ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
"Οργωμα" στο εθνικό δίκτυο

Τα μπλόκα πληθαίνουν. Η λαϊκή συμπαράταξη, ασπίδα προστασίας των ξωμάχων. "Καυτή" η βδομάδα που έρχεται

Με πρωτοφανή αγωνιστικότητα, μαζική συμμετοχή και αποφασιστικότητα, η αγροτιά της χώρας - με στήριγμα και το ογκούμενο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται σ' όλη τη χώρα - συνεχίζει τον ηρωικό αγώνα επιβίωσης, που αγκαλιάζει, πλέον, όλες τις περιοχές της χώρας. Σε πείσμα όσων πασχίζουν να τον υποβαθμίσουν, ο αγώνας των αγροτών αναπτύσσεται, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, από τη Θράκη και τη Μακεδονία, τη Στερεά και τα νησιά, μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Χτες το μεσημέρι, έγινε μεγάλη συναυλία στον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, με τους τραγουδιστές Γιώτα Βέη,Μαρία Δημητριάδη,Γιάννη Θωμόπουλο και Μίλτο Πασχαλίδη.

Η συμμετοχή αναμένεται ακόμα πιο μαζική σήμερα, με την προσέλευση και άλλων αγροτών και τρακτέρ. Τα μπλόκα επισκέπτονται οι γυναίκες και τα παιδιά των αγροτών απ' όλη τη Θεσσαλία, για να εκφράσουν την αγωνιστική τους συμπαράσταση μαζί με πλήθος συνδικαλιστών και άλλων εκπροσώπων μαζικών φορέων και σωματείων εργαζομένων, που φθάνουν με πούλμαν απ' όλες τις περιοχές της χώρας.

Στη Μακεδονία

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης παραμένουν στα Μάλγαρα και το Στίβο. Οι προσπάθειες των ηγεσιών των δύο Ομοσπονδιών του νομού να εκτονώσουν τις κινητοποιήσεις και να διασπάσουν το ενιαίο μέτωπο δράσης πέφτουν στο κενό. Χτες έγιναν και νέοι συμβολικοί αποκλεισμοί των εθνικών οδών.

Πιερία: Με συμβολικούς αποκλεισμού της Εθνική Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών συνεχίζουν και οι αγρότες της Πιερίας στα μπλόκα του Λιτοχώρου, του Κορινού και του Αιγινίου.

Πέλλα: Στην Εγνατία Οδό βγήκαν από χτες το πρωί οι αγρότες των Γιαννιτσών και της γύρω περιοχής. Τα 200 τρακτέρ από τον Αξιό και τα δεκάδες άλλα από τις πλατείες των χωριών ξεκίνησαν λίγο μετά τις δέκα το πρωί και μέχρι τις 11 είχαν παραταχθεί στο 1ο χιλιόμετρο Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης.

Κιλκίς: Παραταγμένα στην είσοδο του Πολυκάστρου παραμένουν τα τρακτέρ από την περιοχή της Αξιούπολης. Ενώ οι αγρότες έκλεισαν χτες την είσοδο της πόλης του Κιλκίς με τα τρακτέρ συμβολικά για δύο ώρες, από τη 1 ως τις 3, στον κόμβο που οδηγεί στην πόλη του Κιλκίς και στον Περιφερειακό για Δοϊράνη και Σέρρες.

Σέρρες: Σε συμβολικούς αποκλεισμούς του δρόμου προς το Σιδηρόκαστρο προχώρησαν και χτες οι αγρότες που έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ στην περιοχή του Λευκώνα έξω από την πόλη των Σερρών. Στις πλατείες παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών από το Δημητρίτσι, τη Μαυροθάλασσα και τη Νιγρίτα στην επαρχία Βισαλτίας, αλλά και στο Ροδολείβος, στην Παλαιοκώμη, στο Δραβίσκο και τη Μεσολακκιά στην επαρχία Παγγαίου.

Δράμα: Παναγροτικό συλλαλητήριο και αποκλεισμό του δρόμου Δράμας - Καβάλας οργανώνουν για την επόμενη Τρίτη 10 του μήνα οι αγρότες της Δράμας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τη συμμετοχή της Ενωσης, των δύο Ομοσπονδιών του νομού και εκπροσώπων πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, εκλέχθηκε 23μελής Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΣΕΑ Γ. Στεφανίδης, το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε την Τρίτη 11.30 το πρωί έξω από το Διοικητήριο του Νομού. Οι αγρότες θα κατέβουν στην κινητοποίηση με τα τρακτέρ και θα παραμείνουν εκεί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τους.

Εβρος: Από την Τετάρτη, 11 του μήνα, θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και στον Εβρο. Προσανατολίζονται να αποκλείσουν υπηρεσίες και τα τρία τελωνεία του νομού.

Καστοριά: Ο αγώνας κλιμακώνεται από την Τρίτη και στην Καστοριά, αρχικά με τον αποκλεισμό του δρόμου, όπου στήνεται η λαϊκή αγορά της πόλης και στη συνέχεια με την έξοδο των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους.

Στην Πελοπόννησο

Οι αγρότες της Μεσσηνίας συνεχίζουν για τέταρτη μέρα τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Καλαμάτας - Τρίπολης στη θέση Ασπρόχωμα. Ολο αυτό το διάστημα, η συμμετοχή του κόσμου παραμένει μεγάλη, καθώς συνεχώς προστίθενται και άλλοι αγρότες και τρακτέρ από τις γύρω περιοχές. Στην Ηλεία οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα παραταγμένα κατά μήκος της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου στο ύψος της Ανδραβίδας, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους στο επόμενο διάστημα. Στη Ζάκυνθο, οι αγρότες συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, έχοντας παραταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από την τοπική Εφορία. Σήμερα στις 5 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου διοργανώνει συναυλία συμπαράστασης έξω από την Εφορία.Στο Αίγιο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών της Αιγιάλειας συγκαλεί αύριο Δευτέρα στην αίθουσα του Δήμου Αιγίου παναιγιάλεια σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής, με στόχο την πραγματοποίηση Παναιγιάλειου Συλλαλητηρίου. Τέλος, στη Σπάρτη, η Συντονιστική Επιτροπή, που συστάθηκε, αποφάσισε κινητοποίηση των αγροτών της Λακωνίας την Τετάρτη 11 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στη γέφυρα του Ευρώτα.

Στη Στερεά

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες του Δομοκού παραμένουν σταθερά για μια βδομάδα στη θέση Δρούγος, ενώ, καθημερινά, όλο και περισσότερα "τρακτέρ της οργής" παρατάσσονται στις άκρες του δρόμου. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για συμμετοχή, αγρότες της Αμφίκλειας,από προχτές, παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο δρόμο Λιβαδειάς - Λαμίας. Την Τρίτη θα γίνει συγκέντρωση στη Λαμία μπροστά στα δικαστήρια, όπου δικάζονται 19 αγρότες για τη συμμετοχή τους στα περσινά συλλαλητήρια.

Αγωνιστικό κλίμα επικρατεί και στη Βοιωτία, όπου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών πραγματοποιούν καθημερινές συγκεντρώσεις αγροτών σε χωριά της Λιβαδειάς και της Θήβας.

  • Στα Χανιά αύριο στις 10 το πρωί οι αγρότες του νομού, με πρόσκληση της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής, πραγματοποιούν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της Νομαρχίας.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ
Ξέρουμε τι είναι το ξεκλήρισμα

Τη συμπαράστασή του στους αγρότες για το δίκαιο αγώνα τους, εκφράζει, με ομόφωνη απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης.

Ταυτόχρονα, στέκεται αλληλέγγυο σε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μαθητές κ.ά., που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης."Εμείς οι μετανάστες, τονίζεται στο μήνυμα, οι περισσότεροι αγροτικής προέλευσης, έχουμε ζήσει στο πετσί μας την αντιαγροτική πολιτική αυτής και άλλων προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και της ΕΕ. Σε κάποιες άλλες εποχές, ανάγκασαν κι εμάς - ή τους πατεράδες μας - να φύγουμε από τα χωριά μας και να πάρουμε το δρόμο της ξενιτιάς.

Σήμερα, που η ανεργία μαστίζει ολόκληρη την ΕΕ - στην ίδια τη Γερμανία έχει φτάσει τα 5 εκατομμύρια - το ξεκλήρισμα των αγροτών από τα χωριά τους σημαίνει πέταγμα στην ανεργία και στο παραγωγικό και κοινωνικό περιθώριο".

ΚΝΕ
Σήμερα η εκδήλωση στον Περισσό

Νεανική εκδήλωση για το γιορτασμό των 80 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, η οποία και αποτελεί το άνοιγμα της δίμηνης Πολιτικής Εξόρμησης (Φλεβάρης - Μάρτης), διοργανώνει το ΚΣ της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περισσού (Λεωφόρος Ηρακλείου 145).Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο βετεράνος του ΚΚΕ Στρατής Τσαμπής,ενώ θα μιλήσει ο Λάζαρος Σορόπουλος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει το θεατρικό μονόπρακτο "Η σονάτα του Σεληνόφωτος",του Γιάννη Ρίτσου, ενώ η συνέχεια περιλαμβάνει μουσική εκδήλωση με τραγούδια του αγώνα από την ορχήστρα "Μουσικό Σύνολο Ιωνίας" και ενορχήστρωση Στέφανου Ψαραδάκου. Τέλος, θα βραβευτούν και οι τρεις πρώτες Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Οικονομική Εξόρμηση για τα 80χρονα του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ