ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης του ελληνικού Internet

"Εκλογίκευση" των ρυθμών αύξησης του ελληνικού τμήματος (.gr domain) του Internet προκύπτει από την τελευταία τριμηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε το ειδικό περιοδικό Net Letter.Η έρευνα, η οποία δίνει ευκαιρία για ενδιαφέρουσες συγκρίσεις (αφού συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε), καταλήγει στο συμπέρασμα πως "η αγορά έχει κρυώσει κάπως",αν και σημειώνεται πως η "αύξηση του Internet σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έχει διατηρήσει τους φρενήρεις ρυθμούς της αρχής".

Βέβαια, με 30.411 μοναδικές διευθύνσεις το συνολικό μέγεθος του ελληνικού domain (.gr) παρουσιάζει σχεδόν τριπλασιασμό πριν κλείσει η έρευνα του περιοδικού το δεύτερό της χρόνο. Πάντως, οι περισσότεροι κόμβοι δημιουργούνται κυρίως για Web παρουσία. Αυτό πιστοποιείται και από τα ετήσια ποσοστά αύξησης των δηλωμένων domains (211.1%) και των WWW servers (221.9%).

Στο χρονικό διάστημα από 31/12/96 έως 31/12/97, συγκεντρωτικά σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές: τα domain (π. χ. rizospastis.gr) σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη του 200% (από 844 στα 2.626), οι διευθύνσεις (IP) πάνω από 90% (από 15.755 στις 30.411) και οι WWW servers πάνω από 200% (από 456 στους 1.468). Τα δηλωμένα domains έφτασαν τα 2.626 από 1998 στη μέτρηση του Οκτώβρη, σημειώνοντας άνοδο 39%. Οι νέες δηλώσεις ήταν 683 (η προηγούμενη μέτρηση είχε 599), καταργήθηκαν 55, ενώ καταγράφτηκαν οι IP διευθύνσεις άλλων 2.236.

Οσον αφορά το από πού (δηλαδή το από ποιους) προέρχεται η αύξηση του μεγέθους του Δικτύου στη χώρα μας, το περιοδικό σημειώνει ότι είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Internet (providers), που με τη διεύρυνση των δικτύων τους και την καλύτερη προβολή τους προσελκύουν επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο Internet.Ενα παράδοξο στοιχείο που σημειώνεται στην έρευνα είναι τοπόσοι Ελληνες προμηθευτές Internet κρατούν σε δικούς τους servers περιεχόμενο που δικαιωματικά ανήκει στο ελληνικό (.gr) domain. Δηλαδή πόση από την έκταση του ελληνικού περιεχομένου παραμένει εντός ελληνικού χώρου και πόσο πηγαίνει - μέσω των γνωστών εξαιρετικά χαμηλών τιμών φιλοξενίας σελίδων web - στο εξωτερικό. Ενώ στις 31/12/96 οι Ελληνες providers είχαν το 64.9% των κόμβων στην Ελλάδα, η πορεία όλο τον χρόνο ήταν φθίνουσα και το ποσοστό έφτασε στο 52.9% στις 31/12/97. Φαίνεται πως ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό υποψηφίων πελατών (σχεδόν το 50%) "τοποθετεί" σελίδες Web σε servers του εξωτερικού "είτε λόγω χαμηλών τιμών είτε λόγω άγνοιας βασικών τεχνικών πλεονεκτημάτων", όπως λέει το Net Letter. Οπότε, συμπεραίνει, "ή πρέπει τα τιμολόγια να προσαρμοστούν ανάλογα ή οι υποψήφιοι πελάτες να ενημερωθούν σωστά".

Μπ. Γ.


"Εγκάρδια συνάντηση" αρχών και διαδηλωτών!

Η είδηση εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες και είναι ενδεικτική του "βιασμού" της φύσης και των ανθρώπων της Νιγηρίας από τη στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπάτσα, τις εταιρίες πετρελαίου και άλλα πολυεθνικά "μεγαθήρια": Συνελήφθησαν, λοιπόν, στη Νιγηρία περίπου 300 αρχηγοί ιθαγενών φυλών, οι οποίοι πρόσφατα διαμαρτυρήθηκαν για τη διαρροή στη θάλασσα 40.000 βαρελιών πετρελαίου στον τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου Κουα Ιμπο της εταιρίας "Mobil Oil",στη νοτιανατολική Νιγηρία. Εκπρόσωπος της "Mobil Producing Nigeria" δήλωσε, σχετικά με τις πληροφορίες για μαζικές συλλήψεις, ότι η εταιρία γνωρίζει μόνο για μια "εγκάρδια συνάντηση" μεταξύ των αρχών και των διαδηλωτών!

Στο Διεθνές Διαδίκτυο Πληροφοριών έχετε την ευκαιρία να πληροφορηθείτε για τα βάσανα του νιγηριανού λαού, αλλά και να βρείτε τρόπους μιας πρώτης αντίδρασης ενάντια στο θανάσιμο συνδυασμό που κυβερνά τα τελευταία χρόνια τη χώρα: Τη χούντα Αμπάτσα και τις πολυεθνικές εταιρίες. Ενας αρκετά ενημερωμένος κόμβος είναι και αυτός του "Κινήματος για την Απελευθέρωση της Νιγηρίας". Απαντάται στη διεύθυνση: http: //www.FreeNigeria. Org/ και με το πρώτο "κλικ" θα σας δώσει το στίγμα για τη μελανή κατάσταση που επικρατεί σ' αυτή την αφρικανική χώρα. Ο κόμβος του "Κινήματος για την Απελευθέρωση της Νιγηρίας" από τη χούντα του στρατηγού Αμπάτσα ξεκινά με μια μαύρη σελίδα, συμβολίζοντας τις χοντρές παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων, πολιτικών δικαιωμάτων.

Στον παραπάνω κόμβο θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε την ταυτότητα, την αποστολή, τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του "Κινήματος για την Απελευθέρωση της Νιγηρίας", ενώ θα βρείτε και μία ενδιαφέρουσα λίστα με τα ονόματα των πολυεθνικών εταιριών που απομυζούν το λαό, τη φύση και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτής της χώρας.

Τρεις από τις πολυεθνικές που δρουν ασύδοτα στη Νιγηρία και βρίσκονται στο στόχαστρο της εκστρατείας του "Κινήματος για την Απελευθέρωση της Νιγηρίας" είναι η "Κόκα - Κόλα", η "Μοτορόλα" και η αγγλοολλανδική πετρελαϊκή"SHELL". Ο κόμβος του κινήματος ξεκινά εκστρατεία κατά αυτών των τριών πολυεθνικών, υποστηρίζοντας ότι και αυτές, ανάμεσα σε αρκετές άλλες, στηρίζουν το στυγνό καθεστώς του στρατηγού Αμπάτσα. Μεταξύ άλλων: Δίνοντας πολυπόθητο συνάλλαγμα στο καθεστώς Αμπάτσα, το οποίο μετατρέπεται σε όπλα καταστροφής για την καταστολή των όποιων αντιδράσεων του λαού της Νιγηρίας, προσφέροντας "αξιοπιστία" σε μία στρατιωτική κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό την πολιτική (όχι, όμως, και την οικονομική...) απομόνωση της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις πετρελαϊκές "SHELL" και"MOBIL", οι δραστηριότητές τους επεκτείνονται στο ξεκλήρισμα ολόκληρων χωριών ιθαγενών, και την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας, καθώς οι εταιρίες αυτές δρουν ανεξέλεγκτα και υπό τη συνενοχή της διεφθαρμένης στρατιωτικής κυβέρνησης...

Δ. ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ