ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κόσμοι παράλληλοι

Στις 12/2 (8μμ), στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" (πλατεία Κολωνακίου 20), εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Μανουσάκη,με τίτλο "Κόσμοι παράλληλοι".Ο Μ. Μανουσάκης, θα παρουσιάσει μια σειρά έργων με παραστάσεις παιχνιδιών που δημιούργησε την τελευταία τριετία. Τα παιχνίδια του χωρίζονται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη διακρίνεται μια διάθεση σκηνοθεσίας στην τοποθέτηση και την απεικόνιση των παιχνιδιών, όπου ο καλλιτέχνης επιδιώκει να τους προσδώσει δράση, να περιγράψει σκηνές παιχνιδιού. Στη δεύτερη ενότητα, τα παιχνίδια είναι ζωγραφισμένα στατικά με ρεαλιστική ακρίβεια και σαφήνεια.

Την ίδια μέρα εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή"(Ξανθίππου 11), έκθεση των Κώστα Τσόκλη και Δημοσθένη Δαββέτα.Πρόκειται για μια έκθεση εικονογράφησης από τον Κ. Τσόκλη μιας σειράς ποιημάτων - αποφθεγμάτων του ποιητή και ιστορικού τέχνης Δ. Δαββέτα. Είναι γνωστό το πόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικονογραφήσεις ποιημάτων, μια και δείχνουν κάποια πιθανή συγγένεια ποιητή - εικονογράφου και μια προσπάθεια έκφρασης των ίδιων νοημάτων με μια διαφορετική γλώσσα - την εικαστική. Ειδικά αυτή η εικονογράφηση από τον Κ. Τσόκλη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και πρόκειται για κάποια δουλιά του χειρονομιακή, τελείως ανεικονική, αλλά που υπακούει σε κάποιους ζωγραφικούς κώδικες που αποτελούν και το κλειδί της εικαστικής του έκφρασης.

  • Στις 9/2 (8μμ), στο χώρο τέχνης "24" (Κλεομένους 24), εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής της Αμαλίας Πετσάλη.Οπως σημειώνει ο Θανάσης Πετσάλης - Διομήδης σε απόσπασμα από "Το τέλος του μύθου" "(...) Οταν ξανάνοιξα τα μάτια, αντίκρισα από το παράθυρο το δέντρο, το θαυμάσιο δέντρο το πανύψηλο, φωλιά τόσων πουλιών και κρυψώνα των ίσκιων. Κι έτσι, ως ήμουνα με μισόκλειστα μάτια, μου φάνηκε σαν να σάλεψε ένας από τους τεράστιους κλώνους του, με του φιδιού τον κυματισμό, που καμπουριάζει τη ράχη του και τη χαμηλώνει για να προχωρήσει".
  • Στις 17/2 εγκαινιάζεται στην γκαλερί "Κρεωνίδης" (Κανάρη 24), έκθεση έργων της Βάνας Ξένου.Η ζωγράφος θα παρουσιάσει έργα σε διαστάσεις τοιχογραφίας, μελέτες και σχέδια. Το εικαστικό έργο της Β. Ξένου εξελίσσεται μέχρι σήμερα, μέσα από οκτώ ενότητες. Σ' αυτές αγγίζονται πτυχές της μεγάλης δυτικής παράδοσης και αναζητούνται πηγές της δικής μας πολιτισμικής ταυτότητας.
  • Στις 18/2 (7μμ) στην αίθουσα "Μπουζιάνη" (Ξενοφώντος 7) του Δήμου Αθήνας, εγκαινιάζεται η έκθεση της Μαιρηβής με τίτλο "Κούκλες - Μαριονέτες".Θα διαρκέσει μέχρι τις 28/2.
Εργα Δανιήλ στην Πινακοθήκη

Εκθεση έργων του Δανιήλ (Παναγόπουλος), εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη.Η αναδρομική παρουσίαση έργων του Δανιήλ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, με έργα του 1961-1997, έδωσε τη δυνατότητα στην Εθνική Πινακοθήκη να οργανώσει μια πιο ολοκληρωμένη και διευρυμένη έκθεση.

Συγκεκριμένα, φιλοξενούνται έργα από την περίοδο 1945-1954, πρώιμα έργα του καλλιτέχνη, που είναι διαποτισμένα με την προωθημένη διδασκαλία του Κ. Παρθένη στην ΑΣΚΤ. Το 1954 ο Δανιήλ φεύγει για το Παρίσι, όπου εγκαθίσταται και ζει μέχρι σήμερα. Στην έκθεση εκτίθενται ορισμένα έργα των πρώτων χρόνων του Παρισιού, καθώς επίσης και αφηρημένα - χειρονομιακά έργα του 1959. Ακολουθεί το πέρασμα της δουλιάς του στις τρεις διαστάσεις, μέσα από την επεξεργασία των απλών χαρτοκιβωτίων του εμπορίου, με τη δημιουργία των "Μαύρων Κουτιών" (1961-1966). Η εξέλιξη αυτής της δουλιάς είναι τα "Ηλεκτρικά Κουτιά" (1967-1970). Το 1972 στις "Κομμένες Λινάτσες" ο Δανιήλ χρησιμοποιεί γεωμετρικά σχήματα, έντονα χρώματα και κοφτά περιγράμματα. Ηδη από το 1980-82, ένα νέο στοιχείο κάνει την εμφάνισή του και χαρακτηρίζει ολόκληρη την τελευταία περίοδο των έργων του μέχρι σήμερα. Πρόκειται για έναν κατακλυσμό του χώρου από φωτεινά κύματα χρωμάτων. Την έκθεση επιμελήθηκε η Λίνα Τσίκουτα.Παράλληλα θα λειτουργήσουν και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ταξιδεύοντας στο χρόνο

Εγκαινιάζεται την Τρίτη (8μμ) στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7), έκθεση έργων της Σπυριδούλας Πολίτη.Πρόκειται για την καινούρια δουλιά της, τελάρα, κατασκευές επιτοίχιες και στο χώρο. Ο εργαστηριακός χώρος με τα αντικείμενά του και τις διάφορες ύλες, όπως χαρτόνια, μελάνια, φωτογραφίες, φωτοτυπίες, γύψος, στόκος κτλ., οι οποίες ανανεώνονται, είναι το ερέθισμα αυτής της δημιουργίας.

Οπως σημειώνει η Σπ. Πολίτη στον κατάλογο της έκθεσης, "από τη στιγμή που θεώρησα ότι η ύλη είναι το μέσο που προσεγγίζω τη φύση, ακολούθησε μία περιπέτεια και περιπλάνηση μαζί της. Η μη παραδοχή της μίμησης στο παρελθόν, σαν μέσο έκφρασης, με οδήγησε σ' ένα παιχνίδι με την ύλη, που είχε ως στόχο την επαφή και τη μορφοποίησή της μόνο. Το άφημα σ' αυτή τη διαδικασία είχε ως συνέπεια να γνωρίσω πολλά υλικά και να κατανοήσω ότι η έννοια του παιχνιδιού και του τυχαίου δεν περιορίζεται σε ορισμένη ύλη, χώρο και φόρμα. Επίσης μου ανέπτυξε μία ρεαλιστική διάθεση, που αρχικά είχε να κάνει με τον εργαστηριακό μου χώρο. Η φωτογραφία δε ως υλικό κάλυψε την ανάγκη μου να προσεγγίσω την πραγματικότητα, αφού φέρει πάντα μαζί της μία εικόνα της. Εξάλλου η μαγεία της φύσης της είναι τέτοια: να εικονοποιεί την πραγματικότητα πέρα από το παιχνίδι που γίνεται με το χρόνο".

Γλεντιστάδες, Κουδουνάτοι και "Μουτσούνες"

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Οδός Κυδαθηναίων 17, Πλάκα), το οποίο σε συνεργασία με το σύλλογο των "Φίλων του" διοργανώνει στις 15/2 μια ξεχωριστή αποκριάτικη γιορτή. Από τις 10πμ - 12μ τα παιδιά που θα επισκεφθούν το Μουσείο θα γνωρίσουν από κοντά τις παραδοσιακές μεταμφιέσεις και θα παίξουν αποκριάτικα παιχνίδια. Από τις 12μ - 2μμ μεταμφιεσμένοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως Γλεντιστάδες από το Μεσότοπο της Λέσβου, Κουδουνάτοι από τη Σκύρο, χορευτές και μουσικοί, θα ζωντανέψουν παραδοσιακά δρώμενα του λαού μας. Στη γιορτή, που θα γίνει στην είσοδο του Μουσείου, θα συμμετέχει και το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων.

  • Εκθεση αποκριάτικης "Μουτσούνας" από το Καρναβάλι της Πάτρας φιλοξενείται στην αίθουσα Τέχνης του "Μύλου", στη Θεσσαλονίκη, από τις 14-26/2.

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού μνημείου στη μνήμη δύο μεγάλων Ελλήνων ποιητών, των Γ. Σεφέρη και Οδ. Ελύτη,θα πραγματοποιηθούν αύριο (11πμ) στη διασταύρωση των οδών Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά και Γρ. Λαμπράκη στη Γλυφάδα. Το γλυπτό μνημείο είναι έργο του Τάκη Παρλαβάντζα.

Αφιερωμένη στον ποιητή Κώστα Βάρναλη είναι η βραδιά, που διοργανώνει τη Δευτέρα (8.15μμ) ο σύλλογος "Φίλοι Μουσείου Μάνης Μ. Κάσση", στο εργαστήρι του γλύπτη (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο, τηλ. 4826110), με ελεύθερη είσοδο. Θα μιλήσει η λογοτέχνης Αγγελική Αρμύρα και θ' απαγγείλει ο Μ. Κάσσης.

Δωρεάν ξεναγήσεις

Συνεχίζονται οι δωρεάν ξεναγήσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Αύριο (10.30πμ), θα γίνουν οι ακόλουθες ξεναγήσεις: Μουσείο Εκμαγείων Μαρμάρων Παρθενώνος (Μακρυγιάννη), ξεναγόςΜαργαρίτα Κουμουζέλη,συνάντηση στην είσοδο (οδός Μακρυγιάννη 2 - 4). Κεραμεικός,ξεναγός Χρήστος Γιαννούρης,συνάντηση στην είσοδο (Ερμού 148). Ιστορικό Μουσείο Νεοτέρας Ελλάδας,ξεναγός Βασιλική Αλιφέρη,συνάντηση στην είσοδο (Σταδίου). Παλιές γειτονιές της Αθήνας (Ψυρρή - Μεταξουργείο), ξεναγός Αρτεμις Σκουμπουρδή,συνάντηση στην είσοδο του σταθμού στο Μοναστηράκι.

Στις 14/2: Μουσείο Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης,ξεναγός Κασσάνδρα Ποριώτη,συνάντηση στην είσοδο, (Νεοφύτου Δούκα 4). Βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας,ξεναγός Μαργαρίτα Κουμουζέλη,συνάντηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στη Μητρόπολη. Οι ξεναγήσεις γίνονται μόνο στην ελληνική γλώσσα.

Συνεχίζονται οι ενδιαφέρουσες ομιλίες που πραγματοποιούνται στο χώρο της Ενωσης Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19α, Πλάκα). Στις 20/2 (8.30μμ), η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη θα μιλήσει με θέμα: "Μελέτες πάνω στον άνθρωπο".Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΕΕΤΕ,σε συνεργασία με το ΔΣ της ΕΠΑΣΚΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ