ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μάχη των μπλόκων
  • Οι Θεσσαλοί αγωνιστές από το μπλόκο των Τεμπών και μαζί τους όλοι οι αγρότες της Ελλάδας, που βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα, παλεύουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ
  • Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα. Αν δεν ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα αιτήματα του νέου ξεσηκωμού θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη συντονισμένη αντίδραση όλου του αγροτικού κόσμου
  • Συμπαρατάσσονται με την αγροτιά οι εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα

"Στρατοπεδεύοντας" από το απόγευμα της Παρασκευής με χιλιάδες τρακτέρ στα Τέμπη οι αγρότες της Θεσσαλίας κλιμάκωσαν τον αγώνα τους, δίνοντας άμεση και δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση, η οποία στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, αρνήθηκε πεισματικά και προκλητικά να ικανοποιήσει, έστω και ένα από τα δίκαια και επείγοντα αιτήματα του νέου αγροτικού ξεσηκωμού, που συγκλονίζει όχι μόνο τη Θεσσαλία, αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Η ένταση και η έκταση του αγροτικού ξεσηκωμού αποδεικνύουν την αντίθεση του συνόλου του αγροτικού κόσμου της Ελλάδας στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αποδεικνύει ακόμα την αποφασιστικότητα της αγωνιζόμενης αγροτιάς να συνεχίσει τους αγώνες μέχρι την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.

Η κλιμάκωση της πάλης στη Θεσσαλία ήταν η πρώτη απάντηση των αγωνιζομένων αγροτών στην κυβέρνηση. Ο αγώνας τους αναμένεται να συντονιστεί καλύτερα σε πανελλαδικό επίπεδο κι αυτό θα συζητηθεί στην πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, που πραγματοποιείται σήμερα μεσημέρι στο μπλόκο των Τεμπών.

Αρραγής ενότητα

Οι αγρότες έχουν πολλούς αντιπάλους στη μάχη που δίνουν. Την κυβέρνηση και την ΕΕ. Αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, που ουσιαστικά συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική, η οποία και δημιουργεί τα προβλήματα, και διαφωνούν με τις μορφές πάλης που οι ίδιοι οι αγρότες επέλεξαν ως αποτελεσματικές, όπως ανοιχτά δήλωσαν οι πρόεδροι της ΝΔ και της ΠΟΛ. ΑΝ., κι αφήνει σαφώς να εννοηθεί η ηγεσία του ΣΥΝ. Αντίπαλοί τους είναι ο ΣΕΒ, οι μεγαλέμποροι και οι κάτοχοι των ΜΜΕ που πολεμούν τον αγώνα τους.

Εχουν, όμως, συμπαραστάτες και συμμάχους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρέμπορους, τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους, τους καλλιτέχνες, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Σήμερα το μπλόκο των Τεμπών θα "πλημμυρίζει" με χιλιάδες εργαζομένων, σπουδαστών, φοιτητών, από τη Θεσσαλία, την Αθήνα κι όλη την Ελλάδα, που θα πάνε εκεί για να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον ηρωικό αγώνα της αγροτιάς.

Στηριζόμενοι στην αρραγή ενότητά τους, που έβαλε στην "μπάντα" κομματικές διαφορές και διαφοροποιήσεις, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο τους και αντλώντας κουράγιο από τη λαϊκή υποστήριξη στον αγώνα τους, οι αγρότες θα συνεχίσουν τη μάχη μέχρι τη δικαίωση.

Πιο μαζικά, πιο δυναμικά

Η κυβέρνηση, που τώρα πλέον είναι υποχρεωμένη ν' ανοίξει τα χαρτιά της, πίστευε ότι ο αγώνας των αγροτών θα εκφυλιστεί, όταν ακόμα η Εθνική οδός ήταν ανοιχτή και τα τρακτέρ παρατεταγμένα στις δύο πλευρές της. Είχε την ελπίδα ότι δε θα ακολουθούσε το σύνολο των τρακτέρ τη μεγάλη πορεία προς τα Τέμπη και πως κάποιοι θα λιποψυχούσαν την τελευταία στιγμή. Δεν τους "βγήκε" τίποτα. Αν και τώρα δεν απαντήσει θετικά στα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού θα βρεθεί μπροστά στην ογκούμενη αντίδραση του συνόλου του αγροτικού κόσμου, όλου του ελληνικού λαού. Ας σκεφτεί κι ας αποφασίσει, κι ας πράξει ανάλογα. Κι ας μην ξεχνά ότι δεν πέρασε ούτε η τρομοκρατία των ΜΑΤ, ούτε η τιμωρία των "αγροτοδικείων". Αντιθέτως, αυτή η τακτική της έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι αγρότες όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκαν από τις επιχειρήσεις τύπου "βουλκανιζατέρ" και τη βιομηχανία δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος τους, αλλά πείσμωσαν περισσότερο και η φετινή κινητοποίηση είναι - όπως το είχαν υποσχεθεί - πιο μαζική, πιο δυναμική, καλύτερα οργανωμένη και συντονισμένη από εκείνες των προηγούμενων ετών.

Ας αποφασίσει, λοιπόν, η κυβέρνηση διότι έχει γίνει πια συνείδηση στον αγροτικό κόσμο πως οι αγώνες θα συνεχίζονται όσο εφαρμόζεται η αντιαγροτική- αντιλαϊκή πολιτική της. Γιατί μόνο αυτοί θα φέρουν αποτελέσματα.

Πανελλαδικός ο ξεσηκωμός
  • Οι αγρότες της Φθιώτιδας παραμένουν σταθερά στο Δρούγο,την Ανθήλη,την Αμφίκλεια,ενώ την Παρασκευή εμφανίστηκε νέο μπλόκο στη Ροδίτσα.
  • Στη Βοιωτία,μπλόκα υπάρχουν στη διασταύρωση Υψηλάντη,της παλιάς Εθνικής Αθήνας - Λαμίας, στον Ορχομενό,στο Κάστρο,το Ρωμαίικο και τοΠυρί Θηβών.
  • Σε κλιμάκωση του αγώνα προχωρούν και οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης. Μπλόκα υπάρχουν: Στο νομό Θεσσαλονίκης (αερογέφυρα και διόδια Μαλγάρων, Χαλκηδόνα, Στίβο, Μεσήμβρια, ενώ τρακτέρ παραμένουν στις πλατείες των χωριών των ανατολικών περιοχών). Στη Χαλκιδική (Παλαιόχωρα, Γαλάτιστα, Τρίγλια). Στην Πιερία (Λιτόχωρο, Κορινός, Αιγίνιο). Στην Πέλλα(Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση, Παλιά Πέλλα, Αραβησσός, Καρυώτισσα, Παραλίμνη). ΣτηνΗμαθία (Κλειδί). Στο Κιλκίς στην είσοδο της πόλης. Στις Σέρρες (έξω από την πόλη, Δημητρίτσι, Μαυροθάλασσα, Νιγρίτα, Ροδολοίβος, Παλαιοκώμη, Δραβίσκο, Μεσολακιά). Στη Δράμα (στην έξοδο της πόλης και μπροστά στη νομαρχία). Στον Εβρο (Τελωνείο Ορμενίου, Τελωνείο Κήπων, Ορεστιάδας, Προβατώνας, Αρδάνιο). Στην Κοζάνη (στον κόμβο προς Θεσσαλονίκη και Λάρισα).
  • Στην Αιγιάλεια,οι αγρότες έδωσαν ραντεβού για αύριο στον κόμβο Μεγανίτη, της εθνικής Αθήνας - Πάτρας, όπου θα παρατάξουν αγροτικά μηχανήματα. Την ερχόμενη Παρασκευή διοργανώνεται παναιγιάλειο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαζικών φορέων της περιοχής, ενώ τα καταστήματα του Αιγίου θα παραμείνουν κλειστά.
  • Στη Λακωνία γίνεται σήμερα συγκέντρωση - συλλαλητήριο στη γέφυρα του Ευρώτα.
  • Στην Ηλεία οι αγρότες πραγματοποιούν συσκέψεις με θέμα το σχεδιασμό των κινήσεών τους.
  • Στην Αργολίδα,η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε την πραγματοποίηση παναγροτικού συλλαλητηρίου την ερχόμενη Τετάρτη, στις 11 π.μ. έξω από τη νομαρχία.
  • Στα Χανιά,με απόφαση της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής γίνεται συγκέντρωση την Πέμπτη και αμέσως μετά οι αγρότες θα αποκλείσουν το λιμάνι της Σούδας για 24 ώρες.
  • Στο Ηράκλειο συνεδριάζει αύριο η Πανηρακλειώτικη Συντονιστική Επιτροπή, για να προχωρήσει στην οργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων.
  • Στο Λασήθι οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ενώσεις του νομού διοργανώνουν αύριο συλλαλητήριο. Οι αγρότες θα αποκλείσουν τη Νομαρχία στον Αγιο Νικόλαο στις 10.30 π.μ.
  • Στη Λέσβο οι αγρότες ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη. Οι Οικοδόμοι κήρυξαν 24ωρη απεργία την ίδια μέρα σε ένδειξη συμπαράστασης.
  • Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και οι αγρότες των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας.
  • Συλλαλητήρια γίνονται επίσης στη Ζάκυνθο την ερχόμενη Παρασκευή και στην Κέρκυρα στις 23 Φλεβάρη.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός έχει τη δύναμη, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες

Τους αγωνιζόμενους αγρότες στα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τους αγρότες στα μπλόκα της Μακεδονίας επισκέφτηκε χτες το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, που αποτελούσαν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης μέλος της γραμματείας της ΚΕ, ο Χρήστος Κόφφας γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλονίκης, ο Ηλίας Γουτζιγιάννης,γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και άλλα στελέχη του Κόμματος. Η Αλ. Παπαρήγα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους αγρότες και για άλλη μια φορά χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματά τους, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους.

Παντού οι αγρότες τής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, αναγνωρίζοντας έτσι ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλάι τους.

Πρώτη στάση της περιοδείας ήταν στο μπλόκο των διοδίων στα Μάλγαρα. Μιλώντας εκεί στους αγρότες η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι τα προβλήματα όλου του λαού είναι κοινά και προέρχονται από την ίδια αντιλαϊκή, αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική, που υπαγορεύεται από τα ευρωπαϊκά κέντρα και υλοποιείται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. "Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να αντιδράσουμε ενιαία", τόνισε. "Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας πρέπει να είναι ενιαίος και συντονισμένος από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη".

Οι αγρότες του μπλόκου, από τα χωριά Βραχιά,Χαλάστρα και Ανατολικό χειροκρότησαν, εκφράζοντας έτσι τη συμφωνία τους για τον ενιαίο και συντονισμένο αγώνα, ευχαρίστησαν την ΓΓ του ΚΚΕ και ζήτησαν την παραπέρα υποστήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Επόμενος σταθμός ήταν το μπλόκο στην αερογέφυρα Μαλγάρων.

"Ο αγώνας σας είναι 1000% δίκαιος. Οι λύσεις υπάρχουν και μπορούν να δοθούν, αλλά είναι πολιτική επιλογή το ότι δε λύνονται τα προβλήματά σας", είπε η Αλ. Παπαρήγα. Αναφερόμενη στις θυσίες που συνεχώς καλούν να κάνει ο λαός, "για να έρθουν καλύτερες μέρες" όπως του λένε, είπε χαρακτηριστικά: "Πώς γίνεται να κάνουν πάντα θυσίες τα λαϊκά στρώματα και από την άλλη, ειδικά αυτήν την περίοδο, να υπάρχει φοβερή κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο; Τι να τις κάνει τις θυσίες ο αγρότης αν καταστραφεί; Πώς θα ζήσει μετά καλύτερες μέρες;".

"Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα προλάβουμε το τρένο;" ρώτησε ένας αγρότης.

"Σκοπός είναι να μη χάσετε το τρένο και να κατεβάσετε άλλους από αυτό", απάντησε η Αλ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε: "Πρέπει να τιμωρήσετε αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματά σας. Οι κάτοικοι των πόλεων έχουν αρχίσει πλέον να καταλαβαίνουν ότι η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να προστατευτεί και ήδη πολύμορφα έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους".

Η ΓΓ του ΚΚΕ σχολίασε με δριμύτητα τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, που κατηγόρησε για "συντηρητισμό" όσους αγωνίζονται. "Πρέπει να καταλάβουμε ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου και δύναμης. Αν φτάσει πρώτη στο τέρμα η κυβέρνηση, χαθήκαμε. Αν φτάσει ο λαός, θα μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, να περισώσουμε ότ,ι απέμεινε. Ο λαός έχει δύναμη να προχωρήσει και σε νέες κατακτήσεις", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Συζήτηση έγινε και για τη μορφή των κινητοποιήσεων των αγροτών. Ενας αγρότης ρώτησε την Αλ. Παπαρήγα "αν το ΚΚΕ συμφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων". "Σεβόμαστε και υποστηρίζουμε όλες τις μορφές πάλης που δημοκρατικά αποφασίζετε. Εμείς πιστεύουμε ότι κλείνοντας τους δρόμους, στην πραγματικότητα τους ανοίγετε για ένα καλύτερο αύριο", απάντησε.

"Χορτάσαμε υποσχέσεις. Θέλουμε αποτελέσματα εδώ και τώρα", είπε ένας αγρότης, αναφερόμενος στη στάση των άλλων κομμάτων στο θέμα αυτό.

Οσοι πολιτικοί δίνουν δίκιο στα αιτήματα, πρέπει να δίνουν δίκιο και στη μορφή πάλης και να μη στηρίζουν με την πρακτική τους την κυβέρνηση. Οχι άλλα "ναι μεν αλλά", είπε η Αλ. Παπαρήγα. Και συμπλήρωσε, λέγοντας ότι πρέπει να απομονωθεί η κυβέρνηση, που με την πολιτική της μόνο δεινά φέρνει στο λαό, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι ο αγώνας που κλιμακώνεται και επεκτείνεται, θα φέρει τελικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε τα μπλόκα στο Αιγίνιο, στο Λιτόχωρο, στον Κορινό και στα Τέμπη.

Προφάσεις εντολοδόχων

Την αντοχή του κρατικού προϋπολογισμού, τη νομιμότητα της ΕΕ και την παγκοσμιοποίηση, τάχα, της αγοράς, επικαλέστηκε σαν προφάσεις η κυβέρνηση για να απορρίψει, άλλη μια φορά, τα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα των αγροτών. Με τις ίδιες προφάσεις, διανθισμένες με μπόλικο εκσυγχρονισμό, εξυγίανση και βελτίωση, τάχα, της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση απέρριψε και τα αιτήματα των συνταξιούχων και οργανώνει πρωτοφανή επίθεση, όχι μόνο στις οικονομικές και ασφαλιστικές κατακτήσεις όλων των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και στις εργασιακές τους σχέσεις.

Την ίδια περίοδο όμως, ο προϋπολογισμός της χώρας αντέχει και η ΕΕ θεωρεί νομότυπα τα αιτήματα των βιομηχάνων, των πολυεθνικών, των τραπεζών και των εμπορομεσαζόντων, γι' αυτό ολόκληροι προϋπολογισμοί θυσιάζονται για την ικανοποίηση των ακόρεστων αιτημάτων τους. Γι' αυτό ακατάπαυστα η κυβέρνηση προσπαθεί να της εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για να ξεζουμίσουν τους εργατοϋπάλληλους και τους αγρότες.

Σύμφωνα με τις προφάσεις της κυβέρνησης, το βασικό αίτημα των αγροτών για κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, για να έχουν δικαίωμα να παράγουν και να παίρνουν ολόκληρες τις επιδοτήσεις και τις ελάχιστες τιμές, δεν το ανέχεται η ΕΕ και δεν το αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός, γιατί κοστίζει μερικά δισεκατομμύρια δραχμές.

Η ικανοποίηση, όμως, αυτού του αιτήματος έχει πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όχι μόνο στους αγρότες, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και στη γενικότερη οικονομία της χώρας. Και αυτό γιατί η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, μαζί με τα άλλα αιτήματα, εξασφαλίζει ένα υποφερτό εισόδημα στους αγρότες για να παραμείνουν στα χωριά τους και να μην προστεθούν στις ουρές των ανέργων των μεγαλουπόλεων. Αναθερμαίνει τις τοπικές οικονομίες, γιατί οι επαγγελματοβιοτέχνες της υπαίθρου ξέρουν πολύ καλά ότι το σύνθημα "Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά", έχει πραγματικό περιεχόμενο. Εξασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια του λαού, σε μια περίοδο που τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ σαν μέσα πολλαπλών εκβιασμών στη διεθνή πολιτική. Και το κυριότερο είναι ότι εξοικονομούν συνάλλαγμα 300 δισεκατομμυρίων δραχμών το χρόνο, όσο είναι το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο εξάγεται για να εισαχθούν αγροτικά προϊόντα (κρέατα, γάλατα κ.ά.) από τις χώρες της ΕΕ. Αυτό το συνάλλαγμα, στο σύνολό του, το πληρώνουν μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό τα λαϊκά στρώματα με το αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα.

Ομως, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, γιατί η αυτάρκεια της χώρας μας σε αγροτικά προϊόντα, στερεί από τα αγροτικά προϊόντα των ισχυρών χωρών της ΕΕ και των πολυεθνικών μια σίγουρη και καλή αγορά που είναι η χώρα μας.

Και επειδή η κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της υπάλληλο και εντολοδόχο των πολυεθνικών της ΕΕ, προτιμά να δίνει τα 300 δισ. δραχμές το χρόνο στις πολυεθνικές τροφίμων της ΕΕ και όχι μερικά δισ. δραχμές στους Ελληνες αγρότες. Με πρόφαση την αντοχή του προϋπολογισμού και την "καχυποψία" ότι οι αγρότες πιθανόν να κάνουν λαθρεμπόριο των αφορολόγητων καυσίμων, χρησιμοποιώντας ίσως αυτά τα καύσιμα και στη σόμπα τους, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει σχετικό αίτημά τους.

Την ίδια, όμως, περίοδο, ο προϋπολογισμός αντέχει τα αφορολόγητα καύσιμα στους εφοπλιστές και η κυβέρνηση παραβλέπει τις υπαρκτές και όχι πιθανές κομπίνες των εφοπλιστών, που ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες δισ. δραχμές, τα οποία μαζί με τα υπερκέρδη από το ξεζούμισμα των ναυτεργατών, τα "επενδύουν" στις ελβετικές τράπεζες.

Την ίδια περίοδο που οι καρτέλες των αγροτών είναι φουσκωμένες με χρέη στην ΑΤΕ, οι Ελληνες βιομήχανοι, εφοπλιστές και εμπορομεσάζοντες, είναι οι μεγαλύτεροι καταθέτες στις ελβετικές τράπεζες. Ετσι, οι αγρότες πρέπει νααισθάνονται υπερήφανοι, γιατί η χώρα μας έχει μια πρωτιά στην ΕΕ. Εχει τους πιο φτωχούς και χρεοκοπημένους αγρότες, τους χειρότερα αμειβόμενους εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά έχει τους πιο πλούσιους βιομήχανους, εφοπλιστές και εμπορομεσάζοντες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική της εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των εμπορομεσαζόντων σε βάρος των αγροτών, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των συνταξιούχων.

Γι' αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει την πολιτική της. Κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει σε αντιπαράθεση τα λαϊκά στρώματα, που έχουν κοινό εχθρό την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Κάνει ό,τι μπορεί για να συκοφαντήσει, να υπονομεύσει και να καταστείλει τους αγώνες των αγροτών.

Στις περσινές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασπάσει τους αγρότες και να συκοφαντήσει τις μορφές πάλης τους, ξεδιάντροπα ισχυριζόταν ότι τα μικρά προβλήματα διάθεσης εσπεριδοειδών οφείλονταν στο κλείσιμο των δρόμων, που έκαναν οι Θεσσαλοί αγρότες και στις απεργίες των ναυτεργατών. Φέτος όμως, που οι δρόμοι δεν έχουν κλείσει ακόμα και οι ναυτεργάτες δεν έχουν απεργήσει, αλλά ο νέος κανονισμός της κυβέρνησης και της ΕΕ δημιούργησε τραγικά αδιέξοδα στη διάθεση εσπεριδοειδών, το ίδιο ξεδιάντροπα, η κυβέρνηση βρίζει τους "τεμπέληδες" πορτοκαλοπαραγωγούς, που επαναπαύονταν στις χωματερές και δεν έκαναν τις αναδιαρθρώσεις παραγωγής. Ξέχασε, όμως, η κυβέρνηση ότι μέχρι πέρυσι τις χωματερές τις χαρακτήριζε σαν ευλογία Θεού.

Και πέρυσι και φέτος, η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους αγώνες των αγροτών με τα συμφέροντα των επαγγελματοβιοτεχνών. Οι επαγγελματοβιοτέχνες, όμως, καθημερινά διαπιστώνουν ότι ο τζίρος τους και οι δουλιές τους κινούνται παράλληλα με το εισόδημα των αγροτών και ότι η χρεοκοπία των αγροτών πάει χέρι - χέρι με τη δική τους χρεοκοπία, που και στις δύο περιπτώσεις συνοδεύεται από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους αγρότες με τους καταναλωτές, με αφορμή το αίτημά τους για αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Οι καταναλωτές όμως, ειδικά φέτος, κατάλαβαν πολύ καλά πόσο διχαστική και αποπροσανατολιστική είναι αυτή η προσπάθεια. Γιατί συνεχίζουν να αγοράζουν το λάδι με τριπλάσιες τιμές από αυτές που πληρώνεται ο αγρότης, τα πορτοκάλια σε δεκαπλάσιες και δεν είναι μόνο το λάδι και τα πορτοκάλια, αλλά και το γάλα, το ρύζι, το σιτάρι - ψωμί και όλα τα προϊόντα.

Με τις προσπάθειες αυτές, η κυβέρνηση θέλει να απομονώσει τους αγρότες από τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να τσακίσει την αντίστασή τους και μαζί με αυτήν ολόκληρου του λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό σέρνει χιλιάδες αγρότες στα "αγροτοδικεία", γι' αυτό ξέθαψε χουντικούς νόμους και διατάξεις, γι' αυτό "ερωτοτροπεί" με νόμους του Μεταξά και ιδιώνυμα, γι' αυτό επικαλείται τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Η κυβέρνηση, όμως, πρέπει να είναι σίγουρη ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός, σύντομα θα γυρίσει μπούμερανγκ. Γιατί η πολιτική της δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο για αυταπάτες σε κανένα λαϊκό στρώμα. Γιατί ωρίμασαν τα πράγματα και ήρθε η ώρα όλα τα λαϊκά στρώματα με ενιαία μπλόκα να αντισταθούν και να μπλοκάρουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Γ. Σ.

Λογαριασμό στην Αγροτική Τράπεζα άνοιξε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα των αγροτών. Ο αριθμός του λογαριασμού είναι: 25501039078 - 83.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ