ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ
Ξεσπιτώνουν 11 σωματεία

Η διοίκηση του Αγ. Κοσμά ζητά από τα σωματεία της περιοχής να πληρώνουν για τη χρησιμοποίηση των κολυμβητηρίων

Το πρόβλημα της εγκατάλειψης των κολυμβητηρίων στην Ελλάδα είναι λίγο - πολύ γνωστό, καθώς επίσης και οι επιπτώσεις που έχει στο μαζικό αθλητισμό και ειδικότερα σε σωματεία που ασχολούνται με τον υγρό στίβο.

Ομως σαν να μην έφταναν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, που αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες των σωματείων για ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά και στερεί το δικαίωμα στην άθληση που έχουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας.

Συγκεκριμένα, ολοένα και πληθαίνει το φαινόμενο οι διοικήσεις κολυμβητηρίων που υπάγονται στη ΓΓΑ να υποχρεώνουν τα σωματεία να καταβάλλουν οικονομικό αντίτιμο, προκειμένου να κάνουν χρήση του χώρου.

Οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες και φυσικά θα ήταν αδύνατο να τις παρουσιάσουμε μόνο στο σημερινό φύλλο. Κάνοντας όμως ένα πρώτο βήμα, σήμερα θα αναφερθούμε στο πρόβλημα του ανοιχτού κολυμβητηρίου που βρίσκεται στον Αγ. Κοσμά.

Απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων

Εκεί λοιπόν, εντελώς ξαφνικά, από τα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, η διοίκηση του ΕΑΚΝ/Αγ. Κοσμά με ένα απαράδεκτο έγγραφό της προς τα σωματεία που χρησιμοποιούσαν το κολυμβητήριο, τους ειδοποιούσε ότι θα πρέπει να καταβάλλουν αντίτιμο χρήσης. Συγκεκριμένα το ποσό αυτό ανέρχεται στις 3.000 δρχ. την ώρα για κάθε μια από τις διαδρομές της πισίνας, ενώ για το πόλο η χρήση της πισίνας για μια ώρα κοστολογήθηκε από τους διοικούντες στο πόσο των 5.000 δρχ. Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο χρησιμοποιούν συνολικά 11 σωματεία. Με δεδομένο ότι κάθε σωματείο χρησιμοποιεί τουλάχιστον 3 διαδρομές 6 μέρες της βδομάδας για το άθλημα της κολύμβησης, σημαίνει ότι μόνο για το άθλημα της κολύμβησης θα πρέπει το κάθε σωματείο να δαπανήσει ένα πόσο γύρω στα 11 εκατ. δρχ. μόνο για το άθλημα της κολύμβησης, ενώ ανάλογη είναι και η επιβάρυνση για το άθλημα του πόλο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βρεθούν ουσιαστικά στο δρόμο τα 11 σωματεία της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα χιλιάδες παιδιά, που ασχολούνται με το άθλημα του υγρού στίβου. Τα σωματεία αυτά είναι: ΑΝΟ Γλυφάδας, ΑΝΟ Αργυρούπολης, Αρίων Γλυφάδας, ΑΟ Π. Φαλήρου, ΝΑΟ Αγ. Κοσμάς, ΝΑΟΑ Πρωτεύς, ΝΟ Βουλιαγμένη, ΝΟ Καλαμακίου, ΝΟΤ Καλλιθέας, ΝΑΟ Κέκρωψ, ΕΝΟ Αιγυπτιωτών, ΝΟ Αμφιθέας, τα οποία, λόγω οικονομικής αδυναμίας, αν τελικά η πολιτεία αδιαφορήσει για ένα τόσο μείζον θέμα και ισχύσει αυτή η απόφαση, είναι υποχρεωμένα να αναστείλουν τις αθλητικές δραστηριότητες (όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και στο ψήφισμά τους) και σίγουρα οι συνέπειες θα είναι τραγικές...

"Εξοντωτική απόφαση"

Οι υπεύθυνοι των σωματείων από την πρώτη στιγμή διαφώνησαν και απέρριψαν την απόφαση της διοίκησης του κολυμβητηρίου, την οποία με ψήφισμά τους θεώρησαν αντισυνταγματική, αντιαθλητική και εξοντωτική για το μαζικό αθλητισμό. Παράλληλα, όπως είναι φυσικό, η απόφαση επηρεάζει και τους γονείς των παιδιών, που προέρχονται από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας μας, κάνοντας το δικαίωμα στην άθληση πολυτέλεια για τους λίγους.

Το τι ακριβώς συμβαίνει και ποιες είναι οι συνέπειες της απόφασης των διοικούντων του κολυμβητηρίου στον Αγ. Κοσμά, εξηγεί στο "Ρ" ο ταμίας του ΑΝΟ Γλυφάδας κ. Δάνδολος.

"Ολα ξεκίνησαν ξαφνικά μέσα στο Νοέμβρη, όταν οι διοικούντες με το έτσι θέλω μας υποχρέωσαν να πληρώνουμε, προκειμένου τα παιδιά που έχουμε στις τάξεις μας να μπορέσουν να αθληθούν. Φυσικά, ήταν αδύνατο να υποκύψουμε σε μια τέτοια απόφαση, αφού εκτός των άλλων και από οικονομικής πλευράς είναι αδύνατο. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταβάλλουμε στη διοίκηση του κολυμβητηρίου σαν ενοίκιο ένα ποσό περίπου 30-40 εκατ. δρχ. Με βάση το σκεπτικό ότι η κρατική επιχορήγηση που παίρνουμε ανέρχεται 7-10 εκατ. δρχ. το χρόνο, είναι φυσικό λοιπόν να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Εμείς στο σωματείο μας απασχολούμε περίπου 400 παιδιά, τα οποία ουσιαστικά χάνουν πλέον το δικαίωμα στην άθληση και οδηγούνται στο να περνάνε τις περισσότερες ώρες τους σε καφετερίες. Αν σκεφθεί κανείς ότι μιλάμε για ηλικίες μέχρι 15 χρόνων, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο κοντά μπορούν να βρεθούν αυτά τα παιδιά στη μάστιγα της εποχής (ναρκωτικά, αλκοολισμός κτλ.)".

Σήμερα έχουν περάσει δυο μήνες από τη γέννηση του προβλήματος. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί και τι πρόκειται να κάνουν τα σωματεία στο μέλλον; Ο κ. Δάνδολος πάντως όσον αφορά το δεύτερο, δηλώνει κατηγορηματικός ότι τα σωματεία δεν πρόκειται να πέσουν αμαχητί.

"Η κατάσταση ουσιαστικά παραμένει η ίδια. Αρχικά εκδώσαμε ένα ψήφισμα, το οποίο μοιράσαμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, σε όλα τα κόμματα, στις Δημοτικές Αρχές και στα ΜΜΕ. Παρ' όλα αυτά και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας, δεν έχει γίνει κάτι που θα ανατρέψει τα πράγματα. Ομως εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά. Σε κοινό αγώνα με τους γονείς των παιδιών και τα ίδια τα παιδιά, θα τους δώσουμε όλους να καταλάβουν ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να υλοποιηθεί, γιατί θα αποτελεί την καταστροφή για τον αθλητισμό της περιοχής".

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Ανθρωποθυσίες" για τα καλά συμβόλαια

Οι αιτίες των συχνών τραυματισμών, που μαστίζουν το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο

Αν στα γήπεδα εδρεύουν τα ινστιτούτα μέτρησης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, λάθος δρόμο έχει πάρει στις μέρες μας ο αθλητισμός. Γνωστοί πρωταθλητές μπαινοβγαίνουν στις αίθουσες των χειρουργείων με ασυνήθιστη ευκολία. Τάρλατς, Φασούλας, Νάκιτς, Καρνισόβας, Οικονόμου, Πρέλεβιτς, Στάνσμουρι, Στογιάκοβιτς, Γιαννούλης, Ρεντζιάς, Λιαδέλης είναι η ελληνική ομάδα στο χώρο του μπάσκετ που έμεινε φέτος εκτός αγώνων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ιδιαίτερα μεταξύ των παικτών που συμμετέχουν στην "Ευρωλίγκα". Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχασε για την υπόλοιπη αγωνιστική περίοδο τους Γκουντέλιν, Βέτρα, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ανκαρα στερήθηκε των υπηρεσιών του Μιλίσεβιτς και πρόσφατα του Ουίνσλοου.

Η ΦΙΜΠΑ, στην προσπάθειά της να προσελκύσει νέα κεφάλαια στο χώρο του μπάσκετ, έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την ουσία του αθλητισμού. Με την καθιέρωση της "Ευρωλίγκα", ο ανταγωνισμός έγινε σκληρότερος από ποτέ άλλοτε. Παίκτες και προπονητές δεν έχουν περιθώρια επιλογής. Με μια βαλίτσα στο χέρι, τρέχουν από το αεροδρόμιο στο γήπεδο και αντιστρόφως. Ο χρόνος αποκατάστασης και σωστής προπόνησης καθημερινά μειώνεται. Ο κόσμος θέλει θέαμα, οι παράγοντες απαιτούν νίκες και τα... καλά συμβόλαια ανθρώπινες θυσίες.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε όλα τα αθλήματα. Η επιμονή για παράδειγμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να στερήσει τις διακοπές από τα παιδιά της Εθνικής ομάδας των Ελπίδων, με αντάλλαγμα ένα μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ιταλίας, κατέληξε σε αθλητική τραγωδία. Πρώτος έπαθε ρήξη χιαστών στο γόνατο και μάλιστα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Δημήτρης Ελευθερόπουλος. Με τον ίδιο τραυματισμό τέθηκε νοκ άουτ ο επιθετικός του Ηρακλή Σωτήρης Κωνσταντινίδης. Σε εγχείρηση μηνίσκου υποβλήθηκε ο συμπαίκτης του στο "γηραιό" Ιεροκλής Στολτίδης. Εγχείρηση στη μέση χρειάστηκε να κάνει ο πρώην παίκτης του Αρη και νυν της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ Τραϊανός Δέλλας. Σε εγχείρηση προσαγωγών υποβλήθηκε ο αμυντικός του Παναθηναϊκού Γιώργος Αλεξόπουλος, ενώ ο συμπαίκτης του Γιάννης Γκούμας έμεινε για μεγάλο διάστημα εκτός αγώνων με σοβαρή θλάση. Με κάκωση μηνίσκου τέθηκε νοκ άουτ πρόσφατα ο Νίκος Λυμπερόπουλος του Παναθηναϊκού. Σε εγχείρηση στην ωμοπλάτη υποβλήθηκε ο Γιώργος Καραγκούνης του Απόλλωνα και αρχηγός της Εθνικής Ελπίδων, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός γηπέδων για πάνω από δύο μήνες. Θλάση σοβαρής μορφής, που τον άφησε εκτός αγώνων για σαράντα πέντε μέρες στο ξεκίνημα της περιόδου, αντιμετώπισε και ο Δημήτρης Μαυρογενίδης του Ολυμπιακού. Ο αμυντικός του ΟΦΗ Κώστας Κιάσσος έσπασε το πόδι του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό και θα επανέλθει στα γήπεδα τη νέα περίοδο. Σοβαρά προβλήματα τραυματισμών, που τον κράτησαν εκτός γηπέδων για ένα μήνα, αντιμετώπισε ο συμπαίκτης του Μανώλης Δερμιτζάκης. Αν σ' αυτούς προσθέσει κανείς τον αδικοχαμένο Παναγιώτη Κατσούρη του ΠΑΟΚ, τον Γιώργο Τασίδη του Πανηλειακού, που το καλοκαίρι στη Χαλκιδική έπαθε κατάγματα στα πόδια και τη λεκάνη σε αυτοκινητικό ατύχημα, αλλά και τον συμπαίκτη του Βασίλη Λάκη, που πηγαίνοντας πρόσφατα από τον Πύργο στην Αθήνα, τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά σε τροχαίο, θα καταλάβει ότι το... αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου δε θα έχει εξέλιξη και διάρκεια ανάλογη με το πηγαίο ταλέντο που έφερε την Εθνική Ελπίδων στην τετράδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Γ. Γ.

Εκτός πισίνας κινδυνεύουν να βρεθούν εκατοντάδες παιδιά, αν υλοποιηθεί η απόφαση της διοίκησης του Κολυμβητηρίου του Αγ. Κοσμά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ