θα μεταμορφωθεί, θα πετύχει και θα τον εγκαταλείψει. Με τον αξέχαστο Τσαρλς Λότον σε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία.

"Τηλεοπτική" προκήρυξη

Ο δρόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, "ανοίγει" σήμερα, ημέρα δημοσίευσης της δεύτερης και τελευταίας προκήρυξης τηλεοπτικών αδειών. Από σήμερα όσοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν να πάρουν άδεια θα πρέπει να αρχίσουν να συμπληρώνουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Η προκήρυξη δεν έρχεται σε καμία σχεδόν αντίθεση με την πρώτη, αφού ουσιαστικά παραμένει ο ίδιος αριθμός εθνικών περιφερειακών και τοπικών τηλεοπτικών σταθμών. Μόνη εξαίρεση η περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, θέμα για το οποίο είχε κάνει παρέμβαση και το ΚΚΕ, γιατί στην πρώτη προκήρυξη δεν προβλεπόταν κέντρο εκπομπής στη Χίο. Ο "χάρτης" εκπομπής για το Ανατολικό Αιγαίο θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Η νέα προκήρυξη προβλέπει, όπως και η προηγούμενη 6 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, 56 περιφερειακής αντί 58 και 52 τοπικής αντί 53 που προβλεπόταν στην πρώτη προκήρυξη. Η διαφορά έγκειται στην εκκρεμότητα που υπάρχει για την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Οι ενδιαφερόμενοι για πανελλαδική εμβέλεια θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει και καταθέσει τις αιτήσεις τους έως τις 3 Μάρτη. Οι ενδιαφερόμενοι για περιφερειακούς έως τις 4 και για τοπικούς έως τις 5 Μάρτη.

Ο Τζέιμς Κάαν σε μια σκηνή της ταινίας "Οι άνθρωποι της βροχής" (ΕΤ-1 23.45)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ