ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Οχι ξανά στην Κλαυθμώνος!

Η ΔΕ καταγγέλλει τις προχτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης για ελαστικές μορφές απασχόλησης και στο Δημόσιο και κατάργηση ουσιαστικά της μονιμότητας. Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ απορρίπτει πρόταση για σύγκληση της ΕΕ!

Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης στην προχτεσινή διάσκεψη της ΑΔΕΔΥ, με την οποία έκανε σαφή την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει και στους δημόσιους υπάλληλους τις ελαστικές μορφές εργασίας και να καταργήσει τη μονιμότητα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η γραμματεία της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας".

Ταυτόχρονα, ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΔΕ, με επιστολή του προς το προεδρείο της Οργάνωσης το καλεί να συγκαλέσει άμεσα την Εκτελεστική Επιτροπή, με αντικείμενο τις εξαγγελίες του υπουργού και με στόχο να πάρει θέση η Οργάνωση απέναντι στην κυβερνητική πρόκληση, οργανώνοντας την αντίστασή τους. Η πρόταση απορρίφθηκε από το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο επικαλείται "άλλες προτεραιότητες" (!), αλλά και με τη δικαιολογία ότι αυτές οι θέσεις είναι γνωστές και περιέχονται στην "Πράσινο Βίβλο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Στην ανακοίνωση της ΔΕ επισημαίνεται: "Με την παρέμβασή του στη διάσκεψη της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός προεδρίας έκανε σαφέστατο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και στους δημόσιους υπάλληλους τις λεγόμενες ελαστικές μορφές απασχόλησης και μέσα απ' αυτές να καταργήσει τη μονιμότητα, οδηγώντας τους χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους στην πλατεία Κλαυθμώνος του 1911!

Στόχος της κυβέρνησης είναι από τη μια να κάνει τους δημόσιους υπάλληλους "λάστιχο", χωρίς συλλογικά δικαιώματα, που θα φυτοζωούν στη μόνιμη λιτότητα και απ' την άλλη να εντείνει τη σε βάρος τους πολιτική ομηρία, έτσι ώστε να τους πειθαναγκάζει να λειτουργούν ως υποτακτικά γρανάζια μιας κρατικής μηχανής και μιας δημόσιας διοίκησης που θα υλοποιεί αποτελεσματικότερα τα γενικότερα αντιλαϊκά και αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια, προς δόξα των υπερκερδών των καπιταλιστών και των Ευρωαμερικανονατοϊκών "προστατών" μας.

Σ' αυτά τα μεσαιωνικά αντιλαϊκά σχέδια, ουσιαστικά δίνει χείρα βοηθείας και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, που σιωπά για την αντιλαϊκή ουσία αυτών των σχεδίων και αποδέχεται απλά το μερεμέτισμά τους.

Απέναντι σε όλα αυτά, που αποτελούν μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής κυβερνητικής επέλασης και σε όλους όσοι απεργάζονται ή σιγοντάρουν, άμεσα ή έμμεσα, αυτήν την επέλαση, απαιτείται ένα αρραγές πανεργατικό μέτωπο, που με τους αγώνες του θα αποτρέπει αυτούς τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, θα διεκδικεί και θα κατακτά λύσεις, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του τόπου".

Πρόταση αγωνιστικής διεξόδου από την ΕΣΑΚ

Την ανάπτυξη ενός αγωνιστικού προγράμματος, ενάντια στις πολύμορφες επιθέσεις της κυβέρνησης σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, προτείνουν τα στελέχη της ΕΣΑΚ στη ΓΣΕΕ

Απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συνδικαλιστικές συσκέψεις και συντονισμό δράσης με την ΑΔΕΔΥ, προτείνουν, με επιστολή τους προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ,ο γενικός γραμματέας της Γ. Μαυρίκος και τα μέλη της ΕΕ Γ. Σταυρόπουλος και Ζ. Σώκου.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΣΑΚ, καλούν τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να συνεδριάσει την Παρασκευή και να εξετάσει την πρότασή τους, η οποία στοχεύειστην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης μπροστά στην πολυμέτωπη επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά της.

Ηδη αύριο, Πέμπτη,πρόκειται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση,κατά την οποία οι τρεις συνδικαλιστές εκτιμούν ότι ο ΣΕΒ θα αρνηθεί να ικανοποιήσει κάθε δίκαιο αίτημα της εργατικής τάξης. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ,μετά την ψήφιση της περιβόητης αντεργατικής διάταξης για τους γενικούς κανονισμούς προσωπικού.

Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων ετοιμάζεται όμως και στον ιδιωτικό τομέα με την επεξεργασία σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια τύχη επιφυλάσσει η κυβέρνηση και για τους δημόσιους υπάλληλους, όπου βάλλεται η ίδια η μονιμότητα.Το σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τις "νέες εργασιακές σχέσεις" περιλαμβάνει και τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου. Σε υλοποίηση βρίσκονται εξάλλου και τα απαράδεκτα μέτρα για τη δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης, με κύριο στόχο την αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Το πρόγραμμα δράσης που προτείνεται από τα στελέχη της ΕΣΑΚ προς τα όργανα της ΓΣΕΕ έχει ως εξής:

- Σύσκεψη με τις Διοικήσεις των Ομοσπονδιών.

- Συσκέψεις περιφερειακές των Εργατικών Κέντρων από κοινού με τα σωματεία.

- Διοργάνωση απογευματινών Συλλαλητηρίων στο διάστημα μέχρι τις 25 Φλεβάρη σε όλους τους νομούς.

- Την πραγματοποίηση, την Πέμπτη 5 Μάρτη, 24ωρης Πανελλαδικής - Πανεργατικής Απεργίας και την ίδια μέρα νέα συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

- Το συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ για κοινές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες.Στην επιστολή σημειώνεται ότι: "Μεθαύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την ΕΓΣΣΕ. Δική μας εκτίμηση είναι ότι ο ΣΕΒ θα αρνηθεί την ικανοποίηση δίκαιων οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων της εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να καθυστερήσει όσο γίνεται τις διαπραγματεύσεις, με στόχο να υπογραφτεί η ΕΓΣΣΕ μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ το Μάρτη. Αυτή η κατάσταση ωφελεί την εργοδοσία και ταυτόχρονα πηγαίνει πολύ πίσω τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις".

Τονίζεται ακόμα ότι "η κυβέρνηση μετά την ψήφιση από τη Βουλή της "τροπολογίας" για τις ΔΕΚΟ, έβαλε ήδη σε εφαρμογή την καινούρια νομοθετική ρύθμιση και σαν ξεκίνημα επέλεξε τα "επιχειρησιακά σχέδια" τη "νέα διευθέτηση" του προσωπικού, την αλλαγή της ΓΚΠ. Η κυβέρνηση έδωσε επίσης εντολή στις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ να προχωρήσουν άμεσα και να θεωρήσουν ότι "έχουν τα χέρια τους λυμένα". Η ΓΣΕΕ έχει δεσμευτεί ότι θα κινηθεί αγωνιστικά με την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης".

Υπογραμμίζεται επίσης ότι "με παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης κ.κ. Μ. Παπαϊωάννου και Αλ. Παπαδόπουλου έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης ξεκάθαρο ότι άμεσα θέλει να "επιβάλλει" ευέλικτες μορφές εργασίας στον τομέα και στις ΔΕΚΟ. Ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος έφτασε μέχρι του σημείου να υποστηρίζει ρυθμίσεις και "εκσυγχρονισμούς" που υπονομεύουν τη μονιμότητα στους Δημόσιους. Ο υπουργός Εργασίας με κατηγορηματικό τρόπο εξάγγειλε την επιδότηση της μερικής απασχόλησης. Ολες αυτές οι επιλογές ένα στόχο έχουν: να εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης σε βάρος της Εργατικής Τάξης και να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη και τα υπερκέρδη των μονοπωλίων και των πολυεθνικών".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Σταθερά στο δρόμο του συντονισμένου αγώνα

Αρχίζει μεθαύριο Παρασκευή, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων και ολοκληρώνεται την Κυριακή, το 15ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ- ΟΚΑ Ελλάδας,το οποίο συνέρχεται σε μια περίοδο που τα προβλήματα των συνταξιούχων παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, αλλά και σε μια περίοδο που το συνταξιουχικό κίνημα βρίσκεται σε αγωνιστική ανάταση. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 210 αντιπρόσωποι από 123 συνταξιουχικά σωματεία που εκπροσωπούν 22.000 ψηφίσαντα μέλη.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν απέναντι στους συνταξιούχους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει τους συνταξιούχους σε απόγνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι απ' το '91 μέχρι το '97, οι απώλειες εισοδήματος των συνταξιούχων ΙΚΑ με τα κατώτατα όρια σύνταξης ανέρχονται στο 1.160.000 δραχμές. Οι απώλειες των υπόλοιπων συνταξιούχων είναι ακόμη μεγαλύτερες. Η πραγματική αγοραστική δύναμη των συντάξεων βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του '80, οι συντάξεις από τα 20 ΗΑΕ έπεσαν στα 16,7.

Οι εισοδηματικές απώλειες είναι η μια πλευρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και θα απασχολήσει το συνέδριο, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση που στοχεύει στην πλήρη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Οι συνταξιούχοι, όμως, έχουν να επιδείξουν και σοβαρούς και μεγαλειώδεις αγώνες, που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο συντονισμός δράσης των συνταξιούχων όλων των Ταμείων.Η συμβολή της Ομοσπονδίας του ΙΚΑ στην ανάπτυξη της κοινής πάλης ήταν σημαντική. Με τους αγώνες τους, οι συνταξιούχοι πέτυχαν να αναδείξουν τα προβλήματα, να κατακτήσουν την αλληλεγγύη του λαού, να αποτρέψουν αντισυνταξιουχικά μέτρα, αλλά και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένες ρυθμίσεις, όπως είναι το ΕΚΑΣ, η αναστολή της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, η μη εφαρμογή του άρθρου 60 του ν.2084/'92, με το οποίο αύξαινε σταδιακά το όριο ηλικίας προς συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια, γι' αυτούς που είχαν 35ετή υπηρεσία ή 10.500 ένσημα κ.ά.

Ο Δ. Μαυροδόγλου πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας θα επισημάνει πως "στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των προβλημάτων, η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων, η παραπέρα μαζικοποίηση του συνταξιουχικού κινήματος και η κοινή δράση με το συνδικαλιστικό κίνημα για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και ιδιαίτερα της επίθεσης ενάντια στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, για τη σωτηρία των Ταμείων. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα αν η Ομοσπονδία και τα συνταξιουχικά σωματεία συμμετέχουν σαν ισότιμα μέλη στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Κινητοποιήσεις σε ΤΕΗΚΟΗ και ΕΛΛΕΝΙΤ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

Καθολική είναι η συμμετοχή των εργαζομένων της TEKOH ΕΛΛΑΣ στην προειδοποιητική 7ήμερη απεργία τους, μετά την αδιάλλακτη στάση που τήρησε η εργοδοσία κατά τη συζήτηση για την υπογραφή νέας Συλλογική Σύμβασης.

Επίσης, 3ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στην ΕΛΛΕΝΙΤ,καταγγέλλοντας την εταιρία για αθέτηση του συμβολαίου ομαδικής ασφάλισης.

Τις δύο παραπάνω εταιρίες επισκέφτηκαν χτες ο Θ. Κυριακίδης,γραμματέας του ΕΚΘ και ο Χ. Κουτσουράς,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ. Ιδιαίτερα στην ΕΛΛΕΝΙΤ οι εκπρόσωποι του ΕΚΘ κάλεσαν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να μην κλείσει η επιχείρηση, καθώς υπάρχει σχετική κοινοτική οδηγία.

Σε σύσκεψη καλεί η Συντονιστική σωματείων

"Συντονισμός και πρόγραμμα κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Αθήνας", είναι το θέμα της σύσκεψης που διοργανώνει τη Δευτέρα, 16 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και στην οποία καλεί να συμμετέχουν και τα υπόλοιπα σωματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ