ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡ. ΛΥΜΠΕΡΗ
Ξεπούλημα με τη μεσολάβηση των Αμερικανών

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ μιλάει ανοιχτά για ξεπούλημα των ελληνικών συμφερόντων και χαρακτηρίζει την κυβέρνηση "παρέα ανθρώπων" με "χαμηλή αντοχή στις πιέσεις των Αμερικανών"

Ανοιχτά περί ξεπουλήματος και με σαφείς αιχμές για το τι συμφωνήθηκε το βράδυ της κρίσης των Ιμίων και συνολικά για το παρασκήνιο της αμερικανικής παρέμβασης, μίλησε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε από το σπίτι του, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρ. Λυμπέρης,σε απάντηση των όσων είπε σε βάρος του ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξη που έδωσε στο "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ". Ο Θ. Πάγκαλος, με το γνωστό υβριστικό ύφος που τον χαρακτηρίζει, αποκαλεί τον Χρ. Λυμπέρη "κατάπτυστο ψεύτη" και μιλάει για "αξιοθρήνητη συμπεριφορά και πασιφανή ανεπάρκεια του κ. Λυμπέρη". Τέλος, τον προτρέπει "να εξαφανιστεί και να προσπαθήσει να ξεχαστεί και ο ίδιος και το όνομα και η συμπεριφορά του εκείνο το βράδυ".

Απαντώντας ο Χρ. Λυμπέρης, που ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη διάρκεια της κρίσης, αποκαλεί την κυβέρνηση "μια παρέα ανθρώπων" που τη χαρακτηρίζει "χαμηλή αντοχή στις πιέσεις των Αμερικανών".Ειδικότερα, χαρακτηρίζει τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών ως "αισχρή" που "πλήττει άνανδρα" και σήμερα "σε περίοδο συνεχιζόμενης κρίσης", πέρα από το πρόσωπό του, τις ίδιες τις Ενοπλες Δυνάμεις, με στόχο "να καλύψει τα δικά του ελλείμματα και τότε και στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα, όσον αφορά το ξεπούλημα των εθνικών δικαίων, πράγμα που άρχισε να αποκαλύπτεται με τις συμφωνίες της Μαδρίτης, στρατιωτικής συλλειτουργίας με τους Τούρκους στο Αιγαίο και την παραδοχή εδαφικών διεκδικήσεων στην απόφαση του Λουξεμβούργου". Και καλεί τον Θ. Πάγκαλο να παραιτηθεί της βουλευτικής ασυλίας προκειμένου αυτός να μπορέσει να υπερασπιστεί την προσωπικότητά του χρησιμοποιώντας και νομικά μέσα.

Στημένο παιχνίδι με την ανοχή της κυβέρνησης;

Ο Χρ. Λυμπέρης άφησε σαφή υπονοούμενα ότι η κατάληψη της δεύτερης Ιμια από τους Τούρκους κομάντο ήταν εκ των προτέρων εν γνώσει της κυβέρνησης, η οποία και το αποσιώπησε από αυτόν, ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ώστε να διευκολυνθεί αυτή η ενέργεια για να υπάρχει ένας εύσχημος τρόπος αμοιβαίας αποχώρησης από τις δύο Ιμια και αποκλιμάκωσης της κρίσης.Συγκεκριμένα ανέφερε: "Υπήρξε ή δεν υπήρξε ενημέρωση μέλους της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Τρίτης προς της Τετάρτη ότι επίκειται επίθεση στα Ιμια. Προς ποιον έστειλε το κρυπτογραφημένο σήμα, ή προς ποιον και τι ώρα έγινε το τηλεφώνημα και αυτός που πήρε το σήμα ή το τηλεφώνημα πότε ενημέρωσε εμένα. Εχω ήδη αποστρατευτεί όταν έχω μάθει ότι υπήρχε".

Επίσης χρεώνει στον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένη την επιλογή της μη επάνδρωσης της δεύτερης Ιμια. "Η εντολή από τον κ. Αρσένη, αναφέρει, ήταν να υπάρχει άγημα εκεί που υπάρχει σημαία". Επίσης είπε ότι με δική του και μόνο πρωτοβουλία ως Α/ΓΕΕΘΑ και τη συγκατάθεση τού τότε υφυπουργού Ν. Κουρή, πήγε πολεμικό πλοίο στο Φαρμακονήσι, ενώ χωρίς τη συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας έστειλε Ειδικές Δυνάμεις με ελικόπτερο από την Κω στην Καλόλιμνο. Και πρόσθεσε: "Ηταν σαφής η εντολή να μην τους στείλουμε εκεί πέρα (σ.σ. στα Ιμια). Πριν τα μεσάνυχτα 30 προς 31 υπήρχε κλίμα αποκλιμάκωσης. Η τοποθέτηση στρατεύματος μετά την αποκλιμάκωση είναι αντίθετη". Στο σημείο αυτό είπε ότι υπήρξε και ένα τυχαίο γεγονός που όμως δεν το περιέγραψε, το οποίο προφανώς θα ήταν αποκαλυπτικό των όσων γίνονταν στο παρασκήνιο.

Υπήρχε δέσμευση στους Αμερικάνους

Για τα περί δυνατότητας ανάληψης στρατιωτικής δράσης και αποκρούοντας τον ισχυρισμό του Θ. Πάγκαλου, ότι αυτός από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, δεν πρότεινε κάτι τέτοιο, ούτε βέβαια ήταν σε θέση, ο Χρ. Λυμπέρης προκαλεί τον Θ. Πάγκαλο να μην ξεχνά ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είχε δεσμευτεί, προφανώς στους Αμερικάνους, περί μη χρήσης στρατιωτικής βίας και μάλιστα χωρίς να το ξέρει η στρατιωτική ηγεσία."Είναι, είπε, πέρα για πέρα αναληθές ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη διείσδυση των Τούρκων". Και πρόσθεσε: "Υπήρχε απ' ό,τι φαίνεται δέσμευση προς τον Κλίντον για τη μη χρήση στρατιωτικών μέσων. Οι Τούρκοι μόνοι τους ή σε συνεργασία έπαιξαν την μπαμπεσιά. Και εδώ είναι το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση, αφ' ής στιγμής παραβιάστηκε ο όρος της μη δυναμικής ενέργειας, ήταν ελεύθερη να πει αποδεσμεύομαι από τη συμφωνία".

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι "δυστυχώς" τουρκικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη μικρή Ιμια, αλλά "το βασικό ερώτημα δεν είναι γιατί κατάφεραν και βγήκαν ανεμπόδιστοι οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι σε μια βραχονησίδα, αλλά πώς αντιδράς όταν τους εντοπίζεις. Εδώ τα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν δεμένα.Η κυβέρνηση εφόσον είχε κάνει συμφωνία αποκλιμάκωσης μέσω των Αμερικανών πριν την έξοδο των Τούρκων, εφόσον αυτή παραβιάστηκε όφειλε να αποδεσμευτεί από αυτήν και να επανεκτιμήσει τα δεδομένα. Η στρατιωτική κατάσταση ήταν αναστρέψιμη". Εδώ ανέφερε ότι στις 12 τα μεσάνυχτα της 30/1/96, πριν την απόβαση, έδωσε εντολή στοχοποίησης του τουρκικού στόλου και "στο ερώτημα που μου ετέθη, αν θα κερδίσουμε ενδεχόμενο πόλεμο, απάντησα "έχουμε το τακτικό πλεονέκτημα, στο ξεκίνημα θα τους καταφέρουμε γερό πλήγμα, από κει και πέρα θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε". Ομως, όπως αναφέρει ο Χρ. Λυμπέρης, η απάντηση που πήρε από την πολιτική ηγεσία, πριν την τουρκική απόβαση στη μικρή Ιμια ήταν: "Αρχηγέ έχουμε διαπραγματεύσεις, τώρα άφησε τις εμπλοκές".

Το... κυματάκι δεν πήρε τη σημαία

Χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατούσε στο ΚΥΣΕΑ ο τρόπος, που σύμφωνα με τον Χρ. Λυμπέρη, αντιμετώπιζαν το θέμα της σημαίας οι Κ. Σημίτης, Θ. Πάγκαλος και Γερ. Αρσένης. "Τι νόημα είχε άλλωστε, είπε, η ερώτηση του πρωθυπουργού προς τον Α/ΓΕΕΘΑ αν είναι σοβαρό πράγμα να πάρουμε τη σημαία και ακόμα τι νόημα είχε η κουβέντα του κ. Αρσένη ότι ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ δε θεωρούσε πως υπάρχει πρόβλημα εάν τη σημαία την έπαιρνε μαζί του το άγημα; Στον πρωθυπουργό απάντησα ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα η αφαίρεση της σημαίας στην οποία έχουμε ορκιστεί και ότι τυχόν απομάκρυνσή της θα οδηγήσει αξιωματικούς σε παραιτήσεις, αν όχι σε πτώση της κυβέρνησης. Και εισέπραξα το χαρακτηρισμό του ότι είμαι συναισθηματικός και υπερβολικός. Θέλω στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω στον κ. Πάγκαλο εκείνο που μου έλεγε πριν την έξοδο των Τούρκων: "Αρχηγέ, δε φυσάει λίγο αέρας παραπάνω, δε βρίσκεται κανένα κυματάκι να πάρει τη σημαία να τελειώνουμε".Μετά τη διείσδυση μάλιστα μου έλεγε "γιατί και ποιος σε διέταξε να βάλεις άγημα στη βραχονησίδα;""

Κυβερνητική κάλυψη στον Θ. Πάγκαλο

O υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας στις χτεσινές του δηλώσεις πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον Θ. Πάγκαλο. "Ο κ. Πάγκαλος, είπε, απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση του κ. Λυμπέρη, ο οποίος κατ' επανάληψη, από τότε μέχρι σήμερα, έχει αναφερθεί σ' αυτά τα θέματα, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή". Σε νεότερη δήλωσή του μετά τη συνέντευξη του Χρ. Λυμπέρη ο Δ. Ρέππας επανέλαβε: "Οι χειρισμοί της κυβέρνησης την κρίσιμη ώρα έχουν καταγραφεί. Ηταν επιτυχείς και η κρίση αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Ο κ. Λυμπέρης, εδώ και πολύ καιρό, συχνά επανέρχεται στο θέμα. Παρουσιάζει τη δική του εκδοχή. Η ιστορία, όμως, δεν ξαναγράφεται".

Κ. Ζ.

"Χειραψία" Τζογάννη - Καρανταγί

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα την πληροφορία που υποστήριζε ότι υπήρξε "μυστική συνάντηση" των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι πληροφορίες αυτές "κυκλοφόρησαν" σε τουρκικές και ελληνικές εφημερίδες, οι οποίες έγραψαν ότι ο Πτέραρχος Α. Τζογάννης και ο Τούρκος ομόλογός του συναντήθηκαν στη Βιέννη στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ.

Το ελληνικό επιτελείο με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι "ουδεμία ιδιαίτερη επαφή πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών πέραν της τυπικής χειραψίας". Την άποψη αυτή πρόβαλε και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάνε να κρύψουν την υποτέλειά τους

Σχετικά με την αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, με τον Χρ. Λυμπέρη, πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Νομίζω ότι η κυβέρνηση ή ο κ. Πάγκαλος σαν προϊστάμενος αρμόδιου υπουργείου, προσπαθούν να κρύψουν ότι μετά τα γνωστά γεγονότα των Ιμια έχουμε επίσημη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνόρων της χώρας, όχι μόνο από του Τουρκική ηγεσία, αλλά και από τους περίφημους συμμάχους μας. Πάνε λοιπόν να κρύψουν αυτή την εξέλιξη, πάνε να κρύψουν την υποτελή στάση της κυβέρνησης ρίχνοντας το μπαλάκι από δω και από κει. Το πρόβλημα λοιπόν βρίσκεται στην ίδια την κυβερνητική πολιτική, στην πολιτική πειθαρχίας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ολα τα άλλα είναι φύλλο συκής. Η αντιπαράθεση εντός του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιείται για αποπροσανατολισμό, του λαού. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν αντιθέσεις και διαφωνίες πραγματικές, ότι είναι τεχνητές. Αλλά τελικά χρησιμοποιούνται για αποπροσανατολισμό του λαού. Το θέμα δεν είναι πολιτική ή στρατιωτική λύση. Το θέμα είναι αντίσταση, αντιπαράθεση και ρήξη με την πολιτική της διανομής των αγορών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ