ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ευρηματικές και δυναμικές οι κινητοποιήσεις των ανέργων

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ - ΒΟΝΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Το δυναμικό "παρών" χιλιάδων Γερμανών ανέργων δόθηκε σε όλη τη γερμανική επικράτεια, στο προκαθορισμένο ραντεβού, που είχε δώσει η Ενωση Γερμανών Ανέργων για χτες και συνέπιπτε με την επίσημη ανακοίνωση ενός νέου "ζοφερού" ρεκόρ ανεργίας.

Με σφυρίχτρες, τύμπανα και τραγουδώντας σχεδόν τα συνθήματα, δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία και μάλιστα όχι σε 50, όπως είχε αρχικά προβλεφτεί, αλλά σε 200 πόλεις, από τη Νυρεμβέργη ως το Σβέριν, κραυγάζοντας στεντόρεια το δικαίωμά τους στη δουλιά και την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Με περισσή μαχητικότητα, αλλά και πρωτοτυπία, οι Γερμανοί άνεργοι βροντοφώναξαν "δουλιά και όχι υποσχέσεις", "όχι μια ζωή σκλάβοι". Στο Βερολίνο, οι άνεργοι μπλόκαραν την Πύλη του Βραδεμβούργου, ενώ στη Βρέμη οι διαδηλωτές κρέμασαν ένα σκοινί μπουγάδας μήκους πενήντα μέτρων απέναντι από το Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας, στερεώνοντας με μανταλάκια "αιτήσεις πρόσληψης", με το ιδιαίτερα καυστικό κείμενο: "Είμαι πρόθυμος, εξαιρετικά φτηνός, δεν αρρωσταίνω ποτέ και είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα για το καλό της επιχείρησης!". Στο Ντόρτμουντ, "ντύθηκαν" με σκουπιδοσακούλες, παραπέμποντας στη ρήση μεγαλοστελέχους της "Nestle", που είχε χαρακτηρίσει τους άνεργους "σκουπίδια της ευημερίας", κερδίζοντας το "βραβείο κυνισμού" της χρονιάς. Στο Ντίσελντορφ, έξω από το Χρηματιστήριο, οι άνεργοι μοίραζαν μετοχές της "Εταιρίας Ανεργία"...

Τόσο στο δυτικό, όσο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι διαδηλωτές κατέλαβαν συμβολικά γραφεία εξεύρεσης εργασίας, τοιχοκόλλησαν σε χώρους αυτών των υπηρεσιών αντίγραφα αρνητικών απαντητικών επιστολών επιχειρήσεων σε ανέργους που ζητούσαν εργασία και έκαναν επισκέψεις διαμαρτυρίας σε γραφεία βουλευτών του Μπούντεσταγκ και των ομοσπονδιακών κρατιδίων, ενώ σε πολλές πόλεις σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες. Στο Βερολίνο και στο Σάαρμπρούκεν, Γάλλοι εργάτες βρέθηκαν ανάμεσα στις γραμμές των διαδηλωτών, δηλώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.Υποστηριζόμενο από τα εργατικά συνδικάτα, το κίνημα των ανέργων προχώρησε στην ανάληψη άμεσης δράσης με τη διανυκτέρευση και τη συμβολική κατάληψη πολλών γραφείων ευρέσεως εργασίας σε πάνω από 250 πόλεις στη χώρα, εμπνεόμενο από τους Γάλλους "συναδέλφους" του. Η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου των συνδικαλιστικά οργανωμένων ανέργων στο Μπίλεφελντ,Αγγέλικα Μπάιερ,εξήρε το γεγονός ότι στους ανέργους συμπαραστάθηκαν πολλοί εργαζόμενοι, "από φόβο ότι μπορεί αύριο να έρθει και η σειρά τους".

Η έκταση των κινητοποιήσεων

Η "πρεμιέρα" της εμφάνισης του κινήματος των ανέργων στη Γερμανία δεν είχε την έκταση, τον όγκο και τη μαζικότητα των αντίστοιχων εκδηλώσεων στη Γαλλία, που αποτέλεσαν και πρότυπο και τον κινητήριο μοχλό για τις χτεσινές τους κινητοποιήσεις. Αποτελεί, ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση που επικρατεί στου διοργανωτές, μία "καλή αρχή" που έσπασε τον πάγο της ακινησίας και, όπως ευελπιστούν, θα πάρει χαρακτήρα "χιονοστιβάδας", καθώς οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ανέργων θα συνεχιστούν κλιμακούμενες, την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα, που ανακοινώνονται τα σχετικά με την ανεργία στατιστικά στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Ιδρυμα Εργασίας. Ενα βασικό εμπόδιο στη μαζικοποίηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των ανέργων υπήρξε - σύμφωνα με το συντονιστικό κέντρο - "το φράγμα της ντροπής" που διακατέχει τους άνεργους. "Το πρόβλημα ήταν να γίνει η αρχή για να ξεπεραστεί το αίσθημα μειονεξίας - κι αυτή έγινε.. ". Η ευρηματικότητα πάντως των διαδηλωτών και η προβολή τους από τα ΜΜΕ πιστεύεται ότι θα δώσουν νέα ώθηση σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ενωσης Ανέργων, Κλάους Γκρεν,δήλωσε ότι το γεγονός πως οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε περισσότερες πόλεις αποτελεί σημάδι ότι "το σταμνί έχει γεμίσει", γιατί η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες αθέτησαν επανειλημμένα τις υποσχέσεις τους για δημιουργία θέσεων εργασίας. Τώρα, είπε, "αμύνονται οι άνεργοι", προσθέτοντας ότι "ακόμη και ένα φιλήσυχο ζωάκι, όταν νιώσει ότι απειλείται η ζωή του, αρχίζει και δαγκώνει στα τυφλά...".

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τους Γάλλους συναδέλφους τους που προέβαλαν ως ένα από τα βασικά αιτήματά τους την εξασφάλιση του επιδόματος ανεργίας, οι Γερμανοί άνεργοι στόχευσαν κυρίως στην πολιτική της εργασίας που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση, στην ανικανότητά της για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την έλλειψη προοπτικής στον τομέα της εργασίας, καθώς πάνω από το 80% των ανέργων λαμβάνει - έστω και μικρό ποσό - επίδομα ανεργίας.

Νέο ρεκόρ, παλιά πολιτική

Σε νέο μεταπολεμικό ρεκόρ ανήλθε το Γενάρη η ανεργία στη Γερμανία, καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων έφθασε τα 4.823 εκατομμύρια ή 12.6% τουοικονομικά ενεργού εργατικού δυναμικού, έναντι 11.8% το Δεκέμβρη, όπως αναφέρει το Γραφείο Εργασίας της κυβέρνησης, στη Νυρεμβέργη. Καθώς η χρονιά που διανύουμε είναι χρονιά εθνικών εκλογών, είτε από φόβο δημιουργίας συνθηκών σαν τη Γαλλία, είτε κάτω από την εντύπωση ότι η νέα ανακοινωθείσα αύξηση - ρεκόρ μπορεί να τραυματίσει βαθύτατα το προφίλ της κυβέρνησης Κολ, τα τρία κυβερνητικά κόμματα έφεραν χτες στο Μπούντεσταγκ νέα "πρωτοβουλία" απασχόλησης που συζητήθηκε σε έντονο και φορτισμένο κλίμα με αλληλοκατηγορίες να εκτοξεύονται και από την κυβερνητική πλευρά, αλλά και από την αντιπολίτευση που καραδοκεί - χωρίς όμως προτάσεις - να εκμεταλλευτεί το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ετήσια απασχόληση 100.000 ανέργων, να δίνεται πριμ σε ιδιωτικά πρακτορεία εξεύρεσης εργασίας και να χορηγούνται δάνεια στη βιομηχανία οικοδομών. Βέβαια επί της ουσίας, δηλαδή πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η ανεργία χωρίς διάθεση ανάλογων κρατικών κονδυλίων, κανείς λόγος δεν έγινε...

ΡΩΣΙΑ
Τον Οκτώβρη το συνέδριο του ΚΕΚΡ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Τον Οκτώβρη θα γίνει το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, αποφάσισε το Οργανωτικό Γραφείο (ΟΓ) της ΚΕ του κόμματος στη συνεδρίασή του στις 24 - 25 Γενάρη στο Λένινγκραντ. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν επίσης τα ζητήματα της προετοιμασίας για την Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ, η οποία πρόκειται να συνέλθει στις 14 - 15 Μάρτη. Η Ολομέλεια αυτή θα συζητήσει τα θέματα: "Οι απολογισμοί και οι εκλογές στις κομματικές οργανώσεις και οι προετοιμασίες για το 7ο Συνέδριο του ΚΕΚΡ" και "Η νέα σύνταξη του Προγράμματος του κόμματος". Στη συνεδρίαση δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Το ΟΓ της ΚΕ εκτίμησε τη θετική πείρα των Περιφερειακών Επιτροπών Πριμόριε, Νίζνι, Νόβγκοροντ, Βλαντίμιρ, Σαράτοβ, Περμ του κόμματος στην οργάνωση της αντίστασης των εργατών και του απεργιακού αγώνα. Αυξάνει ο αριθμός των περιοχών, όπου με πρωτοβουλία του ΚΕΚΡ δημιουργήθηκαν σε επιχειρήσεις οργανώσεις των εργατικών συνδικάτων "Ζαστσίτα". Το ΟΓ υποστήριξε την πρωτοβουλία της οργάνωσης Λένινγκραντ του κόμματος για την πραγματοποίηση συντονισμένων κινητοποιήσεων στις 23 Φλεβάρη και 27 Μάρτη με συνθήματα να μην επιτραπεί η αντιπαράθεση του στρατού στον εργαζόμενο λαό, την πλήρη εκπλήρωση των αιτημάτων των συγκεντρώσεων των εργαζομένων που είχαν γίνει στις 27 Μάρτη 1997, για την εξόφληση των χρεών για τους μισθούς, την ακύρωση της στεγαστικής - δημοτικής μεταρρύθμισης και για την αλλαγή της οικονομικής και πολιτικής γραμμής.

Τέλος, για το 1998, το ΚΕΚΡ προγραμματίζει μια σειρά από σημαντικές πολιτικές εκδηλώσεις. Στις 18 - 19 Απρίλη στη Μόσχα θα συγκληθεί το Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων. Στις 12 - 14 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση". Πριν από την Ολομέλεια της ΚΕ, η εφημερίδα "Τρουντοβάγια Ροσία", όργανο τηςΚΕ του ΚΕΚΡ, θα διοργανώσει σύσκεψη των συντακτών των περιφερειακών κομματικών εκδόσεων.

Η ευρηματικότητα ήταν ένα απο τα στοιχεία των εκδηλώσεων σε όλες τις

Η ευρηματικότητα ήταν ένα από τα στοιχεία των εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις

ΜΕΞΙΚΟ
Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης στους Ιθαγενείς

Στις 15 Φλεβάρη φθάνει στο Μεξικό διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για να διαπιστώσει επί τόπου την κατάσταση, μέσα στην οποία εξελίσσεται το κίνημα των Ιθαγενών (με προεξάρχουσα την οργάνωση των Ζαπατίστας) και να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους εξεγερμένους.

Στο καραβάνι καλούν σχεδόν 300 συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, όπως τα γαλλικά συνδικάτα CFDT, CGT, τα ανεξάρτητα συνδικάτα SUD, κομμουνιστικά κόμματα, η Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας, οργανώσεις αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής, δεκάδες κοινωνικά κέντρα της Ιταλίας, καθώς και πολυάριθμοι άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.

Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να συμμετάσχουν στο καραβάνι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών, κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων. Μεταξύ άλλων, την υποστήριξή τους σ' αυτό έχουν εκφράσει οι ΓΣΕΕ,ΠΑΣΕΓΕΣ,ΟΛΜΕ,ΕΙΝΑΠ,ΟΤΟΕ,η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) κ.ά.

ΡΩΣΙΑ
Μπλόκο από απεργούς εργάτες

ΜΟΣΧΑ(Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι εργαζόμενοι της αμυντικής επιχείρησης της πόλης Σαμάρα (Ποβόλζιε) συνεχίζουν την απεργία διαμαρτυρίας με αίτημα την καταβολή από την κυβέρνηση του χρέους ύψους 500.000.000 ρουβλίων για τους μισθούς τους. Αφού οι διαπραγματεύσεις με την τοπική διοίκηση δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, με πρωτοβουλία της απεργιακής επιτροπής του εργοστασίου "Μάσλενικοφ", οι εργαζόμενοι, αψηφώντας το δριμύ κρύο (25 βαθμοί Κελσίου υπό το μηδέν) απέκλεισαν στις 3 Φλεβάρη τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης. Στις 4 Φλεβάρη προσχώρησαν στην απεργία και οι εργάτες άλλων επιχειρήσεων της πόλης. Η κινητοποίηση διεξάγεται ειρηνικά. Οι μετέχοντες σ' αυτή είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι να πετύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ