ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ"
"Θα" και προκλήσεις από τον γγ του ΕΟΤ

Ενα αόριστο "θα" και πολλές προκλήσεις εισέπραξαν χτες από τον γγ του ΕΟΤ Ν. Σκουλά οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου πρώην ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ (νυν ATHENS PLAZA) σε συνάντηση που είχαν μαζί του, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το ξενοδοχείο. Οι εργαζόμενοι - που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από το Νοέμβρη - εξέθεσαν στο γγ του ΕΟΤ την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ξενοδοχείο, μετά την ανάληψη του μάνατζμεντ από τον γνωστό επιχειρηματία Ν. Δασκαλαντωνάκη.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί και "αποχωρήσει" 40 περίπου εργαζόμενοι, οργιάζουν οι απειλές, οι εκβιασμοί και οι βλαπτικές μεταβολές, ενώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν τους έχει χορηγηθεί καμία απολύτως αύξηση. Οι εργαζόμενοι που απολύονται είναι κυρίως όσοι έχουν αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ "γεννάει" ερωτηματικά αυτή η μείωση του προσωπικού, αφού μετά την ανακαίνιση του ξενοδοχείου θα δημιουργηθούν νέα τμήματα.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η επιχείρηση επιχορηγήθηκε από το κράτος με 1,5 δισ. δραχμές για την ανακαίνιση, χρήματα τα οποία εν μέρει ξοδεύονται για τις αποζημιώσεις των απολυμένων. Η αγωνία των εργαζομένων αυξάνεται από την άρνηση των αρμοδίων να συζητήσουν μαζί τους, αφού οι εκπρόσωποι του ομίλου Βαρδινογιάννη (ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου) δηλώνουν αναρμόδιοι, τους παραπέμπουν σ' αυτούς του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, που με τη σειρά τους κάνουν το ίδιο.

Στο αίτημα των εργαζομένων να παρέμβει για την ανάκληση των απολύσεων και το σταμάτημά τους, ο γγ του ΕΟΤ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει και τους κάλεσε να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να δείξουν "καλή θέληση", ενώ κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι εργαζόμενοι, γενικά, το έχουν παρακάνει! Τέλος, τους ζήτησε να κάνουν και θυσίες και να δείξουν κατανόηση στην προσπάθεια της επιχείρησης να εκσυγχρονιστεί.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μάλιστα προειδοποιούν ότι αυτές θα κορυφωθούν στα εγκαίνια του ξενοδοχείου, στις αρχές Μάρτη, αν έως τότε δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα. Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκαν χτες ο Χ. Κατσώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και γγ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και ο Δ. Κυπραίος,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ.

Κι άλλο "λουκέτο" στη Θεσσαλονίκη!

Εκλεισε η βιομηχανία πλεκτών RAGBY. Στην ανεργία ακόμα 80 εργαζόμενοι. Για "καταστροφή" του κλάδου κάνουν λόγο ΕΚΘ και κλαδικό σωματείο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ενα ακόμη εργοστάσιο έβαλε λουκέτο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την εταιρία πλεκτών ενδυμάτων RAGBY (Νούσιας - Παναγιωτίδης ΑΕΒΕ), που απασχολεί 80 συνολικά άτομα. Αποτελεί μία από τις τρεις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης μ' αυτό το αντικείμενο, τα προϊόντα της εξάγονται και, παρόλο που υπάρχουν πολλές παραγγελίες για το 1998, η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος την πάει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό.

Σε χτεσινό τους υπόμνημα προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Μακεδονίας - Θράκης, το ΕΚΘ και το Συνδικάτο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας αναφέρουν, με αφορμή το κλείσιμο μιας ακόμη επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη:

"Ο κλάδος της πλεκτικής και της ένδυσης περνάει μία σοβαρή κρίση τα τελευταία χρόνια. Δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και χωρίς καμία προοπτική να ξαναβρούν δουλιά.

Το τελευταίο τετράμηνο του 1997 χάθηκαν από την περιοχή 1.000 θέσεις απασχόλησης μόνο στον κλάδο μας.

Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να κλείνουν με τέτοιο τρόπο επιχειρήσεις, να χάνονται οι θέσεις απασχόλησης και να σταματάει η λειτουργία τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Είναι καταστροφικό αυτό που γίνεται και για την ελληνική οικονομία και για τον κλάδο γενικότερα.

Ζητάμε από τα αρμόδια υπουργεία άμεσα να παρέμβουν, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας της επιχείρησης RAGBY και οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων".

Το κλείσιμο της RAGBY έρχεται μετά τη διακοπή της λειτουργίας ενός ακόμη μεγάλου εργοστασίου του κλάδου, της επιχείρησης ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ. Σημειώνεται ότι οι 160 εργαζόμενοι του ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ έχασαν τη δουλιά τους, χωρίς καν μέχρι τώρα να πάρουν τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Πρόκληση κατά οικοδόμων Πάτρας

Ομάδα "Ζητάδων" εισέβαλε, με αστήριχτους ισχυρισμούς, σε αίθουσα του ΕΚ Πάτρας, όπου είχε συνέλευση το Συνδικάτο Οικοδόμων, το οποίο και καταγγέλλει την πρόκληση

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Μια νέα προσπάθεια τρομοκρατίας σε βάρος εργαζόμενων από τις δυνάμεις καταστολής, σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Πάτρα. Αντρες της ομάδας "Ζ" εισέβαλαν στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας,όπου "κατά σύμπτωση" γινόταν η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων!Οι "Ζητάδες" ισχυρίστηκαν πως διερευνούσαν την τηλεφωνική καταγγελία μιας γυναίκας, που κατήγγειλε ότι ένας άντρας της άρπαξε την τσάντα και μπήκε στο Εργατικό Κέντρο, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αναφέρουν ούτε το όνομά της... Να σημειωθεί ακόμα ότι οι άντρες της ομάδας "Ζ" δεν προσπάθησαν να ψάξουν σε άλλους ορόφους του κτιρίου, αλλά επέμεναν να μπουν στην αίθουσα του ισογείου. Τελικά, απωθήθηκαν από τους παρευρισκόμενους οικοδόμους οι οποίοι καταδίκασαν το γεγονός.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, καταγγέλλει "την προκλητική, αυταρχική και προβοκατόρικη στάση και συμπεριφορά ομάδας ανδρών της δύναμης "Ζ", που - με αστείους και αστήριχτους ισχυρισμούς - προσπάθησαν να εισχωρήσουν στη γενική συνέλευση και μόνο όταν απωθήθηκαν από τους συγκεντρωμένους έξω από τον προθάλαμο του ΕΚ, αποχώρησαν".

Το Συνδικάτο σημειώνει πως "αυτή η τρομοκρατική ενέργεια εντάσσεται μέσα στη γενικότερη αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά και πρακτική της κυβέρνησης, των μηχανισμών του κράτους και των συμφερόντων που πλήττονται από την παρουσία και δράση του Συνδικάτου".

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως "το Συνδικάτο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, δέχεται συντονισμένες επιθέσεις από τις 50 οικογένειες της Πάτρας που ξεκοκαλίζουν τα δισ. από τα διάφορα "πακέτα" και τα προγράμματα, τους μεγαλοεργολάβους και τους διάφορους "διαπλεκόμενους"", θεωρώντας πως δεν είναι τυχαία η συμπεριφορά του (αντιδήμαρχου) Τζανάκου, εννοώντας την πρόσφατη επιχείρηση του αντιδημάρχου για "καθαρισμό της Πάτρας" με το κατέβασμα των αφισών που "κατά σύμπτωση" ανήκαν στο Συνδικάτο.

Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται πως η Διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλα τα Σωματεία, τους εργαζόμενους να απαντήσουν έμπρακτα, δυναμώνοντας τους αγώνες ενάντια στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης.

"Η καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό - τονίζεται - είναι η μαζική συμμετοχή όλων των οικοδόμων στις εκλογές του Συνδικάτου. Για Συνδικάτο δυνατό, ταξικό, φρούριο της πάλης των οικοδόμων".

Κινητοποιούνται οι ασυρματιστές

Εξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συγκεντρώνονται σήμερα στις 10 το πρωί οι ασυρματιστές, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του συστήματος GMDSS, που τους πετάει έξω από τα καράβια, αλλά και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των πλοίων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κλάδο των ασυρματιστών στην προσπάθεια που καταβάλλει, προκειμένου να αποφύγει το κοινωνικό περιθώριο στο οποίο οδηγείται. Το ΕΚΠ τονίζει, επίσης, στην ανακοίνωση ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο αγώνας των ασυρματιστών είναι πέρα για πέρα δίκαιος και πρέπει να ευαισθητοποιήσει την κυβέρνηση που δεν μπορεί να υποδύεται τον "Πόντιο Πιλάτο".

"Η υπόθεση της ασφάλειας του πλοίου - υπογραμμίζεται - και της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα συνδέεται, χωρίς καμία αμφιβολία, και με την επιβίωση του ασυρματιστή, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι το σύστημα GMDSS δεν έχει πείσει για την αξιοπιστία του. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των προτάσεων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την προστασία του ασυρματιστή και της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα".

Αρκεί να αναφερθεί ότι την περίοδο '92 - '93 επί των 1.510 GMDSS αλάρμς (αυτόματο σύστημα συναγερμών για κινδύνους στη θάλασσα), αληθινά ήταν μόνο τα 38!

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ Λογιστών

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 2 Φλεβάρη, στις 7 μμ,η ΕΣΑΚ Λογιστών,στα γραφεία της παράταξης, στην οδό Σόλωνος 130. Τα θέματα της σύσκεψης είναι η συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ θα γίνει ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου.

Συνέλευση εμποροϋπαλλήλων

Τη γενική του συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή, 1 του μήνα, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου στη Μητρόπολη.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΑΕΔ
Απεργία και πορεία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποίησαν χτες οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ, κλιμακώνοντας έτσι την πολυήμερη απεργία που έχουν κηρύξει μέχρι και τις 6 του Φλεβάρη. Οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ ζητούν την ικανοποίηση μιας σειράς θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, όπως είναι μέτρα για την αντιμετώπιση της καταγραφής των αλλοδαπών, την έγκριση υπερωριών στους διοικητικούς υπάλληλους, την εξομοίωση του εφάπαξ με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων και τη διασφάλιση των εξόδων κίνησης.

Η συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων με τον υπουργό Εργασίας απέβη άκαρπη, αφού ο υπουργός ναι μεν αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων, πλην όμως τόνισε ότι τα περισσότερα προβλήματά τους δεν είναι της δικής τους αρμοδιότητας, αλλά του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ με πορεία κατευθύνθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί συνάντησαν την ιδιαιτέρα γραμματέα του κ. Χριστοδουλάκη, όπου τους δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στον υφυπουργό.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι του ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ, ενάντια στον αυταρχισμό του νέου διαχειριστή του ξενοδοχείου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ