ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μαραθώνια αναζήτηση "διεξόδου" στη Νεολαία

Σε αναζήτηση λύσης για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που εμφανίζεται στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου της, συνεχίζει να βρίσκεται το κυβερνών κόμμα. Χτες, σε δυο αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της ΠΓ του κόμματος - η δεύτερη έγινε με τη συμμετοχή και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νεολαίας - επιδιώχτηκε συμβιβαστική φόρμουλα, που, όμως, μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και συνεχιζόταν η συνεδρίαση, δεν είχε επιτευχθεί.

Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ αναμένουν αναταράξεις τη Δευτέρα, καθώς εκτιμάται ότι από την ψηφοφορία για την τροπολογία σχετικά με τις ΔΕΚΟ, κάποιος αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα προτιμήσει να απέχει. Σε αυτή τη στάση θα καταφύγει, όπως δήλωσε, ο Δ. Πιπεργιάς.

Στο μεταξύ, χτες, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από προχτεσινό δημοσίευμα της "Καθημερινής", που έφερε τον Κ. Σημίτη να επιλέγει την τακτική "κλοιού" έναντι του Α. Τσοχατζόπουλου. Ο Δ. Ρέππας ερωτώμενος για το θέμα είπε ότι το δημοσίευμα "δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια".

Αξιοσημείωτη, ως προς το γενικότερο κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, είναι και η παρέμβαση του παραιτηθέντος πρώην υπουργού Χ. Καστανίδη, ο οποίος χτες έκανε λόγο για "εσωκομματικές συγκρούσεις" που "απειλούν να προσλάβουν χαρακτήρα κρίσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ" και απεύθυνε "έκκληση και προς μερικούς που ορκίζονται στο όνομα του εκσυγχρονισμού και προς αυτούς που ορκίζονται στο όνομα του παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ να χαμηλώσουν τους τόνους". Παράλληλα, υποστήριξε, ότι "απαιτείται μια νέα πολιτική συμφωνία μεταξύ των στελεχών κορυφής στο ΠΑΣΟΚ".

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Νεολαία, στην πρώτη πρωινή συνεδρίαση της ΠΓ ο Κ. Σημίτης εξέφρασε τη δυσφορία του για τον "αποκλεισμό", όπως ισχυρίζονται οι "εκσυγχρονιστές", των 15.000 νέων μελών από το συνέδριο και έκανε λόγο για αναβολή του συνεδρίου. Ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι δε νοείται παρέμβαση στο εσωτερικό της Νεολαίας, ενώ η Β. Παπανδρέου ζήτησε τη μη εμπλοκή του κόμματος στην υπόθεση. Από πλευράς τους οι Απ. Κακλαμάνης και Κ. Λαλιώτης πρότειναν να χαρακτηριστεί το επικείμενο συνέδριο ως "έκτακτο", να διεξαχθεί με τη συμμετοχή των εγγεγραμμένων μελών μέχρι τη 1 Δεκέμβρη 1997, οπότε και ανακοινώθηκε η σύγκλησή του για το Φλεβάρη. Παράλληλα, ζήτησαν αμέσως μετά το "έκτακτο" συνέδριο να γίνουν δεκτές οι εγγραφές των 15.000 νέων μελών και να πραγματοποιηθεί "τακτικό" συνέδριο μετά τις δημοτικές εκλογές.

Η εμπλοκή που υπήρξε οδήγησε σε επανάληψη της σύσκεψης της ΠΓ, το απόγευμα, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, με τη συμμετοχή και της Νεολαίας. Η ΠΓ του ΠΑΣΟΚ προσήλθε στη σύσκεψη με την πρόταση "διεξόδου" των Κακλαμάνη - Λαλιώτη, και τα όργανα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες για να απαντήσουν.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
"Είμαστε σπουδαίοι αλλά δε μας καταλαβαίνουν"...

Συνεδρίασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ζήτησε την επίδειξη "αλληλεγγύης" όλων των στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης προς το κυβερνητικό έργο. Οταν ο Δ. Ρέππας ρωτήθηκε για την αναγκαιότητα που οδήγησε τον Κ. Σημίτη να απευθύνει τέτοιες συστάσεις προς τους υπουργούς του (! ), θεώρησε σκόπιμο να δηλώσει ότι αν και ο πρωθυπουργός έκανε την παραίνεση σε σύσκεψη με υπουργούς, η παραίνεση δεν αφορούσε τους υπουργούς...

Κατά τα άλλα ο Δ. Ρέππας είπε, ότι στη σύσκεψη έγινε η επισκόπηση του κυβερνητικού έργου και υπήρξε σχεδιασμός με βάση συγκεκριμένους σταθμούς της πολιτικής ζωής του επόμενου διαστήματος. Δίνοντας δε, το στίγμα των προπαγανδιστικών τρικ που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να μην εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στις δημοτικές εκλογές, είπε ότι μέχρι το καλοκαίρι η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της ώστε να το λάβουν υπόψη τους οι ψηφοφόροι....

Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας μετέφερε την εμμονή της κυβερνητικής επιτροπής στον"μονόδρομο" της ΟΝΕ. Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός επέμεινε σε απαρέγκλιτη εφαρμογή της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, με πρώτο βήμα την υπερψήφιση της γνωστής τροπολογίας, ενώ ο Δ. Ρέππας δεν υπήρξε σαφής όταν ρωτήθηκε αν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε "ρευστότητα" στις σχέσεις με την Τουρκία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατόπιν, έκανε λόγο για την απόφαση για συνέχιση της πολιτικής της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης με την Αγκυρα, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με τις προς ένταξη χώρες. Σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα, είπε ότι αποφασίστηκε να συνεχιστεί κανονικά και να αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση οικονομικών και διπλωματικών συμμαχιών με τρίτες χώρες...

Τέλος, δήλωσε ότι, όπως διαπιστώθηκε, η κυβέρνηση επιτελεί... σπουδαίο έργο, αλλά αυτό... αδικείται λόγω της μη επιτυχούς επικοινωνιακής της πολιτικής ενώ σε... μελαγχολικούς τόνους επισήμανε ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή διαπιστώθηκε, πως οι κινητοποιήσεις βγάζουν την κυβέρνηση από τον προγραμματισμό της...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κινήσεις τακτικής

Ονομαστική ψηφοφορία προσανατολίζεται να ζητήσει ο Κ. Καραμανλής, όσον αφορά την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ

Στην αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει ο Κ. Καραμανλής, σε σχέση με το ζήτημα της επίμαχης τροπολογίας για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ. Προκειμένου να ξεπεράσει "επιθετικά" τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, ο πρόεδρος της ΝΔ τροποποιεί την αρχική θέση για αποφυγή ονομαστικής ψηφοφορίας και προτίθεται να ζητήσει ο ίδιος να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη τροπολογία την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ, ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Με την κίνησή του αυτή, ο Κ. Καραμανλής επιδιώκει να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους τα ηγετικά κομματικά στελέχη (Μάνος, Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη, κ.ά.), που έχουν διαφωνήσει με την επίσημη γραμμή της καταψήφισης της τροπολογίας. Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερα και με την ονομαστική ψηφοφορία θα βγουν στην επιφάνεια. Δε λείπουν όμως και "δεύτερες σκέψεις" για τη στάση της ΝΔ, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα συνοχής στην ΚΟ.

Από την πλευρά τους, οι Στ. Μάνος, Γ. Σουφλιάς και Ντ. Μπακογιάννη δεν έχουν αποσαφηνίσει ποια θα είναι η τελική στάση τους στην ψηφοφορία. Από τη μια, δε θέλουν να είναι ασυνεπείς με τις θέσεις που έχουν εκφράσει υπέρ της τροπολογίας, αλλά, ταυτόχρονα, δεν επιθυμούν κόντρα με την κομματική γραμμή. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να ψηφίσουν "παρών" ή να απέχουν. Αγνωστη παραμένει η στάση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το χειρισμό του θέματος από τη Ρηγίλλης.

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε χτες (στον "9,84") ότι "κανείς δεν μπορεί να παρεκκλίνει από την κομματική γραμμή ούτε δικαιούται να διαφοροποιείται".

Η ηγεσία της ΝΔ δεν κρύβει ότι θα επιθυμούσε η κυβέρνηση να τροποποιούσε την επίμαχη διάταξη, ώστε να της δοθεί η ευκαιρία να την υπερψηφίσει, αφού συμπίπτει με τα κυβερνητικά σχέδια και μέτρα για τις ΔΕΚΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ