ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δράση για όλα τα προβλήματα

Απαιτείται ένταση της δράσης κινήσεων και παρατάξεων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, με βασικό στόχο τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων γύρω από την αντίληψη που θέλει την "Αυτοδιοίκηση εκφραστή των προβλημάτων του λαού, σύμμαχο και υπερασπιστή των αγώνων του, εμπόδιο στον αυταρχισμό και ακόμα μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό της κεντρικής εξουσίας, σε αντίθεση με την κατεύθυνση για Αυτοδιοίκηση ως μέσο διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών". Η απαίτηση αυτή, ενόψει και των εκλογών του Οκτώβρη, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, άμεσα, τώρα, από το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής όλα τα προβλήματα οξύνονται και οι αγώνες φουντώνουν.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μιας πλούσιας και γόνιμης συζήτησης που έγινε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με συμμετοχή στελεχών του Κόμματος απ' όλη τη χώρα.

Στη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε η διαπίστωση για την αναμφισβήτητα θετική πορεία στη συνολική δουλιά του Κόμματος, μεταφέρθηκε η εμπειρία από την πλατύτερη αναγνώριση που συναντούν οι θέσεις και η πολιτική του στα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο.

"Σε αυτά τα δεδομένα θα στηριχτούμε για να προχωρήσουμε, είπε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο των εργασιών εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος ο Σπύρος Χαλβατζής,τονίζοντας: Οι κινήσεις, οι παρατάξεις μας σε όλη την Ελλάδα μπορεί και πρέπει να δράσουν για όλα τα προβλήματα. Οι κινήσεις, οι υποψήφιοι, να βρίσκονται πάντα κοντά στους αγώνες, στις κινητοποιήσεις και να στηρίζουν αυτούς τους αγώνες".

Στους αγώνες η συσπείρωση

Με δεδομένη τη γενικότερη πολιτική του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση, όπως προσδιορίστηκε από την Απόφαση της ΚΕ τον Ιούνη του '97 και το αναλυτικό κείμενο του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος, που δημοσιεύτηκε το Γενάρη του '98, η συζήτηση προσανατολίστηκε στην προετοιμασία της δουλιάς για τη μεγάλη πολιτική μάχη που βρίσκεται μπροστά.

Ως προς το "κλίμα" μέσα στο οποίο θα κυλήσει ο χρόνος μέχρι τις εκλογές, η διαπίστωση ήταν πως η αγανάκτηση στην αντιλαϊκή πολιτική φουντώνει και οι κινητοποιήσεις θα αναπτυχθούν παραπέρα. Ετσι ως αυτονόητο προέκυψε πως οι κινήσεις πρέπει να έχουν την ικανότητα να βρίσκονται σε αυτές τις κινητοποιήσεις, τα μέλη του Κόμματος να δρουν και να προβάλλουν τις θέσεις και την πολιτική του Κόμματος για όλα τα προβλήματα μέσα και από τις κινήσεις. Αυτή, τονίστηκε, είναι μία δράση που μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις, να συσπειρώσει ανθρώπους στη λογική και την αντίληψή μας.

Ανάδειξη αγωνιστών

Στο οργανωτικό μέρος τονίστηκε η ανάγκη να συγκροτηθούν κινήσεις παντού.Να επιδιωχτεί πιο συστηματικά η διαμόρφωση προϋποθέσεων για ψηφοδέλτια σε όλους τους δήμους. Προϋπόθεση, βέβαια και γι' αυτό, η δράση των κινήσεων σε όλα τα προβλήματα. Η κίνηση, τονίστηκε, δεν πρέπει να δρα μόνο ή κυρίως για το τι θα κάνει, τι θέση θα πάρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το κύριο είναι να δρα για όλα τα προβλήματα. Δυνατότητες υπάρχουν, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Να συμβάλουμε στην κινητοποίηση, στον αγώνα των εργαζομένων, των δημοτών, για όλα τα προβλήματα.Η κίνηση να λειτουργήσει ως εργαλείο για τη συσπείρωση δυνάμεων, μελών, φίλων και οπαδών μας. Η δράση, οι πρωτοβουλίες θα καταξιώσουν πολλούς και στα ψηφοδέλτια.

Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι κυρίαρχο δεν είναι η ύπαρξη του επικεφαλής, αλλά η ανάπτυξη των αγώνων και η ανάδειξη μέσα από εκεί. Για παράδειγμα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλία, ποιοι άλλοι θα μπουν μπροστά, αν όχι αυτοί που δίνουν τη μάχη 4 χρόνια για το αγροτικό, είτε είναι αγρότες είτε άλλοι εργαζόμενοι που πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις;

Ειδική προετοιμασία χρειάζεται για τα νομαρχιακά ψηφοδέλτια, ώστε σύντομα ο βασικός τους πυρήνας να απλώσει τη δράση του σε όλο το νομό για όλα τα προβλήματα. Να βοηθήσει αυτή η δράση και στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη συγκρότηση των δημοτικών ψηφοδελτίων. Επισημάνθηκε εδώ ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δίνουν μεγάλο βάρος στις νομαρχίες, γεγονός που χρεώνει και τις δικές μας δυνάμεις με το καθήκον να δώσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αυτή τη μάχη.

Οι συνεργασίες

Από την εισήγηση τέθηκε το θέμα των ομάδων ή και κινήσεων που εμφανίζονται να αντιτίθενται στην πολιτική των κομμάτων τους στα βασικά για την ΤΑ ζητήματα. Από τη συζήτηση επαναβεβαιώθηκαν ορισμένα κριτήρια: Τι έχουν πράξει ως σήμερα στα όργανα της ΤΑ αυτοί που εμφανίζονται σήμερα ως άτομα; Εφάρμοσαν όλο το προηγούμενο διάστημα την αντιλαϊκή πολιτική και σήμερα εμφανίζονται με άλλες θέσεις; Αν, ναι, γίνεται φανερό πως χρειάζονται και ανάλογη αντιμετώπιση. Δεν μπορούν επίσης να γίνουν αποδεκτοί "αλεξιπτωτιστές" την τελευταία στιγμή. Πρέπει να τίθενται επίσης και ορισμένα ζητήματα για την επόμενη μέρα από τις εκλογές. Δεν πρέπει να μένει αναπάντητη η πολιτική που ακολούθησαν οι δυνάμεις του δικομματισμού στα κεντρικά ζητήματα της ΤΑ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώθηκε, συμβάδισαν στη βάση των πολιτικών επιλογών της ΕΕ. Στην ίδια πολιτική προχώρησε όλα αυτά τα χρόνια και ο ΣΥΝ στα όργανα της ΤΑ, αλλά και σε συγκεκριμένους δήμους.

Στόχος μας θα είναι να απεγκλωβιστούν άνθρωποι από τη λογική των άλλων δυνάμεων. Το κύριο θα είναι πάντα η δράση των δυνάμεών μας για όλα τα προβλήματα.

Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: "Συνεχίζουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς τη δουλιά μας, καθοδηγούμε τη δράση των κομματικών δυνάμεων στη λογική προώθησης της πολιτικής μας παντού. Να μην υποτιμούμε τις δυνατότητες που δίνει αυτή η ίδια η πολιτική μας να προσελκύει ανθρώπους ευρύτερους.

Από μόνη της, βέβαια, δε θα προωθηθεί. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, ιδεολογική πολιτική δράση, ανάπτυξη πρωτοβουλιών. Να προσπαθούμε μέσα στη ζωή να "δεσμεύουμε" ανθρώπους στη δράση για συγκεκριμένα ζητήματα.

Είναι ο μόνος δρόμος, η πάλη για τα λαϊκά προβλήματα, που μπορεί να βοηθήσει στη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από την πολιτική του Κόμματος για την ΤΑ.

Αλλά είναι και η διαδικασία που μπορεί κατ' αρχήν να προσελκύσει νέους ανθρώπους στη λογική που εμείς προβάλλουμε για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, που έχει ξεκινήσει, πρέπει και μπορεί να συμβάλει και στην ενίσχυση της αντίληψής μας για το μέτωπο. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα".


Δυναμική πολιτική ευρύτερων συσπειρώσεων

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα

Στην επισήμανση ορισμένων εξελίξεων που - από την άποψη της συμβολής τους στη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων - δεν μπορούν παρά να είναι στο κέντρο της προσοχής και της δράσης και σε σχέση με την εκλογική μάχη, στάθηκε με σύντομη παρέμβασή της στη συζήτηση η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφερόμενη κατά πρώτον στις εξελίξεις στις δημόσιες επιχειρήσεις, σημείωσε πως παρότι η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις δεν είναι καινούρια, τώρα ανοίγεται πλατιά στο λαό το θέμα με την επίθεση της κυβέρνησης στα τελευταία κάστρα των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ. Οι εργασιακές σχέσεις είναι ένα θέμα ταξικής εκμετάλλευσης, είναι ένα μέτωπο που μπορεί να ριζοσπαστικοποιήσει συνειδήσεις, συνδέεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εδώ, σημείωσε, είναι και η διαφορά μας με όλους τους άλλους που ασχολούνται, π.χ., με τα "εναέρια τρένα" κι ό,τι άλλο ασχοληθούν, χωρίς να μπαίνουν στο ουσιαστικό θέμα που είναι οι σχέσεις εργασίας. Υπάρχουν κάποιοι άξονες οι οποίοι δείχνουν τη διαφορετικότητα που αντιπροσωπεύουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζουμε.

Δεύτερο, συνέχισε, είναι ό,τι συνεπάγεται η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και η συνολικότερη στρατηγική του ιμπεριαλισμού. Υπάρχουν προϋποθέσεις να δημιουργηθούν βαθύτερα ρήγματα στις συνειδήσεις του κόσμου, όχι όλου βέβαια αυτόματα. Είναι θετικό ότι αυξάνεται το αντιαμερικανικό πνεύμα, που βεβαίως δεν είναι αρκούντως αντιιμπεριαλιστικό όπως θα έπρεπε, όμως θα κατευθυνθεί σε πιο ουσιαστικό δρόμο. Ο κόσμος καταλαβαίνει κατ' αρχήν ότι δε μας αναγνωρίζουν κυριαρχικά δικαιώματα. Δημιουργείται, όμως, το έδαφος να καταλάβει και πιο σπουδαία πράγματα. Οτι αυτή η χώρα που της αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα, η ίδια αυτή χώρα καλείται να παίξει επιθετικό ρόλο και να απειλήσει σύνορα άλλων χωρών. Ανοίγεται και εδώ ένα πεδίο ριζοσπαστικοποίησης συνειδήσεων.

Τρίτο, είναι οι οξύτατες διαμάχες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στην όξυνση έχουν παίξει ρόλο και οι κινητοποιήσεις, με όποιο τρόπο μπορούν να παίξουν ένα θετικό ρόλο στο εσωτερικό των άλλων κομμάτων. Χρειάζεται μία προσοχή καθώς αυτή η όξυνση από τη μια βοηθάει να ξεκολλήσει ένας κόσμος, αλλά προκαλεί και αναχώματα, εγκλωβισμούς. Για παράδειγμα, στο όνομα του Χ διαφωνούντος στελέχους, κατά του Σημίτη, επανεγκλωβίζεται ένα τμήμα εργαζομένων. Το κυριότερο είναι ότι εκδηλώνεται ο αντίκτυπος από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, στους κόλπους των άλλων κομμάτων. Αν το ΚΚΕ δεν είχε αυτή τη γραμμή, δε θα υπήρχε η πίεση και η αντανάκλαση της πίεσης στα κόμματα. Οποια αποτελέσματα έχουμε σχετίζονται με τη δράση του Κόμματός μας, στις συγκεκριμένες συνθήκες. Την αταλάντευτη στάση που κρατήσαμε. Αυτή η γραμμή βοήθησε.

Οι "επιθέσεις φιλίας"

Αναφερόμενη στην τακτική των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα τις "επιθέσεις φιλίας" προς το ΚΚΕ, υπενθύμισε πως η ΝΔ δεν έχει αλλάξει σε τίποτα την ταξική θέση με βάση την οποία αντιμετωπίζει το Κόμμα. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Και συμπλήρωσε:

Θέλουν, είτε να μας οδηγήσουν σε διάφορες συμμαχίες στα δικά τους μέτρα, είται να μας οδηγήσουν σε μία λαμπρή απομόνωση. Να το έχουμε υπόψη και να μην έχουμε αυταπάτες ότι κάθε συσπείρωση είναι θετική ή ότι η περιχαράκωση αποτελεί καλή άμυνα.

Απαντώντας σε διάφορες εκ του πονηρού προσεγγίσεις και αντιδράσεις, σημείωσε ότι "το μέτωπο των δημοτικών εκλογών δεν είναι αντικαποδιστριακό". Σε ό,τι αφορά την τακτική του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, εντόπισε το γεγονός της ύπουλης προσπάθειάς τους να δημιουργήσουν, μέσα από "επιθέσεις φιλίας" για συνεργασίες χωρίς αρχές, με κυριότερο στόχο, την καλλιέργεια της εντύπωσης ότι "ανατρέπεται" η πολιτική του ΚΚΕ από τα κάτω. Εναλλακτικό στόχο έχουν να αναγκάσουν το Κόμμα να στηρίξει στενά κομματικά ψηφοδέλτια, που, επίσης δεν είναι κατεύθυνσή μας, και δε θα γίνει βεβαίως έτσι.

Για το ΔΗΚΚΙ εντόπισε το γεγονός πως από τις μέχρι τώρα κινήσεις της ηγεσίας του, φαίνεται μια διάθεση να προωθήσει συνεργασίες με το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κόντρα στον Σημίτη, στη λογική του "καλού ΠΑΣΟΚ της 8ετίας".

Με τις διαβουλεύσεις κορυφών, μακριά από τα προβλήματα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δε θα βγάλουμε άκρη. Το δικό μας άνοιγμα πρέπει να στηρίζεται στην οργάνωση της πάλης για τα λαϊκά προβλήματα, στην εργατική τάξη, τους λαϊκούς χώρους. Εκεί θα δοκιμαστούν και οι διάφορες ομάδες και τα στελέχη των άλλων κομμάτων που διακηρύσσουν ότι θέλουν να προσφέρουν. Για μας προϋπόθεση είναι αυτοί που συζητάμε να έχουν μία καλή θητεία έως τώρα στην Αυτοδιοίκηση. Να μην έχουν συμμετάσχει στο αντιλαϊκό μέτωπο. Να έχουν αντισταθεί. Υπάρχει καιρός για ουσιαστική κοινή δράση μέχρι τις δημοτικές. Σίγουρα η πολιτική μας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχει δυναμική και θα καλλιεργήσει το έδαφος για ευρύτερες συσπειρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ