ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΒ ΦΑΡΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΚΕ
Εδρασαν οι "γνωστοί - άγνωστοι"

Στόχος των "γνωστών - αγνώστων" έγιναν το περασμένο Σάββατο τα γραφεία της ΚΟΒ Φάρου Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ. Ηταν βράδυ, περασμένες οκτώ, όταν οι δράστες έσπασαν τα τζάμια των γραφείων (Πιπίνου 12) με πέτρα. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, χρησιμοποιώντας μπιτόνι με βενζίνη. Περαστικός ειδοποίησε την Πυροσβεστική που έφτασε στον τόπο στις 8.29 με δυο οχήματα και έξι άνδρες.Η φλόγες προκάλεσαν μικρές ζημιές στα γραφεία. Τρεις καρέκλες, έντυπο υλικό και ημερολόγια καταστράφηκαν. Οι δράστες επανήλθαν την Κυριακή το απόγευμα, καταστρέφοντας το κόντρα πλακέ που είχε τοποθετηθεί πρόχειρα, αντί για τζάμι στο παράθυρο. Αφησαν και μία υπογραφή. Το γράμμα Αλφα μέσα σε έναν κύκλο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελεί την πρόχειρη ταμπέλα ανεγκέφαλων ή μη ατόμων, που κάνουν... αντιεξουσιαστικό αγώνα, πυρπολώντας αυτοκίνητα.

Πριν λίγες μέρες τα γραφεία της ΚΟΒ Δάφνης του ΚΚΕ είχαν γίνει δυο φορές στόχος εμπρηστών.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Φάρου υπογραμμίζει ότι "η επίθεση αυτή δείχνει ότι για άλλη μια φορά τα φασιστοειδή προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό μας, να κάμψουν το δημοκρατικό του φρόνημα και να φρενάρουν τους αγώνες. Καταγγέλλουμε τους "γνωστούς - άγνωστους" και προειδοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η πράξη αυτή δε θα μείνει ατιμώρητη και ότι εμείς θα εντείνουμε την πολιτική μας δράση. Εξάλλου, η πορεία στα 80 χρόνια δράσης του κόμματός μας έχει δείξει ότι όχι μόνο αντέχει τα χτυπήματα, αλλά μπορεί και συνεχίζει να εμπνέει, να συσπειρώνει, να φωτίζει τους αγώνες του λαού μας".

H Κομμουνιστική Επιθεώρηση

H Κομμουνιστική Επιθεώρηση (ΚΟΜΕΠ), θεωρητικό και πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζει τις διμηνιαίες εκδόσεις της, με πλούσια ύλη για όλα τα σύγχρονα ζητήματα της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ζωής, ιστορικά ζητήματα, από το παγκόσμιο και το ελληνικό εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Η συμβολή της στη θεωρητική τους προσέγγιση και ανάλυση από τη σκοπιά του μαρξισμού - λενινισμού, και του Προγράμματος του ΚΚΕ, είναι σημαντική για την οξύτατη ιδεολογική διαπάλη στις σημερινές συνθήκες. Το 1998, χρόνος - σταθμός για το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα, αφού το ΚΚΕ συμπληρώνει 80 χρόνια πρωτοπόρας δράσης, η ΚΟΜΕΠ έχει τη δική της συμβολή στην ανάδειξη της πλούσιας εμπειρίας του Κόμματος στην ιστορική του διαδρομή. Η όλη προσπάθεια, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται η ΚΟΜΕΠ, όσο το δυνατόν καλύτερα, στις ανάγκες για τις οποίες εκδίδεται, έχει σχέση και με το κόστος έκδοσής της, το οποίο συνεχώς αυξάνεται. Η τιμή του περιοδικού ήταν η ίδια, σταθερή από το 1994. Η μεγάλη αύξηση του κόστους έκδοσης σ' αυτά τα χρόνια, μας αναγκάζει να αυξήσουμε την τιμή τεύχους από 800 σε 1.000 δρχ., της ετήσιας συνδρομής για το εσωτερικό από 4.500 σε 5.500 δρχ. και της ετήσιας συνδρομής για το εξωτερικό από 7.500 σε 10.000 δρχ. Πιστεύουμε ότι και με τη συνδρομή των αναγνωστών της ΚΟΜΕΠ, για την άνοδο της κυκλοφορίας της, θα συνεχίζει να συμβάλει ακόμη πιο αποφασιστικά στον ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό και τις ανάγκες της δράσης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Ψιλά γράμματα

Ο υπουργός Τύπου, κ. Δημήτριος Ρέππας, δήλωσε σε σχετική ερώτηση στο Ασοσιέιτεντ Πρες στις 21 Ιανουαρίου 1997 ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει την έκδοση του Αλοϊς Μπρούνερ".

Ο χιτλερικός αυτός εγκληματίας πολέμου, υπεύθυνος μαζί με τον Μαξ Μέρτεν για την εξόντωση 60.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ζει στη Συρία, και την έκδοσή του έχουν ζητήσει ως τώρα η Γαλλία, η Αυστρία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ακόμη και η ίδια η Γερμανία.

Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δε δικαιούται να ζητήσει την έκδοσή του, επειδή με το Νόμο 3933/1959 και το Νομοθετικό Διάταγμα 4016/59 έχει ανασταλεί "πάσα δίωξις Γερμανών υπηκόων φερομένων ως εγκληματιών πολέμου".

Το ιστορικό της "υπόθεσης Μέρτεν" και της απεμπόλησης του δικαιώματος της Ελλάδας να τιμωρήσει τους χιτλερικούς εγκληματίες πολέμου είναι γνωστό, και το είχα αναφέρει σε εκτενές άρθρο μου στο "Ριζοσπάστη" της 16ης Μαίου 1997.

Επιστρέφοντας ο εγκληματίας στον τόπο του εγκλήματος, ο Μέρτεν είχε το θράσος να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη το 1957, όπου όμως συνελήφθη χάρις στην ετοιμότητα και εντιμότητα του τότε αντιεισαγγελέα Εφετών Ανδρέα Τούση, και η δίκη του προσδιορίζεται για το Μάη του 1959. Θορυβημένη τότε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ψηφίζει το Νόμο 3933/59, με τον οποίο παραιτείται η Ελλάδα από τη δίωξη των ναζί, την οποία αναθέτει στη ...Δυτική Γερμανία, τη σφηκοφωλιά αυτή των ναζί (μην ξεχνάμε ότι η Δυτική Γερμανία και ιδίως οι καίριοι κρατικοί τομείς της - Στρατός, Ασφάλεια, Δικαιοσύνη - στελεχώθηκαν από ναζί, όπως στις μυστικές υπηρεσίες της ο Γκέλεν, δεξί χέρι του οποίου διατέλεσε και ο Μπρούνερ μετά το '45, και χιλιάδες άλλοι). Ο Μέρτεν καταδικάζεται (Μάης του 1959) και αμέσως εκδίδεται το ΝΔ 4016/59, με το οποίο διακόπτεται κάθε εκτέλεση ποινής στους Γερμανούς εγκληματίες πολέμου, και ο Μέρτεν αποφυλακίζεται.

Από τα γραφόμενα στον Τύπο τότε, στην υπόθεση Μέρτεν ανακατεύτηκαν για σχέσεις μαζί του στην Κατοχή τα ονόματα του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, του τότε υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Θεμελή, κατοχικού νομάρχη Πέλλης, και της συζύγου του Δοξούλας Μακρή, υπαλλήλου των γερμανικών υπηρεσιών κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Η θέση της κυβέρνησης, που κυκλοφορούσε τότε ανεπίσημα, ήταν ότι η σπουδή του Καραμανλή να ελευθερώσει τον Μέρτεν δεν ήταν διότι ο ίδιος και οι υπουργοί του ήταν συνένοχοί του στην Κατοχή, αλλά ...διότι θέλαμε να τα έχουμε καλά με τη Βόννη, για να μας δώσει ο Ερχαρτ (άλλος γνωστός αρχιναζί κι αυτός) κρατικό δάνειο!!!

Και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης να μην αποφυλακιστεί ο Μέρτεν, με την αιτιολογία ότι η αμνήστευση ψηφίστηκε "διά την προστασίαν ανωτέρων συμφερόντων της χώρας"!!!

Το ΚΚΕ μετά τη δήλωση Ρέππα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να μάθει αν η κυβέρνηση είχε πρόθεση να καταργήσει τον επαίσχυντο αυτόν Νόμο της Υποτέλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος απάντησε άλλα αντ' άλλων, ("Ριζοσπάστης" 15.5.97) και η Ερώτηση ξανακατατέθηκε, οπότε ο κ. Πάγκαλος απάντησε ότι το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητάς του και έριξε το μπαλάκι στον άλλον, τον υπουργό Δικαιοσύνης. Το ίδιο απάντησε και ο υπουργός Τύπου. Φθάσαμε στον Οκτώβρη, και το ΚΚΕ καταθέτει για τρίτη φορά την Ερώτηση, αυτή τη φορά στον υπουργό Δικαιοσύνης, και η απάντηση ήρθε λακωνικότατη, αλλά αποκαλυπτικότατη: "Σε απάντηση της υπ' αρ. 2395/30.10.97 Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές κ. κ. Κολοζώφ και Κόρακας, σας γνωρίζομε ότι επί του παρόντος δεν κρίνεται σκόπιμη η ανακίνηση ενός τέτοιου θέματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ".

Περιμέναμε τίποτα άλλο από μια κυβέρνηση υποτέλειας; "Δεν κρίνεται σκόπιμη", λοιπόν. Για να μην στεναχωρήσουμε τους επικυρίαρχους της χώρας μας, να μην δώσουμε ούτε ένα στοιχειώδες δείγμα ελάχιστης αξιοπρέπειας, μήπως και θεωρηθεί από τα αφεντικά ότι θα είχαμε ποτέ διανοηθεί να σκεφτούμε να παραβούμε έστω και σε μια στιγμή τις σεπτές εντολές τους. Ο Χατζηαβάτης μίλησε τη γλώσσα των υποτελών: Πολυχρονεμένε μου πασά, χώμα να γίνω να με πατήσετε, ο Αλλάχ να μου κόβει μέρες να σας τις δίνει χρόνια... Ο Γιαννόπουλος λοιπόν, ο αντιστασιακός, ο ΕΛΑΣίτης, ο ήρωας του Κόκκινου Δεκέμβρη, ο συγγράψας ογκώδεις τόμους για να αφήσει στις επερχόμενες γενεές ένα δοξασμένο όνομα (λες και ό,τι έκανε ήταν συναλλαγματική, εξαργυρούμενη στο μέλλον από την Ιστορία, και όχι από αγνό πατριωτισμό...)!Το κακό είναι ότι ο Γιαννόπουλος δεν είναι ο μόνος. Ομως αυτός και οι όμοιοί του "μηδίσαντες" είναι ελάχιστοι στις μάζες των πραγματικών αγωνιστών της Αντίστασης, που πέρασαν όλη τους τη ζωή αγωνιζόμενοι και διωκόμενοι και επί Πάγκαλου (παππού), και επί Βενιζέλου με το Ιδιώνυμο, και επί Μεταξά, και στην Αντίσταση, και στον Εμφύλιο, και στη Χούντα και τώρα και πάντα. Και φεύγουν από τη ζωή, χωρίς να ζητήσουν ανταμοιβή για κάτι που ήταν καθήκον τους και όχι "συναλλαγματική".

Οπως είχε πει ο Μπελογιάννης στη Δίκη του: "... ενώ οι χριστιανοί δέχονταν το μαρτύριο και τον θάνατο ελπίζοντας να κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών, οι κομμουνιστές δίνουν τη ζωή τους για να ανατείλει στην ανθρωπότητα ένα καλύτερο ευτυχισμένο αύριο που αυτοί δε θα το ζήσουν...".

Αλλά αυτά, βέβαια, είναι ψιλά γράμματα για τους υπαλληλάκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Γ. Μ. Σ.

Αποκριάτικη εκδρομή του ΚΜΕ

Το ΚΜΕ διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή για τις Απόκριες στο Καρναβάλι της Πάτρας. Τόπος παραμονής θα είναι το γραφικό ψαροχώρι Λόγγος Αιγίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη σε διάφορες περιοχές με φυσικές ομορφιές στην ευρύτερη περιοχή:

Τον περίφημο οδοντωτό, τα Καλάβρυτα, την Κλειτορία, το Σπήλαιο των Λιμνών με τους σταλακτίτες, η Αρχαία Ολυμπία.

Πληροφορίες για έγκαιρη κράτηση θέσεων στα τηλ.: 8810.046, 8810.074 (από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι).

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ

Περιοδείες σε εργασιακούς χώρους πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες στελέχη του ΚΚΕ.

Σήμερα

  • Στην "Ολυμπιακή" (Λεωφ. Συγγρού) στις 10 πμ περιοδεύει οΜ. Κωστόπουλος,βουλευτής του Κόμματος.
  • Στον ΟΤΕ Χαλανδρίου στις 7 πμ περιοδεύει ο Απ. Τασούλας,βουλευτής του Κόμματος.

Αύριο

  • Στην Υπηρεσία του ΧΡΥΣΟΥ ΟΔΗΓΟΥ του ΟΤΕ στις 9.30 πμ και σε συνέχεια στο κτίριο του ΟΤΕ (οδό Κωλέττη), στις 11 πμ, περιοδεύει ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
  • Στο Ανατολικό Αεροδρόμιο στις 10 πμ περιοδεύει ο Ν. Γκατζής,βουλευτής του Κόμματος.
  • Στην ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ στις 9.30 πμ περιοδεύει ο Μ. Κωστόπουλος,βουλευτής του Κόμματος.
Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Μέχρι τις 31 του Μάρτη είναι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και την 31/12/98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή την κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες, τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Περιοχής Πάτρας με την ευκαιρία της παρουσίας στη χώρα μας του εκπροσώπου των Οικοδόμων της Κούβας για τις εργασίες του 18ου Συνέδριου της Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, αύριο Τετάρτη 4 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της Κούβας.

ΝΕ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεστίαση για τα 80χρονα

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ σας προσκαλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ,την Παρασκευή 13 Φλεβάρη στην αίθουσά του Ξενοδοχείου "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ", στη μουσική συντροφιά "Τα παιδιά της Αρτας". Τιμή πρόσκλησης 4.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ