ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μικρά θαύματα

Μικρά θαύματα

Ενα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη φημισμένη χειροποίητη μικρογλυπτική πολύτιμων λίθων και στους λιγοστούς εναπομείναντες άξιους μικρογλύπτες που περνούν τα σύνορα της πατρίδας μας με τα υπέροχα έργα τους θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη Δευτέρα στις 19.00. Ενας από τους εξέχοντες αυτούς μικρογλύπτες και λειτουργούς της Τέχνης είναι ο Δημήτρης Λιώρης. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και είναι άξιος συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης τριών γενεών στο μάρμαρο. Το 1950 γράφεται στη Βιοτεχνική Σχολή από την οποία θα αποφοιτήσει ως αριστούχος Από τότε μέχρι και το 1984, ο Δ.Λ. ασχολήθηκε με το μάρμαρο και τον ορείχαλκο. Ομως, εκείνη τη χρονιά ανακάλυψε την κλίση του για τη μικρογλυπτική και γράφεται στο Κέντρο Γλυπτογραφίας - Μικρογλυπτικής του ΕΟΜΕΧ, όπου σπουδάζει τα μυστικά αυτής της δύσκολης τέχνης. Γρήγορα θα αρχίσει να παίρνει μέρος σε εκθέσεις και να γίνεται κάτι σαν εκκολαπτόμενος μύστης. Ο γλύπτης θα μιλήσει για τα μαγικά της μικρογλυπτικής και θα μιλήσει και θα εξηγήσει πώς δουλεύουν στις άλλες χώρες. Η ιστορία της μικρογλυπτικής αρχίζει κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν, από Κρήτη, Κυκλάδες, και Μυκήνες με τα σφραγιδόβουλα και τη διακόσμηση. Σενάριο - σκηνοθεσία: Ερμόλαος Βελλόπουλος. Ερευνα: Δημήτρης Χαλιβελάκης.

Μεγάλες παραστάσεις

Για μας που δε χάνουμε σχεδόν ποτέ τις "μεγάλες παραστάσεις" της ΕΤ-1, για μας που αγαπούμε την καλή μουσική και το μπαλέτο θα μπορέσουμε τη Δευτέρα στις 24.00 να παρακολουθήσουμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο. Η "Πριγκίπισσα του Φεγγαριού" είναι η νέα δημιουργία, η νέα χορογραφία του Γίρζι Κίλιαν, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Νέντερλαντ Ντανς Θίατερ.Ο Κίλιαν, ένας από τους πιο σημαντικούς χορογράφους της εποχής μας εμπνεύστηκε αυτό το μπαλέτο από τη σύνθεση του Μάκι Ισλι: "Kaguahime", μια μουσική που συνδυάζει τα στοιχεία της δυτικής και της ανατολίτικης μουσικής και τα ταιριάζει αρμονικά. Η σύνθεση ερμηνεύεται από δυτικά κρουστά, γιαπωνέζικα τύμπανα και πνευστά όργανα και ταυτίζεται με "Γκακάκν", που είναι η παραδοσιακή αυλική μουσική της Ιαπωνίας. Το μπαλέτο είναι βασισμένο σ' ένα παλιό γιαπωνέζικο παραμύθι και μιλά για την ιστορία της Πριγκίπισσας του Φεγγαριού που επιθυμεί να φέρει ειρήνη και ομορφιά στον κόσμο, αλλά δυστυχώς κατορθώνει το αντίθετο.

Πανόραμα

Μια νέα πολιτιστική σειρά ξεκινά από την ΕΤ-1, την Τρίτη στις 23.30, με παρουσιαστή τον Κώστα Γεωργουσόπουλο και θέμα το "Κρητικό Θέατρο". Πρόκειται για την εκπομπή "Το πανόραμα του νεοελληνικού θεάτρου" που θα παρουσιάζεται δυο φορές το μήνα ως ένα αφιέρωμα - πανόραμα για τα 400 χρόνια ελληνικού θεάτρου, αξιοποιώντας τα τηλεοπτικά αρχεία της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας", το ιστορικό Αρχείο Θεατρικών εκπομπών της ΕΡΑ και ειδικές ανθολογήσεις από τις κορυφαίες στιγμές του νεοελληνικού θεάτρου από το αρχείο του Θεατρικού αρχείου της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Κάθε εκπομπή θα περιλαμβάνει εισαγωγική συζήτηση μεταξύ ενός ειδικού εισηγητή για κάθε κύκλο - ενότητα της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου και αναφορές στα ειδικά χαρακτηριστικά, τις ιστορικές συγκυρίες, τις κοινωνικές συνθήκες, την αξία, το ύφος, τις ιδιαιτερότητες των έργων και των συγγραφέων. Οι εκπομπές της σειράς παρακολουθούν την εξελικτική πορεία του θεάτρου στον τόπο μας, χωρισμένες σε ενότητες όπως: Κρητικό Θέατρο, Επτανησιακό Θέατρο, Θέατρο του 19 αιώνα, Θέατρο Ηθών, Αττικό Δράμα, Κομεντί, Φαρσοκωμωδία, Ποιητικό δράμα, Κωμωδία και τέλος, η μεγάλη ενότητα με τίτλο Το θέατρο του 20ού αιώνα,που περιλαμβάνει και το μεταπολεμικό θέατρο φθάνοντας μέχρι τη σημαντική σύγχρονη δραματουργία. Στην εκπομπή της Τρίτης θα δούμε αποσπάσματα από τον "Ερωτόκριτο", την "Ερωφίλη", το "Βασιλιά Ροδολίνο" και το κλασικό δράμα "Η θυσία του Αβραάμ". Η σκηνοθεσία είναι του Στέλιου Ράλλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ